גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

והרי החדשות: אכפתיות יכולה להשתלם כלכלית, ופקק הוא הזדמנות עסקית ומיתוגית

הבשורה הגדולה של כנס הדיגיטל והטכנולוגיה Web Summit Lisbon שנחתם בסוף השבוע היא לא דיגיטלית או טכנולוגית; קוראים לה פשוט Purpose Marketing ● על מה בונים ב-P&G ובאיקאה, ולמה נדמה שלאנושות אין בעיות גדולות יותר מתורים?

מונית מעופפת / צילום: מתוך האתר של חברת Lilium
מונית מעופפת / צילום: מתוך האתר של חברת Lilium

1. הדרך ל-Fortune 500 רצופה כוונות טובות - הבשורה הכי גדולה של כנס הדיגיטל והטכנולוגיה Web Summit בליסבון שנחתם בסוף השבוע היא לא דיגיטלית או טכנולוגית. קוראים לה פשוט Purpose Marketing.

אם פעם חברות הרשו לעצמן לבחור כמה משאבים הן מנתבות לקידום אג'נדה של "אכפתיות" כלפי העובדים (ובעיקר העובדות) שלהן, כלפי הקהילה הסובבת ולטובת שמירה על איכות הסביבה - נראה כי היום זה הפך למצרך חובה, עד כדי כך שלא ברור אם אג'נדת האכפתיות היא אמצעי הכרחי להשגת המטרה הקפיטליסטית האולטימטיבית (מיקסום הערך עבור בעלי המניות) או מטרת-על בפני עצמה.

אותה "אכפתיות", שהייתה בעבר תחת חסותו של מנהל "האחריות התאגידית", הפכה להיות אחת מהדאגות הראשיות של המנכ"ל. אם עד לאחרונה זה נגע בעיקר לתאגידים הגדולים, היום זה כבר מחלחל גם לחברות הבינוניות ואפילו עד החברות הקטנות שבמשק. בעולם בו הכול מפודבק, אף אחד לא רוצה להישאר בצד המפוברק. אבל אולי לא פחות מכל זה, נראה כי החברות פשוט הבינו שקידום אג'נדה של אכפתיות פשוט עשויה להשתלם להן בכל מיני רמות:

א. בפרוקטר אנד גמבל קראו לזה "Ambition 2030", תוכנית שבמסגרתה לקחה על עצמה החברה התחייבויות בתחומי הסביבה (100% אריזות ממוחזרות, 100% שימוש באנרגיה מתחדשת וצמצום הזיהום בעשרות אחוזים), חינוך להפחתת הצריכה (לא ברור איך בדיוק זה מסתדר ביחד), דאגה לרווחת העובדים ועוד. אם לשפוט לפי הזינוק בערך המניה מאז תחילת יישום התוכנית - אם זה לא הועיל, זה בטח לא הזיק. 

זינוק במניית פרוקטר אנד גמבל / צילום: מצגת Survey Monkey ו-Web Summit

ב. באיקאה התחילו כבר למכור מוצרים מבוססי אנרגיה סולארית וגם יצאו לפיילוט של השכרת מוצרים במקום מכירתם, למשל עריסות ומיטות ילדים. גם איקאה התחייבה למעבר ל-100% מוצרים מחומרים ממוחזרים עד 2025, ועד אז אמורה גם לעבור למשלוחים על טהרת הרכבים החשמליים. בחברה מתחייבים לעבודה רק עם ספקים העומדים בקוד אתי דומה וגם בדאגה לעובדים, בעיקר דרך הכשרות והסבות מקצועיות לאלה מבניהם שמיועדים להיות מוחלפים על-ידי רובוטים... אולי הם יהיו אלה שיצטרכו להרכיב אותם. 

ג. במיקרוסופט חברו ותרמו לפרויקט מהפכני בשם Ocean Mind שנועד לנטר בזמן אמת את כל האוקיינוסים בעולם ולשתף פעולה עם הרשויות בכל מדינה כדי להגן עליהם. עבור מיקרוסופט, שחרטה על דגלה במאמץ רב את המעבר מעולם סגור לעולם פתוח, זה התאים כמו כפפה ליד.

2. אהבת הדאטה - "דאטה היא הנפט החדש", אמר קלייב האמבי מענקית הקמעונאות טסקו (Tesco) ביציאה למסע לבניית מועדון הלקוחות הנאמנים של הרשת שהניב לה 60 מיליון דולר תוך 10 שנים. מי מאיתנו אוהב נפט? אף אחד. מי מאיתנו חייב נפט? כולם. כמו הנפט, כך גם הדאטה חיונית למשווקים, שעדיין קצת נרתעים ממנה. אלא שגם הדאטה עוברת אבולוציה, ואם בעבר המותגים ניסו לחזות את התנהגות המשתמשים דרך "היכן הם גרים" ואחר-כך "מה קנו" - היום הם מנסים להבין מה הם אוהבים. הדרך הנוחה ביותר לעשות את זה היא על-ידי ניתוח הפעילות שלהם בסושיאל: עם מי הם מתחברים, למה עושים לייק, מה בוחרים לשתף, ומה הם עושים בזמן שהם לא קונים אצלך. כנראה שזאת גם אחת הדרכים היחידות לתת איזושהי קונטרה לאמזון, שיודעת יותר מכולם כמעט את כל השאר.  

האבולוציה של הדאטה / צילום: Starcountו-Web Summit

הדשבורד החדש של הדאטה ע"פ פעילות המשתמש בסושיאל  / צילום: Starcountו-Web Summit

AI AI AI .3 - המון שפות דוברו בכנס, אידיש לא הייתה אחת מהן, ובכל זאת. לאחר שבכנסי דיגיטל ושיווק בשנים עברו דרך כוכבו של ה-AI, הפעם כולם נהנו לדרוך עליו, או לפחות להסתלבט. צחוק בצד: ה-AI לא הולך לשום מקום, הוא פשוט עבר מקדמת הבמה אל מאחורי הקלעים והפך מבאזז לרף כניסה. משמע, אם אתם כבר משלבים AI במוצרים/שירותים/פעילויות החברה - יופי. אם לא - Houston, we have AI problem.

4. עכשיו תורים - אם לשפוט לפי האחוז מתכני הכנס שעסק בפקקים ובתורים, נדמה כי לאנושות אין בעיות גדולות יותר. הדוברים בנושא התחלקו, בגדול, לשניים: מחפשי הפתרון וממנפי הבעיה. בקבוצה הראשונה ניתן למשל למצוא את uber, שאט-אט הופכת מחברת פתרונות תחבורתיים לחברת פתרונות (כשגילתה למשל שלחלק ניכר מנהגיה אין חשבון בנק, הקימה את uber pay), שמציעה עכשיו את uber boat בניגריה (בקרוב בונציה?) או מוניות אופנוע בהודו (בקרוב ריקשות?). אבל הכוכבת של הקבוצה הראשונה היא ללא ספק המונית המעופפת, שנראתה קרובה, אמיתית וסקסית מתמיד והציתה את הדמיון (בלי לזהם את הסביבה כמובן). 

בקבוצה השנייה ניתן למצוא את המותגים שהבינו שפקק הוא גם הזדמנות עסקית ומיתוגית: ברגר קינג, שהפעילה שירות משלוחים לתקועים בפקק במקסיקו, ראתה כי טוב מאד ועכשיו היא בדרך לעוד ערים, נישאת על גבי הבאזז של הקמפיין הסופר-מגניב שלה, בו שילבה בין דאטה בזמן אמת כדי לטרגט נהגים רעבים בפקק, Voice כדי לבצע הזמנה, שילוט דיגיטלי דינמי ופרסונלי בתוך הפקק שנועד "להדליק" נהגים להזמין, צי אופנועים ממותג שנועד לספק את הסחורה ובעיקר, כהרגלה בקודש, המון-המון רעש וצפצופים מסביב. הקמפיין הקפיץ את אפליקציית המשלוחים של ברגר קינג לראש הטבלה במקסיקו, וכל עוד הם מעל מקדונלד'ס, מבחינת ברגר קינג פקקים זה החיים. 

משלוח לפקק / צילום: באדיבות ברגר קינג

בג'ין גורדונ'ס החליטו לרכוב דווקא על התורים, עם קמפיין שהעניק אחוזי הנחה בברים בשדות תעופה, ביחס ישר לאורך התורים בנמל עצמו. זה הגיע עד כדי תורים מדומים שנוצרו תוך כדי שיתוף-פעולה בין כמה חובבי אלכוהול. בקרוב אצלנו?

5. אגדות רוק - התחלנו בדאגה למחר ונסיים בדאגה לעכשיו. בסוף העולם נושא עיניו בראש ובראשונה לפתרונות יעילים למחלות. המגמה שהתחילה כבר לפני מספר שנים, אבחון דרך רוק, הולכת וצוברת תאוצה: שני סטארט-אפים בשלבים מתקדמים הגיעו לחצי גמר תחרות הסטארט-אפים של web summit. אחד מהם גם זכה: חברת Nutrix, שפיתחה שבב המודבק לשן, דוגם ומנטר את הרוק ומשדר את רמות הסוכר בגוף לאפליקציה ייעודית. כמובן שרמת הסוכר היא קצה הקרחון מבחינת מה שהחברה מתכוונת לגלות עלינו דרך הרוק שלנו.

לסטארט-אפ החשוב הזה הצטרף גם פיץ' מפתיע של המנכ"לית, שעלתה לבמה עם יד מגובסת וסיפרה שהחדשות הרעות הן שהיא עברה תאונה ממש שם בליסבון, אבל החדשות הטובות הן שכשהרופא שגיבס אותה שמע על מה הסטארט-אפ, הוא אמר לה: את הולכת לשנות את העולם. עם כל הכבוד לרעיונות גדולים שיצילו את האנושות, כנראה ששיווק מוצלח שלהם וסיפור טוב, לא פחות חשובים.  

פיץ' בגבס. מנכ"לית Nutrix/ צילום: Web Summit

הכותב הוא אסטרטג דיגיטל, יועץ לחברות ומרצה בקריה האקדמית אונו ובמכללה האקדמית אחוה

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק