גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח של פולקסווגן, אפל ובורגר קינג: איך הפכה תוכנית תחקירים סינית לסיוט של מותגים בינלאומיים

פולקסווגן נאלצה לקרוא למאות אלפי רכבים לתיקון במוסך, מנכ"ל אפל חויב לפרסם התנצלות אישית, והשנה ברגר קינג מצאה עצמה תחת חקירה ● תוכנית התחקירים המשפיעה 315 מגיעה למיליוני צופים בסין, ומעלה על המוקד את החברות הגדולות בעולם

סניף ברגר קינג בסין. רשת CCTV חשפה כי מסעדות של הרשת השתמשו בלחמניות ישנות ושינו תאריכי תפוגה  / צילום: Chen Fei, רויטרס
סניף ברגר קינג בסין. רשת CCTV חשפה כי מסעדות של הרשת השתמשו בלחמניות ישנות ושינו תאריכי תפוגה / צילום: Chen Fei, רויטרס

השנה הגיע תורה של רשת ברגר קינג לעלות על המוקד. תוכנית התחקירים השנתית של רשת הטלוויזיה הממשלתית הסינית CCTV מצאה כי מסעדות של הרשת בעיר נאנצ'אנג השתמשו בלחמניות ישנות להכנת המבורגרים, ושינו את תאריך התפוגה של מרכיבים כדי להמשיך למכור אותם. צילומי מצלמה נסתרת במטבח מסעדה אחת חשפו כי העובדים קיבלו הנחייה להשתמש בפחות גבינה ופרוסות עגבנייה מהסטנדרט הקבוע של הרשת.

ברגר קינג היא האחרונה ברשימת המותגים המוכרים שנכוו מתוכנית התחקירים הצרכניים "315". מאז 1991 התוכנית משודרת בכל שנה ב-15 במרץ, יום הצרכן הבינלאומי, באירוע חגיגי של שעתיים הכולל תחקירים על מוצרים באיכות נמוכה ושירות לקוי. השנה נדחתה התוכנית בגלל מגפת הקורונה, ושודרה רק לאחרונה.

ערב שידור התוכנית הנצפית על ידי מיליונים נודע בסין בתור הלילה הגדול של יחסי הציבור. CCTV שומרת על איפול מוחלט בכל הנוגע לשמות החברות שיככבו בתוכנית עד לשידור עצמו, כשכל צוות ההפקה חייב לחתום על מסמכי שמירת סודיות. כדי לא להיתפס עם המכנסיים למטה, חברות רבות מכינות מראש צוותי תגובה על מנת לתת מענה מהיר מיד עם סיום המשדר, במקרה שימצאו עצמן מופיעות באחד התחקירים.

טים קוק מתנצל

תוכנית התחקירים חשפה במהלך השנים מותגים סינים מקומיים רבים בקלקלתם, כולל הגדולים והמוכרים ביותר. בתוכנית בשבוע שעבר למשל נחשף כי אפליקציית החדשות צ'וטואוטיאו הנסחרת בנאסד"ק מכרה מודעות לשירותים רפואיים מפוקפקים, ופרסמה תוכן שהוביל גולשים לאתרים לא חוקיים להימורים.

גם שורת חברות בנייה סיניות, כולל חברת הבנייה השלישית בגודלה במדינה, ואנקה, כיכבו בתחקיר - על איכות ביצוע ירודה ובעיות רטיבות. הערכה שפורסמה בסין היא שחברות מקומיות הורידו את איכות הבנייה כדי להתמודד עם מכירות נמוכות.

בשנים קודמות פורסמו תחקירים גם נגד חברות טכנולוגיה סיניות מובילות כמו עליבאבא, טנסנט ובאיידו. אולם בשנים האחרונות התמקדה התוכנית לא פעם במותגים בינלאומיים, מה שגרר האשמות כי היא מונעת ממניעים לאומנים אנטי זרים. החברה הזרה שספגה את האש הכבדה ביותר הייתה אפל, שכיכבה בתחקיר ששודר ב-2013, ובו נטען כי תנאי האחריות שמקבלים רוכשי אייפונים בסין נופלים מאלו שמקבלים רוכשים במדינות אחרות. התחקיר נגע בנקודה כאובה במיוחד עבור הסינים שמרגישים כי הם מופלים לרעה ביחס לצרכנים במערב, ומקבלים מוצרים נחותים יותר מחברות בינלאומיות. עלה ממנו כי בעוד במדינות אחרות אייפון עם תקלת יצרן יוחלף במכשיר חדש, בסין הוא רק יתוקן ויוחזר ללקוח.

תגובתה של אפל לתחקיר התגלתה כאסון יחסי ציבור, כשבמשך ימים ארוכים החברה דחתה את הביקורת על הסף, והתעקשה כי תנאי האחריות בסין ובשאר העולם זהים. גישה זו רק החריפה את הביקורת כלפיה, ויומון העם, עיתון המפלגה הקומוניסטית הסינית המשפיע, כינה את החברה האמריקאית "חמדנית, לא כנה ושחצנית" וקרא להתרחק ממנה. רק אחרי שבועיים נכנעה החברה ללחץ, ומנכ"ל אפל טים קוק פרסם התנצלות אישית בסינית לקהל המקומי. תנאי האחריות בסין שופרו משמעותית.

ב-2017 הופנתה האש אל חברה אמריקאית אחרת, נייקי, ששיווקה נעלי כדורסל ככוללות טכנולוגיית כריות אוויר. למזלה הרע של החברה, לקוח סיני נחוש במיוחד החליט לבדוק את העניין, פתח את סוליית נעל הכדורסל וגילה כי אין בה כריות אוויר כלל. נייקי למדה מהטעות של אפל ומיהרה להודות, להתנצל ולהבטיח פיצוי ללקוחות.

המוטיבציה נגד אפל

הפופולריות של תוכנית הצרכנות 315 קשורה לניסיון המר של הסינים עם מוצרים פגומים. לקוחות סינים רבים ממעמד הביניים מאסו בסחורה זולה, חיקויים וזיופים שנפוצים כל כך במדינה, ולכן הם שמחים לצפות במי שחושף את המושחתים והנוכלים.

התחום הרגיש ביותר מבחינת הקהל הסיני הוא בטיחות המזון. בעשורים האחרונים התפרסמו אינספור שערוריות הקשורות לתחום - משימוש בשמן "ביבים" המופק מהפסולת של מסעדות ועד ל"בשר זומבי" שנארז מחדש, כדי שניתן יהיה למכור אותו מעבר לתאריך התפוגה. לפני ברגר קינג, נתפסה ב-2012 רשת מקדונלד'ס על ידי תחקירני התוכנית כשהיא משתמשת בבשר פג תוקף, וכזה שנפל על הרצפה. "כל החיידקים ימותו אם נטגן את הבשר בשמן", נשמע עובד הרשת אומר בסרטון מצלמה נסתרת.

אלא שבשנים האחרונות מידת העניין במשדר המיוחד נמצאת בדעיכה מסוימת, בעיקר בקרב הדור הסיני הצעיר, וגם מידת ההשפעה שלה יורדת. כמו בכל העולם, הדור הסיני הצעיר החליף את הצפייה המסורתית ברשתות הטלוויזיה בחיבור לערוצים וחשבונות אינטרנטיים, שמפרסמים תחקירים משלהם.

הדור הצעיר גם נחשב לבעל חשיבה עצמאית יותר, אינו מקבל כל מה שנטען בטלוויזיה הממלכתית, ומעדיף לבדוק ולגבש בעצמו דעה ביחס למותגים. כאשר פורסם תחקיר שלפיו ענקית הקמעונאות היפנית מוג'י מוכרת בניגוד לחוק הסיני מוצרי מזון המגיעים מאזורים מוכי קרינה ביפן, גולשים סינים רבים דווקא יצאו להגנת החברה. התומכים סברו כי המוניטין של החברה היפנית טוב יותר משל תחנת הטלוויזיה המקומית.

תוכנית התחקירים נקשרה בעצמה במספר פרשיות לאורך השנים, שפגעו באמינותה. לאחר תחקיר אפל ב-2013, פרסמו שורה של כוכבי רשת סינים בבת אחת פוסטים שבהם הביעו אכזבה מהתנהלות הענקית האמריקאית. אחד הפוסטים, שפרסם שחקן הקולנוע האמריקאי-טייוואני פיטר חו, חשף סוד שלא אמור היה להתגלות. בסוף הפוסט שבו תיאר חו את עצמו כמעריץ מאוכזב של אפל, הופיעו המילים "צריך לפרסם ב-8:20", שהושארו בטעות ורמזו כי הכותב הונחה לפרסם את הטקסט. חו ניסה לטעון להגנתו כי מכשיר הטלפון שלו נגנב וחשבונו נפרץ, אבל אף אחד לא ממש האמין.

מאוחר יותר חשף מומחה הטכנולוגיה קאי פו לי, נשיא גוגל סין לשעבר, כי CCTV פנתה גם אליו בהצעה לפרסם פוסט בגנות אפל. בעיתונות המערבית נטען שמדובר בניסיון סיני לחזק את המתחרים המקומיים של אפל על פניה, אך גולשים סינים סברו שזהו ניסיון לדחוק לפינה את החברה האמריקאית כדי שתקנה יותר פרסום בטלוויזיה. שנה לאחר מכן נעצר מנהל ערוץ הטלוויזיה הכלכלי של CCTV, האחראי על הפקת 315, באשמת קבלת שוחד.

בלי חברות תרופות

כמו כל משדר טלוויזיה בסין, גם 315 כפופה לצנזורה מחמירה. לפי עדות מנהל לשעבר בתוכנית, ישנם תחומים שלהפקה אסור לעסוק בהם, כמו שערוריות מזון גדולות שעלולות לעורר מחאה ציבורית או תחקירים על חברות תרופות וחברות ממשלתיות.

למרות זאת, ולמרות שהנזק התדמיתי שהתחקירים גורמים למותגים נמוך מאשר בעבר, ל-315 עדיין יש יכולת לא מבוטלת ללחוץ על חברות סוררות ולהפעיל את הרגולטורים הסינים לחקור אותן. יצרנית הרכב פולקסווגן כיכבה במספר תחקירים של התוכנית לאורך השנים על ליקויים טכניים שונים ברכביה, ובעקבותיהם נאלצה החברה לקרוא למאות אלפי בעלי רכבים להגיע לתיקונים במוסך. לאחר שב-2018 נחשפו דגמי מברשות שיניים מיובאות מיפן וקוריאה באיכות נמוכה, הורידו הרשויות כחצי מיליון מוצרים כאלה מהמדף.

גם התוכנית האחרונה כבר הותירה חותם. אחרי התחקיר עליה, נמחקה אפליקציית החדשות צ'וטואוטיאו מחנויות האפליקציות בסין ומנייתה קרסה ב-30% ביום אחד בנאסד"ק. ברגר קינג מיהרה להודיע בתום השידור על סגירת ששת הסניפים הבעייתיים, והכריזה על בדיקה נגד זכיין המשנה המפעיל אותם. אף שברגר קינג טענה כי מדובר בתקלה נקודתית, הרשויות בערים הגדולות של סין כמו בייג'ינג, שנחאי וגוואנגז'ו הודיעו כי יפתחו בחקירה לבדיקת הרשת. 

תחקירים בולטים של 315 בסין

2012
מקדונלד’ס הגישה קציצות המבורגר שפג תוקפן, וכאלו שנפלו על הרצפה

2013
האחריות על מכשירים תקולים של אפל בסין הייתה פחות רחבה מאשר בשווקים אחרים

■ 2017
נייקי פרסמה נעלי כדורסל עם כריות אוויר מתקדמות, אך בפועל אלו לא כללו את הטכנולוגיה המובטחת

2018
רכבי פולקסווגן מדגם טוארג סבלו מתקלה בניקוז מים מהמנוע, שגרמה לכיבוי הרכב בימים גשומים

■ 2020
ברגר קינג חסכה בגבינה ועגבניות, והשתמשה בלחמניות ישנות להכנת המבורגרים

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה