גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסנגורים בתיק הצוללות נדרשים לסיווג ביטחוני; חוקרי המשטרה - לא

ל"גלובס" נודע כי רק כשיתקבל הסיווג, יוכלו הסנגורים לקבל את חומרי החקירה כדי להתכונן לשימוע ● בימים אלה מועברים למשרד הביטחון עשרות בקשות לקבלת הסיווג ע"י כל עורכי הדין הרלוונטיים ● למרבה האבסורד, חוקרי המשטרה שחקרו את החשודים לא נדרשו לעבור סיווג ביטחוני דומה

צוללת חיל הים מסדרת דולפין / צילום: דובר צה"ל
צוללת חיל הים מסדרת דולפין / צילום: דובר צה"ל

הסנגורים שמייצגים את החשודים במעורבות ב"פרשת הצוללות" (תיק 3000) נדרשים לעבור סיווג ביטחוני לפני שיקבלו לידיהם את חומרי החקירה בתיק מהפרקליטות, כדי להתכונן להליכי השימוע. אולם למרבה האבסורד, חוקרי המשטרה שחקרו את החשודים לא נדרשו לעבור סיווג ביטחוני דומה, לפני שנחשפו לחומרים המסווגים - כך נודע ל"גלובס".

במסגרת "פרשת 3000" נחקר החשד כי קצינים בכירים ועובדי ציבור לקחו שוחד, כדי לקדם עסקאות לרכש צוללות וספינות סער בין מדינת ישראל לבין התאגיד הגרמני טיסנקרופ.

לפני יותר מחודש הודיע פרקליט המדינה היוצא, עו"ד שי ניצן, כי החליט להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, שורת חשודים בפרשה, בהם מיקי גנור, נציג טיסנקרופ בישראל; האלוף (במיל') אליעזר מרום (צ'ייני), לשעבר מפקד חיל הים; דוד שרן, לשעבר ראש לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו; עו"ד דוד שמרון, בן-דודו ופרקליטו לשעבר של נתניהו; השר לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג; היועץ הפוליטי רמי טייב; ויועץ התקשורת יצחק (צחי) ליבר. 

על-פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, עיקרי חומרי החקירה צריכים להיות מועברים לסנגורים של החשודים לפני מועד השימוע, כדי שיוכלו להתכונן אליו. אולם ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי חומרי החקירה בתיק הצוללות לא הועברו עד היום לסנגורים, וגם לא צפויים להיות מועברים בזמן הקרוב.

לפי המידע, העיכוב נובע מרגישות החומרים המסווגים בפרשה הביטחונית. כאשר פנו הסנגורים לפרקליטות בבקשה לקבל את החומרים, נמסר להם כי כל עורך דין שמייצג בתיק צריך לעבור סיווג ביטחוני לפני שיתאפשר לו לקבל את חומרי החקירה. לאור זאת, בימים אלה מועברים למשרד הביטחון עשרות בקשות לקבלת הסיווג על-ידי כל עורכי הדין הרלוונטיים לתיק, ועניינו של כל אחד מהם יידון בנפרד.

בנוסף, לפני מסירת החומרים הסנגורים יצטרכו לחתום על התחייבות שלא יחשפו את החומרים בפני אף גורם שאיננו מורשה, ואף לא לעורכי דין בתוך המשרד אם אלה לא קיבלו את הסיווג הביטחוני האמור; וכמו כן ייאסר עליהם להעביר את החומרים לכלי התקשורת.

עד כאן הכול טוב ויפה. אולם כאמור, לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", שוטרי היחידה הארצית לחקירות פשעים כלכליים (היאל"כ) בלהב 433, שחקרו את החשודים בתיק הצוללות, לא נדרשו לעבור סיווג ביטחוני דומה לזה שנדרשים לעבור הסנגורים, לפני שנחשפו לחומרים המסווגים.

בתגובה לשאלת "גלובס" אם כל השוטרים המעורבים בחקירת פרשת הצוללות עברו הליך סיווג ביטחוני המאפשר להם להיות חשופים לחומרים הרגישים, מסרה דוברות המשטרה: "תיק החקירה נשוא פנייתך טופל במקצועיות וביסודיות, והכול במטרה אחת - להגיע לחקר האמת".

אישור ייצוג מוועדה

באותו עניין התברר עוד כי שר הביטחון נפתלי בנט חתם על מסמך המחייב כל עורך דין מייצג לעבור אישור של ועדה בראשות שופט בית המשפט העליון על-מנת לקבל אישור לייצג בתיק. זאת, בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק הסדר הדין הפלילי, הקובע כי אם "אישר שר הביטחון בכתב כי ביטחון המדינה מחייב סייג זה, לא יהיה חשוד או נאשם זכאי להיות מיוצג - אם בהליכי חקירה בעבירה ואם בהליכים לפני שופט או בית משפט - אלא ביד אדם שאושר באישור בלתי מסויג לשמש סנגור לפי סעיף 318 לחוק השיפוט הצבאי".

חוק השיפוט הצבאי קובע כי לצורך כך תוקם ועדה שכוללת שופט בית המשפט העליון שייבחר על-ידי חבר שופטיו. השופט שנבחר, עוד בשלהי שנת 2017, לשבת בוועדה הוא שופט בית המשפט העליון, ניל הנדל. יחד עימו חברים בוועדה שני עורכי דין מטעם לשכת עורכי הדין, ממלאת-מקום מנכ"לית משרד המשפטים, סיגל יעקובי, והפרקליט הצבאי הראשי, שרון אפק. לפני שהוועדה מקבלת החלטה, היא נועצת בשב"כ שמספק מידע מודיעיני רלוונטי.

ל"גלובס" נודע כי הוועדה טרם התכנסה כדי לדון באישור הסנגורים בתיק הצוללות, וכי טרם התקבלה כל פנייה אל חברי הוועדה לצורך כינוסה ונתינת האישורים.

"ביטחון המדינה מחייב"

מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה כי "הסנגורים עוברים תהליך סיווג ביטחוני אל מול משרד הביטחון לצורך החזקת חומר סודי הנוגע לחשדות. הנושא בטיפול משרד הביטחון".

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "על-פי חוק, כאשר ביטחון המדינה מחייב זאת, ייצוג בהליכי חקירה ומשפט יתבצע בידי מי שאושר לכך על-ידי הוועדה לאישור סנגורים. כבוד השופט ניל הנדל, שופט בית המשפט העליון, מונה ביום 19 בדצמבר 2017 לשמש כיושב-ראש הוועדה. מינוי זה פורסם ברשומות. מאז טיפלה הוועדה במספר בקשות עורכי דין לקבלת אישור ייצוג.

"עניינם של עורכי דין שפנו אל מזכירות הוועדה בבקשה לקבל אישור ייצוג בתיק הצוללות, הועבר לבחינת גורמי הביטחון הרלוונטיים. עם קבלת עמדתם, הוועדה תדון בבקשותיהם". 

האישום בכפוף לשימוע: הטיית מכרזים לרכישת צוללות וכלי שיט מתאגיד גרמני

"פרשת הצוללות"' המכונה "תיק 3000", היא חקירה פלילית שנוהלה על-ידי יחידת להב 433 של המשטרה מאז פברואר 2017. במסגרת זו נחקר חשד להטיית מכרזים הקשורים לרכש צוללות וכלי שיט מחברת טיסנקרופ הגרמנית על-ידי מדינת ישראל, בשנים 2009-2017. במרכז הפרשה עומדות שתי עסקאות: האחת - לרכישת שלוש צוללות מסדרת "דולפין AIP" בשווי של כ-1.5 מיליארד אירו; והשנייה - לרכישת ספינות טילים "סער 6" בשווי של כ-430 מיליון אירו.

בראשית דצמבר 2019 הודיעה הפרקליטות כי שורת חשודים בפרשה יואשמו בשוחד ובעבירות נוספות, בכפוף להליכי שימוע שייערכו להם. זאת, בגין שחיתות לכאורה בהליכי רכש צוללות וכלי שיט מגרמניה לישראל ובפרשיות נלוות, כל אחד לפי חלקו. 

לפי הודעת הפרקליטות, החשודים שיוזמנו לשימוע הם: מיקי גנור, סוכן מספנות טיסנקרופ בישראל ששימש עד מדינה וחזר בו מעדותו; האלוף (במיל') אליעזר מרום (צ'ייני), לשעבר מפקד חיל הים; דוד שרן, לשעבר ראש לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו; השר לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג; עו"ד דוד שמרון, בן-דודו ופרקליטו לשעבר של ראש הממשלה נתניהו; רמי טייב, יועץ פוליטי לשר יובל שטייניץ בתקופה הרלוונטית; ויצחק (צחי) ליבר, יועץ תקשורת. 

העבירות המיוחסות לחשודים: גנור - הצעת שוחד, מתן שוחד, הלבנת הון, עבירות מס ועבירות על חוק המפלגות; מרום - לקיחת שוחד, הלבנת הון ועבירות מס; שרן - לקיחת שוחד, הפרת אמונים, הלבנת הון ועבירה על חוק המפלגות; זנדברג - לקיחת שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס; שמרון - הלבנת הון (שמרון נחקר בחשד לביצוע עבירות חמורות של "תיווך לשוחד", אך הפרקליטות החליטה שלא להאשימו במעורבות במסכת השוחד); טייב - תיווך לשוחד; וליבר - הלבנת הון וסיוע לעבירות מס.

הפרקליטות ציינה כי לגבי חשודים נוספים בתיק תתקבל החלטה בנפרד, וכי בהמשך תתקבל החלטה בעניינו של תא"ל (במיל') אבריאל בר-יוסף, לשעבר ראש מספן הציוד בחיל הים והמשנה לראש המטה לביטחון לאומי לשעבר. 

*** חזקת החפות: ההליכים הפליליים נגד חשודי תיק "פרשת הצוללות" עודם בעיצומם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים