גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיאני השכר בבורסה: כמה הרוויחו ברק עילם ואהוד ברק?

100 שיאני השכר בבורסה חילקו ביניהם כ-900 מיליון שקל ב-2019 ● מדובר בעלות העסקה שנתית ממוצעת של כ-9 מיליון שקל למנהל - עלייה של 8% משנה קודמת, ובעלות העסקה חודשית ממוצעת של כ-750 אלף שקל ● שיאן השכר אשתקד - ברק עילם, מנכ"ל נייס

אייל לפידות, אהוד ברק, ברק עילם / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף
אייל לפידות, אהוד ברק, ברק עילם / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

כ-900 מיליון שקל הייתה עלות ההעסקה המצרפית של 100 שיאני השכר בחברות הנסחרות בתל-אביב בשנת 2019 - נתון המשקף עלות העסקה שנתית ממוצעת של כ-9 מיליון שקל לכל מנהל במאייה הראשונה של שיאני השכר, ועלות העסקה חודשית ממוצעת של כ-750 אלף שקל. רף הכניסה למאיית השיאנים בשנה החולפת עמד על 4.8 מיליון שקל.

לחצו כאן לטבלה המלאה של שיאני השכר של שנת 2019

זה 26 שנה ש"גלובס" עוקב אחר שכר הבכירים בבורסה בת"א, מדרג ומנתח את הנתונים. גם בתקופת הדוחות השנתיים ל-2019, שהתארכה בשל התפשטות וירוס הקורונה, עקבנו אחר התגמולים אשר להם זכו בכירי החברות הציבוריות בשנה האחרונה, שהמשיכו לשבור שיאים.

בדומה לשנים קודמות, הבכירים שמשכו את נתוני השכר כלפי מעלה הגיעו מחברות דואליות, בראשם דווקא הישראלי ברק עילם, מנכ"ל נייס, שעלות העסקתו ב-2019 עברה רף של 45 מיליון שקל. בסך הכול עשרת שיאני השכר כוללים 6 מנהלים מחברות דואליות, כאשר עלות ההעסקה המצרפית של העשירייה המובילה מסתכמת ל-271 מיליון שקל - כ-30% מסך התגמולים ל-100 שיאני השכר.

שיאני השכר הישראלים בבורסה 2019

לחצו כאן לטבלה המלאה של שיאני השכר של שנת 2019

8% הוא שיעור הצמיחה בעלות העסקתם המצרפית של 100 שיאני השכר ביחס ל-2018. סיכום נתוני השכר ל-2018 נעשה טרם פרסום תנאי התגמול של בכירי טבע ונייס (שפורסמו באיחור). כך, בנטרול עלות העסקת המנהלים משתי החברות הללו, מסתכמת עלות העסקתם המצרפית של 100 שיאני השכר אשתקד ב-898 מיליון שקל, לעומת 2018 שבה היקף התגמולים המצרפי של מאה שיאני השכר (ללא בכירי טבע ונייס) הצטבר לכ-700 מיליון שקל.

359 מיליון שקל היה התגמול המנייתי מסך עלות העסקתם של מאה שיאני השכר אשתקד - סכום המהווה כ-40% מסך התגמולים שהוענקו להם. גם פה בולטת עשיריית השיאנים, שהייתה אחראית על יותר ממחצית מסך התגמולים המנייתיים - בסכום מצרפי של כ-188 מיליון שקל. על 131 מיליון שקל מסכום זה אחראים 4 שיאני השכר - מה שמשקף לכל אחד מהם (ברק עילם, קאר שולץ, מורי קסלר ואהוד ברק) תגמול מנייתי ממוצע של כ-33 מיליון שקל.

271 מיליון שקל הייתה עלות ההעסקה המצרפית של עשרת שיאני השכר אשתקד, סכום המשקף תגמול שנתי ממוצע של יותר מ-27 מיליון שקל לכל אחד מהם, ושל כ-2.3 מיליון שקל לחודש. בנטרול מנהלים זרים, עלות העסקתם של 10 שיאני השכר הישראלים מצטברת ל-205 מיליון שקל - סכום המשקף תגמול שנתי ממוצע של 20.5 מיליון שקל לכל מנהל ושל 1.7 מיליון שקל לחודש לכל אחד מהם.

בין הישראלים שהצליחו להתברג בעשירייה הראשונה, מי שהמשיכו את הרצף מ-2018 היו רביב צולר, מנכ"ל כיל, ומוטי גוטמן מנכ"ל מטריקס. עוד שניים ששמרו על מקום בעשיריית השיאנים הישראלים כבר מ-2017 הם חן ליכטנשטיין, מנכ"ל אדמה, ואיתמר דויטשר, מנכ"ל אלקטרה.

4 הוא מספר המנכ"לים של בנקים וחברות ביטוח הנכללים במאיית שיאני השכר ב-2019. זאת, בהשפעת חוק שכר הבכירים בענף הפיננסים שנכנס לתוקף בסוף שנת 2016 ודחק אותם הרחק מצמרת השיאנים בשנים האחרונות, אחרי ששהו בה דרך קבע משך שנים ארוכות.

למרות זאת, ענף הפיננסים המקומי כן סיפק כמה שיאני שכר שאינם כפופים להגבלות החוק, בראשם אורי לוין, המנכ"ל הטרי של בנק דיסקונט, שחלק ניכר מהתגמולים שקיבל היו קשורים לתפקידו הקודם כמנכ"ל אי.די.בי ניו יורק,  אשר עם עלות העסקה כוללת שהתקרבה ל-10 מיליון שקל התברג בין 25 שיאני השכר ל-2019.

מלבד לוין היו אלה איציק עוז מהפניקס (8.2 מיליון שקל) ואבנר מנדלסון מלאומי (7.1 מיליון שקל) - שניהם מנהלים בחברות בנות שאינן כפופות לחוק שכר הבכירים, שנכנסו לרשימת 40 השיאנים. אריק פינטו, המנכ"ל הקודם של בנק הפועלים, עם תגמולים שהתקרבו ל-5 מיליון שקל הצליח להשתחל לעשירייה האחרונה בין 100 השיאנים.

35 הוא מספר המנהלים שהגיעו לרשימת 100 שיאני השכר מחברות נדל"ן, על ענפיו השונים: נדל"ן מניב, בנייה, הנדסה, תשתיות ופרויקטים. הדומיננטיות של מנהלי חברות הנדל"ן בולטת גם בעשיריית שיאני השכר הישראלים - שם הם מהווים כמחצית מהרשימה. בראש אלו ניצב אייל לפידות, מנכ"ל שיכון ובינוי (שו"ב), עם תגמולים שחצו רף של 37 מיליון שקל (חלקם הקטן מהפניקס) - סכום הממקם אותו כשלישי בין שיאני השכר הישראלים (וחמישי בסך הכול).

לצידו של לפידות, עוד בין עשיריית שיאני השכר הישראלים שהגיעו מהנדל"ן ישנם זוהר לוי, בעל השליטה בחברת סאמיט, תמיר כהן, יו"ר שו"ב, איתמר דויטשר, מנכ"ל אלקטרה, ודודו זבידה מנכ"ל חברת מבנה.

4 בלבד היה מספר הנשים מבין שיאני השכר, ובכך הן המשיכו להיות מיעוט עם נוכחות מצומצמת ביותר בצמרת שיאני השכר - עם מספרים דומים מהשנים האחרונות, וזאת כשכבר שנים ארוכות הנציגות הנשית בין 100 שיאני השכר היא חד-ספרתית.

מבין הנשים, שיאנית השכר הישראלית ל-2019 הייתה מיה שטארק, מנכ"לית חברה בת של ענקית הנדל"ן המניב גזית גלוב, שעם עלות העסקה של 7.4 מיליון שקל הצליחה להתברג ל-40 שיאני השכר. השנייה מבין הישראליות הייתה עפרה שטראוס, יו"רית חברת המזון והמשקאות, שסוגרת את מאיית השיאנים עם תגמולים של 4.8 מיליון שקל.

שתי הנשים הנוספות ברשימת השיאנים הן מנהלות זרות - הפרון פרידריקסדוטיר, מנהלת מו"פ בטבע, שהצליחה להתברג לעשיריית השיאנים עם תגמולים בהיקף של 15.1 מיליון שקל, ובת' גאספיש, סמנכ"לית הכספים של נייס, שהתברגה ל-30 השיאנים עם תגמולים של 8.9 מיליון שקל.

15 מבין 100 השיאנים הם מנהלים שסיימו את תפקידם, ובעקבות כך, במקרים רבים  נהנים מפיצויי עזיבה חד-פעמיים גבוהים למדי. בין אלה נמנים כמה מנהלים של חברת הנדל"ן איי.די.או, על רקע שינויי השליטה בה שגררו חילופי תפקידים, כמה בעלי תפקידים בחברות הדואליות טבע ופריגו, וכן מנהלים בחברות כיל, שו"ב ועוד.

בסך הכול, קרוב למחצית ממאה שיאני השכר ל-2019 נושאים בתפקיד של מנכ"לי החברות (או מנכ"לים לשעבר), בעוד שמספר שיאני השכר שהגיעו מעמדת היו"רים מסתכם בפחות מ-10. מלבד שתי משרות אלה, שיאני השכר היו בדרך כלל מנהלי חברות בנות, מנהלי חטיבות וכן כמה מנהלי כספים. 

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון