גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הַמִּלָּה הראשונה של אליעזר בן יהודה

בבית קפה בפריז, לפני 140 שנה, הוא החליט לחפש מִלִּים כדי לחדש את השימוש בלשון העברית ● את הַמִּלָּה הראשונה הוא מצא במוחו: מילון ● אוצר מילים, פרויקט מיוחד 

אליעזר בן יהודה / צילום: ויקמדיה
אליעזר בן יהודה / צילום: ויקמדיה

הוא היה בן 21, צעיר יהודי צנום וחולני מעיירה קטנה בליטא, שהנסיבות גלגלו אל פריז. השנה הייתה 1879. עוד מעט הוא יתחיל "לגנוח דם", כפי שהוא יכתוב בזיכרונותיו, זאת אומרת ילקה בשחפת. תרופה לא הייתה בנמצא, והלוקה היה רשאי להניח שחייו תלויים לו מנגד. מה יעשה בזמן הנשאר לו?

אוצר מילים: 100 ישראלים בוחרים את המילה האהובה עליהם בעברית

הוא כתב לימים, כי הנחה אותו "ההיגיון הפשוט של הבַּחֲרוּת... מהירות ההחלטה של הבחרות אינה מפקפקת בכוח עצמה ואינה יודעת מעצור".

הצנום חמום-המוח החליט לחבר מילון עברי, לא מפני שהיו לו הכשרה מדעית, או אפילו עניין. אדרבא, חוכמת הבלשנות הייתה "קצת קלה בעיניי, וזלזלתי בה".

הוא נרתם לעבודת המילון מפני שהשתכנע כי בלי מילון לא תוכל הלשון העברית להתחדש בדיבור ובכתיבה, ולשמש צרכים חילוניים מודרניים. הוא האמין, ברוח זמנו, כי "שני הדברים שמבלעדיהם לא יהיו היהודים לעם הם הארץ והלשון".

באחד בינואר 1880, שבוע אחד לפני שמלאו לו 22, הוא פירסם רשימה בכתב העת העברי 'מגיד משנה', שערך דויד גורדון בעיר ליק, בפרוסיה, גרמניה. כותרת הרשימה הייתה "שתי מלות חדשות". הדעת נותנת שאת הכותרת נתן העורך, מפני שהרשימה עצמה משתמשת בריבוי המקובל, "מלים".

הרשימה נכתבה בסגנון מדעי וענייני. היא הסבה את תשומת לבם של הקוראים לצירוף המסורבל "ספר מלים", שאין בו מצורת העברית או מרוחה. זה תרגום גס מגרמנית, כתב הצנום, והציע תחליף עברי נאות.

כשם ש"שבתון" בא מ"שבת", ו"רעבון" בא מרעב, ו"צימאון" בא מ"צִמְאָה", ו"ציון" בא מ"צייה", כך "מילון" יבוא מ"מלה".

כתב ידו של יואב קרני

"אליעזר בן יהודה, ירושלמי"

שנת 1880 למניינם, י"ז בטבת תר"מ, נפתחה אפוא בחידוש הלשון הראשון של אליעזר בן יהודה, הוא-הוא הצנום הנ"ל. אפשר להגיד שזה היה חידוש הלשון הראשון של עידן התחייה (דור התחייה העדיף "חידוש" על פני "המצאה" לתיאור מלים חדשות, אף כי רובן ככולן אמנם הומצאו).

מלים הרבה התחדשו בספרות המשכילים של המאה ה-19 וכמובן בספרות הרבנית על כל דורותיה. אבל זו הייתה המלה הראשונה שהתחדשה לצורך פונקציונלי ומתוך תחרות עם זרותו של שימוש הלשון שהיא החליפה.

ביום ההוא נולד בעצם מילון הלשון העברית הישנה והחדשה מאת "אליעזר בן יהודה, ירושלמי" (זה השם המופיע עליו). בן יהודה יהיה לירושלמי כמעט שנתיים לאחר שפירסם את חידושו. הוא יתגורר בעיר 40 שנה, בהפסקה אחת, בזמן מלחמת העולם הראשונה. לפני מותו, בסוף 1922, הוא ישלים שישה מ-16 הכרכים של המילון. המילון כולו יושלם 30 שנה אחר כך, ועל אף חסרונותיו הברורים הוא נשאר חסר תחליף עד עצם היום הזה.

ברק פתאומי

הופעת בן יהודה, כברק פתאומי, העמידה את תחייתם הלאומית של היהודים בהקשר ההיסטורי הפוליטי הראוי לה: זה של תחיית עמים קטנים במרכז אירופה ובדרומה, במחצית השנייה של המאה ה-19. אומות עתיקות וחדשות נולדו, או חזרו ונולדו, קודם כול בזכות מאמציהם של יחידים, בני דמותו של בן יהודה, לכונן זהות תרבותית.

לשון לאומית הייתה חיונית לחלוטין לזהות כזאת. לעתים קרובות, הלשון נשכחה, או נדחקה אל השוליים, והפכה לעגת-מטבח. לשונות גדולות ועשירות היטיבו ממנה למלא את צורכי האוכלוסייה ובוודאי את צורכי המשכילים. כדי שתהיה מסוגלת להתחרות, לשון הייתה זקוקה למודרניזציה, שתעמיד אותה בעמדת תחרות, אם גם לא עמדת שוויון, עם הלשונות הגדולות והחזקות ממנה.

אני מנחש שרוב קוראי הרשימה הזה יתקשו להאמין, כי מקור ההשראה העיקרי של בן יהודה היה תנועת התחייה הלאומית של הבולגרים. הוא היה סטודנט באוניברסיטה רוסית ב-1877, כאשר הבולגרים מרדו בשלטון העות'מני, והציתו בזה את דמיונם של פטריוטים פאן-סלאביים ברוסיה. אני כותב על זה בהרחבה במקום אחר.

"מעט מעט קצת מחנק"

כאשר הגיע לפריז שנתיים אחר כך, בן יהודה גמר אומר להוכיח, אולי לעצמו, בוודאי לזולתו, שהעברית של זמנו יכולה לשמש את דובריה בלי קושי, אף כי הפסידה מאות שנים של התפתחות נורמלית.

"אבל ככל אשר הרביתי לדבר עברית, ככל אשר הרחבתי את גבולי שיחותי מבלי לבור נושאי שיחתי, כך התחלתי לחוש מעט מעט קצת מחנק". חסרו לו מלים כדי לבטא את הרעיונות המובנים ביותר של זמנו. "ואז היינו אילמים!", הוא נזכר לימים.

הוא גמר אומר להתחיל לנבור בכל המקורות האפשריים כדי למצוא מלים. אבל היה ברור לו, שהוא לא ימצא את כל המלים החסרות. בסימן המחסור נולדה שיטת בן יהודה, שמבקריה ליגלגו עליה כי הייתה "בית חרושת למלים".

לאמתו של דבר הוא לא חידש אפילו 300 מלה, אבל אילו מלים "יצאו מנוצתו עד בוא השחר", (תודה, ירון לונדון). רשימה כמעט מלאה אפשר למצוא באתר האקדמיה ללשון העברית. נסו-נא לדבר עברית בלי אדיב, אדיש, אהדה, אמנות, אופנה, אופניים, אפור, אקדח, גלידה, גמיש, הגירה, הפתעה, הצהרה, ועדה, חביתה, חיידק, חייל, יוזמה, כתבה, מוקדם, מניה, מסעדה, מעטפה, מעצמה, משטרה, משקפת, עירייה, פצצה, ריהוט, רשמי, תזמורת, תרגיל...

לא, אליעזר בן יהודה לא "החיה" את הלשון העברית, מפני שהיא מעולם לא מתה. אבל הוא חולל את התהליך שאיפשר את חידוש השימוש בה. זה היה מעשה נועז במיוחד, מפני שהעברית חדלה להיות לשון הדיבור העיקרית של יהודי הארץ הרבה לפני חורבן הבית השני. במדינה היהודית העצמאית האחרונה בארץ ישראל לפני זמננו, זו של אלכסנדר ינאי ושלומציון, יוונית וארמית שימשו בערבוביה. ההתקוממות נגד הסדר הטבעי של ההיסטוריה התחילה אפוא במלה אחת, בבית קפה בפריז.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל