גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדכון המדדים הקרוב: זריקת מרץ טכנולוגית לבורסת תל אביב

נזקי הקורונה בשוק ההון ניכרים היטב במדד ת"א 35, הסובל מביצועי חסר משמעותיים בהשוואה עולמית ● העדכון של מדדי המניות באוגוסט יזניק את משקל סקטור הטכנולוגיה במדד המוביל, ועשוי לשדרג מחדש את מעמדו

מתקן של אנרג'יקס באירופה / צילום: אתר החברה
מתקן של אנרג'יקס באירופה / צילום: אתר החברה

אפקט הקורונה מגיע לתל אביב. הכוונה לא למספר הנדבקים ברחבי העיר, להיערכות מיוחדת של העירייה לגל השני ואפילו לא לאכיפה מוגברת נגד מפרי בידוד או חבישת מסיכות, אלא להשפעתו על הבורסה של תל אביב.

ויש גם תאריך מדויק לכך - יום חמישי הראשון של חודש אוגוסט.

בתחילת אוגוסט ייצא לדרך העדכון החצי שנתי של מדדי המניות בבורסה, וכפי שנראים הדברים כרגע, הוא עשוי להוביל לשינוי דרמטי בהרכב הסקטוריאלי של מדד ת"א-35, ואולי אף לתת לו זריקת מרץ. זאת, בעיקר בזכות הקפיצה הצפויה של כמעט 50% במשקל סקטור הטכנולוגיה - המגזר שמוביל את העליות בשווקים בכל העולם בחודשים האחרונים.

המדדים המובילים בבורסה בת"א, ובראשם ת"א-35, סובלים מביצועי חסר משמעותיים ביחס לשווקים המובילים בעולם בשנים האחרונות. הפערים בולטים במיוחד השנה: מתחילת 2020 ירד ת"א-35 ב-16%, בעוד שבארה"ב ירד מדד דאו ג'ונס מתחילת השנה ב-9% בלבד, S&P 500 ירד בכ-4%, בגרמניה ירד מדד הדאקס ב6% וביפן ירד הניקיי פחות מ-5%.

 הבנקים, הנדל"ן והגז מכבידים

ביצועי החסר של המדד בחצי השנה האחרונה נבעו בעיקר בשל ההטיה המשמעותית שלו לבנקים, נדל"ן ואנרגיה (גז ונפט) - הסקטורים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר מהתפשטות מגפת הקורונה.

לנוכח המצב הכלכלי, נראה כי הבנקים צפויים להגדיל את ההפרשות לחובות מסופקים, והעובדה שהריבית תישאר נמוכה עוד זמן רב, מקשה עליהם גם להגדיל את הרווחיות. חולשת הנדל"ן ברורה מעצם העובדה שהחנויות היו סגורות, הצרכנים נשארו בבית והמעטים שיצאו לא הסתערו על הקניונים. חברות המשרדים סובלות מהמעבר של חברות לעבודה חלקית או מלאה מהבית.

ובתחום האנרגיה, על רקע הצפי למיתון ברוב העולם המפותח, הגיבו מחירי הנפט בירידה חדה והשליכו על כל הענף, כולל ירידת מחירי הגז בעולם - שפגעה גם בחברות האנרגיה הישראליות.

הירידה החדה במניות של חברות המגזרים הללו, צפויה להוביל ליציאה של 7 מהן (נכון ליום שני, 22 ביוני). ארבע מהיוצאות הן מסקטור האנרגיה: דלק קבוצה והבת דלק קידוחים, אנרג'יאן שרכשה את הקידוחים כריש ותנין, חברת הנפט בזן והחברה האם שלה, החברה לישראל (שאינה שייכת לסקטור האנרגיה). המניות של רובן נפלו בשיעורים של 50%-60% מתחילת 2020.

נפגעת נוספת היא קבוצת המלונות פתאל , שמניותיה ירדו השנה מעל 65% על רקע משבר התיירות. המועמדת האחרונה ליציאה מהמדד היא קבוצת הנדל"ן הבינלאומית גזית גלוב, המתמחה במרכזי קניות גדולים בחו"ל.

העדכון הסופי בנוגע לזהות החברות שייצאו מהמדד ואלה שייכנסו, ייקבע לפי המחיר הממוצע של המניות בשבועיים הראשונים של יולי. התנאי ליציאה מת"א-35 הוא מיקום 40 ומטה בדירוג שווי השוק של החברות, ונכון לרגע זה כל ה-7 שהזכרנו עומדות בקריטריון הזה. חברה נוספת המתנדנדת על סף יציאה היא חברת הביטוח הפניקס.

הנטל של היוצאות = הרווח של הנכנסות

כשבוחנים את רשימת החברות המועמדות להיכנס למדד עולה תמונת מראה המלמדת שמדובר במרוויחות הגדולות מאפקט הקורונה. שש מהצפויות להיכנס הן מסקטור הטכנולוגיה, אשר נהנות מכל הגורמים המהווים נטל על היוצאות. בחברות האלה חלק מהעובדים עובדים מהבית, הן לא תלויות בלקוחות שיגיעו אליהן ואף מרוויחות מלקוחות הנשארים בבית, גולשים באינטרנט, רואים סרטים, קונים באונליין, עובדים מהבית ושומרים הכל בענן. וזה עוד לפני שאמרנו מילה אחת על גל שני של הקורונה.

בהנחה שלא יהיו דרמות במניות ת"א בשבועות הקרובים, שש חברות הטכנולוגיה הצפויות להיכנס לת"א-35 הן חברת שירותי ה-IT מטריקס, שמניותיה עלו השנה בכ-14%, וכן החברה האחות שלה, יצרנית התוכנות לחברות ביטוח סאפיינס (מתחילת השנה עלתה בכ-30%). אליהן תצטרף גם החברה האם שלהן, פורמולה, שמניותיה עלו השנה בכ-25% (פורמולה תשאיר נציגות גם במדד ת"א 90 בדמות חברת מג'יק), וכן נובה, יצרנית מערכות הבדיקה לייצור שבבים שמניותיה זינקו השנה ב-22%.

עוד שתי חברות בעלות סיכוי גבוה להיכנס למדד המוביל הן חברות האנרגיה הירוקה אנרג'יקס  ואנלייט , שהבורסה משייכת אותן לסקטור הטכנולוגיה, אשר מניותיהן זינקו השנה ב-40% ו-30%, בהתאמה. למדד צפויה להיכנס גם אופקו, שחוזרת לת"א-35 אחרי חצי שנה של היעדרות, וזאת בעיקר בזכות הפעילות הקשורה לבדיקות קורונה.

אגב, אם בסופו של דבר תצא גם הפניקס, על המקום הפנוי במדד נאבקת נכון לרגע זה יצרנית התרופות האימונותרפיות לסרטן קומפיוג'ן. כל המניות עולות ממדד ת"א-90, כך שת"א-125 לא צפוי לספוג שינויים משמעותיים כמו ת"א-35.

קפיצה של 50% במשקל הטכנולוגיה במדד

כניסה של שש חברות מסקטור הטכנולוגיה צפויה כמעט להכפיל את מספרן בת"א-35. כיום יש במדד חמש חברות - נייס, אלביט מערכות, טאואר, אורמת ולייבפרסון. משקלן הכולל במדד כיום הוא כ-20%, אבל הוא מעוות כלפי מטה, מאחר שמשקלה של נייס נקטם לפי הנחיות הבורסה ב-7% (המשקל הגבוה ביותר של מניה בת"א-35), וכן גם משקלן של אורמת ולייבפרסון הוגבל בשל מגבלת משקל מדינה על חברות הרשומות מחוץ לישראל.

לאחר העדכון, צפוי משקל סקטור הטכנולוגיה במדד לקפוץ ל-29%. וגם אם ננטרל את המשקל של חברות שהבורסה משייכת לטכנולוגיה, אבל בעולם הן לא נתפסות כחלק מהסקטור הזה (חברות האנרגיה הירוקה ואורמת), עדיין צפוי משקל הטכנולוגיה לעלות לכ-24%. לשם השוואה, במדד S&P500 משקל חברות הטכנולוגיה כיום הוא 25%, לאחר שבשנים האחרונות הוא עלה באופן משמעותי בעיקר בשל עליית המניות מסקטור זה.

משקל הטכנולוגיה במדד

על רקע העלייה המשמעותית הצפויה במשקל סקטור הטכנולוגיה בת"א-35, יהיו שיאמרו כי ייתכן שזו טעות לשנות באופן משמעותי כל כך מבנה סקטוריאלי של מדד בורסאי, בשל תנודתיות נקודתית שנובעת מאירוע כמו הקורונה, וכי הדבר לא משקף נכונה את המשק הישראלי או השוק.

ואולם, אם בוחנים את התנהגות מניות הטכנולוגיה בת"א, רואים כי משקלן האבסולוטי עולה גם אם לא בודקים את המדדים עצמם שלעתים סובלים מעיוותים בשל מגבלות שקבעה הבורסה.

כך למשל, בשנת 2017, עוד לפני שיצאה לדרך רפורמת המדדים האחרונה של הבורסה, משקלו של סקטור הטכנולוגיה מבין 100 החברות הגדולות ביותר בבורסה היה 6.7%, ואם בוחנים את משקל המגזר כיום הוא עומד על 19% - כלומר, קפיצה של כמעט פי שלושה. שיעור העלייה הממוצע של מניות הסקטור הזה במהלך התקופה היה 189%. אגב, מדד ת"א 35 ירד בתקופה הזו ב-3.8% ומדד ת"א 125 עלה ב-8%.

נראה כי ביצועי החסר של ת"א-35 בשנים האחרונות לא רק שפגעו ביוקרתו של המדד המוביל בבורסה, אלא הובילו לכך שרוב המשקיעים העדיפו להיחשף למניות בת"א באמצעות רכישה ישירה של מניות או דרך קרנות נאמנות, שהצליחו במקרים רבים להניב ביצועים עודפים.

ייתכן כי עדכון המדד הקרוב, שייצא לפועל בעוד קצת יותר מחודש, ישנה את התמונה. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בטור, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים