גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינתה את הגישה למחקר ולמלחמה בעוני העולמי

פרופ' אסתר דופלו, זוכת פרס נובל לכלכלה, היא אחת מאנשי העשור של "גלובס" ● פרויקט מיוחד

פרופ' אסתר דופלו / צילום: רויטרס  TT NEWS AGENCY
פרופ' אסתר דופלו / צילום: רויטרס TT NEWS AGENCY

קשה להכתיר חוקרים בתחום הכלכלה כאיש או אשת העשור. קשה מאוד לחזות בזמן אמת אילו מחקרים יתגלו בסופו של עשור או יותר כפורצי דרך, ולכן את פרס הנובל בכלכלה מעניקים לרוב שנים רבות לאחר שהמחקר פורסם. תשומת לב תקשורתית, לעומת זאת, היא כמעט מיידית, אבל הציבור הרחב לעיתים מוצא עניין רב במחקר שתרומתו האקדמית פחות מרשימה.

כך למשל הכלכלן הצרפתי תומס פיקטי, הוא בוודאי אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם בזכות מחקרו על אי שוויון בעושר. אבל מחקרו זכה לביקורת קטלנית ומנומקת היטב מכלכלנים רבים, שהראו שתאוריה אינה מבוססת וניתוח הנתונים אינו משכנע. קשה להאמין שפיקטי יזכה עבור מחקרו זה בפרס הנובל.

יוצאת דופן היא הכלכלנית אסתר דופלו, שזכתה בפרס הנובל לכלכלה השנה, יחד עם אביג'יט בנרג'י ומייקל קרמר, על תרומתם לחקר העוני וצמצומו. דופלו היא האישה השנייה בלבד שזוכה בפרס הזה. הענקת הפרס יוצאת דופן משום שהאבק טרם שקע, ועדיין לא ברור מה בסופו של דבר נלמד ממחקריהם, והאם באמת יתברר שמחקריהם סייעו משמעותית לצמצום העוני.

בשונה מפרסי הנובל בעבר, מחקריה של דופלו לא תרמו תרומה מהותית להבנה של מנגנון כלכלי כזה או אחר. הפרס הוענק לדופלו על הקמתו וניהולו של מנגנון אדיר, שמממן מאות מחקרים במדינות עניות, מחקרים שבוחנים "מה עובד" - ובשונה מפרסי נובל בעבר, לא "מדוע זה עובד".

הפרס מייצג הצלחה מסוימת בסיוע מבוסס מחקר לעניים בעולם, ובעיקר תקווה להצלחה בעתיד בצמצום העוני. בכך הוא דומה לפרס הנובל לשלום יותר מאשר לפרס בכלכלה. כך למשל, זכה מוחמד יונס בפרס הנובל לשלום בשנת 2006 על הקמת בנק להלוואות לעניים ועל תרומתו הצפויה לצמצום העוני. המחקרים של דופלו ועמיתיה הראו, בין היתר, שהתקווה שהענקת אשראי לעניים תאפשר להם להקים עסקים ולהיחלץ מעוני הולידה אכזבה. ואכן, כרקע להתלהבות הרבה מהפרויקט של דופלו ושותפיה, יש להבין את האכזבה מתקוות גדולות למיגור העוני בעבר.

סיוע למדינות עניות לאורך עשרות שנים ובהיקף מצטבר של טריליוני דולרים, על בסיס תיאוריה כלכלית דלת-בסיס אמפירי, הוביל לשיפור מסוים בחיי העניים, אבל, בעיקר לשחיתות ובזבוז. הסיוע כשל במשימה של חילוץ מדינות מעוני. הגישה שמובילים דופלו ועמיתיה מוותרת על המקרו-כלכלה - רפורמות גדולות - ומתמקדת במיקרו. ניתן, כפי הנראה, לבצע שינויים קטנים מבוססי מחקר, שישפרו את חייהם של העניים. התקווה היא ששינויים קטנים רבים מצטרפים להשפעה גדולה, שתחלץ עניים רבים מעוני.

ברקע המהפכה שהובילו דופלו ועמיתיה בתחום של כלכלת פיתוח, מתרחש כבר למעלה משלושה עשורים תהליך הדרגתי של שינוי עמוק במחקר הכלכלי - מהפכת הדיוק או "המדעיות". החוקר הכלכלן נדרש היום למצוא דרכים לזהות את הקשרים הסיבתיים בין המשתנים הרלוונטיים, ומחקר יתקשה לזכות בפרסום בכתב עת מוביל, אם יסתפק במודל תאורטי וניתוח מתאמים סטטיסטיים, בשונה מזיהוי קשרים סיבתיים.

את השינוי ההדרגתי במחקר הכלכלי הובילו חוקרים ותיקים מדופלו (שלא קיבלו עדיין את הנובל). דופלו ועמיתיה, בתהליך מהיר יחסית, הביאו את בשורת המדעיות לתחום כלכלת הפיתוח. בעזרת ניסויים מבוקרים הם יכולים לחקור תחומים רבים שמשפיעים על חיי העניים, ובעיקר לבדוק את ההשפעה של מדיניות כזו או אחרת שנועדה לצמצם עוני או לפחות לשפר את חיי העניים.

הרשימה ארוכה וכוללת את חקר הרשתות החברתיות למציאת מקורות פרנסה ואשראי, העלות של הגנה לקויה על זכויות קניין, התועלת של העדפה מתקנת, השפעת הבריאות על היכולת ללמוד, ההשפעה של הענקת מיקרו-אשראי לעניים, השפעת מענקים כספיים על חינוך ובריאות, את חקר ההשפעה של הדרכה מקצועית וסדנאות לחיזוק הביטחון העצמי של נשים, את בחינת הענקת גורמי ייצור (למשל זוג פרות חולבות לאשה ענייה) ועוד ועוד. מדובר כיום בתעשיית רחבת היקף של ניסויים מבוקרים במדינות עניות, וזאת במידה רבה בהובלתה של דופלו.

כמובן שהגישה אינה חפה ממגבלות ורבים סבורים, שכמו תקוות גדולות בעבר גם הפעם התוצאות בסופו של דבר יהיו מאכזבות. כך למשל, אחת הבעיות המרכזיות בגישה המחקרית של דופלו ועמיתיה היא שאמצעי מדיניות רבים לא מתאימים לבדיקה בניסוי מבוקר. האם, לדוגמה, מוטב לחלק כילות ולעודד את השימוש בהן (למנוע עקיצות יתושים באזורים נגועים במלריה), או אולי מוטב להדביר את המחלה בצורה מרוכזת? את האפשרות הראשונה אפשר לבחון בניסוי מבוקר, אך לא את השנייה, ולכן ייתכן שחוקרים יעודדו שימוש בכילות במקום הדברת המחלה (כפי שנעשה בהצלחה במדינות מפותחות).

את התפתחות התעשייה, שינויים מוסדיים שמאפשרים מעבר לכלכלת שוק תחרותית, מסחר בינלאומי חופשי ויוזמה פרטית, לא ניתן לבחון בניסוי מבוקר. כך גם את ההשפעה של פיתוח תשתיות כבישים, חשמל ותקשורת, קשה לבחון באופן "מדעי." וכתוצאה, מיקרו סיוע לעניים מגיע, לפחות במידה מסוימת, על חשבון רפורמות מבניות לעידוד הצמיחה הכלכלית, האמצעי המרכזי לצמצום העוני בעולם.

רב המכר שכתבו דופלו ובנרג'י (שותפה לנובל ולניהול מכון המחקר, ובן זוגה), שמתאר את גישתם המחקרית, כולל בכותרת את הביטוי "חשיבה רדיקלית." ואכן מדובר בשינוי רדיקלי בגישה למחקר ולטיפול בעוני. מדובר על מעבר מהשקעה בשינויים רחבי היקף (שברובם כשלו) לשינויים קטנים. אבל רק "המהפכה הירוקה" שהובילה להגדלה אדירה ביבולי הדגנים במדינות העניות (במחצית המאה ה-20), כפי הנראה השפיעה על חיי העניים הרבה יותר מכל המיקרו-רפורמות שיושמו בשנים האחרונות בעקבות גישת המחקר הרדיקלית של דופלו.

בבחינה רחבה של מצב העוני בעולם התמונה אופטימית: צמיחה כלכלית מהירה בסין, בהודו ובמדינות עניות נוספות, הובילה לכך שמעל מיליארד בני אדם נחלצו מעוני קיצוני במהלך העשורים האחרונים. רק לפני יובל שנים, מחצית מתושבי כדור הארץ חיו בעוני קיצוני והשיעור היום אינו עולה על 10%. ההצלחה האדירה הזו אינה תוצאה של תכניות סיוע - לא של הגישה הרדיקלית של דופלו ועמיתיה ולא של הגישות הוותיקות יותר של הבנק העולמי. ההצלחה בצמצום העוני בעולם היא תוצאה של אימוץ מדיניות כלכלית קפיטליסטית: פתיחת שווקים למסחר בינלאומי, צמצום מעורבות הממשלות בניהול הכלכלה ובבעלות על גורמי ייצור, עידוד היזמה הפרטית וההגנה על זכויות הקניין.

בסופו של יום, מוקדם לדעת עד כמה תצליח גישתה של דופלו לסייע בצמצום העוני בעולם. נכון לסוף העשור השני של המאה ה-21, הגישה של חתן פרס הנובל מילטון פרידמן - אימוץ כלכלת שוק תחרותית - חילצה מעוני בני אדם רבים, ללא כל השוואה לגישה של דופלו. ובכל זאת, אם צריך לבחור את כלכלן/ית העשור, הרי שדופלו היא בחירה ראויה. דופלו הקימה מערך מחקר אדיר שכבר הביא להישגים שאין להמעיט בחשיבותם: שיפור חייהם של מיליוני בני אדם. 

הכותב הוא פרופסור לכלכלה בבינתחומי הרצליה ובאוניברסיטת ווריק באנגליה

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט