גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפעמים ממשלה דו-ראשית היא גלגל הצלה. לפעמים מתכון לשיתוק

מה משותף לאימפריה הרומית, לרפובליקה של סן מרינו ולממשלה שגנץ ונתניהו מקימים בישראל? ● כולן מבוססות על דיארכיה: חלוקת הסמכות העליונה בין שני ראשים עם סמכויות שוות ● בצפון אירלנד הפטנט הביא לסוף הטרור, אבל גם הוביל לשיתוק פוליטי ● המשרוקית של גלובס

מנהיגות צפון אירלנד ארלין פוסטר ומישל אוניל  צילום Liam McBurneyPool, רויטרס / צילום: Liam McBurney/Pool, רויטרס
מנהיגות צפון אירלנד ארלין פוסטר ומישל אוניל צילום Liam McBurneyPool, רויטרס / צילום: Liam McBurney/Pool, רויטרס

מה זה בעצם ממשלה דו ראשית? סטארט-אפ ישראלי מוצלח או משהו שלקחנו דווקא מדרום סודן? ומה הקשר בין גנץ לקפיטן של סן מרינו? צוות "המשרוקית של גלובס" עושה סדר, מוזמנים להצטרף לשידור החי ולשאול שאלות

ממשלת האחדות המסתמנת בוראת יצור פוליטי חדש: ממשלת חילופים. גנץ ונתניהו יכהנו כראש ממשלה וראש ממשלה "חלופי", והתחייבו לקדם את רוב הנושאים רק בהסכמה הדדית. רבים קיבלו את הרושם שממשלת ישראל תפעל למעשה תחת שני ראשים.

יש מי שמזהיר שהנהגה בצמד היא מתכון לאסון. "אין כזה פטנט בעולם, שמשביעים שני ראשי ממשלה בו-זמנית", הזהיר יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בדיון על התיקון לחוק יסוד הממשלה. "בדקתי עם מיטב האנשים שלנו במדע המדינה. המדינה היחידה שניסתה להסדיר משהו דומה הייתה דרום סודאן, וזה נגמר במלחמת אזרחים".

ממשלה בצמד היא אומנם הסדר נדיר בימינו, אבל יש כמה דוגמאות. לפעמים השותפות בכוח היא הסדר קבוע, שמחזיק מעמד מאות שנים. לפעמים היא מבטיחה את היציבות. לפני שנגיע לסיפור האמיתי בדרום סודאן, נראה איך הזוגיות עובדת בכמה מהמקרים האלה.

תאומות סיאמיות

את צפון אירלנד מובילות היום שתי נשים: ארלין פוסטר מהמפלגה היוניוניסטית DUP (התומכת בקשר עם בריטניה), וסגניתה מישל אוניל משין פיין הלאומנית. למרות התארים המבלבלים, הן מחזיקות בסמכויות שוות.

דיארכיה, כלומר שלטון שוויוני של שניים, היא מצב קבוע בצפון אירלנד. שורשי ההסדר הזה נעוצים בתקופת הטרור בשליש האחרון של המאה העשרים, המכונה "הצרות" באנדרסטייטמנט בריטי אופייני. סכסוך הדמים התנהל בין הלאומנים, קתולים ברובם, ששאפו להתאחד עם הרפובליקה האירית מדרום, לבין היוניוניסטים, בעיקר פרוטסטנטים, שהעדיפו להישאר תחת הדגל הבריטי.

הסכם יום שישי הטוב מ-1998, ששם קץ לטרור, יצר מוסדות מקומיים שמבוססים על שיתוף פעולה בין היוניוניסטים ללאומנים. הקמת ממשלה מחייבת רוב בתוך כל גוש בנפרד, ובראש הממשלה עומדים שניים, השר הראשון (first minister) וסגנו, שהם נציגי המפלגות הגדולות בכל גוש. לצמד יש סמכויות זהות, והתואר "ראשון" ניתן באופן סמלי לראש המפלגה הגדולה יותר.

עיקרון ההסכמה אומנם שמר על היציבות בצפון אירלנד, אבל פעמיים מנע הקמת ממשלה לכמה שנים. ב-2002 גרמה מעורבות של שין פיין בפרשיית ריגול לפרישת המפלגות היוניוניסטיות, וממשלה חדשה הוקמה רק ב-2007. ב-2017 פרשו דווקא אנשי שין פיין בשל פרשת שחיתות שנקשרה ב-DUP. הממשלה המשותפת חזרה לתפקד רק בינואר 2020.

עד המשבר האחרון לא היה בצפון אירלנד מושג של ממשלת מעבר: בהיעדר ממשלה דו-גושית, צפון אירלנד עברה לשליטה ישירה של לונדון. ההבנות של 2020 שינו את הכללים. מעתה, פירוק השותפות מוביל לבחירות חדשות והממשלה ממשיכה לתפקד כממשלת מעבר.

גם חקיקה מחייבת בנסיבות מסוימות רוב בכל אחד מהגושים. העיקרון הזה איפשר ל-DUP הדתית לחסום חקיקה שתתיר הפלות ונישואים גאים. רק בשנה שעברה ניצלו חברי הפרלמנט בלונדון את הריק השלטוני בצפון אירלנד, וכפו על החבל לבטל את האיסורים.

הלא גבר על ההן

שלטון זוגי כמו באירלנד נדיר בימינו, אבל היה מקובל יחסית בימי קדם. "בניגוד לעולם המודרני, שבו אדם אחד עומד בראש הפירמידה ומתווכחים כמה כוח לתת לו, בערי המדינה בעת העתיקה היה נהוג שאין מספר 1, אלא הנהגה קולגיאלית" - אומר פרופ' אלכס יעקובסון מהחוג להיסטוריה באוניברסיטה העברית. הדוגמה המובהקת, שהמשפטנים התנאו בה השבוע בדיון על ההסכם הקואליציוני בבג"ץ, היא הקונסולים ברומא.

שיטת הקונסולים נולדה, לפי המסורת הרומית, אחרי שהמלוכה הידרדרה לעריצות במאה השישית לפנה"ס. "כחלק מהמאמצים למנוע משהו שיתקרב למלוכה, הוחלט שלא יעמוד אדם אחד אלא שניים בסמכות שווה", מסביר יעקובסון. הסנאט היה בוחר את הקונסולים אחת לשנה ותפקדו תחת עיקרון של שוויון.

שני הקונסולים לא בהכרח הנהיגו במשותף. לפעמים האחד הנהיג את הצבא במלחמה, בזמן שחברו נשאר לנהל את ענייני העיר. אבל כשהם נמצאו באותו מקום, האחד היה יכול לבלום את השני. "הלא גבר על ההן", אומר יעקובסון, "וזה היה יכול ליצור שיתוק. אבל השיטה נתנה עדיפות למניעת עריצות על פני אפקטיביות". אף על פי כן, רומא הייתה מדינה יעילה מאין כמותה, בין השאר בזכות מנגנוני פשרה, ובראשם פנייה לסנאט. "הסנאט היה גוף מייעץ, ובמקרה של חילוקי דעות היה נהוג ללכת אליו כדי שיביא עצה או פשרה".

ברומא, בניגוד לישראל, מצבי חירום לא היו תירוץ לשלטון משותף, אלא להיפך. בנסיבות כאלה הסנאט היה ממנה, לתקופה קצובה, אדם שתפקידו הרשמי היה "דיקטטור". "כהונת הדיקטטור הוגבלה לשישה חודשים, כדי שלא ינצל את כוחו לרעה. הוא ידע שאם ינצל את הכוח, הוא צפוי אחר כך לעמוד לדין". ברומא האמינו שדיקטטור לא אמור להישאר בתפקיד יום אחד מעבר למה שמצב החירום דורש, ודיקטטור שפרש לפני תום התקופה זכה לשבחים.

מוסד הקונסולים נשמר גם כשהרפובליקה שקעה במלחמות אזרחים והוחלפה בקיסרות. אחרי שניסיונו של יוליוס קיסר להתמנות לדיקטטור לכל חייו הוביל לרציחתו, אומר יעקובסון, בנו המאומץ אוגוסטוס העדיף לשמור למראית עין על המוסדות הישנים. זו הייתה לכאורה רפובליקה עם "אזרח מספר 1", אבל משרת הקונסול התרוקנה מתוכן.

ממשלים דו-ראשיים שרדו עד היום בשתי מדינות עתיקות, אם כי זעירות. בראש רפובליקת סן מרינו, שאוכלוסייתה דומה לזו של יהוד, עומדים מאז המאה ה-13 שני "קפיטנים". הם נבחרים לתקופה של חצי שנה, וממילא ממלאים בעיקר תפקיד סמלי, אבל יש להם כמה סמכויות. הם משמשים כשומרי החוקה, ובמקרים מסוימים יכולים לפזר את הפרלמנט. לקפיטנים יש זכות וטו הדדית.

גם בראש נסיכות אנדורה שבפירנאים, הגדולה כמו רמלה, שרד מהמאה ה-13 שלטון של שני "נסיכים שותפים". אחד מהם הוא לא אחר מנשיא צרפת; השני הוא הבישוף של אורחל בספרד. תפקידם סמלי אפילו יותר מאשר בסן מרינו, אבל כל הסכם בין אנדורה לצרפת ולספרד מחייב את אישורם.

בין רומא לירושלים

זוגיות או מלחמת אזרחים

ומה עם חלוקת הכוח בדרום סודאן, זו שכשליה גררו את המדינה, לדברי ליברמן, עד מלחמת אזרחים? בדרום סודאן אכן התנהל בשנים האחרונות עימות עקוב מדם בין נאמני הנשיא וסגנו, אבל לא בגלל הקשיים בניהול שלטון זוגי. אין בסודאן שלטון כזה.

ד"ר חיים קורן מהמרכז הבינתחומי הרצליה, לשעבר שגריר ישראל בדרום סודאן ושגריר ישראל במצרים, הואיל לפשט עבורנו את המצב המורכב במדינה הצעירה בעולם, שנולדה ב-2011. דרום סודאן מורכבת משבטים רבים ונחלקת לעשרה אזורים פדרליים. שיטת הבחירות מבטיחה לכל שבט ייצוג לפי כוחו בכל אזור. החוקה מחייבת את הנשיא למנות סגן שיהיה חבר בקבינט, אבל לא מקנה לו סמכויות רבות יותר מאלה של סגן נשיא בארצות הברית.

אף שאין חובה חוקית שהנשיא וסגנו יבואו משבטים שונים, קורן אומר שהמנהיגים הנוכחיים הסכימו לחלוקה כזאת מתוך הבנה של חשיבות הדבר. בדצמבר 2013 החבילה הזאת התפרקה. הנשיא סאלווה קיר מאיארדיט משבט הדינקה פיזר את אסיפת המפלגה של סגן הנשיא ריק מצ'אר משבט הנואר, ועצר כמה מאנשיו. חטאו של מצ'אר היה הצהרה שיתמודד לנשיאות בבחירות הקרובות. קיר ראה בכך ניסיון הפיכה. הדברים התגלגלו במהרה למלחמת אזרחים, שהסתיימה רק השנה.

מימין: סגן הנשיא ריק מצ'אר ונשיא דרום סודאן סאלווה קיר בשיחות שלום ב-2018 / צילום: Mulugeta Ayene, AP

קורן, ששירת במדינה עם פרוץ מלחמת האזרחים, אומר ששני הצדדים לא שקלו מעולם לחלק ביניהם את הכוח באופן שוויוני. "קיר רצה לשמור על כוחו, ומצ'אר רצה להתמודד לנשיאות בזכות עצמו". בעקבות ההסכם השניים שוב מושכים את העגלה יחד - אבל לא בממשלה זוגית.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר