גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא נכנעים לקורונה: הפרלמנטים בעולם מוצאים דרכים לעבוד

ביטול סיורים, מדידת חום בכניסה ומעבר להצבעות מרחוק - אלה כמה מהצעדים שאימצו בתי נבחרים כדי להמשיך בדיונים והצבעות למרות המגפה ● מבקרי יולי אדלשטיין טענו כי הכנסת יכולה להמשיך בפעילות למרות הנגיף ● כך זה נעשה במדינות אחרות ● המשרוקית של גלובס

מושב פתיחת הפרלמנט הסלובקי / צילום: מיכל סוויטוק, AP
מושב פתיחת הפרלמנט הסלובקי / צילום: מיכל סוויטוק, AP

האם בזמן שישראל איבדה את הבלמים הדמוקרטיים, מדינות אחרות הצליחו לשמר אותם למרות מצב החירום הבריאותי? הטענה הנחרצת הזאת שבה ועלתה בימים האחרונים כביקורת על שני צעדים פוליטיים: החלטת שר המשפטים אמיר אוחנה להגביל בצו את פעילות בתי המשפט; וסירובו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין להעלות להצבעה את הרכב הוועדה המסדרת - שבלעדיה אי-אפשר להתניע את הפעילות בכנסת החדשה. רק הערב (ב'), בעקבות התערבות של בג"ץ, צפויה הכנסת להצביע על הקמת הוועדה.

אוחנה ואדלשטיין, שניהם אנשי ליכוד, טענו שאין ברירה: זה מחיר המלחמה בהתפשטות הקורונה. אדלשטיין הסביר שאין דרך לכנס את ועדות הכנסת בהרכב המלא בלי להסתכן בהדבקה. המתנגדים האשימו שהקורונה בשבילם היא רק תירוץ, והביאו לראיה את ההתמודדות של דמוקרטיות אחרות עם המשבר. "בכל רחבי העולם פרלמנטים ממשיכים לתפקד גם במדינות עם אלפי חולים", צייץ בטוויטר יו"ר כחול לבן בני גנץ, "כאן אדלשטיין ונתניהו החליטו לשרוף את הכללים ולמחוק את הדמוקרטיה הישראלית". פוסט שזכה לאלפי שיתופים שאל בכותרת "איפה גרמה הקורונה לסגירת הפרלמנטים ובתי המשפט?", וענה ברשימה של שמונה מדינות שבכולן המוסדות האלה, לכאורה, ממשיכים לפעול.

"בתי המשפט לא סגורים", אמר בסוף השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו בראיון לקשת 12. "הם כנראה פועלים יותר ממדינות אחרות, וזה בסדר גמור". ובאמת, לטענה הזאת יש רגליים. מצד אחד, למרות צו החירום שעליו חתם אוחנה בליל 15 במרץ, הליכים דחופים כמו דיוני מעצר ממשיכים להתקיים, ומנהל בתי המשפט החריג מהצו עניינים רבים נוספים, פליליים, אזרחיים ומנהליים. מצד שני, כמו שהראתה כבר יעל מרום באתר "העין השביעית", הסדרים דומים מאוד נקבעו במדינות אחרות, כגון איטליה, ספרד, גרמניה והולנד. בצל איום הקורונה דנים רק במה שחיוני. הראינו את זה בפירוט כאן.

בלי פרלמנט אין מצב חירום

מה עם בתי הנבחרים? כמעט אין מדינה שהשביתה את הפרלמנט שלה. דיונים לא-הכרחיים נדחים לפעמים, סיורים לתיירים מבוטלים, אבל ישיבות והצבעות ממשיכות בדרך כלל להתקיים - ודווקא בסוגיות דחופות שקשורות בהתמודדות עם הקורונה. כדי לבחון איך הגיב כל פרלמנט למגפה נעזרנו בין היתר בעמיתינו בודקי העובדות בארגונים אחרים בעולם. קראנו גם את הסקירה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שמקבל עדכונים ממקור ראשון, מפרלמנטים-עמיתים. הנה הפרטים.

רק שתי מדינות שמצאנו הקפיאו לחלוטין את עבודת הפרלמנט: דרום אפריקה סגרה את הפרלמנט "עד להודעה חדשה" בשל הקורונה. קנדה סגרה אותו לחמישה שבועות (שלושה נופלים על חופשה) לאחר שאשת ראש הממשלה אובחנה כנשאית. אבל ביום שלישי צפוי כינוס מיוחד לאישור חקיקת חירום.

שתי מדינות הקפיאו את הדיונים לזמן מוגבל, בעקבות חשש להדבקה בבניין. בדרום קוריאה נסגרה האסיפה הלאומית ליומיים בסוף פברואר, בעקבות אבחון חולה קורונה במקום. אחר כך היא נפתחה מחדש, וכעת כל הבאים בשערי הבניין נדרשים למדוד חום. כמו כן, ספריית האסיפה הלאומית נסגרה לציבור. לפי דיווחים, בחירות חדשות לאסיפה יתקיימו באפריל, כמתוכנן.

בספרד נסגר זמנית הבית התחתון עקב אבחונו של אחד מחברי הפרלמנט כחיובי לקורונה. מאז התחדשה הפעילות, אם כי מארגון בדיקת העובדות הספרדי Maldita נמסר למשרוקית שפעילות זו עדיין מצומצמת. ראש הממשלה זקוק לפרלמנט כדי לאשר את הארכת מצב החירום במדינה, אבל רוב חברי הפרלמנט נעדרים בינתיים מהדיונים, ונעשה ניסיון לאפשר הצבעה מרחוק. כמו כן, כל הפעילויות החוץ-פרלמנטריות מושעות, ובחירות אזוריות בשני חבלים נדחו למועד לא ידוע.

הקונגרס האמריקאי ממשיך לעבוד. ביום ראשון הוא דן בחבילת סיוע שהציג הממשל, אף שאחד מחברי המפלגה הרפובליקאית נגוע בנגיף, ולפחות ארבעה אחרים נמצאים בבידוד. אף שלסנאטורים ניתנו המלצות להימנע ממגע קרוב, ונראה שהפעילות בוועדות צומצמה, בינתיים לא תוקנו תקנות מיוחדות.

בפרלמנטים אחרים השיבושים חריפים יותר. שני בתי הפרלמנט בצרפת יצאו לפגרה עקב הבחירות לרשויות המקומיות, וחזרו מוקדם מהצפוי. עם זאת, ביום ראשון, 22 במרץ, החלו שני הבתים בהליך חקיקה לשעת חירום. עוד קודם נסגר בניין הפרלמנט לציבור, והדיונים צומצמו באופן שאיפשר לפרלמנט לדון במשבר הקורונה ולפקח על הממשלה. הפרלמנט בצרפת מוסיף לעבוד, אם כן, תחת מגבלות.

דרוש משכן עם כיווני אוויר

הבית העליון בגרמניה ממשיך לפעול, אבל נמנע ככל האפשר מכינוסים פיזיים. ארגון בדיקת העובדות הגרמני Correctiv הפנה אותנו להצהרת נשיא הבית התחתון, שלפיה הפרלמנט צריך להמשיך לפעול בשבוע הדיונים שמתחיל ב-23 במרץ, אך ביקורים ואירועים יהיו מבוטלים עד סוף אפריל.

בשווייץ פרסם הפרלמנט הודעה כי ימשיך לקיים דיונים בנושא הקורונה בלבד. כל הישיבות יתקיימו במתכונת שתאפשר שמירת מרחק בין המשתתפים בדיון, או לחלופין באמצעות וידאו. בפרלמנט מנסים לאתר מבנה שבו ניתן לקיים את מגבלת שני המטרים, והושגה הסכמה שכאשר יימצא מבנה מתאים, יהיה אפשר להצביע בהרמת יד במקום באמצעים אלקטרוניים.

בפרלמנט הבריטי עדיין מתקיימים דיונים, אך חברי הפרלמנט שאינם אמורים לשאת דברים התבקשו להישאר בבית. לוח הזמנים לישיבות הפרלמנט בשבוע הקרוב מעיד על נטייה לבטל שיבות של ועדות לא-הכרחיות. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הבטיח למצוא דרך לשמור על הדמוקרטיה הפרלמנטרית מתפקדת. בינתיים, מבנה הפרלמנט עצמו סגור למבקרים.

בהולנד הודיע נשיא בית הנבחרים שרק הדיונים הנחוצים יתקיימו באופן פיזי. חברי הפרלמנט יוכלו להפנות לממשלה שאילתות כתובות, וגם הדיון בוועדות יתנהל בכתב. חלק מצוות הפרלמנט כבר עובד מהבית. בליטא ובאסטוניה נדחו כל דיוני הפרלמנט שאינם בנושאים דחופים. כך גם בנורבגיה ודנמרק, שם נוקטים אמצעי זהירות נוסף: צמצום מספר חברי הפרלמנט הנוכחים באולם בכל רגע.

ומה עם איטליה, שנפגעה מהמגפה יותר מכל מדינה מערבית אחרת? בארגון בדיקת העובדות האיטלקי Pagella Politica אישרו למשרוקית שאפילו הפרלמנט האיטלקי עדיין עובד. אבל המשך פעילותו נתון בוויכוח; יו"ר הפרלמנט רוברטו פיקו מתעקש שחייבים להמשיך.

לקריאה נוספת:

המשרוקית של גלובס - בדיקה של פוסט בפייסבוק על סגירת פרלמנטים ובתי משפט

מרכז המחקר והמידע של הכנסת - פעילות פרלמנטרית בעת התפרצות נגיף קורונה

העין השביעית - "האם 'רק בישראל בתי המשפט נסגרו והפרלמנט הושתק'?"

אתר Law360 - וירוס הקורונה: עדכונים על סגירת בתי משפט באירופה והגבלת פעילותם

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון