גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסי ועוד 10: הרגע שבו הכוכב הופך לגדול יותר מהמועדון

ליאו מסי עזר לברצלונה להכפיל את ההכנסות שלה פי תשעה ולהפוך לקבוצה הראשונה שמכניסה יותר ממיליארד דולר בעונה ● השידוך הזה עומד להסתיים וברצלונה תגלה שיהיה לה לא קל להמציא את עצמה מחדש

ליונל מסי / צילום: Joan Monfort, Associated Press
ליונל מסי / צילום: Joan Monfort, Associated Press

נסו לחשוב לרגע על קבוצת כדורגל אחת גדולה בעולם שאם תיקחו ממנה את השחקן המרכזי שלה, היא תשנה את פניה בבת אחת ב-180 מעלות. שהעתיד שלו כרוך בעתיד הקבוצה, בכמות התיירים בעיר, בכל מה שסובב את המועדון. שהוא זה היא. שכאשר חושבים על המועדון רואים קודם כל אותו מול העיניים. רונאלדו ביובנטוס או לבנדובסקי ובאיירן? ממש לא. הם שחקנים נהדרים אבל רק ברגים במועדון, על פיהם לא יישק דבר. כשהם יילכו יבואו אחרים. גם קיליאן אמבפה הנהדר הוא אורח לתקופה מסוימת בפריז בדרכו ליעד הבא. שום מעבר של השחקנים הללו אל יעד אחר לא יהיה בלתי צפוי.

מסי וברצלונה זה סיפור אחר. הם כרוכים זה בזה עד כדי שהופר הסדר שקובע כי הכוכב תמיד נמצא בצילו של המועדון. אוהדים ותיירים הגיעו ב-15 השנים האחרונות לקאמפ נואו כדי לראות קודם כל את מסי (ומי שיגיד אחרת, שישאל את עצמו אם היה עושה את כל הדרך למשחק בברצלונה במידה שהיה יודע כי מסי פצוע ולא ישחק). הוא העצים תופעה "אסורה" שבה ילדים ונערים אוהדים שחקן ולא מועדון. עזיבה של מסי את המועדון הייתה יכולה להתרחש רק כאשר יפרוש מקריירת המשחק.

מסי הפך את ברצלונה למה שהיא. אם לוקחים את שלושים השנים האחרונות זה קרה אולי עוד פעם אחת, עם מייקל ג'ורדן ושיקגו בולס בשנות התשעים. ב-2003, עונה לפני שמסי עשה את הופעת הבכורה שלו בקבוצה הבוגרת, ברצלונה לא נכללה אפילו ברשימת עשר קבוצת הכדורגל המכניסות בעולם. היא לא הייתה גלובלית ולא יעד עלייה לרגל לחתני בר-מצווה. מעליה ברשימה ניצבו מעצמות כלכליות שנראו אז בלתי מושגות כאינטר, ארסנל, צ'לסי, יובנטוס, מנצ'סטר יונייטד וריאל מדריד. אפילו ניוקאסל האנגלית הסתכלה על ברצלונה מלמעלה.

בתוך 15 שנה, בזמן שמועדונים הצליחו להכפיל או לשלש את ההכנסה, ברצלונה הכפילה אותן כמעט פי 9 והפכה למועדון הראשון בעולם שמכניס מיליארד דולר בעונה אחת.

מייקל ג’ורדן  / צילום: רויטרס

מה המועדון ימכור?

למצב שבו שחקן עולה על המועדון יש מחיר. אנחנו רואים אותו היום. ככל שהקשר בין מסי לברצלונה נהיה בלתי אפשרי להפרדה, ככה הלכה ברצלונה והפכה לתלויה בכוכב שלה מכל הבחינות. בכפייתיות. על המגרש, מבחינה שיווקית, ובעיקר כלכלית. וככל שברצלונה הלכה ונהייתה גדולה התחדדה השאלה איך היא תיראה ביום שאחרי. מה ימכור המועדון שמכר בשנים האחרונות רק את מסי, מסי ומסי?

מה המחיר של הקשר הזה? בדיוק כמו היכולת שלו לנצל הזדמנויות ברחבת היריב, ככה מסי ידע לסחוט מהקשר הזה את כל מה שמגיע לו. המשכורת שלו (מעל 100 מיליון אירו בשנה) הפכה את ברצלונה לקבוצה שסעיף השכר שלה הוא הגבוה בעולם; התחייבויות וחובות נערמו דווקא בזמן שהקבוצה מייצרת הכנסות שיא; ומההכנסות האדירות ומהגלובליות לא נותר כמעט כלום בשורת הרווח. הצורך לשלם יותר ויותר שכר גרר דחייה ועוד דחייה בשיפוץ של קאמפ נואו המיושן. וכשכבר יצא לדרך התברר שעם החובות שהתנפחו ועם משבר הקורונה זה עלול להיות מסוכן עד כדי שאולי כדאי לחשוב על הפרויקט שוב או לפחות על אופן המימון שלו.

ככל שמועדונים אחרים נבנו לרוחב סביב סוללה של כוכבים (מנצ'סטר סיטי, באיירן, פריז) ברצלונה נהייתה מסי ועוד עשרה. כשכבר הושקע כסף גדול מאוד בכוכבים - גריזמן (120 מיליון אירו), דמבלה (138 מיליון), קוטיניו (145 מיליון) - התברר שהם לא יכולים לצמוח סביבו, לא משנה מה הסיבה. וכעת התיקון הנדרש בסגל כדי לחזור להמריא הוא לא שיפוץ אלא אוברול במאות מיליוני אירו. הפרדוקס הוא שרק מכירת הכוכב הגדול - זה שאסור היה אפילו לדבר על עזיבתו - יכול לאפשר אותו.

יש אליפויות לקחת

אפשר להבין מדוע קבוצות הולכות שבי אחרי כוכב אחד עד כדי שהן מסכנות את עצמן. כשכבר נופל לידיים אחד כזה - שהעולם טרם ראה - אין שום דרך שלא לנצל את זה. מה יהיה אחר כך? זו כבר שאלה אחרת. הכול רגעי, יש אליפויות לקחת. לפני כמה שנים עמדה לוס אנג'לס לייקרס מה-NBA בנקודה דומה. במשך שני עשורים היא שמה את הקבוצה על קובי בראיינט. בעידן שאחרי מייקל ג'ורדן כשהליגה חיכתה לכוכב-על זה היה נראה הגיוני. כמו ברצלונה בדיוק, הנוכחות של בראיינט הפכה את הלייקרס למוקד עלייה לרגל ולכוח כלכלי עצום. ב-2011, בזכות הנוכחות של בראיינט והידיעה שלעולם לא יילך לקבוצה אחרת (הוא היה אז השחקן היחיד בליגה שהחזיק בסעיף "נון-טרייד", שמאפשר לו זכות וטו על העברתו לקבוצה אחרת), חתמה הקבוצה על הסכם טלוויזיה ל-20 שנה עם ערוץ הכבלים טיים וורנר בסך 3 מיליארד דולר.

גם בלייקרס התברר שככל שעברו השנים ובראיינט נהייה מבוגר יותר והחל להיפצע, יש מחיר לקשר הזה: סעיף השכר שלו והרגולציה המחמירה ב-NBA מנעו אפשרות של הבאת שחקנים גדולים למועדון. בראיינט המבוגר גווע על המגרש, ואיתו הלייקרס.

שתי קבוצות הצליחו לעצור את עצמן ולזכור שגם לכוכבות יש גבול: שיקגו בולס החליטה באופן קר, כמעט יוצא דופן, שלא ללכת לעוד עונה אחת עם מייקל ג'ורדן והחלה תהליך בנייה מחדש שלא הוביל מבחינה תחרותית לשום דבר. ההימור נכשל, הקבוצה לא הצליחה להמשיך ולהיות מקור למשיכת כוכבים. הכוח יצא משיקגו לעד, והמורשת של ג'ורדן לא הובילה אף מגה כוכב לדרוך שם מאז

השנייה היא ריאל מדריד, שאולי לא ראתה בכריסטיאנו רונאלדו בשר אמיתי מבשרה אלא שכיר חרב. ריאל העדיפה לקחת את הכסף (100 מיליון אירו) כשעוד אפשר היה לממש ממנו משהו.

כריסטיאנו רונאלדו / צילום: רויטרס

עבדות מודרנית

סוגיית מסי מעלה שוב לדיון את עניין "סעיף השחרור". אין שום דרך לשקף את הסעיף הזה מלבד סוג של עבדות מודרנית. אין שום מנכ"ל או עובד בכיר בחברה בעולם שכדי להעביר אותו לשורותיה תצטרך חברה מתחרה לשלם עבורו פיצוי של עשרות או מאות מיליוני אירו.

בכל מקרה, סעיף השחרור הוא סכום שאין מאחוריו הרבה. גם הוא נתון למו"מ. בהנחה שברצלונה תבין שאין למסי שום כוונה להישאר, סביר להניח שהיא לא תתעקש על הסכום המפלצתי, 700 מיליון אירו, שנקוב בסעיף השחרור מאחר שאין שום קבוצה שיכולה לשלם אותו.

הוויכוח המרכזי כרגע לפי דיווחים הוא על עניין משפטי אחד: מתי נגמרה עונת הכדורגל הנוכחית. הדיון הזה הוא קריטי עבור ברצלונה, מאחר שהיא עלולה למצוא את עצמה ללא אירו אחד שתקבל עבור מסי.

מדוע? בגלל שהקורונה עיוותה את לוחות הזמנים של הכדורגל. לפי החוזה בין מסי לברצלונה, ב-31 במאי - תאריך סיום עונת הכדורגל הרשמי - במידה שמסי לא הודיע לברצלונה שהוא מעוניין לעזוב הרי שהחוזה שלו מתחדש אוטומטית ואיתו גם סעיף השחרור בסך 700 מיליון אירו.

אלא שעונת הכדורגל הסתיימה העונה בפועל הרבה יותר מאוחר, כך שלפי דיווחים הפרשנות של מסי היא שהודיע מיד אחרי המשחק האחרון שאין בכוונתו להמשיך. ולכן לא חל עליו סעיף השחרור. אם מסי ייצא מברצלונה ללא תמורה, אחרי עונת קורונה וכשהיא בצרות כלכליות, גם הכסף לאוברול הלך.

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט; טבע מזנקת ב-10%, בשיא של חמש שנים

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5% ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"