גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסיבה עוד תיגמר בבכי: סימני השאלה סביב חזרת הספורט הולכים ומתרבים

ארגוני הספורט דחפו, השרה התערבה והממשלה אישרה להחזיר את הליגות במתכונת מצומצמת ● אלא שסימני שאלה רבים מרחפים מעל הפתיחה המחודשת: האם יש טעם לקיים את המשחקים ללא קהל, כיצד יגיבו קבוצות שהזרים שלהן לא יחזרו ומה יקרה לכסף הגדול שמגיע מהטלוויזיה

אוהדי מכבי תל אביב באיצטדיון בלומפילד / צילום: אביחי טבק
אוהדי מכבי תל אביב באיצטדיון בלומפילד / צילום: אביחי טבק

ההצלחה להחזרת הספורט המקצועני לפעילות נראתה במבט ראשון כמו ניצחון, אבל כעת מתברר שלא מעט היו מעדיפים לוותר עליו. לא יהיו אוהדים ביציעים, הצפייה בטלוויזיה לא תהיה דומה לשום דבר שמזכיר אירוע ספורט, ומי יודע איך ייראו הביצועים של השחקנים אחרי שלושה חודשים ללא משחקים תחרותיים במגרש.

אבל אולי יותר גרוע מזה - החזרת הליגות באופן שבו הן יתקיימו תיצור הרבה מאוד סוגיות כלכליות ובעיות משפטיות. גם אחרי שיצליחו לסיים את העונה היא תתגלגל לבתי משפט, לבתי דין לעבודה וכו'. אל הבעיות הללו מצטרפות בעיות לו"ז שמדליקות עוד חיכוכים בין הליגות המקומיות למארגני המפעלים היבשתיים, כשכל מהם בטוח שהמפעל שלו הוא החשוב יותר ומנסה לדאוג לקיים אותו.

את הדוגמה הראשונה לכך שהחזרה לא עוברת בשקט קיבלנו השבוע: לפי פרסומים באנגליה, הפרמיירליג שצפויה לחזור לפעילות תידרש להחזיר לזכייני השידור כ-340 מיליון ליש"ט, למרות שהם ישדרו את המשחקים והליגה תתקיים.

למה? כי הזכיינים מבינים שהחזרת המשחקים לא באמת משחקת עבורם. המשחקים שייכנסו ללוח זמנים לחוץ יתקיימו בשעות בעייתיות ויגלשו לאמצע השבוע, חוויית הצפייה הטלוויזיונית בבית תיפגם בשל היעדר קהל ביציעים. ובאופן כללי, מוצר הפרימיום האנגלי הנוצץ שעליו משלמות רשתות טלוויזיה ברחבי העולם 3.1 מיליארד ליש"ט לעונה יהיה הכול חוץ מנוצץ.

גם בישראל אף אחד לא יודע בינתיים איך תתפתח הגזרה בין צ'רלטון לבין מינהלת ליגת העל בכדורגל. גם אם מינהלת הליגה משדרת בשיחות כלפי חוץ שיש לה ביטחון מלא שחוזה הטלוויזיה שלה הוא חזק כמו ברזל מבחינה משפטית - זה לא אומר שזאת הגישה של צ'רלטון.

לצ'רלטון, ואולי בצדק, עשויות להיות השגות על 126 מיליון שקל שעליהם התחייבו לעונה עבור זכויות השידור של הליגה הישראלית. ומשם והלאה זהו מדרון חלקלק בין זכיינים וליגות שבו לכל אחד יהיו השגות: ערוץ הספורט עם המשחק המרכזי בליגה בכדורגל ושידורי הליגה בכדורסל, ובעצם כמעט כל ערוץ טלוויזיה בעולם.

בעיות נוספות שהתבררו בימים האחרונים קשורות לעניינים חוזיים. למשל, במינהלת הליגה בכדורגל ניסו למצוא פיתרון לסוגיית החיילים, ויש כאלה לא מעט שמשחקים בליגה. ההנחיות של חזרה לפעילות דרשו מהשחקנים בליגה להיות בבידוד מוחלט - או שהם במסגרת הקבוצתית או שהם בבית. אבל מה לגבי החיילים שנדרשים להגיע לבסיס במסגרת השירות הצבאי. בצה"ל לא היו מוכנים לוותר, וכך אחרי לא מעט מלחמות הושג הסדר לפיו ההגעה של השחקנים-חיילים לבסיס תוגדר ככזו שעומדת בהנחיות הבידוד. החשיפה של השחקנים למקום נוסף היא לקיחת סיכון מחושב, שרק בדיעבד כמובן יתברר אם היה כדאי לקחת אותו.

והיו עוד בעיות שנוצרו, למשל עם החוזים של השחקנים. כמעט כולם חתומים על הסכמים מול הקבוצות עד 31 במאי, המועד הקבוע בחוזים שמשקף את סיום עונת הכדורגל - ממנה והלאה השחקנים כבר לא תחת חוזים. להארכת החוזה לתקופה נוספת, לא לגמרי ידועה, יש השלכות משפטיות.

הסיכון שבבחירה של מכבי ת"א

על כל אלו יש את ענייני הלו"ז. אולי הבעיה המרכזית בכל העניין של החזרה לפעילות. החשש הגדול ביותר של השחקנים הוא נושא הפציעות. אחרי שלושה חודשים ללא משחקים הם נדרשים לחזור לשיא של העונה, למשחקי ההכרעה. אין פה זמן לחזרה הדרגתית - החזרה היא ישר למשחקי אליפות, מאבקי ירידה, כאשר המשחקים צפויים להיות מהיום הראשון בקצב רצחני של שני משחקים בשבוע. אלו שבכו על החום של משחקים בסוף חודש מאי יצרכו להתרגל לשחק את כל חודש יולי. וכשיסיימו את העסק, בתקווה בריאים, תדפוק להם עונת 2020/21 בדלת.

מאחר שההחלטה אם ואיך לחזור לפעילות שונה ממדינה למדינה - נוצר עיוות בתוך היבשת. בהולנד ובצרפת למשל הוחלט לסיים את העונה, וכך ייווצר מצב מוזר שבו חלק מהשחקנים הבכירים בעולם ייראו את חבריהם משחקים בעוד שהם יישבו כחצי שנה ללא פעילות.

החזרה לפעילות שיצרה צפיפות בלוח הזמנים הציפה מחדש את המתחים בין הליגות המקומיות לבין המפעלים היבשתיים. מכבי ת"א בכדורסל שכבר מזמן רואה את הליגה בישראל כנטל הודיעה כי ההתנגשות בין ליגת העל למשחקי היורוליג לא מותירה לה ברירה אלא להעדיף את היורוליג. שם נמצאים האינטרסים הכלכליים שלה.

גם באופ"א מנסים למצוא פורמט לליגת האלופות, לדחוס אותו איכשהו בתוך הלוז הצפוף גם ככה של הליגות. אבל מאחר שכל מדינה חווה אחרת את משבר הקורונה זה לא כל כך פשוט.

למשל, ביורוליג לא כולם להוטים לחזור כמו מכבי ת"א ומכירים במציאות שחוותה אירופה בחודשים האחרונים. בראיון שנתן השבוע הג'נרל-מנג'ר של אנדולו אפס הטורקית, אלפר יילמז, הוא הזכיר שביורוליג משחקות קבוצות מ-10 מדינות שונות. לכל אחת מהן יש הנחיות שונות לגבי טיסות ולגבי חזרה לשגרה, ו"גם אם המצב בטורקיה עכשיו מבחינת כמות הנדבקים הוא יותר טוב, הרי שברוסיה (ממנה מגיעות צסק"א מוסקבה, חימקי וזניט) יש בכל יום יותר ויותר חולים".

כך שייתכן שהריצה של מכבי ת"א לשרוף עוד קצת את מה שנותר כאן ביחסים שלה מול הליגה המקומית, הייתה בחירה רעה ולא מודעת.

עורכי הדין מכינים את התביעות

העובדה שאין האחדה באירופה לגבי החזרה לפעילות מייצרת גם חוסר שוויון מבחינת התנאים להמשך העונה. למשל, הליגה הצרפתית בכדורגל הופסקה. אבל מה תעשה פאריז סן ז'רמן - תגיע למשחק רבע גמר ליגת האלופות שלה באוגוסט (המועד המתוכנן לחזרה) אחרי חמישה חודשים ללא משחקים?

ליון תגיע למשחק הגומלין שלה בשמינית הגמר בטורינו באוגוסט ללא פעילות של כמעט חצי שנה, מול יובנטוס שדווקא כן צפויה לחזור לליגה האיטלקית. "אולימפיק ליון מצרה על כך שאנו נאלצים להתמודד עם הכנה שונה מזו של יריבותינו באירופה, שרובן כבר חזרו לאימונים", מסר המועדון בהודעה לתקשורת, שכוונה כנגד ההחלטה של ראשי הליגה הצרפתית להפסיק את העונה.

וגם אם קבוצות יחזרו, מי יודע איזה קבוצות כדורסל יחזירו את הזרים מארצות הברית, איזה יוותרו, מי יחליט לסיים את העונה במינימום הוצאות ולהשאיר את העסק על מנת החמצן הדרושה בלבד.

העיוותים וחוסר השוויון הזה יעסיקו סוללות של עורכי דין חודשים ארוכים אחרי שהעונה הזאת תסתיים. כל אליפות, כל זכייה בתואר תהיה עם כוכבית.

וממבט על כל העסק כולו, יכול להיות שדילוג לעונת 2020/21 הייתה ההחלטה הטובה ביותר שהיה אפשר לקחת. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר