גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסדת הקידוח האחרונה בוונצואלה נסגרה: תעשיית הנפט הולכת ונמוגה בארץ המאגרים העשירים בעולם

אחרי שנים של שחיתות, ניהול כושל ולאחרונה גם עיצומים מצד ארה"ב, תפוקת הנפט של ונצואלה קרסה לעשירית ממה שהייתה לפני 20 שנה ● ממשל מדורו מודה אמנם בטעויות שנעשו בעבר, וחושף תוכניות לרפורמות בענף, אך הסנקציות האמריקאיות מונעות מחברות בינלאומיות לחזור למדינה

אנשים ממתינים בתור בניסיון לתדלק את מכוניותיהם בתחנת דלק במרקאיבו, ונצואלה, 2019 / צילום: Isaac Urrutia, רויטרס
אנשים ממתינים בתור בניסיון לתדלק את מכוניותיהם בתחנת דלק במרקאיבו, ונצואלה, 2019 / צילום: Isaac Urrutia, רויטרס

תעשיית הנפט של ונצואלה, שהייתה מקור אנרגיה חיוני לבעלות הברית במלחמת העולם ה־2, אחת ממייסדות קרטל אופ"ק בשנות ה־60 ועשירה ברזרבות, מתקרבת במהירות לעצירה מוחלטת.

לוונצואלה יש יותר מחסני נפט מכל מדינה אחרת בעולם, אבל אחרי שנים של שחיתות, ניהול כושל ולאחרונה גם עיצומים אמריקאים, תפוקת הנפט שלה קרסה לעשירית ממה שהיא הייתה לפני 20 שנה.

מאגם מרקיאבו במערב המדינה עד לחגורת הנפט של הארינוקו במזרח, בארות נפט נטושות מחלידות בשמש כאשר בוזזים מורידים מהן את המתכות. אסדת הקידוח האחרונה שפעלה במדינה נסגרה באוגוסט. בסוף שנה זו ונצואלה צפויה לשאוב רק מעט יותר נפט ממדינת וויומינג בארה"ב.

"עידן של פוסט־נפט"

"20% מהנפט העולמי נמצא בוונצואלה, אבל מה התועלת בזה אם אנחנו לא יכולים לייצר ממנו כסף", שואל קרלוס מנדוזה, שגריר בימיו של הנשיא הסוציאליסט המנוח הוגו צ'אבז, שנהנה מהבוננזה של הנפט כשהמחירים היו גבוהים, אך גם הרעיב את התעשייה מהשקעות והוצאות תחזוקה. "אנחנו נכנסים לעידן של פוסט־נפט", אומר מנדוזה.

הנפט מצוי תחת לחץ בכל העולם על רקע החששות מפני שינויי האקלים ועליית אנרגיית הרוח והשמש (סולרית), אבל מה שקרה לנפט בוונצואלה עבר בהרבה את הבעיות של תעשיית הנפט העולמית. זהו משבר קיומי במדינה שתלויה זמן ממושך בנפט שמספק כמעט את כל המט"ח שלה.

השנה, ההכנסה של ונצואלה מנפט תהיה כנראה נמוכה יותר מההכנסה הנמוכה ממקורות אחרים כמו כריית זהב והכספים ששולחים מהגרי עבודה מוונצואלה שעברו לחו"ל, מעריך לואיס ויסנטה לאון, כלכלן ועורך סקרים. כלכלת המדינה צפויה להתכווץ השנה ביותר מ־30% מקריסת הנפט בתוספת המגפה, לפי אקואנליטיקה, חברת ייעוץ עסקי מקרקאס.

לאזרחים שסובלים כבר מזמן, העתיד מצביע על סבל נוסף. במדינה שבה 96% מהאנשים כבר חיים מתחת לקו העוני, לפי מחקר של שלוש אוניברסיטאות. חמישה מיליוני ונצואלים נמלטו ממולדתם בחמש השנים האחרונות, לפי האו"ם.

באי מרגריטה, שבו מתגוררת חואנה הררה, אין דלק למכוניתה. בתי הזיקוק במדינה כה חלשים, שהם כמעט לא מפיקים גז לבישול. המחסור הזה הוא בעיה של 80% ממשקי הבית במדינה, אמר חוליו קובאס, מנהל מלכ"ר למעקב אחרי הגישה של התושבים לשירותי בסיס.

הררה, בת 55, מתבססת על עצים להסקה והפקת אש לחימום בבית. "הקהילה כאן על האי פשוט גוססת באיטיות", היא אמרה.

סיפורים דומים אפשר לשמוע בכל רחבי ונצואלה כאשר השיתוק הכמעט מוחלט של בתי הזיקוק, שנובע בחלקו מהעדר אספקת רכיבים מחו"ל, מהדהד לתעשיות אחרות, ממזון ועד תחבורה.

שלט "אין דלק" בתחנת דלק בבירת ונצואלה קראקס, מאי 2020 / צילום: Ariana Cubillos , Associated Press

דלק הפך למוצר נדיר

דוד ברמודז, סיטונאי ביצים במחוז בוליבאר הדרומי, אמר שהוא היה מקבל משלוחים מלולים כל יומיים. כעת, הוא מספר, המשלוחים מגיעים כל שבועיים, כי האיכרים אוגרים דלק למכוניות, שהפך למוצר נדיר באחרונה.

דיוסדדו קבאיו, בעל ברית של הנשיא ניקולס מאדורו, שנתפס כפוליטיקאי השני בכוחו במדינה, אמר בראיון בטלוויזיה ביום רביעי האחרון ש"ונצואלה לא קיבלה הכנסה פורמלית משמעותית מתעשיית הנפט כבר מאוקטובר". הוא שיבח את עמידתה של הממשלה במצב. "הקרב הזה לא קל", אמר קבאיו, "אבל האופציה השנייה הייתה לוותר".

שברון היא ענקית הנפט האמריקאית האחרונה שפועלת עדיין בוונצואלה, לאחר שהיתר נטשו אחרי שצ'אבז שינה את כללי המשחק ואת החוזים לפני 12 שנים. שברון התלבטה אם ההישארות פוגעת בתדמיתה, בידיעה שעזיבה תשלול הכנסה מהממשלה. כעת, אחרי עבודה בוונצואלה במשך 94 שנים, שברון נאלצת לסיים את רוב פעילותה ב־1 בדצמבר. זאת משום שפטור שהיא קיבלה מהעיצומים של ממשל טראמפ, שמונעים מחברות אמריקאיות לעשות עסקים עם ממשלת ונצואלה, יפקע בעוד שלושה חודשים. המטרה של ממשל טראמפ ברורה - הגברת לחצים על יורשו של צ'אבז, ניקולס מאדורו.

החלטת ארה"ב נוגעת גם לארבע חברות שירותי נפט בינלאומיות, שעד כה מילאו תפקיד חשוב בעזרה לוונצואלה לשאוב את הנפט שלה: שלומברגר, הליברטון, וותררפורד אינטרנשיונל ובייקר יוז.

בתחילת 2020, היו עדיין 25 אסדות קידוח לחיפוש נפט במרבצים בוונצואלה, לפי חברת "בייקר יוז". אולם באוגוסט, "נייבורס אינדסטריז", קבלנית של שברון, השביתה את האסדה האחרונה.

עד לפני שנה וחצי, ונצואלה הפיקה קרוב למיליון חביות נפט גולמי ביום. כעת הנתון הוא כ־300 אלף חביות ביום, וכמה אנליסטים מעריכים שעד סוף השנה יופקו 200 אלף חביות בלבד. זה יכניס לממשלה אולי 4 מיליארד דולר בהכנסת נפט שנתית, סכום שהיא קיבלה כל שבועיים בשנת השגשוג האחרונה של 2012, אמר ג'ורג'יו קונטו, כלכלן באקואטנליטיקה.

באופ"ק לא מוטרדים

לקריסה הזו של ההפקה אין אפקט גדול על שוקי הנפט בעולם מפני שמפיקות אחרות באופ"ק מפצות ויותר על התפוקה הדועכת של ונצואלה. בתי הזיקוק האמריקאים, שהיו הלקוחות הגדולים ביותר של ונצואלה, לא נפגעים בגלל העלייה התלולה בהפקת הנפט בארה"ב בשנים האחרונות.

בעוד שהעיצומים של ארה"ב הרעו ללא ספק את המצב בתעשייה הוונצואלית, כלכלנים אומרים שרוב האחריות נופל על שני עשורים של אוזלת יד ושוחד תחת ממשלות צ'אבז ומאדורו, כולל הרתעה של שותפים עסקיים זרים.

סיפור הנפט של ונצואלה התחיל ב־1922 לאחר גילוי הבאר המוצלחת הראשונה. תוך זמן לא רב, ונצואלה הייתה מפיקת הנפט השנייה בגודלה בעולם, אחרי ארה"ב ולפני סעודיה ואיראן. ב־1960, שר הנפט הוונצואלי, פבלו פרז אלפונזו, עמד בראש המאמצים להקים את אופ"ק.

הלאמה, עושר ועוני

ונצואלה התפתחה במהירות ומשכה מהגרים אירופים בשנות ה־70, עשור שבו הממשלה הלאימה את תעשיית הנפט. הנפט הפך את המדינה לעשירה ביותר במונחי הכנסה לנפט באמריקה הלטינית בסוף שנות ה־70.

אבל במדינה היו גם כיסי עוני גדולים ומעמד שליט מושחת. התלות שלה בנפט השאירה אותה פגיעה לשיבושים כמו גלי הלם של מחירים. שר הנפט פרז אלפונזו התנבא אז שהתלות במה שהוא כינה "הצואה של השטן" תביא יום הרסה להרס המדינה.

כאשר צ'אבז, סרן לשעבר בצבא עם שאיפות מהפכניות, עלה לשלטון ב־1999, עם התחייבות לסגור את פער ההכנסות בחברה הוונצואלית על ידי מדיניות סוציאליסטית, הוא שם קץ לעצמאות התפעולית של חברת הנפט הלאומית.

לחברה הזו היה דווקא מוניטין של יעילות. צ'אבז פיטר את הנהלתה הבכירה בעקבות שביתה תעשייתית, שפרצה כדי להפיל את משטרו. הוא החל להשתמש בחברה כדי לבנות דיור לתושבים, לחלק תרנגולות בשכונות עוני ולארגן עצרות של המפלגה הסוציאליסטית. הנפט חולק למעשה בחינם לכל תושב. נפט זול נמכר גם לבעלות ברית באזור, כמו קובה.

צ'אבז ביטל את החוזים

ב־2006 קרע צ'אבז את החוזים עם החברות הבינלאומיות, שעשו את רוב עבודת השטח של הנפט, וכפה עליהן לוותר על השליטה התפעולית והכספית בפרויקטים לטובת PdVSA - חברת הנפט הלאומית. בזו אחר זו, ענקיות הנפט כמו אקסון־מוביל עזבו את המדינה. ההשקעות פחתו, וכך גם התפוקה.

הנשיא לשעבר הוגו צ'אבס. חילק את הכסף לעניים / צילום: Eraldo Peres, Associated Press

בהתחלה, רק מעטים במדינה הבחינו במצב או חששו ממנו. מחיר הנפט, שהתייקר על ידי עליית כלכלת סין, גאה וגאה. הממשלה נהנתה מהמצב וצ'אבז בזבז את הכסף על תוכניות מזון וסבסוד אחרות ולא על השקעות בתעשיית הנפט. כאשר הוא נכנע לסרטן ב־2013, תפוקת הנפט של ארצו הייתה בערך מחצית ממה שהיא הייתה בעת כניסתו לנשיאות ב־1999.

בנוסף, מיליארדי דולר בהכנסות נפט הוטו לקרנות בשליטת הנשיא עם מעט פיקוח עליהן. הוצאה ללא בקרה אפשרה לאנשים פנימיים בממשל לבזוז את קופות המדינה ולהעשיר את עצמם. השחיתות יצרה שכבה של בורגנות שמאלית במדינה, עם מותרות כמו דירות יוקרה במיאמי וטירות עתיקות בספרד.

מוקדם יותר השנה הודה ממשל מדורו בכמה טעויות בניהול הנפט שלו, חשף תוכניות לשיפור הענף והבטיח שליטה רבה יותר ותנאים טובים יותר לחלוקת רווחים לחברות זרות. בהתחשב בסנקציות של ארה"ב המונעות מחברות מכל מדינה לעבוד בוונצואלה, השינויים לא השפיעו יותר מדי.

הנשיא ניקולס מדורו מודה בטעויות עבר / צילום: Matias Delacroix, Associated Press

ז'ילברטו מורילו, לשעבר מנהל ה־PdVSA, מתמלא בנוסטלגיה כשהוא נזכר בכך שהנפט היה פעם כרטיס למודרניות וליציבות של ונצואלה. "לפני מאה שנה התחלנו מאפס", הוא אמר, "ועכשיו זה כאילו שאנחנו צריכים להתחיל לבנות מחדש את הנתיב בתוך מדינה הרוסה ולא יצרנית".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"