גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעות ענק ומוניטין בצניחה: דורי בנייה הרימה ידיים. כך זה נראה מאחורי הקלעים

הליך משפטי של חברת אינסטלציה לגביית חוב הוביל את החברה להגשת בקשה להקפאת הליכים ● בדיקת "גלובס" מגלה כי החברה איננה מעורבת בשום פרויקט נדל"ני, וכי לקריסתה "אחראים" פרויקטים שבנתה בעבר ושבגינם היא נתבעת על ליקויים רבים

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר
עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

שלוש שנים אחרי שעמוס לוזון רכש את החברה הקבלנית א.דורי בנייה, נראה שהוא מרים ידיים. לאחרונה הגישה החברה לבית המשפט בקשת הקפאת הליכים לאור מצבה הכלכלי הרעוע אליו הגיעה החברה.

לאורך 330 עמודים מגוללים עוה"ד אמיר ברטוב, שמרית מלמן ולירון ספיר ממשרד שמעונוב ושות', את מצב חברה כיום. עברה אולי מפואר, אך מזה כמה שנים דורי בעיקר בתחום אחד - התמודדות עם תביעות משפטיות בהיקף של למעלה מ-800 מיליון שקל, שהטילו צל כבד על פעילותה.

למעשה נכון להיום, למעט המותג המוכר, כוללת החברה מספר מועט של עובדים ואין לה אף פרויקט בביצוע. עיון בבקשת הקפאת ההליכים מלמד על עמדתו של הבעלים לוזון לסיבות שהביאו למצבה של החברה - התנכלויות של חברות יזמיות שניצלו את חולשתה של החברה, וגלי תביעות שגברו בשנים האחרונות, בגין פרויקטים שבנייתם הסתיימה, בסך כולל של למעלה מ-800 מיליון שקל. מנגד ספק גדול אם לחברה במצבה הנוכחי יש זכות קיום, גם אם כל ההליכים המשפטיים היו נגמרים כיום.

צעדי התייעלות עם רכישת החברה

החברה שמזוהה בעיקר עם הקבלן המנוח אורי דורי, נהנתה במשך שנים רבות ממוניטין מצוין, דבר שאף סייע לרכישתה על ידי חברת גזית גלוב בעבר. עם זאת כבר ב-2014 התברר שלחברה "בור" כספי שהוערך ב-480 מיליון שקל, כך שכשלוזון רכש אותה שנתיים לאחר מכן, היה ברור שמצבה הפיננסי קשה. בדוחות הכספיים האחרונים, לרבעון השני של 2019, ליוותה את פעילותה של א. דורי בנייה הערת "עסק חי", תוך שרואי החשבון שלה ציינו כי נוכח מצבה התזרימי היא "מתקשה לעמוד במלוא ההתחייבויות הכספיות החלות עליה, לרבות תשלומים לספקים, קבלנים ופסקי דין, ומתמודדת בין היתר עם הליכי עיקולים או הוצאה לפועל". עוד ציינו אז רואי החשבון בין היתר כי "דורי בנייה אינה עומדת במרבית אמות המידה הפיננסיות החלות עליה במסגרת התחייבויותיה אל מול תאגידים מממנים שלה". ויחד עם זאת, החברה המשיכה "לפעול לשם גביית כספים אשר מגיעים לה מגורמים שונים, לשם שירות צרכי התזרים שלה".

כאמור, צרותיה של דורי בנייה לא חדשות, והן העיבו על תוצאותיה הכספיות של קבוצת לוזון, מאז נרכשה השליטה בחברה על-ידי עמוס לוזון ב-2016, וגם טרם לכך, תחת בעליה הקודמים.

כבר בחודש מרץ האחרון נחשף ב"גלובס" כי בכוונתו של לוזון לפעול ל"הדממת" פעילותה של א. דורי בנייה ולביצוע מיזוג תפעולי שלה לתוך עסקי קבוצת לוזון, בניסיון לצמצם את הוצאות הקבוצה, וזאת לאחר שהחברה סיימה את הפרויקטים השונים שביצעה עבור יזמים חיצוניים.

את מהלך המיזוג התפעולי העלה לוזון זמן קצר אחרי שרכש את השליטה בחברה בתחילת שנת 2016, אולם הוא ביקש להמתין איתו על סיום הפרויקטים שלה.

החברה נחשבת ל"כבשה השחורה" של קבוצת לוזון מאז נרכשה על-ידו. למעשה, הפסדי העתק שרשמה החברה בעבר, בהיקף מצטבר של מאות מיליוני שקלים, הובילו את בעלת השליטה הקודמת בקבוצה, גזית גלוב, למכור את השליטה ללוזון תמורת סכום סמלי של פחות מ-10 מיליון שקל. המכירה נעשתה בעקבות כאוס פיננסי בחברה, שאילץ את ענקית הנדל"ן המניב שבשליטת חיים כצמן להזרים לקבוצת הבנייה סכומי עתק שהצטברו לכ-750 מיליון שקל.

לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט כעת, מאז שרכש לוזון את החברה הוא הוביל מהלכים לשיפור מצבה ובהם צמצום היקפי עבודה, צמצום כח האדם, מכירת חברת רום גבס לקבוצת לוזון, מחיקת מניית החברה בבורסה והפיכתה לחברה פרטית, והסכם שנחתם עם חברת דניה סיבוס לסיום שלושה פרויקטים של החברה, ולמתן שירותי בדק בית.

פרויקטים מהעבר רודפים את החברה

אלא שבמקביל לנסיונות אלו, נערמו ההליכים המשפטיים נגד החברה ובהיקפים גדולים. "בשנת 2017 חל גידול של כ-291 מיליון שקל בהיקף ההליכים המשפטיים בהם הייתה מעורבת החברה, לעומת שנת 2016, ואלה עמדו על סך של כ-830 מיליון שקל. יוער, כי מדובר בלמעלה מ-200 הליכים משפטיים שהחברה ניהלה", נכתב בבקשה. נכון לאוקטובר 2019 מספר ההליכים המשפטיים צומצם ליותר מ-100 תביעות "בלבד", בסכום כולל של כ-640 מיליון שקל. אמנם להערכת החברה תוצאות ההליכים הללו יסתכם בסופו של דבר בעשרות מיליוני שקלים, אבל מותר לתהות, כיצד הגיעה חברה שנחשבה עד לפני מספר שנים לסמל של איכות מגיעה למצב כזה.

הנה, למשל, הסיפור של מגדלי תל אביב, שני מגדלים של 122 דירות, שהוקמו בתחילת העשור עבור קבוצת רכישה בהנהגת האחים חג'ג', ונמסרו ואוכלסו ב-2014-2015. גל התביעות מצד בעלי הדירות בגין ליקויים שהגיע לחברה ב-2017, לווה בעיקולים של 16 מיליון שקל. א. דורי בנייה אחראית גם לבנייתו של אחד המגדלים היוקרתיים בתל אביב - מגדל מאייר שבפינת הרחובות אלנבי ושדרות רוטשילד, ושאוכלס ב-2014. אלא שליזמית המגדל חברת ברגרואין רזידנטיאל, טענות קשות נגד החברה. היא טוענת שדורי הפרה ומפרה הפרות יסודיות את התחייבויותיה בהסכם הבנייה שנחתם בין הצדדים ב-2010, וכי לא השלימה את הפרויקט ולא סיימה את העבודות כפי שהתחייבה, וכי עד היום לא הוצא לפרויקט תעודת גמר. "מרשתנו נאלצה לפעול בעצמה לשם קבלת טופס 4 לבניין, לרבות ביצוע עבודות שדורי היתה אמורה לבצען על פי ההסכם, לשם עמידה בדרישות הרלבנטיות", כתב עו"ד אבי ויינשטיין מטעם החברה, לפני כשלושה שבועות, והודיע על כוונת ברגרואין לחלט את הערבויות הבנקאיות על שם א. דורי בנייה בסך של 31 מיליון שקל. יצוין כי לדורי טענות נגדיות, וכי לדבריה התקיים הליך גישור בין הצדדים.

גם מול גינדי החזקות נתגלו בעיות חמורות בפרויקטים שונים. מחלוקת מוכרת, היא מפרויקט מגדל השופטים בת"א - עוד פרויקט יוקרה שבנתה בעבר דורי. עשרות מדיירי המגדל הגישו תביעה כספית נגד גינדי ודורי בעבר, בטענות לליקויי בנייה חמורים. בפרויקט מגדלי הלאום בראשון לציון וויז'ן ברחובות, שבהם הוקמו 328 דירות התגלו הרבה מאוד בעיות, ומתכתובת בין א. דורי וגינדי החזקות עולה, כי דיירי הדירות הללו פתחו אלפי קריאות, בגין ליקויים. "נראה כי כל מילה מיותרת", כתב יועצה המשפטי של גינדי בעבר על הנתון הזה. בין החברות מתנהלים כיום הליכים משפטיים.

וכך חברה שהקימה בעבר פרויקטים יוקרתיים וגרנדיוזיים, הפכה לחברה עם מוניטין בעייתי. "ספקים וקבלני משנה נתקלו לא פעם בתגובות שאם יתבעו את החברה על חובות שמגיעים להם, הם יהיו אחראים על פירוקה וקריסתה, ולא יקבלו דבר", מסביר גורם בתחום הבנייה. באחרונה הריטואל הזה נמאס על קבלן לא גדול לאינסטלציה, וניסיון שלו לקבל כספים מהחברה היה זה ששבר את גב הגמל, והחברה כאמור החליטה ככל הנראה להפסיק ולנסות להתמודד עם כל תביעה בנפרד ופנתה להליך של הקפאת ההליכים.

גלגולה של חברה

1961
החברה מוקמת כחברה משפחתית א. ברגמן
● 1978
החברה נרכשת על ידי אורי דורי שנותן לה את שמו
● 2008
גזית גלוב נכנסת לשותפות עם דורי בחברה
● 2011
גזית גלוב רוכשת את מלוא הבעלות בחברה
● 2014
בקופת החברה מתגלה "בור" של 480 מיליון שקל
● 2016
עמוס לוזון רוכש את החברה
● 2019
מוגשת בקשה להקפאת הליכים

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

עסקה או פעולה ברפיח? שלושה כלכלנים מנתחים את ההשלכות

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר