גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסחר המקוון - מהפכת העשור

בשנת 2019 כשישה מיליון ישראלים ביצעו רכישה באינטרנט - פי עשר מאשר בשנת 2010 ● בדואר ישראל מעריכים כי אנחנו עוד רחוקים מהשיא ונערכים בהתאם

מסחר מקוון. דואר ישראל מטפל ב-95% מכלל החבילות שמגיעות לישראל / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
מסחר מקוון. דואר ישראל מטפל ב-95% מכלל החבילות שמגיעות לישראל / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף דואר ישראל

כדי להבין את כברת הדרך שעשה דואר ישראל בעשור האחרון, כדאי לחזור לסקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2011, ממנו עלה כי 66% מהישראלים חששו באותה התקופה לרכוש מוצרים באינטרנט.

עשור לאחר מכן, הפירוט של כרטיסי האשראי שלכם מנובמבר, מעיד על המהפכה: לפי האתר Statista.com נכון להיום, כ-5.9 מיליון ישראלים ביצעו רכישות באינטרנט, שהסתכמו בכשישה מיליארד דולר. המומחים בתחום מעידים כי מדובר במגמה כלל עולמית שתלך ותתחזק בשנים הקרובות: ב-Statista.com מופיעות הערכות לפיהן כלל העסקאות באינטרנט יסתכמו ב-2022 בכ-6.5 טריליון דולר, לעומת ל-3.5 בשנת טריליון דולר בשנת 2019.

דואר ישראל מטפל ב-95% מכלל החבילות שמגיעות לישראל, וגם הוא מספק נתונים שמבהירים את המגמה: בשנת 2019 הדואר טיפל בכ-68 מיליון חבילות, פי 8 מאשר בשנת 2010, במשקל כולל של כ-16 אלף טונות.

הישראלים מוותרים על הסיפוק המיידי לטובת מחיר

אופי ודפוסי הקניה ברשת של הישראלים השתנה באופן מהותי בעשור האחרון ואיתו גם הציפיות שלנו בתור צרכנים. אנו מחשיבים את מהירות המשלוח ואת איכותו כחלק בלתי נפרד מחוויית הקניה, אנו לא נרתעים יותר מלעבור את רף ה-75 דולר ולהזמין מוצרים הדורשים תשלום מע"מ, ויותר מכל - אנחנו מזמינים חבילות גדולות ועדינות יותר, שהטיפול בהם צריך להיות קפדני יותר מאי פעם. אז מה הפך אותנו לקנייני רשת? אחת הסיבות המרכזיות היא המחירים האטרקטיביים שמציעים אתרי הסחר העולמיים ומאפשרים לנו הישראלים ליהנות ממחירים נוחים הרבה יותר מאשר אלה שהורגלנו אליהם, ממגוון עצום ומהיכולת להזמין מוצרים במגוון גדלים ושימושים. 

מגמה זו שינתה לא רק את הדואר אלא גם את האסטרטגיה של קמעונאים רבים בישראל, המבינים כי לקוחות מוכנים לוותר על הסיפוק המיידי בקניית מוצר מסוים, על מנת ליהנות ממחיר וממגוון אטרקטיבים יותר, והביאה אותם להשקיע משאבים רבים ביצירת חוויה דיגיטלית משמעותית, בהקמת תשתיות לסחר מקוון וכן... גם להוריד מחירים.

נכון להיום לקוחות דואר ישראל, נהנים ממגוון שירותים הכולל אפשרות לעקוב אחר החבילה שלהם - כל הדרך מהחנות המקוונת ועד לסניף הדואר, ממשלוח מהיר, ממגוון נקודות איסוף ומאפשרות להתאים את מועד האיסוף באמצעות השירותים המקוונים של הדואר. "כל אלה נראים היום מובנים מאליהם, אבל אנחנו בדואר יודעים כי הדרך למצב הנוכחי דרשה לא רק השקעה עצומה במשאבים, בטכנולוגיה ובכוח אדם, אלא בעיקר אימוץ קו מחשבה חדש לחלוטין והיערכות אסטרטגית מהירה ואמיצה שנותנת מענה גם לצרכים הנוכחיים וגם לצרכים העתידיים של הלקוחות" אומר דני גולדשטיין- מנכ"ל דואר ישראל.

משקיעים במיון, בשינוע ובמידע

כדי להתמודד בהצלחה עם כל אלה, הדואר אימץ אסטרטגיה שנועדה לייעל שלושה תהליכים מרכזיים: המיון, השינוע והמסירה והמידע.

תהליך המיון מהווה את פעילות הליבה שנועדה להבטיח את קבלת החבילה בזמן, לכתובת המדויקת וחשוב מכל - באופן השומר על איכות המוצר. לשם כך הוקם מרכז הסחר המקוון לחבילות במודיעין, המשלב טכנולוגיה, תקני שירות מתקדמים וכמובן - צוות עובדים מיומן שהוכשר במיוחד למשימה. כל אלה מעניקים למרכז אפשרות למיין כ-100 מיליון חבילות בשנה.

בתחום השינוע והמסירה, הדואר חידש ותגבר את צי הרכבים שלו, הכולל נכון להיום כאלף רכבים ומשאיות ותגבר ומיצב את מערך השליחים. כמו כן, במסגרת מערך של שיתופי פעולה מספר נקודות המסירה גדל תוך עשור לכ-1300 נקודות, מתוכן כ-600 בחנויות, רשתות קמעונאיות וקניונים. נקודות אלה מאפשרות לא רק קיצור תורים אלא איסוף במועדים גמישים יותר מאשר בעבר. 

לבסוף, מערך המידע של הדואר ביצע קפיצה משמעותית וכיום הלקוחות יכולים לעקוב אחר החבילה שלהם מהרגע שהיא עוזבת את מדינת המוצא, עד שהיא מגיעה לידיהם, לרבות קבלת סמס על ההגעה לסניף או לנקודת החלוקה, אפשרות לקביעת תור ועוד.

לצד ההתייעלות במיון, בשינוע ובמידע, הדואר נדרש להתמודד עם נושאים, המהווים חלק בלתי נפרד מהגידול העצום בתחום הסחר המקוון: "הטיפול של הדואר בחבילות מחייב אותנו להתייחס לנושאים כבדי משקל, כמו הגנה על הפרטיות והמידע של הלקוחות שלנו, היערכות לאיומי סייבר וכמובן, עמידה ברגולציה הישראלית והעולמית בתחום. המשימה הזו חשובה בדיוק באותה מידה כמו העמידה בסטנדרטים השירותיים שקבענו לעצמנו ולשמחתי, המחשבה והמאמצים שלנו בתחום מביאים לכך שלקוחותינו מעניקים לנו את מלוא האמון בתחום". 

יצוא סחורות בהיקף של כ-994 מיליון דולר ב-2020

אבל הישראלים לא רק קונים ברשת... נכון להיום כ-300 אלף ישראלים המציעים פריטים למכירה ברשת במגוון תחומים, שהייחודיים שבהם הוא יצירות יודאיקה, כלי בית, ופרטי אמנות ייחודיים. גם בתחום זה חל גידול משמעותי של כ-50% מאז שנת 2015 והצפי הוא כי עד 2020 ישראלים ייצאו סחורות בהיקף של כ-994 מיליון דולר.

הצלחתם של עסקים אלה כרוכה בעבותות ביכולת שלהם לשנע את המוצרים לכל רחבי העולם ולאפשר ללקוחות לקבל אותם במהירות ובאיכות. 

דואר ישראל בנה מערך שירותים ליצואנים הישראלים המעניק להם תמיכה לוגיסטית מלאה באמצעות מעטפת שירותים הכוללת פתרונות טכנולוגיים מתאימים, אפשרות למכור במטבעות זרים, התייחסות להיבטי מס ומכס בינלאומיים, ועוד.

לצד כל אלה, הוקם מערך של מנהלי תיקי לקוחות, איסוף ושילוח מבית הספק ומערכות ניטור ובימים אלה נערכים לפתיחת מחסנים לוגיסטיים שיפעלו בסמוך למרכז הסחר בנתב"ג, שיאפשרו אחסון ושילוח מהיר יותר מאי פעם.

חדשנות כפעילות ליבה בדואר ישראל

מה צופן העתיד עבור דואר ישראל? ובכן, הצפי הוא כי בשנת 2023 היקפי הסחר המקוון יגיעו לכ-22% מכלל הסחר הקמעונאי העולמי. נתונים אלה ישפיעו מן הסתם גם על מגמת הסחר המקוון בישראל: האתר Statista.com מפרסם הערכות כי עד לשנת 2020 כ-7.4 מיליון ישראלים יקנו מוצרים ברשת, בסכום שיסתכם בכ-6 מיליארד דולר, גידול של כ-70% מול שנת 2019, בה הסתכם המסחר בכ-3.5 מיליארד דולר. 

דואר ישראל ממשיך בהיערכות שלו לטיפול, לקליטה ולשינוע של כל החבילות שיגיעו אבל לא רק: בשנה האחרונה הוקמה חטיבת חדשנות בדואר ישראל, שנועדה לפתח פלטפורמות לשיפור השירות ללקוח, להגדיל את סל המוצרים והשירותים שהדואר מעניק ולקדם שיתופי פעולה עם מפעילי דואר ברחבי העולם. לצד כל אלה, הדואר ישיק בקרוב מעבדת חדשנות שתוקם בצמוד למרכז הדואר בתל אביב ותאפשר לסטארט אפיסטים לבחון, לפתח וליישם מיזמים חדשניים ופורצי דרך.

"אנחנו לא נחים על זרי הדפנה מכיוון שנכון להיום, פוטנציאל הגידול בהיקפי הסחר המקוון רחוק מאוד מלמצות את עצמו. בחמש השנים האחרונות עסקנו בייצוב המערכת ונכון להיום, הדוחות הכספיים שלנו מראים כי אנחנו בכיוון הנכון. בשנים הקרובות אנו נשקיע משאבים רבים במנועי הצמיחה הנוכחיים והעתידיים שלנו בתחום החסר המקוון, נמשיך להתייעל ובמקביל לכל אלה, נביא לשיפור מתמיד בשירותים ללקוחות שלנו - יבואנים ויצואנים כאחד". אומר דני גולדשטיין - מנכ"ל דואר ישראל.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק