גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוסיה באכזבה: מחזיקי האג"ח של מירלנד על סף תספורת נוספת של מאות מיליוני שקלים

אם תתקבל הצעת רכישה של משפחת סמושקין לחברת הנדל"ן, תגדל התספורת - שאותה כבר קיבלו מחזיקי האג"ח בהסדר חוב קודם - לכמיליארד שקל ● מירלנד הייתה בעבר זרוע הפעילות ברוסיה של קבוצת אליעזר פישמן

על רקע מצבה הפיננסי המאתגר של חברת הנדל"ן מירלנד , הפועלת ברוסיה, והפסדי עתק שהיא צופה ברבעון הרביעי של 2019, צפויים מחזיקי האג"ח של החברה להתכנס בשבוע הבא לדון בהצעה שהתקבלה לרכישתה, הכוללת "תספורת" משמעותית של עשרות אחוזים (כ-200 מיליון שקל) לחובה כלפיהם, בהיקף נוכחי של כ-280 מיליון שקל.

זאת, כארבע שנים לאחר שחברת מירלנד השלימה הסדר חוב מול מחזיקי האג"ח שלה, שכלל תספורת אגרסיבית של כ-80% על חוב החברה, שעמד על כ-1 מיליארד שקל. 

הרוכשת הפוטנציאלית, לפי העדכון שפרסמה מירלנד בעניין, היא משפחת סמושקין, ה"פעילה ובעלת ניסיון עסקי מגוון במשק הרוסי, בנדל"ן ובענפים נוספים". במסגרת הצעת הרכישה העומדת על הפרק, משפחת סמושקין מציעה למחזיקי האג"ח תמורה במזומן של 22.5 מיליון דולר (קרוב ל-80 מיליון שקל), וכן 20% ממניות מירלנד. 

עוד במסגרת הרכישה, שלאחריה יימחקו האג"ח מהמסחר בבורסה, משפחת סמושקין מתכננת להזרים סכום דומה (22.5 מיליון דולר) למירלנד ממקורות חיצוניים ולקבל לידיה את יתרת המניות בחברה (80%). הצעתה של משפחת סמושקין מותנית בקבלת אישור לא מחייב של מחזיקי האג"ח בתוך שבועיים (עד 24 במרץ), שלאחריה יבוצעו בדיקות נאותות למירלנד כדי להשלים את הרכישה.

המניה קרסה יותר מ-90% בשנה האחרונה

מירלנד, שפעילותה מתרכזת בתחומיי הייזום, פיתוח, בנייה, ניהול ומכירת נדל"ן ברוסיה, נסחרת בבורסה בשווי זניח של כמה מיליוני שקלים בודדים, אחרי קריסה של יותר מ-90% שרשמה מנייתה בשנה האחרונה.

נוסף על כך, לחברה סדרת אג"ח (ז')  בהיקף של כ-280 מיליון שקל, הנסחרת כיום בתשואה של יותר מ-60%, אחרי צניחה דו-יומית של 14% שרשמה בתחילת השבוע, שהשלימה לה צלילה של יותר מ-40% מתחילת 2020. מועד הפדיון הסופי של הסדרה הוא בסוף 2023, והתשלום המשמעותי הבא בגינה הוא בסוף 2021, בהיקף של קרוב ל-100 מיליון שקל.

מירלנד דיווחה השבוע כי "במסגרת עריכת טיוטת הדוחות הכספיים השנתיים המבוקרים של החברה ליום 31 בדצמבר 2019, והערכות השווי של נכסי החברה, שהתחשבו לראשונה ונתנו ביטוי לתביעות שהוגשו נגד חברות מאוחדות של החברה בטענה לשימוש שלא כדין או להפרה לכאורה בתהליך בנייתם של מספר נכסי נדל"ן מניב (משרדים) בפרויקטים המוחזקים באמצעות החברות המאוחדות כאמור, במוסקבה, מסתמן, כי שוויים ההוגן של הנדל"ן להשקעה והנדל"ן להשקעה בהקמה של החברה יפחת ברבעון הרביעי בסך של 40-30 מיליון דולר". לאור זאת, צפוי ההפסד ברבעון לעמוד על 30-35 מיליון דולר.

לאור האמור לעיל, מירלנד צופה כי ההפסד המצטבר השנתי יסתכם ב-35-25 מיליון דולר (אחרי שאת 2018 סיכמה בהפסד של 57 מיליון דולר), וכי ההון העצמי שלה יפחת בסכום של 35-25 מיליון דולר. נוסף על כך, בסמוך למועד הדיווח, לדברי החברה, חל פיחות חד של כ-20% בשער הרובל הרוסי ביחס לדולר. "להמשך פיחות כאמור עלולה להיות השפעה שלילית על הסביבה העסקית של החברה, הונה העצמי, תוצאות פעילותה ותזרימי המזומנים שלה", דיווחה מירלנד.

הערת "עסק חי" בדוחות החברה

מירלנד היתה בעבר זרוע הפעילות ברוסיה של קבוצת כלכלית ירושלים, תחת שליטתו של אליעזר פישמן, ובדצמבר 2016 נהפכה לחברה ללא גרעין שליטה, כחלק מהסדר החוב שביצעה. מלבד התספורת האגרסיבית שכלל אותו הסדר, כחלק ממנו הקצתה החברה כ-80% ממניותיה למחזיקי האג"ח. עם הגופים המוסדיים הבולטים המחזיקים במניותיה כיום (שכאמור, נסחרות בשווי זניח) נמנים הפניקס, מנורה ואנליסט, וכן חברת מבנה (בעברה כלכלית ירושלים). מנכ"ל מירלנד הוא רומן רוזנטל, והיו"ר הוא שוקי אורן.

הצעתה של משפחת סמושקין מגיעה על רקע מצב פיננסי מאתגר שבו נמצאת מירלנד, שלא הצליחה להציג התאוששות משמעותית במצבה מאז הסדר החוב. את דוחותיה הכספיים מלווה הערת "עסק חי", ורואי החשבון שלה הפנו בתוצאות האחרונות שפרסמה החברה את תשומת לב המשקיעים, "בדבר השפעת כלכלת רוסיה והתנודתיות בשערי החליפין על תזרים המזומנים החזוי של החברה והערכת החברה את יכולתה לשרת את התחייבויותיה בהגיע מועד פירעונן".

עוד בדוחות האחרונים סיווגו רואי החשבון של החברה סכום של כ-63 מיליון דולר מיתרת האג"ח שלה כהתחייבויות לזמן קצר, וזאת בשל הרעה מהותית שחלה בעסקיה, שמעלה את החששות ליכולתה לעמוד בהתחייבויותיה ומאפשרת למחזיקים "עילה לדרוש פירעון מיידי של כלל איגרות החוב". 

מלבד הדיון בהצעתה של משפחת סמושקין, מחזיקי האג"ח של מירלנד יקבלו באסיפה המתוכננת לשבוע הבא גם "עדכון על ידי נציגי החברה בדבר מצב עסקיה של החברה, לרבות התביעות שהוגשו ברוסיה נגד החברה וחברות קשורות". 

את הרוכשים הפוטנציאליים בעסקה מייצג עו"ד אלון בנימיני ממשרד עורכי הדין ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות'.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל