גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: בין האסירים לעניים - המדינה צריכה לעמוד לצד הנפגעים הגדולים מהמשבר

משבר הקורונה מקצין את הפערים בין החזקים לבין החלשים בחברה ● הנפגעים העיקריים הם העניים שחיים בצפיפות, מבקשי המקלט, האסירים ופגועי הנפש ● ביותר מדי מקרים הרשויות זונחות אותם, וגם מערכת המשפט לא תמיד מתייצבת להגן עליהם

הקהילה החרדית בצל משבר הקורונה / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
הקהילה החרדית בצל משבר הקורונה / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

יותר מכל משבר אחר שפקד את ישראל בעשרות השנים האחרונות, משבר הקורונה מדגים ואף מקצין את הפער בין החזקים לבין החלשים בחברה. בין הצעירים לקשישים, בין העשירים לעניים, ובין הבריאים לחולים. תמיד עדיף להיות צעיר, בריא ועשיר, אבל בימי קורונה זה עדיף אפילו יותר.

זה מתחיל בכך שהמחלה מסכנת בעיקר את חיי הקשישים ובעלי מחלות הרקע. אלה שגם בשגרה איכות חייהם פחות טובה והם נזקקים לסיוע ולטיפול ולתמיכה נפשית שקשה מאוד לתת אותה מרחוק. זה ממשיך בכך שהסגר והבידוד, שנכפו על כולנו, פוערים פער משמעותי בין מי שידו משגת לגור בבית מרווח, עם חצר וגינה, לבין מי שגר בדירה קטנה וצפופה.

בזמן שבחלק מהישובים המבוססים אנשים יכולים גם בשעה הזאת לצאת מהבית ולטייל בשטח הפתוח, בשדות, ובמדשאות רחבות הידיים, שמרוחקים עשרות מטרים מבתיהם, בלי לסכן את עצמם או את סביבתם, משפחות מרובות ילדים שגרות בדירות קטנות בבני ברק או בירושלים, (ולהבדיל, גם בתל אביב המבוססת), יכולות לצאת רק למרפסת. בהנחה שיש להן מרפסת. המשמעות היא כמובן מרחיקת לכת. לשהות של שבועות ארוכים בתוך דירה קטנה, בטח כאשר יש ילדים שצריך לדאוג להם ולהעסיק אותם, יש מחיר נפשי ובריאותי שיכולים להיות כבדים.

משבר הקורונה פוגע בכולנו אבל הוא פוגע ביתר שאת באוכלוסיות ספציפיות וחלשות. למשל, בעצירים ובאסירים. הסיכון להדבק בתוך כותלי בית הכלא הוא גדול לאין שיעור מאשר הסיכון להדבק במרחב הציבורי בשל תנאי הצפיפות שבהם חיים האסירים.

בשעת משבר יותר מתמיד

בפסק דין של בג"ץ שניתן ביוני 2017 נקבע כי על המדינה לעשות את הנדרש כך ששטח המחיה המזערי לכל אסיר ועצור יעמוד לפחות על 4 מ"ר ללא שירותים ומקלחת (או 4.5 מ"ר, כולל שירותים ומקלחת). בפסק הדין נאמר, כי הרחבת מרחב המחיה לאסירים יכולה להיעשות במספר אופנים, שניתן לחלקם לשתי קטגוריות עיקריות: האחת, הרחבת שטח המחיה בין אם ע"י שיפוץ התאים הקיימים ובין אם ע"י הוספת תאים חדשים (וכן שילוב של השניים); השנייה, התאמת אוכלוסיית העצורים והאסירים לתנאים שנקבעו בפסק הדין, בין אם ע"י שחרור אסירים קיימים ובין אם ע"י הקטנת "זרם הנכנסים" (ושילובם של השניים). שופטי בג"ץ לא תיארו לעצמם ב-2017 שהרחבת שטח המחיה לאסירים ולעצירים תסייע בשנת 2020 למיגור ההתפשטות של נגיף אכזרי שהגיע מסין.

המשבר הנוכחי פוגע ביתר שאת גם בפגועי הנפש. דוגמא אחת מהשבוע האחרון ניתן למצוא בהחלטה לסגור את מחלקת האשפוז הפתוח לנשים בבית החולים הפסיכיאטרי בבאר יעקב. בשגרה, המחלקה מעניקה טיפול מקיף וממושך לנשים בפוסט טראומה, בעיקר בעקבות פגיעה מינית. עד לאחרונה אושפזו בה 30 נשים. בשבועות האחרונים, בעקבות הנחיית משרד הבריאות לצמצום מצבת העובדים והחולים בבתי החולים, החל שחרור הדרגתי של מאושפזות, שההערכה המקצועית לגביהן הייתה שהן ישרדו בחוץ. בעקבות זאת נותרו במחלקה 15 נשים בלבד.

משבר הקורונה, שהוביל למשבר הכלכלי הכבד ולפיטורים של כמיליון ישראלים, פוגע הרבה יותר בעניים, באלו שלא יכולים היו להרשות לעצמם לחסוך לימי סגריר. הוא פוגע ביתר שאת גם במבקשי מקלט. אנשים שגם ככה תנאי חייהם קשים ורבים מהם, מנקים ומנקות ושוטפי כלים במסעדות, איבדו את מקור פרנסתם בשבועות האחרונים. ועוד לא דיברנו על חסרי הבית, על המוגבלים, בילדים המוכים ובנשים המוכות שאין להם עכשיו לאן לברוח, ועל הנזקקים האחרים בחברה.

ג'ון רולס, הכלכלן והפילוסוף האמריקאי זוכה פרס נובל, שמת ב-2002, הקדיש את עבודתו בניסיון להעניק הצדקה מוסרית לקיומה של מדינה שהיא בעצם מדינת רווחה עם כלכלה קפיטליסטית. רולס הציע תרגיל מחשבתי שאותו כינה "מסך הבערות". "דמיינו לעצמכם כי אתם יודעים שבקרוב תבואו לעולם, אבל אתם במצב של חוסר ודאות מוחלט באשר לגורל שצפוי לכם בחיים", הציע רולס. "לאיזו מין חברה הייתם בוחרים להיוולד במצב כזה?". המשתתפים בתרגיל המחשבתי, טען רולס, ינסו למקסם את האפשרות הגרועה ביותר הצפויה להם, ולכן הם יבחרו לחיות בחברה שבה קיים אלמנט חזק של הגינות וצדק חלוקתי.

עכשיו, בוא ננסה רגע את התרגיל של רולס בימי קורונה - דמיינו לעצמכם כי אתם יודעים שבקרוב תבואו לעולם שמשתולל בו נגיף הקורונה, אבל אתם במצב של חוסר ודאות מוחלט באשר לגורל שצפוי לכם. לאיזו מין חברה הייתם בוחרים להיוולד במצב כזה?

המדינה צריכה תמיד לעזור לחלשים אבל בשעת משבר הצורך הזה גדל וגם ההצדקה לעזור להם. האם מדינת ישראל עושה די כדי לסייע לחלשים ולנזקקים בשעת משבר הקורונה? עוד מוקדם לשפוט. אין ספק שהמדינה עושה לא מעט. הממשלה החליטה להקדים את שחרורם של מאות אסירים על רקע המשבר, היא אישרה למבקשי מקלט לפדות חלק מכספי הפיקדון שלהם, ובכלל, היא יצאה בתוכנית כוללת לסיוע של כ-41 מיליארד שקל למגזר העסקי, לחיזוק מערכת הבריאות, הרחבת רשת הביטחון הסוציאלית והקלות למשקי הבית בגובה 20 מיליארד שקל ותוכניות הפחתת רגולציה.

"המדינה רשאית לעשות כראות עיניה"

אבל יש גם מקום לדאגה. ביותר מדי מקרים המדינה זונחת את החלשים. אותם מקרים נחשפו לאחרונה לא פעם במסגרת פניות, עתירות והליכים משפטיים שמנוהלים נגד המדינה ומוסדותיה. אחד המקרים שנחשפו הוא ההחלטה בה דיברנו, לסגור את מחלקת האשפוז הפתוח לנשים בבית החולים הפסיכיאטרי. ב-31 במרץ פנתה האגודה לזכויות האזרח בבהילות לראש אגף בריאות הנפש ולראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, בבקשה שימנעו את סגירתה הצפויה של המחלקה.

במקרה אחר פנתה האגודה לזכויות האזרח לשר הבריאות ומנכ"ל משרד הבריאות בדרישה לפרסם את מסלולי חולי הקורונה מכפרים ויישובים ערבים באתר משרד הבריאות בערבית ובעברית. בפנייה נטען כי "בשל המחסור במידע על מסלולים של חולי קורונה מכפרים וערים ערביות וירושלים המזרחית, תושבים שהיו חשופים לחולי קורונה אינם מודעים לכך שהם צריכים להיות בבידוד, ואינם זכאים להיבדק בבדיקת קורונה כל עוד אין להם תסמיני המחלה". האגודה טענה כי אי פרסום המסלולים פוגע בזכות הציבור לדעת ובזכויותיו לבריאות ולחיים. כמו כן, נטען שההתנהלות הזו מסכנת את החברה הישראלית בכללותה, ואת החברה הערבית בפרט.

ב-27 במרץ דחה בג"ץ שתי עתירות שהגישו קשישים ובני משפחותיהם נגד החלטת משרד הבריאות להסב מחלקות במוסד הגריאטרי הממשלתי "שהם" בפרדס חנה לטובת אשפוז חולי קורונה. בהחלטתם כתבו השופטים נעם סולברג, ג'ורג' קרא ואלכס שטיין כי המוסד שייך למדינה, "וזו רשאית לעשות בין כתליו כראות עיניה". ואלה רק כמה דוגמאות.

ועוד הערה לסיום - אתמול הודיע ראש הממשלה נתניהו על החלטתו להעניק לכל משפחה "תגמול קורונה" לפי מפתח של 500 שקל לכל ילד עד ילד רביעי. בדרך הזאת, של מתן מענק שווה לכולם על סמך כמות הילדים במשפחה, אין הרבה הגיון. יש בארץ משפחות נזקקות ויש משפחות עשירות. את המענקים בעת הזו, צריך לתת למי שיותר זקוק להם. ויש המון נזקקים. 

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו