גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע עקפה תחזיות הרווח ברבעון; ההכנסות נשחקו בגלל המשך הירידה במכירות הקופקסון

ירידה בגנריקה ובתרופות המקוריות בנדקה וטראנדה קוזזה חלקית בעלייה במכירות התרופות המקוריות אוסטדו ואג'ובי ● המנכ"ל שולץ: במחצית הראשונה "ביצועינו אף עלו על התקופה המקבילה. הרווחיות, ובעיקר תזרים המזומנים החופשי, היו חזקים, באופן שאפשר לנו להמשיך להפחית את החוב נטו ולאשר התחזית ל-2020"

קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף
קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף

חברת התרופות טבע מסכמת את הרבעון השני עם הכנסות נמוכות מעט מתחזיות האנליסטים, אך עם רווח נקי (Non-GAAP) למניה גבוה יותר מהתחזיות. החברה גם חוזרת על התחזית השנתית שלה, וממשיכה לצפות להכנסות של 16.6-17 מיליארד דולר, EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 4.5-4.9 מיליארד דולר, רווח נקי Non-GAAP למניה של 2.3-2.55 דולרים ותזרים חופשי בגובה 1.8-2.2 מיליארד דולר.

הרבעון השני היה כצפוי חלש, יחסית לרבעון הראשון שבו טבע נהנתה ממגמות חיוביות על רקע מגפת הקורונה, שהתמתנו בהמשך. ההכנסות ברבעון הסתכמו בכ-3.9 מיליארד דולר, לעומת כ-4.4 מיליארד דולר ברבעון הקודם וכ-4.2 מיליארד דולר ברבעון המקביל.

לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), טבע עברה מהפסד תפעולי ברבעון המקביל לרווח תפעולי ברבעון השני, בגובה 173 מיליון דולר. בשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 140 מיליון דולר, לעומת הפסד נקי של 689 מיליון דולר ברבעון המקביל. על בסיס Non-GAAP, בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים, הרווח הנקי ברבעון השני הסתכם ב-605 מיליון דולר, ירידה של 7.4% מהרבעון המקביל. הרווח הנקי למניה היה 55 סנט, גבוה ב-2 סנטים מתחזיות האנליסטים.

הפער בין התוצאות על פי כללי GAAP לתוצאות Non-GAAP גבוה כתמיד אצל טבע, וברבעון הזה הוא כלל בין היתר הפרשה בסך 261 מיליון דולר בגין הפעילות ביפן (טבע הודיעה לפני מספר ימים על שינוי המיקוד ביפן פעם נוספת, מאחר שהפעילות שם מתקשה להתרומם); עוד מחיקה בגובה 108 מיליון דולר בגין הרכישה הכושלת של אקטביס מ-2016; הוצאות בסך 33 מיליון דולר בגין רה-ארגון ועוד.

תוצאות הרבעון של טבע  במיליוני דולרים

מעבר לרווח נקי GAAP במחצית 

במחצית הראשונה ההכנסות הסתכמו ב-8.2 מיליארד דולר, ירידה של 1.2% לעומת התקופה המקבילה ב-2019; טבע עברה לרווח נקי חשבונאי (GAAP) המיוחס לבעלי המניות בסך של 209 מיליון דולר, לעומת הפסד בסך 794 מיליון דולר במחצית הראשונה אשתקד; ועל בסיס Non-GAAP הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות היה כ-1.4 מיליארד דולר, עלייה של 10.3%.

תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הגיע ברבעון השני ל-273 מיליון דולר, לעומת תזרים שלילי של 227 מיליון דולר ברבעון המקביל, בעיקר בזכות גבייה חזקה מלקוחות ברבעון. התזרים החופשי - הנתון המשמעותי לצורך המשך הפחתת החוב - עמד ברבעון על 582 מיליון דולר, עלייה חדה מהרבעון המקביל.

למרות זאת, החוב של טבע דווקא גדל במהלך הרבעון ב-163 מיליון דולר ל-26.3 מיליארד דולר (החוב נטו הסתכם ב-23.9 מיליארד דולר), והדבר מוסבר בתנודות שערי חליפין. מתוך החוב, 6% מוגדר כחוב לטווח קצר, והמח"מ הממוצע הוא 6.1 שנים. לאחר סיום הרבעון, בחודש יולי, טבע פרעה חוב בסך כ-1 מיליארד אירו.

בבחינת הפעילות על בסיס גיאוגרפי, ההכנסות בצפון אמריקה ירדו אך הרווחיות באזור זה גדלה. ההכנסות הסתכמו במעל 2 מיליארד דולר, ירידה של 1.2%, אך הרווחיות הגולמית עלתה מ-51.5% ל-53.3%, והרווחיות באזור זה הייתה 573 מיליון דולר, עלייה של 13.7%.

ירידה במכירות מוצרי הגנריקה

הסיבה המרכזית לשחיקה המתונה בהכנסות היא המשך הירידה במכירות הקופקסון, וירידה בגנריקה ובתרופות המקוריות בנדקה/טראנדה, שקוזזה חלקית בעלייה במכירות התרופות המקוריות אוסטדו ואג'ובי (שנחשבות למנועי הצמיחה של טבע). אג'ובי לטיפול במיגרנה אמנם עדיין רחוקה מהתקוות שנתלו בה אך היא צמחה ברבעון ב-50% במכירות בצפון אמריקה, ל-34 מיליון דולר, ואוסטדו להפרעות תנועה צמחה ב-67% ל-161 מיליון דולר. מנגד, הקופקסון הניבה הכנסות של 238 מיליון דולר, ירידה של 13%. מכירות מוצרי הגנריקה ירדו בכ-2% ל-923 מיליון דולר.

באירופה, המכירות ירדו ב-15.4% ל-1 מיליארד דולר, והרווחיות נשחקה ב-22.8% ל-244 מיליון דולר. זאת, על רקע ירידה בביקושים לחלק מהמוצרים בשל השפעת מגפת הקורונה על דפוסי הרכישות ביבשת. המגפה הובילה לעלייה בביקושים ברבעון הראשון, ולירידה ברבעון השני, וכן גרמה לירידה בביקורים אצל רופאים, ולפיכך לירידה במספר המרשמים שהונפקו. סיבה נוספת לשחיקה היא ירידה במחירי המוצרים האונקולוגיים והשחיקה במכירות הקופקסון. בסך הכול נרשמה ירידה של 13% במכירות הגנריקה באירופה ל-737 מיליון דולר, לצד שחיקה בכל אחד מהמוצרים המקוריים שטבע מציינת בדוחותיה (קופקסון, מוצרי נשימה, אג'ובי).

טבע 

בשווקים הבינלאומיים ("שאר העולם") נרשמה ירידה של 16.2% בהכנסות ל-488 מיליון דולר ושל 28.7% ברווחיות ל-97 מיליון דולר. זאת על רקע חולשה ביפן בשל הפחתות מחירים על-ידי הרגולטור שם, וכן הפסד של מכירות שנבע ממכירת נכסים מסוימים בשוק הישראלי.

לדברי קאר שולץ, נשיא ומנכ"ל טבע, "במקביל להמשך ההשפעה של מגפת הקורונה על העולם, טבע נשארת ממוקדת במטופלים ובקהילות שאנחנו משרתים, תוך שאנו ממשיכים לשמור על ביטחונם של עובדינו. במהלך הרבעון האחרון ראינו מכירות נמוכות יותר של תרופות גנריות וללא מרשם בכל האזורים. המכירות הנמוכות באירופה ובשווקים הבינלאומיים עלו בקנה אחד עם הציפיות, וזאת לאחר הביקוש הגבוה באופן יוצא דופן ברבעון הקודם.

"עם זאת, ביצועינו במחצית הראשונה של השנה עמדו ואף עלו על התקופה המקבילה אשתקד. הרווחיות שלנו, ובעיקר תזרים המזומנים החופשי, היו חזקים, באופן שאפשר לנו להמשיך ולהפחית את החוב נטו ל-23.9 מיליארד דולר, ולאשר את התחזית השנתית ל-2020".

שולץ הוסיף כי "במהלך הרבעון התקדמנו עם מרבית מנועי הצמיחה שלנו, כולל השקה של המזרק האוטומטי של אג'ובי בארה"ב, המשך ההשקה של אג'ובי באירופה, ההשקה של תרופת הביוסימילר TRUXIMA בארה"ב לדלקת מפרקים שגרונית, וקבלת אישור עבור אוסטדו בסין". לדבריו, "במבט קדימה למחצית השנייה של 2020, אנו ממשיכים להיות מחויבים לשרת את העולם ואת מחזיקי העניין שלנו עם תרופות חיוניות ובנות השגה, ולהבטיח שטבע תעמוד ביעדיה".

במקביל לדוחות הודיעה טבע על שותפות אסטר טגית בשוק הביוסימילר (גנריקה למוצרים ביולוגיים) בשוק בארה"ב. טבע וחברת הביופארמה Alvotech התקשרו בשותפות בלעדית למסחור חמישה מוצרי ביוסימילר, כש-Alvotech תהיה אחראית על הפיתוח, הרישום והאספקה של המוצרים, וטבע תשווק אותם בלעדית בארה"ב. המוצרים המקוריים של חמשת המוצרים בפיתוח הללו נמכרים כיום ב-35 מיליארד דולר. 

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפסקת המסחר עם ישראל, הדרישות של טורקיה והציוץ של ישראל כ"ץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים