גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמפיין ה"מוצלח" של נתניהו יוצר דה-לגיטימציה להחלטות הפרקליטות בעניינו

הקמפיין של נתניהו ואנשיו, שתכליתו לערער את אמון הציבור ביועמ"ש ובפרקליטות, כנראה נוחל הצלחה - וזה צריך להדיר שינה מעיני כל מי שרוממות שלטון החוק בגרונו ● אמון הציבור במוסדות שלטון החוק, פרויקט מיוחד

חן מענית / צילום: איל יצהר, גלובס
חן מענית / צילום: איל יצהר, גלובס

כותרת אפשרית לגיליון המושקע של "גלובס", שעוסק באמון הציבור במוסדות שלטון החוק, יכולה הייתה להיות: "כך הצליח ראש ממשלת ישראל החשוד בפלילים לגרום לירידה באמון הציבור בפרקליטות וביועץ המשפטי לממשלה, זמן קצר לפני שהם מקבלים החלטה סופית אם להגיש נגדו כתב אישום".

זה לא שאין נושאים אחרים שחשוב לעסוק בהם בהקשר של אמון הציבור במערכת המשפט. זה לא שאין גורמים אחרים, אובייקטיביים ומוצדקים, לירידה באמון הציבור בבתי המשפט בכלל, ובפרקליטות בעיקר, כגון פרשת הפרקליטה המושחתת רות דוד, פרשת חילופי המסרונים בין השופטת לחוקר, החקירה האגרסיבית של ניר חפץ, השאלות הקשות סביב הרשעת רומן זדורוב ברצח הילדה תאיר ראדה, היחס המחפיר לשופטת הילה גרסטל כשהקימה את נציבות הביקורת על הפרקליטות ועוד. מערכת המשפט שלנו לא חפה מבעיות ומכשלים, והיא ראויה לעתים לביקורת נוקבת. ואכן, אנחנו עוסקים בכל אלה ובהרחבה בגיליון זה.

אולם בעיתוי הרגיש הנוכחי, הדבר המרכזי שתפקידנו להזהיר מפניו הוא המתקפות חסרות התקדים של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשיו על רשויות אכיפת החוק. מתקפות שמערבבות במכוון טיעונים ענייניים בחלקם, עם כאלה שהם שקריים, אישיים וקונספירטיביים. מתקפות שתכליתן ליצור דה-לגיטימציה להחלטת היועמ"ש והפרקליטות מחודש פברואר, להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, נגד נתניהו בגין שחיתות ציבורית. מתקפות שמכינות את דעת הקהל גם להחלטה הסופית בתיקי ראש הממשלה.

כאשר שר משפטים במדינת ישראל, עושה דברו של ראש ממשלה חשוד בשחיתות, מעלה בפומבי (בנאום שנשא בשבוע שעבר) תיאוריית קשר כאילו יש "פרקליטות בתוך הפרקליטות", מעין ארגון מחתרתי כביכול הפועל בתוך הרשות הציבורית הרשמית, אז עם כל הסלידה שלנו מפרשיות שהאירו את הפרקליטות באור שלילי בשנים האחרונות, התפקיד המרכזי שלנו הוא להתריע מפני פגיעה במערכות אכיפת החוק. כי פגיעה אנושה בהן היא פגיעה בדמוקרטיה. וזו העת שבה על התקשורת לנבוח בקול הרם ביותר.

ההשפעה לרעה של נתניהו ואנשיו על אמון הציבור במערכת אכיפת החוק, אינה עניין של הרגשה. נתונים אובייקטיביים שאספנו מעידים על כך שהסיבה המרכזית לירידה באמון הציבור במערכת המשפט היא פרשות תיקי ראש הממשלה. 44% מבין 600 המשיבים במדגם המיוחד שערכנו עבור גיליון זה אמרו כי מידת האמון שלהם במערכת המשפט ירדה בשנה האחרונה. מבין אלה שהשיבו כי מידת האמון שלהם במערכת המשפט השתנתה בשנה האחרונה, 30% הצביעו על פרשות תיקי ראש הממשלה כסיבה העיקרית לשינוי. ובמילים אחרות, הקמפיין של נתניהו ואנשיו, שתכליתו לערער את אמון הציבור ביועמ"ש ובפרקליטות, כנראה נוחל הצלחה - וזה צריך להדיר שינה מעיני כל מי שרוממות שלטון החוק בגרונו.

ביקורת כספין

אחד ממאפייני הדמוקרטיה הוא שהיא מורכבת משלוש רשויות שמאזנות זו את זו: הרשות המבצעת, הרשות המחוקקת והרשות השופטת. אולם בעוד ששתי הראשונות עומדות לבחירת הציבור, באופן ישיר או עקיף, מדי כמה שנים - הרשות השופטת אינה נבחרת על-ידי הציבור. דווקא בשל כך, אמון הציבור הוא כמו אוויר לנשימה עבור הרשות השופטת. במובן הזה היא דומה לתקשורת, שגם היא אינה נבחרת, ורק אמון הציבור בה מאפשר את קיומה התקין.

השופט מאיר שמגר, נשיא בית המשפט העליון לשעבר שהלך לעולמו בחודש שעבר, כתב כי "כדי להבטיח את שלטון החוק, צריך העם לקבל על עצמו את עול השלטון הזה, וכדי שיקבלו מרצונו, צריך שירחש אמון במשפט ובשופטים". הדברים נכונים, כמובן, גם להיום. והם נכונים לא רק ביחס לבתי המשפט ולשופטים אלא גם ביחס ליועמ"ש, לפרקליטות ולמשטרה.

ושוב, מתן אמון במערכת המשפט אין משמעותו הימנעות מביקורת עליה. ההפך הוא הנכון - ביקורת מבוססת-עובדות על הפרקליטות, על המשטרה ועל בתי המשפט היא הכרחית לתקינות עבודתם. אולם בעידן הרשתות החברתיות וריבוי ערוצי התקשורת, שבו קשה לציבור להבחין בין ביקורת עניינית מבוססת-עובדות, לביקורת שקרית שהיא ספין, יש סכנה שאמון הציבור במערכת המשפט ייפגע מהסיבות הלא נכונות.

בין נוה לזדורוב

אבל עם כל הכבוד לחקירות נתניהו ולהשפעתן על אמון הציבור במערכת המשפט, הסוגיה היא רחבה בהרבה. לפי המדגם, פרשות תיקי נתניהו הן אחד הגורמים המרכזיים לירידה באמון הציבור במערכת המשפט, אבל ממש לא היחיד.

19% מהמשיבים למדגם הצביעו על "פרשת אפי נוה", ראש לשכת עורכי הדין הקודם, כאחת הסיבות המרכזיות לשינוי במידת האמון שלהם במערכת המשפט. נזכיר כי באותו מקרה נחשפו כשלים משמעותיים בהליך מינוי שופטים במדינת ישראל. החשד המרכזי שנחקר הוא שנוה פעל והפעיל אחרים במסגרת תפקידו ומעמדו כיו"ר הלשכה, על-מנת לקדם את מועמדותה לשיפוט של אתי כרייף, במקביל למערכת יחסים אינטימית שניהל עימה ובזיקה הדוקה למערכת יחסים זו. כן נחקר החשד כי נוה פעל במסגרת תפקידו ומעמדו בעניינן של עורכת דין מהמגזר הפרטי ושל מתמחה. זאת, תוך שהוא מנהל עימן מערכות יחסים אינטימיות.

17% מהמשיבים למדגם הצביעו על פרשת רומן זדורוב כסיבה עיקרית לשינוי במידת האמון שלהם במערכת המשפט. זדורוב, שהורשע ברצח הילדה תאיר ראדה, מנהל מערכה משפטית עיקשת על חפותו. סנגורו של זדורוב, עו"ד ירום הלוי, הגיש לאחרונה בקשה למשפט חוזר בעניינו, תוך שהוא טוען לשורה ארוכה של כשלים שנפלו בחקירתו של זדורוב ובהתנהלות הפרקליטות.

תופעה עולמית

כשמדברים על "אמון הציבור" במערכת המשפט, חשוב גם לשאול מיהו אותו "ציבור". ישראל של 2019 אינה מיקשה אחת. היא מורכבת מציבורים שונים שכל אחד מהם תופס ורואה את מערכת המשפט בצורה שונה. די אם נזכיר בהקשר זה את המחאה של הישראלים יוצאי אתיופיה, שיצאו בביקורת חריפה נגד יחס המשטרה והמחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) אליהם; את הביקורת הנוקבת של אזרחי ישראל הערבים, שלטענת חלקם מערכת המשפט מפלה אותם לרעה; ואת הבעיה המיוחדת של נפגעות עבירות מין, שרבות מהן נמנעות מלהתלונן בשל החשש ממסירת עדות במשטרה ובבית המשפט. גם בכל אלה נעסוק בגיליון מיוחד זה.

ולבסוף, יש עוד נתונים שחשוב לגעת בהם במסגרת דיון בירידה מסוימת באמון הציבור במערכת המשפט. למשל, שלא מדובר בתופעה שהיא ייחודית למערכת הזו או לישראל. מחקרים רבים מראים ירידה עקבית באמון הציבור בכל מערכות השלטון כמעט, ובכל רחבי העולם, ובמקביל גם ירידה משמעותית באמון הציבור בתקשורת.

בזמנים שבהם אנשים מנהלים את רוב הקשרים החברתיים שלהם - וצורכים את רוב הידע שלהם - ברשתות חברתיות וירטואליות ובקבוצות סגורות של חברים שהם בוחרים לעצמם, אין להתפלא על כך. בעת הזו, מערכת המשפט, כמו התקשורת, צריכה למצוא נתיבים חדשים לחיזוק אמון הציבור בה. 

בזמנים שבהם אנשים מנהלים את רוב הקשרים החברתיים שלהם - וצורכים את רוב הידע שלהם - ברשתות חברתיות ובקבוצות סגורות של חברים שהם בוחרים לעצמם, אין להתפלא על כך. בעת הזו מערכת המשפט, כמו התקשורת, צריכה למצוא נתיבים חדשים לחיזוק אמון הציבור בה.

בזמנים כאלה חשוב יותר מתמיד להבהיר איזה חלק מהביקורת על מערכת המשפט היא אמיתית ובונה, ואיזה חלק מהביקורת היא שקרית והורסת, ומהו האינטרס שעומד מאחורי כל אמירה ומאחורי כל מהלך. להפוך את רשויות אכיפת החוק לשק חבטות, זה לפגוע בדמוקרטיה הישראלית. 

***חזקת החפות: החשודים המוזכרים ברשימה לא הורשעו בכל עבירה, ושמורה להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?