גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בטווח הנראה לעין, הבנקים המרכזיים או הממשלות לא ימשכו את ידיהם מהשוק הפיננסי"

איב בונזון, מנהל ההשקעות הראשי ביוליוס בר: "בטווח הקצר, רק סדרה של טעויות מדיניות שיציתו שפל בהיקף של שנות ה-30 יעלו את מחיר הזהב אל מעל 2,000 דולר לאונקיה. בטווח הבינוני, אחרי קונסולידציה, הוא יציג שיאים חדשים ככל שהצמיחה תתחזק"

איב בונזון, מנהל השקעות ראשי ביוליוס בר / צילום: יוליוס בר
איב בונזון, מנהל השקעות ראשי ביוליוס בר / צילום: יוליוס בר

"המדינות הראשונות שפתחו בהדרגה את השווקים שלהן, דיווחו עד כה על מגמה של שינוי לטובה במספר מקרי הקורונה החדשים. לפיכך המשיכו השווקים הפיננסיים להתאושש, מה שמשקף סבירות נמוכה לגל שני של הידבקות" - כך כותב איב בונזון, מנהל ההשקעות הראשי בבנק השווייצרי יוליוס בר, בסקירה שפרסם. 

"ישנה הומוגניות יחסית בקרב המדינות הנמצאות בשלבי התאוששות מוקדמים, אבל בתוך המדינות קיימת שונות גדולה בין תעשיות ומגזרים. בעוד מספר שבועות, כשתסתיים תגובת הריבאונד הראשונה, סביר להניח שנראה הבדלים גדולים בין המדינות שהקצו משאבים פיננסיים לתמיכה במגזר הפרטי לבין אלה שלא עשו כן", כותב בונזון. 

לדעתו הסכנה להיפרדות האיחוד האירופי קטנה, אך לא נעלמה. "השלב הראשון של המשבר השפיע עמוקות על מטבע האירו ועל נכסים באירופה. האותות הראשונים מבריסל לא הגבירו את אמון המשקיעים ביכולתו של האיחוד האירופי להציג סולידריות. המבחן הגדול בו נאלץ לעמוד המטבע האחיד, השפיע במידה ניכרת על ערכו ועל הערכת שווי המגזר הבנקאי והנכסים הפריפריאליים. בהתאם, כשבתחילת המשבר האיחוד האירופי לא הצליח לשדר עמדה אחידה בפני אסון טבע כמו המגפה, שאין לו אחראי ישיר, היו שתהו בנוגע ללגיטימיות של האיחוד עצמו".

עם זאת, "רוח חדשה ומהפכנית נושבת עתה על היבשת העתיקה, והיא מונעת על ידי שלוש נשים: קנצלרית גרמניה, נשיאת הבנק המרכזי באירופה ( ECB ), ונשיאת המועצה האירופית ( European Commission ). נראה כי גרמניה אינה מעוניינת "לבזבז" את המשבר, אלא למנף אותו כדי לעשות מודרניזציה לכלכלת המדינה, וזאת בעזרת חבילת תמריצים רחבה ומתוכננת-היטב הלוקחת בחשבון את ההתפתחות הדיגיטלית ואת השינוי במקורות האנרגיה. במקביל לכך, ברמה הכלל-אירופאית, יש לברך גם על הגדלתה של קרן השיקום מ-600 מיליארד אירו ל-1.35 טריליון אירו. ולבסוף, הבנק המרכזי לא הניד עפעף במפגש האחרון שלו בתגובה לכוונות להגדלה נוספת של רכישות עצמיות, מה שהיווה הבעת תמיכה בעמדתו המוצהרת של בית המשפט החוקתי בגרמניה".

"צעדים אלה מאפשרים להקטין את פרמיית הסיכון בעקבות פרישה אפשרית של מדינה חברה מהאיחוד. כך, גם הסנטימנט החיובי לאירו ולמניות אירופיות מתגבר. בהתאם, העמדות הזהירות של המשקיעים השתפרו מעט, אך כנראה עדיין מוקדם מדי לחזור להשקעות אסטרטגיות באזור. הקושי הוא בביצוע התכנית ובפיזור היעיל של הסכומים שהועברו, כיוון שנותרו מכשולים משפטיים ואדמיניסטרטיביים רבים". 

"הבנקים המרכזיים, ובמיוחד הממשלות, הפתיעו לטובה"

האם ההתאוששות מגדילה את הסיכון למדיניות שגויה ? חייבים להודות, כותב בונזון, "הבנקים המרכזיים, ובמיוחד הממשלות, הפתיעו לטובה במהירות ובאופן בו הודיעו על הצעדים שיינקטו כדי להתמודד עם המיתון שנגרם על ידי הסגירה החלקית של הכלכלות. המעבר למדיניות מקרו-כלכלית המערבת מדיניות פיננסית וכספית (שנוהגים לכנותה - MMT - Modern Monetary Theory ) היא חלק מהתרחיש שלנו לעתיד. משבר הקורונה האיץ את התהליך הזה ומספר מדינות כבר פועלות לפי מדיניות זו. התפתחות זו היוותה תרומה חשובה לייצוב השווקים, שהתחזקו עוד יותר כתוצאה מריסון קצב ההדבקה. עם זאת, ההתאוששות המרשימה עלולה לגרום לקובעי מדיניות להוריד את הרגל מהגז ולעשות הפוגה ממדיניות של תמריצים, במיוחד בצד הפיסקלי. העלייה החדה עד-כמעט-אנכית בשוקי המניות מגדילה את הסיכון לטעויות במדיניות בטווח הקצר, ובאופן בולט בעיקר בארצות-הברית".

לגבי תמחור המניות בוול סטריט אומר בונזון כי "איננו מבצעים הערכה של מה ששוק ההון מחשב כסביבה הכלכלית (צמיחה ואינפלציה) לפי הרמה האבסולוטית או לפי מכפיל הרווח של מדד S&P 500 . היחס הנוכחי בין מחיר לרווחים הוא פונקציה של כמות הנזילות העודפת במערכת הפיננסית. במשבר הנוכחי לא חווינו את התוצאה המאוחרת של הקטנת נזילות בסוף המחזור, כי המיתון מקורו בגורמים חיצוניים, והבנקים המרכזיים הקלו את המדיניות שלהם בתחילת 2020. המדד המועדף עלינו הוא הפערים בין אומדני המגזרים השונים. בזמני מיתון, מניות איכותיות נסחרות בהערכות שווי גבוהות".

"הערכות אלה יורדות כשהשוק מתאושש. בסוף מרץ, כשהשוק היה פסימי ביותר לגבי המצב הכלכלי, הגענו למרווח של 4.5 סטיות תקן מהממוצע ההיסטורי של המדד הזה. מרווח כזה נצפה רק שלוש פעמים ב-70 השנים האחרונות בשוק האמריקאי. לאחר ההתאוששות של המניות שהושפעו ביותר מהמשבר, המרווח הצטמצם לשתי סטיות תקן. לפיכך, עם שער של 3,200 נקודות, נראה כי מדד S&P 500 כבר תמחר התמשכות בהתאוששות בכלכלית, אך זה לא המקרה - אפילו אם עוצמת המיתון הצפוי לא תהיה חזקה כפי שחששו לפני שבועות ספורים".

משקיעים - הישארו על המסלול והתמקדו במגמות מבניות ולא מחזוריות

במרץ, הוא כותב, כשהשווקים צנחו בתגובה לסגרים, המלצנו על תגובה מאוד קונבנציונלית למשבר מאד לא קונבנציונלי. באמצע מרץ, הצהרנו כי המיתון הכלכלי תומחר במלואו על ידי שוק ההון האמריקאי. לא צפינו התאוששות V מרשימה כפי שראינו מאז, אבל לקחנו בחשבון אי-ודאות בנושא מדיניות.

"הרבה מאד זמן ומאמצים מושקעים בניסיון לחזות כיצד ייראה העולם שלאחר משבר הקורונה. במגוון דרכים, המגפה האיצה את התפתחותן של מגמות קיימות בכלכלה ובחברה. האמצעים שינקטו הממשלות כדי להתמודד עם אובדן המשרות יאיצו עוד יותר את השינויים בתוך המגמות הקיימות. לפני שנה, העידן הכלכלי הנאו-ליברלי שנולד בתחילת שנות ה-80 כבר היה על ערש דווי, בעוד ארה"ב וסין הסלימו את העימות האסטרטגי ביניהן. המגפה רק העצימה את המגמה הזו. זהו בהחלט עידן של קפיטליזם בחסות המדינה".

"בטווח הנראה לעין, הבנקים המרכזיים או הממשלות לא ימשכו את ידיהם מהשוק הפיננסי. שוב מוכחת התזה הותיקה שלנו, לפיה קובעי מדיניות אינם יכולים להרשות לעצמם לאפשר לשווי הנכסים לחזור לצורתו ההיסטורית. אנו לא טוענים כי זה טוב או רע, אלא כי זוהי הדרך הסבירה ביותר להתקדם אל העתיד. בסביבת השקעות טעונה כל כך מבחינה פוליטית, האינפלציה תתאושש בסופו של דבר, אך זהו תהליך רב-שנתי ולא דבר שקורה בן לילה. אין לרתום את העגלה לפני הסוסים. ב-1,700 דולר לאונקיה, הזהב מתמחר מיתון עמוק. בטווח הקצר, רק סדרה של טעויות מדיניות שיציתו שפל בהיקף של שנות ה-30 יעלו את מחיר הזהב אל מעל 2,000 דולר. בטווח הבינוני, אחרי קונסולידציה, הוא יציג שיאים חדשים ככל שהצמיחה תתחזק".

מבחינת מניות, "לעת עתה כדאי לדבוק בתחומי איכות וצמיחה, כיוון שבמקרים רבים מניות איכותיות הן כלים לסחירות ולא כלים להשקעה. לבסוף, כיוון ששוקי האג"ח, הכוללים רמת מרווחים גבוהה, מנוהלים ברובם ע"י קובעי מדיניות, מומלץ לצבור את צד הפרמיה של סיכון האשראי, תוך לקיחה בחשבון של סיכון לפשיטת רגל בגופים ספציפיים. כמו תמיד, פיזור סיכונים הוא הדרך הנכונה קדימה".

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; קסטרו קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס