גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגל השני כבר כאן: איך תיראה השגרה הכלכלית בצל הקורונה?

אחרי ההלם הראשוני, העולם מגיע לשלב ההסתגלות למגפה ● הווירוס צפוי להמשיך לפגוע בהכנסותיהן של חברות רבות בעולם המתועש, בגלל ירידה בצריכה הפרטית

מטוס 737 Max במפעל של בואינג בוושינגטון, ארה”ב / צילום: LINDSEY WASSON, רויטרס
מטוס 737 Max במפעל של בואינג בוושינגטון, ארה”ב / צילום: LINDSEY WASSON, רויטרס

הגל הראשון של מגפת הקורונה הוביל את רוב העולם המתועש לסגור את הכלכלות שלו בניסיון למנוע את התפשטות הווירוס, מוות המוני וקריסה של מערכות הבריאות. עם זאת, כמה מדינות בחרו שלא ללכת בכיוון של סגירה כללית של המשק, ובמקום זאת בחרו להסתמך על "חיסון עדרי" או על ההנחה שהווירוס הוא פשוט שפעת חדשה, ולא יותר מזה.

ההבדל בצעדים הממשלתיים הביא להבדל בתוצאות: במדינות כמו גרמניה, איטליה או ספרד, סגירת המשק הביאה לירידה במספר החולים החדשים, וכיום המדינות האלה התחילו בפתיחה הדרגתית של המשק. בברזיל ובמקסיקו, לעומת זאת, התעלמות מהמגפה בשלביה הראשונים והיעדר פעילות תקיפה מצד הממשלה הביאו לכך שהמדינות נמצאות עדיין בשיא המשבר, עם מספר חולים יומי שרק עולה.

בארה"ב, בשל אופיו של הממשל האמריקאי, התגובה למחלה היתה שונה בין מדינה למדינה, כאשר חלקן ממהרות לסגור את המשק, וחלקן איטיות בתגובה. עכשיו, כשמדינות ניו יורק וניו ג'רזי רואות ירידה במספר המקרים של נשאי קורונה ומתחילות לפתוח את הכלכלה שלהן מחדש, מדינות אחרות, כמו קליפורניה, נבאדה ופלורידה, רואות אצלן עלייה חדשה במספר המקרים היומיים. ההפגנות הנוכחיות ברחבי ארה"ב כנראה רק יתרמו לקפיצה נוספת במספר המקרים במדינה.

גם מדינות שהשתלטו על הגל הראשון של המגפה, צריכות עכשיו להתמודד עם התפרצויות חדשות. בסין, צפון מזרח המדינה נמצא בעוצר זה שבועיים. בסוף השבוע של 12 ביוני נכנס מרכזה של עיר הבירה בייג'ינג גם הוא לעוצר, אחרי התפרצות של מקרים חדשים. בסיאול, בירת קוריאה הדרומית, חודשה מדיניות הריחוק החברתי עד להודעה חדשה עקב התפרצות המחלה.

ארה"ב תמשיך לנסות לשמור על כלכלה פתוחה

לא יהיה מוגזם לומר שמבחינה גלובלית, גל שני של קורונה כבר התחיל, כאשר עוצמת ההתפרצות שלו משתנה בין מדינות שונות.

מהן ההשלכות של מצב כזה? עבור מדינות שהצליחו להשתלט על ההתפרצויות אצלן, הדבר החשוב ביותר יהיה למנוע יבוא של מקרים חדשים מן החוץ. הניסיון של סין מראה כי הדבר כמעט בלתי אפשרי, כשמקרים חדשים התחילו להגיע לסין מחו"ל, בעיקר ממקומות כמו רוסיה או איראן. מדינות האיחוד האירופי, למשל, יצטרכו להגביל את הטיסות אליהן מחוץ לאיחוד ולאכוף נהלים מדוקדקים של טיהור מטוסים, רישום ומעקב אחר נוסעים לכל מי שעלול להיות נשא של הווירוס.

מדינות כמו ארה"ב, ברזיל ומקסיקו ימשיכו לנסות ולשמור על הכלכלה פתוחה, גם כשמספר החולים והמתים יעלה. כאן חשוב להבחין בטעות שרבים עושים: עצם העובדה שהכלכלה תישאר "פתוחה", לא אומרת שהמדינות האלה ימנעו מעצמן נזק כלכלי.

אף ששבדיה שמרה על עסקים כרגיל, הצריכה הפרטית בה צנחה, מכיוון שאנשים נוטים שלא להתקהל כשיש ווירוס שמסתובב בחוץ. מקסיקו, ברזיל וארה"ב יחוו גם הן ירידה בצריכה, ללא קשר לשאלה אם הכלכלה "פתוחה" או לא. המשמעות היא, בין השאר, ירידה בהכנסות לחברות בתחומי המסעדנות, המלונאות והתיירות.

השאלה המעניינת, וזו שתיבחן בחודשים הקרובים כשהמדינות האלה ינסו לשמור על "עסקים כרגיל", היא האם היקף התחלואה יעלה עד כדי יצירת משבר בריאותי, שיביא לקריסה של מערכת הבריאות. זה היה החשש המרכזי שהביא לסגירה מלכתחילה של הכלכלות בעקבות הגל הראשון.

אם ניתן לפתוח את הכלכלה ולהגן על בתי אבות, כך שמערכת הבריאות אינה קורסת, ייתכן כי מדינות נוספות יעדיפו לשמור על הכלכלה פתוחה, תוך צמצום החשיפה לאוכלוסיות בסיכון. הפתיחה לא תעלים את הנזק הכלכלי מהווירוס, אבל הנזק כנראה יהיה פחות חמור מסגירה כוללת של המשק.

אם לעומת זאת, יתגלה כי המודל של "עסקים כרגיל" הוא טעות, ארה"ב תהיה הכלכלה המשמעותית ביותר לסבול מהנזק, ומשום המרכזיות שלה לכלכלה הגלובלית - הנזק שלה יקרין גם על כלכלות אחרות.

בקיץ הקרוב אנחנו נראה איך המדינות שבחרו לשמור על העוצר שלהן מתמודדות עם עולם שבו חלק מהמדינות עדיין חוות התפרצויות חוזרות של המחלה, ואיך מדינות אחרות מתמידות ב"עסקים כרגיל" גם עם עלייה בשיעור התחלואה.

בשורות מעורבות לחברות האמריקאיות

וירוס הקורונה ימשיך לפגוע בהכנסות של חברות רבות בגלל צריכה פרטית נמוכה יותר, וידחוף את ארה"ב להמשיך ולהפעיל לחץ על סין להגדיל את היבוא של סחורה אמריקאית, בעוד שהיא תביא את הסינים להגביר את מאמציהם לעידוד צריכה מקומית (או לכל הפחות צמיחה מקומית, על ידי הקמת תשתיות והלוואות לעסקים).

המתיחות בין סין לארה"ב מביאה עמה בשורות מעורבות לחברות אמריקאיות: חלקן ירוויחו מן המתיחות, בעוד אחרות יפסידו ממנה. שתי דוגמאות מובהקות לדואליות הזו הן החברות בואינג ולוקהיד-מרטין.

חברות סיניות ביטלו באפריל הזמנות למטוסי 737 Max של בואינג - חוזים בשווי כולל של לפחות 2.9 מיליארד דולר. באותו חודש זכתה לוקהיד-מרטין בחוזה ל-78 מטוסי F-35 ממשרד ההגנה האמריקאי - הזמנה בשווי 4.7 מיליארד דולר. כאחד מהספקים הגדולים ביותר של משרד ההגנה האמריקאי, תראה לוקהיד-מרטין קרוב לוודאי עלייה בהזמנות, ככל שארה"ב תמשיך ותעצים את נוכחותה במזרח אסיה במטרה להרתיע את סין.

ההבנה שצריכה להיות היא שאנו איננו אחרי משבר הקורונה, אלא פשוט בשלב הבא שלו. אחרי שלב ההלם הראשוני, מגיע עכשיו שלב ההסתגלות והעיכול. מדינות יבחרו דרכים שונות להתמודד עם הנוכחות של הקורונה, והכלכלה הגלובלית תמשיך לסחוב את משקל הווירוס על גבה עד להגעתו של חיסון יעיל למחלה. 

הכותב הוא אנליסט גיאופוליטי בכיר בבית ההשקעות אינפיניטי ומייסד אתר "המשחק הגדול" המתמחה בניתוחי הזירה הבינלאומית. המידע בטור הוא על דעתו של הכותב בלבד. כל החומר בטור ניתן כמידע כללי בלבד, ואין לראות בו המלצה, הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או נכסים פיננסיים ו/או מוצרים פנסיוניים מכל סוג. הטור אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד