גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלכה חדשה: צירוף העתק מצולם של כתב הערבות להצעה במכרז מצדיק את פסילתו על הסף של המציע

ביהמ"ש העליון שם סוף לשנים רבות של פסיקות סותרות שנתנו בתי המשפט המחוזיים בסוגיה, וקובע כי עיקרון השוויון בין המציעים מחייב פסילת הצעה למכרז שהוגשה ללא כתב הערבות המקורי

פרופ' דפנה ברק-ארז, שופטת בית המשפט העליון / צילום: שלומי יוסף
פרופ' דפנה ברק-ארז, שופטת בית המשפט העליון / צילום: שלומי יוסף

על משתתף במכרז לצרף להצעתו העתק מקורי של כתב הערבות הבנקאית שהוא נדרש להגיש לפי תנאי המכרז. הצעתו של משתתף שהסתפק בצירוף העתק מצולם של הערבות הבנקאית נגועה בפגם מהותי ונכשלת מלעמוד בתנאי הסף של המכרז, ועל כן מדובר בהצעה שעל ועדת המכרזים לפסול מהשתתפות במכרז - כך קבע היום (ג') בית המשפט העליון, בפסק דין תקדימי ששם סוף לאין-ספור פסיקות סותרות של בתי המשפט המחוזיים בסוגיה במרוצת עשרות השנים האחרונות.

לפי פסק הדין של בית המשפט העליון - שהתקבל בדעת הרוב של השופטים דפנה ברק-ארז וחנן מלצר נגד דעתו החולקת של השופט יוסף אלרון, והפך החלטה קודמת של שופט בית המשפט המחוזי בירושלים עודד שחם - די בכך שהגשת צילום של ערבות בנקאית, במקום ערבות בנקאית מקורית, עלולה להוות פגיעה פוטנציאלית בעיקרון השוויון וביעילות עבודתה של ועדת המכרזים, על-מנת לקבוע כי מדובר בהצעה שוועדת המכרזים מחויבת לפסול על הסף.

השופט במשפט נתניהו סבר הפוך

במרכז פסק הדין ניצב המכרז שפרסמה עיריית ירושלים למתן שירותי ביצוע של עבודות אחזקה ושיקום של גשרים, מנהרות ומבני דרך ברחבי העיר. מדובר באחד המכרזים הגדולים ביותר שפרסמה העירייה בשנים האחרונות, שהיקפו מוערך בעשרות מיליוני שקלים.

לפי תנאי הסף של המכרז - כלומר התנאים שאם אחד מהם לא מקוים, נפסלת ההצעה לאלתר - על כל משתתף במכרז לצרף להצעתו ערבות בנקאית. אחת מהמציעות, חברת בן ארי תל רם פרויקטים, צירפה להצעתה העתק מצולם בצבע של כתב הערבות הבנקאית, ולא את כתב הערבות המקורי.

מכיוון שהיה מדובר בהעתק איכותי וצבעוני של כתב הערבות, ועדת המכרזים של עיריית ירושלים לא הבחינה בכך בשלב פתיחת מעטפת המכרז. רק לאחר כשבועיים הבינו בוועדה כי מדובר במסמך שאינו מקורי, ובסמוך לכך אף שלחה בן ארי את כתב הערבות המקורי לעירייה.

ואולם מבחינת ועדת המכרזים, צירוף ההעתק המצולם להצעת המכרז משמעותו כי בן ארי כשלה מלעמוד בתנאי הסף, ולכן היא המליצה לפסול את הצעת בן ארי. גם פנייה חוזרת של בן ארי לוועדת המכרזים לא עזרה לה, והיא נאלצה לפנות לבית המשפט המחוזי בירושלים.

השופט עודד שחם, אחד משופטי ההרכב שדן בתיקו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הפך את החלטת ועדת המכרזים, כשקיבל את העתירה.

הוא נימק את החלטתו בעיקר על סמך הקביעה כי הגשת ההעתק המצולם לא פגעה בעיקרון השוויון, שהוא עיקרון היסוד הבסיס ביותר בדיני מכרזים, מאחר שלא הקנתה כל יתרון לבן ארי. עוד הסביר שחם בהחלטתו כי בתנאי המכרז לא נקבע במפורש כי על המציעים להגיש את כתב הערבות המקורי, ולכן יש לבחור בפרשנות שמשמעותה קיום ההצעה ולא פסילתה.

שאר המשתתפות במכרז, ועדת המכרזים עצמה וראש עיריית ירושלים, הגישו לבית המשפט העליון ערעור על החלטתו של שחם. אחת מהמשתתפות היא חברת גילי ויואל עזריה, שיוצגה באמצעות עורכי הדין ליאור מימון ולינה מחולה ממשרד ש. הורוביץ. 

עו"ד ליאור מימון  / צילום: מושיק ברין

לטענתה, פסק דינו של שחם לא מתיישב עם הגישה המחמירה והקפדנית הנוהגת בפסיקת בית המשפט העליון ביחס לפגמים בערבויות בפרט ודיני מכרזים בכלל. כך, למשל, ההלכה קובעת כי משתתף במכרז ששכח את הספרה "0" או אפילו ביצע טעות שמשמעותה הכספית אפסית בכתב ערבות ("אי-דיוקים קלים", כהגדרת הפסיקה), ואפילו אם ברור מעל לכל ספק כי מדובר בטעות אנוש ותו לא - פסול מלהשתתף במכרז שבתנאיו נקבע כי צירוף ערבות בנקאית הוא תנאי סף.

ברק-ארז: "השארת הערבות המקורית בידי המציע מהווה 'פתח מילוט'"

השופטת פרופ' דפנה ברק-ארז - שחלק ניכר מהתמחותה הוא בתחום המשפט המינהלי, ומי שציטוטים מסדרת הספרים שהוציאה בתחום ניתן למצוא כמעט בכל כתב טענות בתחום - קבעה בדעת הרוב כי עיקרון השוויון הכה מהותי בדיני מכרזים מחייב פסילת הצעה במכרז שאליה צורף העתק מצולם של כתב הערבות במקום העתק מקורי.

הנימוק המרכזי בו השתמשה ברק-ארז התבסס על החשש שהחזקה בכתב הערבות המקורי יכולה להקל על ביטול חד-צדדי שלה על-ידי המציע.

כפי שהסבירה ברק-ארז, הבנק הנותן את הערבות עשוי לבקש את החזרת כתב הערבות המקורי לצורך ביטולה, ובכך נותר בידי המציע מעין "פתח מילוט" שיאפשר לו לבטל את הערבות בפרק הזמן שבין הגשת ההצעה במכרז ועד למועד פתיחתן של ההצעות על-ידי ועדת המכרזים.

נימוק מרכזי נוסף ששימש את ברק-ארז התבסס על נוסחו של המכרז. "ראינו בנוסח המכרז כי על המציע להגיש ערבות בנקאית, ובהמשך כי על המציע לצרף ערבות זו להצעתו. נוסח זה מעיד לכאורה על דרישה של המצאה פיזית של הערבות עצמה. המציע אינו נדרש רק לדאוג להזמנת ערבות בנקאית מתאימה ולהציג ראיות לכך; הוא נדרש להמציאה בפועל", הסבירה ברק-ארז.

אלרון: נגד ועדת המכרזים

השופט יוסף אלרון - שהדגיש פעמים רבות בפסיקותיו בעניינים מינהליים, עוד בימיו כשופט בית המשפט המחוזי בחיפה, כי בית המשפט לא אמור להחליף את שיקול-דעתה של הרשות המבצעת - סבר דווקא, בדעת מיעוט, כי אין לקבל את עמדתה של ועדת המכרזים כפי שבאה לידי ביטוי בהחלטתה. לכן, אלרון סבר כי יש לדחות את הערעור ולהשאיר את קביעתו של שחם על כנה.

"במקרה שלפנינו לא ניתן להצביע על יתרון כלשהו בו זכתה בן ארי כתוצאה מהגשת עותק מכתב הערבות המקורי, ובפני ועדת המכרזים של עיריית ירושלים לא עמד חשש שלא תוכל לממש את הערבות", סבר אלרון.

בניגוד לעמדת ברק-ארז, אלרון הסביר כי לשיטתו, "הגשת עותק מכתב הערבות אינה מאפשרת מרחב תמרון של ממש". לדבריו, "במקרים שבהם אין ספק כי כתב הערבות המקורי היה בידי המציע בעת הגשת הצעתו; אין חשש ממשי כי הגשת עותק מכתב הערבות תפגע ביכולת לממשו; ולא ניתן להצביע באופן ברור על יתרון על פני מציעים אחרים הנלווה להגשת עותק מכתב הערבות בלבד - הרי שאין לפסול את ההצעה". לכך הוסיף אלרון את דעתו לפיה בקבלת החלטה לפסול הצעה במקרים כאלה יש "מידה רבה של שרירותיות".

מלצר: סגירת מעגל

המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט חנן מלצר, שכבר לפני שנים הציג באחד המקרים בהם טיפל כעורך דין מהשוק הפרטי בפני בית המשפט המחוזי עמדה שנדחתה אך נהפכה היום להלכה, הטה את הכף לכיוונה של ברק-ארז.

"היה על בן ארי לבסס תשתית עובדתית איתנה בדבר הפרקטיקה הבנקאית הנהוגה בנושא, והיה עליה להוכיח כי לא ניתן היה לבטל את הערבות שניתנה לה על-ידי החזרה חד-צדדית של הערבות המקורית לבנק", נימק מלצר. "הדברים מקבלים משנה תוקף, שעה שהמערערים הציגו אפשרות כי פרקטיקה זו של ביטול ערבויות בנקאיות שלא בהסכמת המוטב, קיימת במידה זו או אחרת במערכת הבנקאית, ובמיוחד שעה שהמערערים הציגו טענה אפשרית לפיה פרקטיקה זו של ביטול ערבויות בנקאית שלא בהסכמת המוטב, קיימת במערכת הבנקאית".

מלצר אף חיזק את עמדתו בפסיקת דיני המכרזים האמריקאים, ובמיוחד בפסיקותיו "העקביות ורבות-השנים" של הרגולטור האמריקאי, שרואה בערבות בנקאית שהוגשה שלא באמצעות העותק המקורי שלה כפגם שאינו ניתן לתיקון, הפוסל את ההצעה; זאת, ללא תלות בסיבות בגינן הוגש העתק הערבות, ואף כאשר כתב הערבות המקורי הגיע זמן קצר לאחר פתיחת המעטפות.

עו"ד ליאור מימון מסר בעקבות פסק הדין: "כמי שמלווים ועדות מכרזים ומציעים במכרזים רבים, אנחנו מכירים בחשיבות המיוחדת שיש לערבות הבנקאית, ובטוחים שבעקבות פסק הדין כל השחקנים בתחום יקפידו עוד יותר בהגשת ההצעה ובמיוחד בערבות הבנקאית. פסק הדין הוא חיזוק נוסף לעמדתו של בית המשפט העליון, לפיה הגשה של הצעה במכרז היא למעשה מקצוע בפני עצמו".

עוד כתבות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר