גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התמורה לדיירי פינוי בינוי: דירה משודרגת, מכולת ומשרד

עירוב השימושים מגיע גם לפרויקטים של פינוי בינוי ● לפי הנתונים של הרשות להתחדשות עירונית, בתוך שנתיים קפצו שטחי התעסוקה והמסחר המתוכננים בפרויקטים אלו פי עשרה ● היזמים מרוויחים נכסים מניבים, העירייה ארנונה גבוהה וגם הדיירים מתחילים להבין את היתרון שבזמינות השירותים

בתוך שנתיים קפצו שטחי התעסוקה והמסחר המתוכננים פי עשרה / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
בתוך שנתיים קפצו שטחי התעסוקה והמסחר המתוכננים פי עשרה / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

המונח עירוב שימושים - כלומר תכנון מתחמים שיש בהם מגורים, תעסוקה, מבני ציבור, מסחר ומשרדים - זוכה בשנים האחרונות לשימוש נרחב. רבים מאנשי התכנון סבורים שמדובר במגמה שעומדת לתפוס תאוצה, וכי מגפת הקורונה רק מחזקות את המגמה.
בשטח הדברים מתקדמים לאט, אבל נתונים חדשים של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית שהגיעו לידי "גלובס", מעידים על זינוק משמעותי בהיקף עירוב השימושים בתוכניות המקודמות במסגרת התחדשות עירונית.

המספרים: 55 תוכניות עם מסחר ומשרדים

על פי נתוני הרשות להתחדשות עירונית, בשנים 2011-2015 הוגשו 58 תוכניות לאישור הוועדות, תוכניות אלו כללו 30 אלף מ"ר בייעוד שאינו למגורים (ציבוריים ומסחריים), מדובר בכ-2% בלבד מכלל השימושים בתוכנית. עם זאת, בין השנים 2016-2017, הוגשו 37 תוכניות לאישור, והשטח שאינו למגורים זינק משמעותית לרמה של כ-66 אלף מ"ר, כ-6% מכלל השימושים בפרויקטים.

בשנתיים לאחר מכן, 2018-2019, השיעור האמיר משמעותית והפעם כבר מדובר בכ-652 אלף מ"ר לשימושים שאינם למגורים ב-55 תוכניות שהוגשו לאישור. נתון זה מהווה 18% מכלל השימושים בפרויקטים, זינוק משמעותי.מדובר אמנם רק בפרויקטים מתוכננים ולא בפרויקטים שנמצאים בביצוע, אבל השינוי הגדול מעיד על מגמה ברורה.
מהרשות להתחדשות עירונית נמסר כי "בבדיקה שערכנו בנוגע לעירוב השימושים, עולה שהקפיצה הגדולה היא בשילוב שימושי תעסוקה. בעוד שבשנים 2011-2015 שיעור שטחי התעסוקה בתוכניות פינוי בינוי היה כ-1%, וב 2016-2017 כ-2%, בתוכניות מהשנתיים האחרונות (2018-2019) הגיעו שטחי התעסוקה לכמעט 13% מהשטחים המתוכננים".

חיים אביטן, יו"ר הרשות: "הרשות הממשלתית אף מממנת תוכניות מעין אלה. הבולטות שבהן הן תוכנית קריית משה ברחובות ותוכנית העיר העתיקה בלוד".

חיים אביטן, יו"ר הרשות להתחדשות עירונית / צילום: שלומי יוסף, גלובס

היתרונות: טוב לעיריות, טוב ליזמים

עירוב השימושים בפרויקטים של התחדשות עירונית נותן מענה לבעיה שההתחדשות העירונית התמודדה איתה בשנים האחרונות - מחסור בתשתיות כמו בתי ספר וגני ילדים, בגלל תוספת יחידות הדיור קיימות.

אביטן: "ככל שצפיפות הבנייה גוברת, וכן התחבורה הציבורית אינה מותאמת לקצב גדילת האוכלוסייה, יש צורך ביצירת שירותים במרחק הליכה מהבית. יתרון נוסף הוא שההכנסות ממרכזי התעסוקה הללו בערים מאפשרות לעיריות לממן את העלויות הגוברות מעצם כניסתה של אוכלוסייה חדשה לשכונות הנבנות, ולהביא בכך לאיזון כלכלי".

כיוון שפרויקטים של התחדשות עירונית נבנים כמעט תמיד בלב המרקם העירוני, נוצרה גם היתכנות לשטחי מסחר שמעניקים ליזמים תועלת גבוהה יותר מהפרויקט. נכס מסחרי יכול להישאר בידי היזם ולשמש כנכס מניב לאורך זמן, וככזה הוא משפיע גם על התחשיב הכלכלי של הפרויקט מלכתחילה.

שי ארנט-כהן, מנכ"ל החברה הכלכלית חדרה, מציין בהקשר זה: "פרויקט עם קומה מסחרית משתלם היום עבור כל הצדדים - היזם, התושבים והרשות. הוא רווחי יותר ליזם מאחר ובחדרה יזם מוכר מ"ר בייעוד מסחרי בכ-20 אלף שקל למ"ר ובייעוד למגורים כ-14.5 אלף שקל למ"ר. כמו כן, אם היזם מחזיק אצלו את הנכס ומשכיר אותו, הוא יכול להגיע לתשואה שנתית של 8% על הנכס המסחרי.

שי ארנט־כהן, מנכ"ל החברה הכלכלית חדרה  / צילום: חכ"ל חדרה

"מהצד של הרשות, הארנונה על מסחר ותעסוקה גבוהה פי 4 או פי 5 מהארנונה שהרשות מקבלת על מגורים ובעצם מאזנת את ההפסדים שהעירייה סופגת מהארנונה הנמוכה שהיא מקבלת מדירות המגורים אל מול השירותים העירוניים שהם מקבלים".

התרומה לעירוניות: "נחוץ ומתבקש"

האדריכל גיל שנהב, העומד בראש משרד כנען שנהב ומבעלי החברה לפיתוח והתחדשות עירונית, אינו מופתע מהמספרים: "הזינוק בשיעור עירוב השימושים לא מפתיע - הוא נחוץ ומתבקש. מה שמאפיין את הערים הטובות בעולם הוא עירוב שימושים. ואולם כרגע, למעט תל אביב, ירושלים וחיפה, רוב הערים שלנו הן פרבריות ואנו צמאים לאינטנסיביות עירונית אחרת שתאפשר לנו כתושבים לפרוח ותאפשר לערים להשתקם כלכלית".
שנהב, שהוא גם יו"ר CTBUH israel, הסניף המקומי של המועצה הבינלאומית לבניינים גבוהים, מביא כדוגמה את פרויקט ההתחדשות העירונית בשדרות הציונות בלוד, שאושר לאחרונה. "הפרויקט כולל מסחר מלווה רחוב שנותן מענה לצורכי הקניות של התושבים, מעליו קיימות קומות של תעסוקה שמשרתת את כל מי שיש לו עסק או בעל מקצוע חופשי - רופא, קופת חולים וכן הלאה.

גיל שנהב / צילום: גיא גלעד

"בהמשך יש הממד הציבורי. פרויקט של 750 יח"ד צריך מספר גני ילדים, מעונות יום, מרכז יום לקשיש, טיפת חלב, משרד של העירייה, מועדונית לשיעורי בית, בתי כנסת וכדומה. חלק מהשירותים האלה במגרשים עצמאיים וחלקם בקומות תחתונות של הבניינים עצמם. ומעל כל המערכת הזאת צומחים מגדלי מגורים, שבהם החל מדירות 2 ו-3 חדרים לבודדים ומצמצמי דיור ועד דירות 5 ו-6 חדרים למשפחות.

"יש לנו כרגע בקנה עוד שניים-שלושה פרויקטים שבהם מתוכנן בית ספר שלם מתחת למגדלי מגורים וצריך להבין שהעולם כבר שם".

המורכבות: "תכנון מראש של המערכות"

"המורכבות של הפרויקטים האלה הרבה יותר גדולה מאשר פרויקט שבו ייעוד אחד", מסביר שנהב, "כי כל ייעוד משליך על רעהו. למשל ממ"דים של מגורים יורדים לתוך המסחר והתעסוקה, חודרים את כל הקומות התחתונות עד היסודות. לעומת זאת אם יש לנו בקומת הקרקע מסעדה שזקוקה לאוורור ונידוף הם צריכים לעלות עד הגג העליון, מעל הפנטהאוזים.

"דרושות מערכות מיזוג אוויר נפרדות, מערכות חשמל שונות, מעליות שונות, פינוי אשפה. יציאות וכניסות מחניה - לדייר יש שלט לחניה שלו, הוא רוצה להיכנס ולא רוצה להמתין אחרי 15 מכוניות שבאות לקניות ובודקים להן את תא המטען. אם לא נותנים פתרונות תכנוניים לנושא עירוב השימושים בזמן התכנון, כשהבניין גמור זה פשוט מאוחר מדי".
שנהב סבור שבתכנון צריך גם להתייחס לשימושים שאנחנו לא מכירים היום: "בניין טוב צריך להיות גמיש מספיק על מנת להכיל בתוכו גם את הייעודים שאנחנו לא יודעים עליהם היום".

התגובות בשטח: שינוי בזכות הקורונה

ואיך מתקבלת המגמה בשטח? על פי מנהלות להתחדשות עירונית, לא תמיד בקלות, אבל מסתבר שהקורונה מתחילה לעשות שינוי גם בכך.

האדריכלית ענת לרנר, ראש המינהלת להתחדשות עירונית בעיריית יהוד-מונוסון, מספרת: "זה לא סוד שיש התנגדות לעירוב שימושים מצד דיירים רבים שחושבים שמדובר בהפרעה לחייהם. גם פה ראינו שינוי משמעותי בתקופה הקורונה - אנשים מבינים את התועלת שיש בשירותים השונים כגון במכולת קטנה בבניין או חנות אחרת, אנשים מבוגרים המתקשים להזמין באינטרנט ועושים קניות באופן פיזי מה שמקל על שגרת החיים".

ענת לרנר, ראש המינהלת להתחדשות עירונית בעיריית יהוד־מונוסון / צילום: עיריית יהוד־מונוסון

לרנר מסבירה כיצד תכנון רחב של שכונה שלמה מאפשר גמישות בהתאם לצרכים: "אנחנו מפנים את מפלס הקרקע מדירות גן, ולא מאפשרים תכנון דירות כאלה, כדי להשאיר את השטח פנוי לשימושים ציבוריים ומסחריים.

"אמנם עבור היזמים מדובר בדירות רצויות ומבוקשות על ידי הקונים, אבל לנו זה מאפשר גמישות תכנונית ושימוש מיטבי בשטח עבור צורכי כלל התושבים והשכונה. למשל, תקופת הקורונה מובילה אותנו להוספת חללי עבודה ציבוריים בבניינים עצמם".
בחדרה, עד 2017 לא קודמו כלל תוכניות במסגרת פינוי בינוי עם עירוב שימושים. בשנים 2017-2019 נקלטו בוועדה המקומית לפחות ארבע כאלה. חלקן כבר אושרו בוועדה המחוזית ואף קיבלו היתר.

ארנט-כהן מוסיף כי "יש היענות חיובית לקונספט של עירוב שימושים במסגרת תהליך פינוי בינוי מצד בעלי הדירות. תקופת הסגר בחודשים האחרונים כתוצאה ממגפת הקורונה והעובדה שתושבים רבים, במיוחד קשישים, חוששים כיום לצאת מהבית, העלתה בקרבם את המודעות לחשיבות של הימצאותן של חנויות עם מוצרי צריכה בסיסיים ממש מתחת לבית, מתוך הרצון לא להגיע למקומות שבהם ישנה התקהלות גדולה כמו קניונים או מרכזי קניות גדולים". 

עוד כתבות

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק