גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמה הברית בין היהודים לשחורים בארצות הברית?

פעם - יהודים צעדו בקו החזית במאבק לשוויון זכויות השחורים בארה"ב ● היום - הידידות ההיסטורית מתרופפת ● איך זה קרה?

אליוט אנגל וג'מאל באומן. היהודי רב ההשפעה הולך, הרדיקל האנטי ישראלי בא / צילום: רויטרס
אליוט אנגל וג'מאל באומן. היהודי רב ההשפעה הולך, הרדיקל האנטי ישראלי בא / צילום: רויטרס

קצת קשה להחליט אם להשתמש כאן בה"א הידיעה. האם "היהודים עשו חיל בפוליטיקה האמריקאית במאה השנה האחרונות", או "יהודים עשו חיל".

זה חשוב, מפני שזה ההבדל בין הישגים אינדיבידואליים להישגים קיבוציים. באתוס האמריקאי, היחיד הוא זה המועמד במבחן ועומד בו, או נכשל בו, לא הקבוצה.
היהודים באמריקה אינם מגיעים אפילו ל-2% של האוכלוסייה. ספק אם "הקול היהודי" הכריע אי פעם בחירות לנשיאות (אולי ב-1960, קנדי נגד ניקסון, אולי).

אף על פי כן, 9% של חברי הסנאט ו-6% של חברי בית הנבחרים הם יהודים. בבית הנבחרים, שבו יש רוב דמוקרטי, יהודים יושבים בראש חמש ועדות חשובות: הקצבות, תקציב, חוץ, משפטים ואתיקה. לא בסנאט, שבו יש רוב רפובליקאי, מפני שאין אף יהודי רפובליקאי אחד.

בבית המשפט העליון, שלושה מתשעת השופטים הם יהודים. ארבעה משמונת שרי האוצר האחרונים של ארה"ב היו יהודים (כולל הנוכחי). ארבעה משבעת הנגידים של הבנק המרכזי היו יהודים, והם כיהנו 39 מתוך 50 השנה האחרונות.

"במקרה יהודים"?

אפשר להוסיף עוד סטטיסטיקות כהנה וכהנה. אבל שאלת ה"א הידיעה אינה מרפה מאיתנו. האם זה הישג יהודי, או הישג של יהודים? האם אפשר להגיד על חתני השמחה וכלותיה שהם "ייצגו את היהודים", או שהם היו במקרה יהודים?

אני מודה, עצם ההעמדה היא פשטנית. על השאלה כמות שנשאלה אין ברירה אלא להשיב שהם "במקרה יהודים", מפני שבניגוד למשל לרוב השחורים בקונגרס, איש מן היהודים אינו מייצג מחוז בחירה עם רוב יהודי. כמעט מיותר להגיד שאין שום מדינה בארה"ב עם רוב יהודי. הם אומנם לא נבחרו בזכות יהדותם, אבל יהדותם גם לא עמדה להם לרועץ.

כמעט כל היהודים בעמדות בכורה פוליטיות שייכים למפלגה הדמוקרטית. היא ביתם הפוליטי הטבעי של היהודים לפחות מאז 1928. מאז, יהודים הצביעו ברוב עצום לטובת מועמדים דמוקרטיים לנשיאות (עם יוצא יחיד מן הכלל, ג'ימי קרטר ב-1980), גם כאשר המועמדים האלה נחלו תבוסה ניצחת.

תחת מטרייה אחת ב"קיץ החירות"

ההגירה היהודית הגדולה ביותר לארה"ב התרחשה ב-40 השנה שבין 1882 ל-1923. רוב היהודים בשנים ההן התיישבו בערים הגדולות של צפון החוף המזרחי ושל המערב התיכון. לימים, הנוכחות התפשטה דרומה ומערבה. כשצאצאי המהגרים התחילו להיבחר, הם עשו כן מבסיסים עירוניים מובהקים.

שם, באופן טבעי, הם נעשו חלק מקואליציה של מיעוטים אתניים ודתיים. הם מצאו את עצמם תחת מטרייה אחת עם קתולים מאיטליה, מאירלנד ומפולין - ועם שחורים, שהיגרו ממדינות הדרום במספרים גדלים. הם היגרו, מפני שברכו של האדם הלבן העיקה על צווארם: הם עונו, נרדפו והושפלו, וזכויותיהם נשללו.

היהודים נעשו בעלי בריתם הפוליטיים. כאשר התפתח המאבק לשיווי זכויות האזרח של השחורים, בשנות ה-50 של המאה ה-20, היהודים התייצבו בקו החזית. ֶחצי המתנדבים הצפוניים ב"קיץ החירות" של מיסיסיפי בתחילת שנות ה-60 היו יהודים, ושניים מהם נרצחו בידי גזענים לבנים; רב מפורסם צעד שלוב זרוע עם ד"ר מרטין לותר קינג על הגשר בסֶלמַה, אלבמה, ב-1965; יהודים נראו ונשמעו, כתבו ופעלו. ברית פוליטית אמיצה נכרתה.

היא עלתה לא פעם על שרטון. בסוף שנות ה-60 התחילה הקצנה אצל חלק מן השחורים, שהיו לה צדדים אלימים וגם אנטישמיים. בשנות ה-80, ביטויים של טינה ליהודים בקעו מגרונו של ג'סי ג'קסון, שניסה את כוחו פעמיים בבחירות המקדימות לנשיאות של המפלגה הדמוקרטית. בשנות ה-80 התחילה גם להיוודע האנטישמיות הקיצונית, השיטתית, העמוקה והוולגרית של המטיף המוסלמי לואי פאראקאן (השייך לזרם מוסלמי שולי לחלוטין, אבל כישרונותיו הרטוריים הנחילו לו אהדה החורגת הרבה מאמונה דתית).

למרבה הדאגה, התפתחה גם אסכולה של אנשי אקדמיה שחורים, שהפיצו תיאוריות נפסדות על היהודים, למשל שהם מילאו תפקיד מרכזי בסחר העבדים. אף על פי כן, הברית יכלה למחלישיה.

נפנוף שלום לאמריקה המוּכּרת

בסוף השבוע שעבר, צירוף מקרים רב סמליות הזכיר לנו שלזמן העובר יש תוצאות.
ביום ה' שעבר הוכרז ניצחונו של ג'מאל באומן, בבחירות מקדימות לקונגרס ברובע ברונקס של ניו יורק. באומן, מחנך שחור, מוסלמי, בן 38, הביס את אחד היהודים הבולטים ביותר בבית הנבחרים, אליוט אנגל, בן 70, המכהן שם מאז 1989, ועומד בראש ועדת החוץ של הבית. באומן שייך לאגף השמאלי הרדיקלי של המפלגה, זה המזוהה בייחוד עם אלכסנדריה אוקאסיו קורטס, צירת הקונגרס הצעירה ממחוז בחירה שכן.

ביום ו' שעבר מת ג'ון לואיס, אחרון המנהיגים הבולטים של התנועה לשיווי זכויות האזרח, "המצפון של הקונגרס", החבר השחור הבולט ביותר בבית הנבחרים. הוא היה בן 80.

אפשר להגיד על צירוף המקרים הזה שהוא ביטא את הדרמטיות של חילופי המשמרות. לואיס פינה את מקומו לבאומן. לואיס היה בעל ברית טבעי של ליברלים, ובכללם היהודים. באומן אינו מסתיר את מצעו החתרני. הקבוצה המתחזקת של רדיקלים סוציאליסטים, שאליה הוא שייך, מדברת בגלוי על רצונה להשתלט על המפלגה הדמוקרטית, ולהעביר אותה הרחק שמאלה. היא גם מתנגדת ליחסים המיוחדים של ארה"ב עם ישראל.

אכן, הזמנים משתנים. אין זה מספיק לחרוק שיניים, או לחפש ידידים רק מתחת לפנס הרחוב. נפנוף הפרידה לאליוט אנגל הוא אולי נפנוף פרידה ראשון לאמריקה המוּכֶּרֶת, וצעד נוסף בדרך אל אמריקה הרבה יותר מסובכת, הרבה יותר קשה לקילוף; אמריקה שבה ידידוּת וידידים לא יהיה עוד מובנים מאליהם.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"