גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איבדו אמון? למה משקיעי הקנאביס בתל אביב לא מתרגשים מקבלת אישור הייצוא המיוחל אחרי שנה וחצי

המניות שקפצו עם אישור הייצוא על ידי משרד הכלכלה לפני שבועיים, מחקו את רוב העליות ● הסיבות: עדיין דרושים אישורי משרד הבריאות, האיחוד האירופי והמדינות המייבאות ● כעת השוק מחכה לראות אם המשלוחים ממריאים בפועל

חממה לגידול קנאביס/ צילום: shutterstock א.ס.פ.קריאייטיב
חממה לגידול קנאביס/ צילום: shutterstock א.ס.פ.קריאייטיב

כשבועיים עברו מאז האישור הרשמי של יצוא הקנאביס על ידי משרד הכלכלה ("מתנת הפרידה" של השר היוצא, אלי כהן), והחברות בתחום פועלות לסמן כל אחת את רצינותה ומוכנותה לניצול המהלך: הן מצטיידות במזומנים, חותמות על הסכמים ונערכות עם מלאי של קנאביס, ובמקביל פועלות לקבל את ההכרה מהמדינות שאמורות לייבא את הסחורה.

זה היה הרגע שהשוק חיכה לו, מאז החלטת הממשלה העקרונית להתיר את היצוא, שהתקבלה כבר בינואר 2019. ההערכה היתה שהסדרת תקנות היצוא בפועל תימשך 10 חודשים עד שנה. בפועל, חלפו כשנה וחצי של "טיזינג" מצד הממשלה כלפי השוק, כשמעת לעת משחררים משרדי הבריאות או הכלכלה הודעה שממנה ניתן להבין כי מועד המשלוח הראשון ליצוא נמצא "מעבר לפינה".

אין פלא, אם כך, שמייד לאחר קבלת אישור היצוא שענף הקנאביס חיכה לו, הגיבו מניות הסקטור הנסחרות בבורסת ת"א בעליות חדות. ואולם, הן תיקנו מטה בתוך זמן קצר, וחלקן נסחרות כיום אף במחיר נמוך יותר מאשר ביום ההודעה. שווי הסקטור כולו מסתכם כיום בכ-2 מיליארד שקל - הרבה פחות משווייו בשיא בתחילת 2019ׂׂ.

סקטור הקנאביס בתא שווה כ? מיליארד שקל

נראה כי העובדה שיום אחד יגיע היצוא, כבר מתומחרת במחירי מניות הקנאביס, אבל המועד שבו באמת יתחילו המשלוחים לצאת עדיין לא ברור, וגם צפוי להיות שונה בין חברה לחברה.

היצוא בפועל תלוי באישור היבואניות

מה מונע מיצוא הקנאביס לצאת לדרך כבר מחר? היצוא בפועל יהיה תלוי באישורן של המדינות היבואניות, שאינו טריוויאלי. כדי להיכנס לשוק האירופי יש לעמוד בכללי גידול וייצור אירופיים, נוסף על אלה הישראליים. כמו כן, על החברות היצואניות לעמוד בתקני האיכות של כל מדינה. היצוא גם תלוי במציאת לקוח למוצרים, כשלרוב החברות המקומיות יש הסכמי הפצה במדינות האירופיות הגדולות, אבל איכות ההסכמים האלה תיבחן רק כשהם יניבו הזמנות והכנסות.

אבל עוד לפני שמגיעים לדבר על מה שמתרחש במדינות היעד, אישור היצוא עדיין תלוי במשרד הבריאות הישראלי, שהצטייד השבוע בשר חדש, יולי אדלשטיין, שהתבטא בעבר בעד קנאביס רפואי. ראש היק"ר, יחידת הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות, הוא עדיין יובל לנדשפט, אדריכל רפורמת הקנאביס, והוא צריך לאשר ליצוא כל אצווה של קנאביס לפי איכותה, וגם לפי תרומתה של החברה שייצרה אותה להקטנת המחסור בקנאביס בשוק המקומי. ברוב המוצרים כיום אין מחסור, אבל המחסור עדיין מורגש בכמה מהמוצרים המבוקשים.

נראה כי השוק מחכה לראות כעת איך מתרחש היצוא בפועל, והאם בכלל נותר אחרי כל הציפייה הזו מקום בשוק לחברות הישראליות? בחודשים הקרובים נוכל לראות לאילו מדינות מתבצעת מכירה בפועל, מה היקפה, איך מתבטאות ההכנסות האלה בדוחות ומהי ההשקעה הדרושה כדי לבנות נוכחות בחו"ל.

ובינתיים, בשטח מקדמות חברות הקנאביס המקומיות עסקות: היום הודיעה חברת קנביט, שנמצאת בשליטתו של ברק רוזן (דרך נאמן), על חתימת הסכם עם חברת הפצת התרופות הגרמנית Fette Pharma (פטה). מזכר העקרונות בין הצדדים נחתם בדצמבר 2019. קנביט דיווחה היום כי על פי ההסכם, פטה תהיה מחויבת לרכוש ממנה קנאביס בהיקף מינימלי של 1.5 טונה בשנה הראשונה, וכמות מינימום זו תעלה ב-10% בכל שנה במשך חמש שנים. ההסכם כרגע אינו בלעדי, אבל ייתכן כי יהפוך לכזה בהמשך. להערכת קנביט, ההסכם יכול להניב לה סכום של כ-100 מיליון שקל ואף יותר מכך.

חברת קנאביס נוספת, שיח, הודיעה היום כי גייסה 20 מיליון שקל מגיפים מוסדיים, שבו השתתפו גם בעלי השליטה של החברה, משפחת החקלאים שריד, שהקימו ומנהלים את החברה.

הגורמים המוסדיים, ובהם חברת מור השקעות ש"סימנה" את ענף הקנאביס עם השקעות קודמות בחברות יוניבו ופנאקסיה, השקיעו 18.4 מיליון שקל, ומשפחת שריד השקיעה 1.5 מיליון נוספים. מחיר המניה בעסקה הוא 0.8 שקלים - דיסקאונט של כ-8% על מחיר הפתיחה היום, כשלכל מניה התווספו גם אופציות לא סחירות במחיר מימוש שלא דווח.

שיח פרסמה היום גם את דוח הרבעון הראשון שלה, המעיד על המשך צמיחה ואיתנות. הכנסות החברה צמחו ב-29% לעומת הרבעון המקביל, ל-7.6 מיליון שקל. הרווח הגולמי לפני השפעת שינויים בשווי ההוגן (הקשור להערכת ערך הנכסים הביולוגיים) עלה ל- 5.3 מיליון שקל - גידול של 85% לעומת הרבעון המקביל. הרווח התפעולי צמח פי שניים ל-3.7 מיליון שקל, והרווח הנקי צמח ב-62% ל-1.8 מיליון שקל. שווי החברה עומד על כ-281 מיליון שקל.

חברת IMC, הנסחרת בבורסה של טורונטו אבל פועלת גם בישראל, הודיעה כי החברה הבת שלה בגרמניה קיבלה אישור לייבא לתוך גרמניה 4 טונות קנאביס של החברה. ואולם, כמו כמה חברות נוספות, IMC כרגע אינה מתכננת לייצא את החומר מישראל, אלא בונה נוכחות בגרמניה על ידי ייצור במפעל שבו היא שותפה במדינה אירופית אחרת. כך החברה אינה תלויה במשרד הבריאות ובאישור גרמני ליבוא מישראל. לחברה הסכמים עם שלושה מפיצים גרמניים.

חברות נוספות שהודיעו על התקדמות לקראת יצוא בשבועיים מאז אישור היצוא, הן למשל אינטרקיור, שהודיעה על קבלת אישור עמידתה בתקן הגידול האירופי; וטוגדר, שייבאה משלוח ראשון של קנאביס מהמפעל שלה באוגנדה לישראל ומאמינה שתוכל לייצא מהמפעל שלה באוגנדה גם לאירופה. 

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק