גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מעלימים סימון בריאותי: הטריקים של חברות המזון לצמצם את רפורמת סימון המוצרים

רפורמת סימון המוצרים אמורה לגרום ליצרניות המזון להפעיל יותר שיקול-דעת ולהפחית את כמויות הנתרן, הסוכר והשומן הרווי שבמוצריהן ● חלקן בחרו קודם כל לרענן את עיצוב האריזה ● האומנם מדובר בבחירה עיצובית מקרית?

אריזות ערגליות תות לפני ואחרי הסימון של משרד הבריאות
אריזות ערגליות תות לפני ואחרי הסימון של משרד הבריאות

עם כניסתה לתוקף של רפורמת סימון מוצרי המזון, התמודד משרד הבריאות עם התנגדויות ועם שיירה של לוביסטים שניסו לשנות את רוע הגזירה בטענות שונות ומשונות, לרבות חשש מהתייקרות של מוצרים עקב שינוי בעלויות ייצור לאריזות המותאמות. הרפורמה, בגרסתה המרוככת לאור זאת, נכנסה לתוקף בדומה לחוקים דומים שקיימים ב-42 מדינות. המודל שעליו נשען משרד הבריאות הוא זה שמיושם בצ'ילה.

הרפורמה לא נחתה על אף אחת מהיצרניות כרעם ביום בהיר. חלקן נערכו מבעוד מועד גם עם שינוי בהרכב מוצרים בהתאם לערכי הסף. חודש לפני כניסת הרפורמה לתוקף פרסמה אסם כי כ-300 ממוצריה עברו שינוי, ולפי החברה "רק" 25% ממוצריה יקבלו סימון אדום (לא ברשימה חטיפים כמו במבה, ביסלי ואפרופו). בייגלה, מנגד, שנחשב כחטיף טוב (יחסית), יזכה לסימון אדום גם אחרי הפחתה של 15% משיעור הנתרן בתכולתו.

עיצוב חדש יכול לטשטש את הסימון

בין המוצרים שמככבים בסימון האדום, נמצאים גם דגני הבוקר, שנהנו לאורך השנים מדימוי של מזון בריא לכאורה. היערכות אחרת כללה גם שינוי באריזות - כאן מדובר בשינוי שאפשר לכנותו כ"טריק" שמטרתו לטשטש את קיומה של המדבקה האדומה.

"לפני כמה זמן הסתובבתי בסופרמרקט ונתקלתי באריזה של ערגליות. הבחנתי שמשהו משונה בה, ולקח לי רגע להבין שפתאום הוסיפו באופן בולט את הצבע האדום מתחת לכיתוב, ו'פיזרו' עוד תותים אדומים סביב לערגליות שבצילום. כל זה קרה יחד עם הצמדת המדבקה האדומה שבאופן הזה פחות מודגשת", אומר שלומי לחנה, יועץ אסטרטגי ומרצה לשיווק בבית הספר למנהל עסקים של המכללה למינהל.

לחנה סבור כי "הכול מתחיל ונגמר באמון ובשקיפות ברמה העקרונית ובפרט בכל הקשור לרפורמה. לצערי חלק מהחברות עדיין לא הפנימו את השינוי בשיח. השימוש בכלים ויזואליים לטשטש את הסימון מאכזב. צריך לאמץ שיח אחר ומדיניות אחרת שפועלת כבסיס לניהול מערכת יחסים אחרת עם הלקוחות. השינוי באריזה של מוצר שפתאום מוסיף מעין רקע אדום, הוא משהו שאנחנו לא רוצים לראות, זה טריק שלא יחזיק לאורך זמן. יש מוצרים שהם 'אדומים' מטבע הלוגו שלהם, דוגמת קוקה-קולה, שעל גביהם המדבקה אומנם פחות בולטת, אבל מנגד אני לא מצפה שהם יחליפו את צבע הלוגו כדי שהמדבקה תבלוט".

שיטוט בין מדפי המוצרים המסומנים מגלה טריקים נוספים, שלא ברור עד כמה הם שינוי עיצוב שנעשה בתום-לב. כך למשל, באריזת הנקניקים מסדרת "DELI דק-דק" של עוף טוב, שבה ממש מתחת למדבקות הסימון העגולות והאדומות מופיעות עגבניות שרי אדומות בגודל דומה למדבקה שמשתלבת היטב עם הירקות.

פסטרמה של עוף טוב עם הסימון של משרד הבריאות / צילום: מיכל רז-חיימוביץ, גלובס

 על גבי אריזת ברנפלקס של תלמה, סביב למדבקה האדומה, מתארחים שלושה תותים אדומים.

ברנפלקס עם הסימון של משרד הבריאות / צילום: מיכל רז-חיימוביץ, גלובס

באריזת דגני הבוקר דליפקאן של תלמה, מוצר ש"זכה" במדבקה לאור סוכר בכמות חריגה מהסף המותר, הסימון נמצא ליד קערית דבש ש"מעדנת" את קיומה של המדבקה. הקערית לא הופיעה בתמונת האריזה הקודמת, טרום תקופת המדבקות. לזכות תלמה ייאמר כי עוד ב-2016 יצאה במהלך שלא היה מחויב על-פי חוק כשהיא הציגה על גבי האריזות את כמות הסוכר בכל מנה באמצעות סימון אייקונים של כפיות. הסימון הזה נשאר גם באריזות הכוללות את המדבקה האדומה. 

"בפסיכולוגיה של הצרכן התופעה הזו מכונה "סף ההבדל", אומר לחנה ומסביר: "הדוגמאות האלה ממחישות שינוי שהחברות מבצעות שהוא נמוך מסף ההבדל, כך שהעין לכאורה לא תוכל להבחין בו".

דליפקאן עם הסימון של משרד הבריאות / צילום: מיכל רז-חיימוביץ, גלובס

על הצרכנים להיות תמיד ערניים

שאלת השאלות היא האם הרפורמה תוביל לשינוי המיוחל, שישתקף בהפחתה בצריכה של סוכר, נתרן ושומן רווי, שיפחית מחלות ויביא לחיסכון של מאות מיליוני שקלים בשנה למערכות הבריאות. לחנה סבור כי "הכול עניין של פסיכולוגיה. בטווח הקצר אין ספק שהמדבקות יובילו לשינוי בהעדפה, בעיקר בקניות שעורכים הורים עבור הילדים. המדבקה האדומה תגרום ליד לגשת ביותר הססנות למוצר המסומן. זאת להבדיל, אגב, מסימון של סיגריות, שלמרות כל הסימונים המעשנים ממשיכים לקנות - אבל כשמדובר ברכישה של מזון לילדים, הרגישות עולה. אני מניח שבטווח הקרוב תהיה העדפה למוצרים לא מסומנים או למוצרים בריאים, ובטווח הארוך הצרכנים עשויים להתרגל לקיומה של המדבקה האדומה, ויש סיכוי שנראה חזרה לצריכת המוצרים הללו".

בעיה אחרת נעוצה בתפיסת עולם לפיה מוצר שאינו מסומן במדבקה הוא בריא. כך, הפחתה בתכולת נתרן של מוצרים כדי לרדת מהסף שקובעת הרפורמה, הצליחה להרחיק מוצרים שהיינו מצפים שיסומנו, דוגמת חטיפים, גם אם מדובר בהפחתה מינורית: אם הרף לסימון מוצר במדבקה קבע תכולה של 500 מ"ג נתרן ב-100 גרם, מפחיתים במוצר את הנתרן ל-490 מ"ג - אז האם זה הופך אותו לבריא? כאן נדרשת ערנות וחשדנות מצד הצרכנים, שנדרשים לעיין ברשימת הרכיבים, שגם היא עברה שינוי עם הרפורמה.

נושא אחר נעוץ במוצרים שזכו לסימון, למרות שהם זוכים לתמיכה מצד דיאטנים: למשל, שוקולד מריר עם שיעור גבוה של מוצקי קקאו שמסומן בגלל כמות הסוכר - אל מול ופלים "ללא סוכר" שמכילים ממתיקים מלאכותיים מזיקים, והם לא מסומנים.

מאסם נמסר בתגובה: "מדובר בטענה מופרכת מיסודה. כל אדם עם שכל ישר רואה שלו היו שמים את המדבקה באותו מיקום וללא שינוי על האריזה הקודמת, היא הייתה פחות בולטת. אסם התייחסה לתקנות סימון המזון כמנוף לשיפור תזונתי בכל תחומי פעילותה והביאה לצרכן 300 מוצרים חדשים משופרים תזונתית. לכן, אין מקום לתיאוריות מסוג זה, שאינן עולות בקנה אחד עם ההיגיון הבריא ופעולות החברה". 

מתלמה נמסר: "תלמה החלה לסמן כבר ב-2016 את כמות כפיות הסוכר בחזית האריזה באופן בולט ומונגש. גם בעיצובים החדשים של אריזות דגני הבוקר, החברה מנגישה את המידע אודות הרכיבים התזונתיים באופן ברור ושקוף בחזית האריזה, על-מנת שהצרכנים יוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה עבורם". 

מעוף טוב נמסר: "בנוסף לסימונים החדשים, אנו מחויבים להציג על מוצרינו גם סימונים וטרינריים בצד השמאלי התחתון של האריזה. לכן, על מוצרינו המחייבים זאת הוסף הסימון התזונתי החדש, בצדה הימני התחתון של האריזה, באופן בולט יותר מאשר היה לו היינו שומרים על העיצוב הקודם".

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו