גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייה במעוזי השמאל וביישובי הדרוזים: כך השיג ליברמן 8 מנדטים

העלייה העצומה בתמיכה ביישובים הדרוזיים ש"הבינו שמילה של ליברמן זו מילה" • המסר של אפשרות לשינוי שחילחל עד למעוזים של כחול לבן • והמיאוס מדרישת הרבנות להוכחת יהדותם של עולי רוסיה • ניתוח מעמיק של תוצאות הבחירות מגלה איך הצליחה ישראל ביתנו לעלות לשמונה מנדטים ● צוללים למעטפות. פרויקט מיוחד

אביגדור ליברמן / הדמיה: אפרת לוי, גלובס
אביגדור ליברמן / הדמיה: אפרת לוי, גלובס

שמונה מנדטים גרפה מפלגת ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן בבחירות האחרונות, במה שהפך אותה באופן ברור למנצחת הגדולה של הבחירות. אבל זו לא רק ההצלחה להביא שלושה מנדטים נוספים בתוך זמן קצר שבין מועד א' למועד ב', או להפוך ללשון המאזניים בהרכבת הממשלה, אלא האופן והמקומות שבהם הצליח ליברמן להביא את הקולות הללו.

אם מחפשים מקום שבו הישגה האלקטורלי של ישראל ביתנו גדול במיוחד ומעניין במיוחד - המגזר הדרוזי עונה על ההגדרה. מפלגתו של ליברמן קיבלה בקלפיות ביישובים הדרוזיים כ-10,000 קולות, לעומת 6,000 בלבד בבחירות באפריל. כמות המצביעים לליברמן ביישובים הדרוזיים עמדה על מחצית מהקולות שקיבלה מפלגת הגנרלים כחול לבן, שנחשבת לאהודה במגזר. מהניתוח עולה למשל כי בג'וליס נרשמה עלייה של 418% במספר הקולות לישראל ביתנו בין אפריל לספטמבר - כלומר, פי חמישה יותר מצביעים.

 

אבל הדרוזים סיפקו חלק קטן מהעלייה בכוחה של ישראל ביתנו. איך שלא הופכים את הנתונים, הקולות הדרוזיים מהווים 2% בלבד מהקולות שליברמן קיבל.

קצת יותר מ-170 אלף איש הצביעו למפלגתו של ליברמן בבחירות באפריל, בעוד שלפני שבועיים היא גרפה 310,154 קולות. במילים אחרות, תוספת של 137,150 מצביעים חדשים שנוספו לישראל ביתנו לאחר קמפיין של פחות מארבעה חודשים, והתוצאה היא שמונה מנדטים שלא מאפשרים לשום צד, ימין או שמאל, להקים ממשלה לבד. שמונה מנדטים שיתמכו בהקמה של ממשלת אחדות, וכזו בלבד.

ליברמן כמעט שהיה לשון מאזניים לאחר בחירות 2015, ובגלל שרק כמעט נאלץ לבסוף להתפשר ונכנס לממשלה של נתניהו במהלך הקדנציה, לא לפני שקיבל את תפקיד שר הביטחון שניתן באופן תקדימי לנציג של מפלגה קטנה. באפריל השנה כבר לא ניתן היה להקים ממשלה בלעדיו, ואף שמקומו הטבעי בימין - הוא הפתיע את כולם, התעקש על חוק הגיוס בלי שינוי ולו של פסיק, ולכן הוא מהאחראים לבחירות שהתקיימו בספטמבר. הצעד הזה השתלם לו למדי, כפי שמראים המספרים.

מה הסוד של העלייה הזו בהצבעה לליברמן? מה הביא כל כך הרבה מצביעים להחליף את הפתק בקלפי ולהכניס עוד שלושה חברי כנסת כמעט אלמונים לצידו?

המענה לתשובות הללו כרוך בניתוח ההצבעה ובפילוחה לפי מגזרים או שיוך אחר כדי להבין את המגמות שהובילו אליה. אבל גם להבין את הרקע להתפתחות הפוליטית של ליברמן, בעבר בשר מבשרה של תנועת הליכוד ואחד מהאנשים הקרובים ביותר לנתניהו, וכיום מי שמונע ממנו הקמת ממשלת ימין.

ניתוח התוצאות שמובא כאן מהיישובים השונים מראה כי ישראל ביתנו שאבה את עיקר הקולות החדשים משתי המפלגות הגדולות - מהליכוד (כולל כולנו של משה כחלון וזהות של משה פייגלין) ומכחול לבן.

חבר הכנסת עודד פורר, מי שנחשב לאיש החזק בישראל ביתנו אחרי ליברמן, אומר ל"גלובס" כי אין ספק שקמפיין הדת-ומדינה שהובילה ישראל ביתנו וסירובה להיכנס לקואליציית נתניהו באפריל, בשל חוק הגיוס, היו הגורם העיקרי להצלחתה. לדבריו, רוב הקולות החדשים הגיעו "כי ישראל ביתנו התקבעה בתודעה כמעין גוש אמצע, והזדהו עם המסר שלנו על אחדות ועל פתרונות לבעיות הדת ומדינה, כמו התחבורה הציבורית בשבת, בעיות הגיור, חוק הגיוס וכו'".

פורר מציין כי בבייס הרוסי של ישראל ביתנו, נרשמה התחזקות למרות ניסיונות הליכוד לפגוע בליברמן. כך למשל בנתניה, שם עלתה המפלגה מפחות מ-7% לכמעט 11%, בעוד הליכוד ירד באחוז. לפי ניתוח הנתונים, ההערכה היא כי כוחה של ישראל ביתנו בקרב עולי המדינות דוברות הרוסית עלה בכשליש - כלומר עוד מנדט אחד לפחות.

"המסר הזה, של עמידה כמחסום בפני החרדים ובפני הכפייה הדתית הוא מסר שלנו מיומה הראשון של המפלגה" אומר פורר, "וכעת הוא הודגש, ואנשים חזרו להאמין בו לאחר ההתנהלות העקרונית של ליברמן בסוגיית חוק הגיוס. עזר לנו מאוד גם פרסום דרישות החרדים מנתניהו לאחר הבחירות מאפריל, שהראו כי הוא מכר את עצמו לחלוטין עבורם".

פורר מציין עוד את דור ב' של העולים, הצעירים שהיו עדיין ילדים בעת העלייה ארצה או שנולדו בארץ, וכעת הרבנות הראשית מאמללת אותם לטענתו ומאלצת אותם להוכיח את יהדותם, "אותה יהדות שנלחמו לשמרה כשהיו בברית המועצות", לדבריו. המסר חילחל, והפעם רבים מהבוחרים הללו הצביעו ליברמן.

כחול לבן וערי המרכז ה"שמאלניות"

המסר הזה חילחל לעוד קהל מרכזי - הבוחרים של כחול לבן, אנשי המרכז החילוניים, בני המעמד הבינוני-גבוה המחפשים שינוי. בקיצור, מצביעי יאיר לפיד.

הנתונים מראים כי ישראל ביתנו עלתה בערי המרכז, מעוזי כחול לבן, בשיעורים ניכרים - חלקם על חשבון הליכוד, אבל גם רבים ממי שהצביעו לכחול לבן בבחירות הקודמות. כך, בתל אביב רשמה ישראל ביתנו זינוק מ-1.4% באפריל ל-4.4% בספטמבר, בעוד כחול לבן ירדה שם מכמעט 46% לפחות מ-43%. בגבעתיים הסתכמה העלייה במספר המצביעים לליברמן מאפריל לספטמבר בלא פחות מ-452%; ברעננה עלה ליברמן ב-318%, בהוד השרון נרשמה למפלגתו עלייה של 285%, בהרצליה 195%, וכך הלאה והלאה, עליות חדות ביתר הערים של מעמד הביניים הישראלי השבע, אך הרוצה שינוי.

 

מדוע בעצם? ליברמן הביא למצביעים אלה את בשורת השינוי האפשרי. כלומר, אותם מסרים חילוניים מוכרים מימי לפיד האב, המבקשים לשנות את הסטטוס- קוו בענייני דת ומדינה, עם הדרך ליישמם: ממשלת אחדות ללא החרדים והחרד"לים.

כך דיבר ליברמן מראשית הקמפיין ביוני-יולי, וכך הוא דורש גם היום. ממשלה שתאלץ את נתניהו להתיר את הברית הקדושה של הליכוד עם החרדים, ותקדם את השינויים הללו. ח"כ פורר אומר, כי "שבועיים לפני הבחירות, כשבכחול לבן הבינו שליברמן נוטל מהם קולות רבים בשל עמדתו זו, הם העלו את הקמפיין שלהם על ממשלה חילונית, שמותן אחר כך לממשלה ליברלית, ובכך מנעו לדבריו מישראל ביתנו הישג גדול אף יותר".

פורר מוסיף וטוען כי ליברמן סיפק למצביעי לפיד שחששו מהדיבורים הקודמים של גנץ על ממשלה רחבה שלא פוסלת איש, ומהפרסומים אודות פלירטוטיו עם החרדים, קונטרה אמינה של חילוניות ומשקל נגד לאפשרות ללכת עם הגוש החרדי, "מישהו שיבלום את התיאבון של החרדים", כדברי פורר.

המעבר מהליכוד לישראל ביתנו

בקרב בוחרי הימין הקלאסיים הבחירה בליברמן מעניינת, כי מה מבדיל בין ליברמן לליכוד? ליברמן דיבר חזק, ראה ההצהרות על חיסול מנהיג חמאס איסמעיל הנייה בתוך 24 שעות, אבל כשמונה לתפקיד שר הביטחון כפי שרצה, הנייה נשאר בחיים והחיסולים הממוקדים שבהם תמך לא התחדשו. מצביעי ימין הנרתעים מסוגיית החשדות לשחיתות או ההתנהלות האישית של נתניהו לא ימצאו בו את מפלטם, על רקע החקירות והחשדות שהיו נגדו לאורך השנים.

ובכל זאת, הנתונים מראים כי הליכוד ירד בבחירות האחרונות לעומת אפריל ב-27 אלף קולות, זאת בלי להחשיב את היעלמות כולנו של כחלון וזהות של פייגלין שנטמעו בליכוד וקולות מצביעיהן מאפריל נעלמו.

אלא שכאמור, ליברמן הגדיל את כוחו גם על חשבון הליכוד. הניתוח מראה כי במעוזי הכוח של הליכוד, עיירות הפיתוח, הירידה בהצבעה לליכוד דומה בשיעורה לעלייה בהצבעה לישראל ביתנו. כך בשדרות, שם ירד הליכוד ביותר מ-1.5%, לעומת ליברמן שעלה ביותר מ-2%. בעיירה שלומי הליכוד ירד בכמעט 2%, ישראל ביתנו עלתה ב-3.5%.

ההסבר האפשרי למעבר מהליכוד לישראל ביתנו הוא ראשית בבוחרים מהארצות דוברות הרוסית, כאלה שהצביעו לליכוד בשל ימניותם אבל הפנימו את הקמפיין של ישראל ביתנו בנושאי דת ומדינה שתקף את הליכוד ונתניהו על הברית הקדושה שלו עם החרדים. גם המיקוד שעשה ליברמן בסוגיות אלה הקרובות לליבן של אוכלוסיות העולים מארצות דוברי הרוסית, בעיקר בהוכחת יהדותם מול הרבנות - עשה את שלו.

קבוצת ימין אחרת היא של מצביעי משה כחלון, שהם בהגדרה כוללנית אנשי ימין ומרכז, שלא אהבו את המדיניות הכלכלית מוטת התחרות הפתוחה של נתניהו, וכחלון נכנס לנישה הזו החסרה בימין של מדיניות כלכלית חברתית יותר. משנטמע כחלון בחזרה בליכוד, הגיעו קולות אלה בחלקם לליברמן. כך באריאל, 4% שקיבל שם כחלון באפריל לא עברו לליכוד שכוחו בעיר שבשומרון לא השתנה, בעוד ליברמן קפץ מ-14% ל-22% מהקולות.

וכך גם באשר למצביעי מפלגת זהות, שקיבלה באפריל באריאל כ-7.5% מהקולות, וכעת עברו בחלקם הגדול להצביע לליברמן. 

דורון ברויטמן הוא אנליסט המתמחה בעיתונות נתונים ומייסד אתר "נתון בראש", מיזם עצמאי המבקש לקדם עיתונות נתונים בישראל

עוד כתבות

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"