גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירוקה, קלילה וקצת יקרה: הסופר-מיני של הונדה זריזה ומרווחות

לדור החדש של הסופר-מיני לבית הונדה יש הנעה היברידית מתקדמת, ביצועים זריזים ותא נוסעים שימושי ומרווח ● אבל התמחור הגבוה ביחס למתחרות מציב בפניה אתגר רציני

חברת הונדה היפנית הודיעה בשבוע שעבר כי בכוונתה לפרוש בעונה הבאה מהשתתפותה במרוצי ה"פורמולה 1" היוקרתיים. זו לא הייתה הודעה קלה עבור חברה, שבנתה את תדמיתה הגלובלית כיצרנית של מכוניות "דינמיות", עם השראה וטכנולוגיות עיליות מעולם הספורט המוטורי ושבארון שלה יש הרבה גביעי ניצחון במרוצים.

הנימוק הרשמי למהלך, שבו נקב נשיא הונדה, היה "זו הצהרה של נחישות לקראת אתגרים חדשים". אבל מאחורי מכבסת המילים ניצבת מציאות פיננסית ותעשייתית מאתגרת, שכוללת הפסד תפעולי של כ-1.89 מיליארד דולר של הקבוצה ברבעון של אפריל-יוני וצניחה חדה ביחס בין הרווח התפעולי למכירות.

הבעיות של הונדה נובעות ממשבר הקורונה אבל לא רק. תוכנית פיתוח הדגמים הזהירה של החברה בעשור הקודם לא הניבה את הפירות המקווים, וכיום היא מוצאת את עצמה בשוק שזולג במהירות לכיוון רכב חשמלי או "מחושמל", בלי שיהיה לה כרגע פתרון יעיל, למעט דגמים שנמצאים בפיתוח עבור השוק הסיני.

החשמלית הסדרתית היחידה שלה עבור השוק הגלובלי, ה-E שתושק באוקטובר, היא סופר-מיני עירונית "בוטיק", שביחס אליה אמר לאחרונה אחד מבכירי הונדה "זה גיהינום עבורנו", והוסיף "אנחנו חייבים להשיק את המכונית, למרות העובדה שהיא לא תניב לנו שום רווח".

עד שהפער ייסגר, התשובה של הונדה לקהל שהולך ו"מתחשמל", היא הדור החדש והמתקדם של הונדה ג'אז ההיברידית. כמו קודמתה מאמצת המכונית עיצוב של מיקרו-וואן "חמוד", שנחשב לפופולרי בקרב צעירי יפן.

רכב

מראה שמרני, מנוע חסכוני

המראה הכללי של הדגם החדש שמרני יותר לעומת הג'אז היוצאת, אך עדיין יש למכונית חרטום קצרצר ומשופע בחדות עם פנסי "משקפיים", שניצבים מעל גריל עם "חיוך" צר, שמזכיר דמויות מהקומיקס היפני. הגג נמוך יותר מאשר בג'אז היוצאת אך עדיין גבוה מהמקובל בפלח, פרופיל הצד נשלט על ידי משטחי זכוכית גדולים עם עמודי צד דקיקים ובפינות ממוקמים גלגלים קטנים, שנראים כאילו הם עוטים "צלחות" אפטר-מרקט.

בחו"ל יש למכונית גם גרסה אופנתית דמוית SUV עם חישוקים גדולים וצבעי גוף מנוגדים, אך בתצורה "הישראלית", עם צבע לבן כמו של רכב המבחן שלנו, היא זוכה ברחוב לתשומת הלב בעיקר מבעלי הונדה ג'אז מהמודל היוצא.

השימושיות של תא הנוסעים הייתה ונותרה אחת מנקודות החוזק המרכזיות של הג'אז. כראוי למכונית שמגיעה ממדינה שהמציאה את האוריגמי ושרוב תושביה גרים בדירות זעירות, כל מילימטר מהממדים החיצוניים מנוצל לטובת אכסון נוסעים ומטען וליצירת אשלייה של מרחב. בין העמודים הקדמיים הדקיקים מותקן משטח זכוכית פינתי גדול, שמשתלב היטב עם חופת הזכוכית הקדמית הענקית ו"פותח" את הראות לפנים. גם משטחי הזכוכית בדלתות משתפלים מטה לטובת תחושה מוארת והגג הגבוה מקל מאוד עם הכניסה והיציאה.

מרווח הברכיים מאחור נדיב מאוד ביחס לממדים ונעזר ברצפה השטוחה, והמושב האחורי מאפשר לאכלס שני מבוגרים מגודלים פלוס ילד. המושב הזה גם מתרומם-מתקפל-נשלף כולו או בחלקים ומספק שלל אפשרויות לאחסון מטענים. נפח האחסון מאחור קטן מזה של הג'אז היוצאת בשל חיפוי הסוללה, אבל הפתח של הדלת האחורית רחב מאוד ומאפשר דחיקה של מטענים רחבים.

עמדת הפיקוד מינימליסטית, כמקובל אצל הונדה, עם מעט מאוד מתגים פיזיים. ההגה קטן, המתגים הבודדים גדולים וברורים ואת התחושה של נסיעה ברכב לונה-פארק משלימים שני צגי LCD בוהקים, שאחד מהם משמש כלוח מחוונים. השני, הגדול יותר, הוא מסך מולטימדיה רוחבי עם שוליים דקיקים בנוסח מסכי הטלוויזיה מהדור האחרון.

הונדה עדיין לא מפגינה נדיבות בכל הנוגע לחומרי הדיפון של הג'אז, אבל למרות הפלסטיק הנוקשה והדלתות הקלילות העסק מרגיש בנוי לאריכות ימים ומספק בידוד מכובד מרעשי החוץ. האבזור התקני כולל מערך די מקיף של מערכות סיוע אקטיביות.

הונדה צברה מוניטין של פיתוח מערכות הנעה יצירתיות, וגם עבור הדור החדש של הג'אז נבחר פיתרון לא שגרתי, שמשלב מנוע בנזין יעיל ו"ירוק" בנפח 1.5 ליטר עם שני מנועים חשמליים. אחד מהם תומך בביצועים ומאפשר נהיגה "חשמלית", והשני משמש כגנרטור לטעינת הסוללה ונכנס לפעולה אוטומטית אם רמת הטעינה יורדת מתחת למפלס מסוים.

כל העסק הוא פלא הנדסי של מיקרו-מכניקה ואלקטרוניקה יפנית, שמצליח לא לגזול מרחב מהנוסעים ולהוסיף פחות מ-100 קילו למשקל הבסיס. על הכביש המערכת המורכבת מספקת למכונית מרץ מפתיע. בעלי רגליים קטנות ואג'נדה ירוקה יכולים לגמוע מרחקים לא מבוטלים בגלישה חרישית בעיר בלי להפעיל כלל את מנוע הבנזין, אך מי שאצה לו הדרך יגלה שתחת לחיצה בריאה המכונית צוברת תאוצה בקצב מכובד ראוי לתדמית המותג.

עם נתון תאוצה של 9.4 שניות מאפס ל-100 קמ"ש זו לא רק אחת ההיברידיות העממיות הזריזות בסביבה אלא גם אחת ממכוניות הסופר-מיני הזריזות בכלל בשוק. עם זאת, עדיין מדובר במנוע בנזין "מתוח" שמספק את עיקר המומנט בסל"ד גבוה ומשודך לתיבה רציפה. כאשר מוציאים אותו מאזור הנוחות שלו, כמו בעת האצה בעליה, הוא מטפס לסל"ד גבוה וטורדני וכנ"ל כאשר מנוע "הגנרטור" נכנס לפעולה.

הבונוס הוא צריכת דלק ריאלית של כ-20 קילומטרים לליטר בנהיגה "אמיתית" עם פקקים, מזגן, האצות ועליות. נתון מרשים בהחלט. היינו שמחים גם לקבל אפציה לשליטה ידנית טובה יותר בתיבה ולא רק מצב נסיעה ומצב בלימה, אבל כנראה שרוב הלקוחות לא מתעניינים בכך.

זריזה ובעלת אחיזת כביש טובה 

על הכביש הג'אז הייבריד משמרת את התחושה הדינמית המוכרת של הונדה: היגוי קליל אבל מדויק, אחיזת כביש בטוחה וטובה כל עוד לא חוצים את המגבלות (הלא-גבוהות) של הצמיגים החסכוניים, יציבות כיוונית טובה במהירויות גבוהות ותגובות זריזות ורהוטות של השלדה לפקודות הנהג, שמעניקות תחושה של רכב "נטול מאסה". בקיצור, מכונית שבחלט מתגמלת את הנהג בנהיגה נמרצת. עוד בונוס הוא נוחות נסיעה מהטובות בפלח עם ספיגת זעזועים מעודנת ואפילו נכונות לדלג על מדרכות גבוהות.

בשורה התחתונה, הג'אז החדשה היא מכונית עירונית הגיונית, שימושית, זריזה ונעימה לנהיגה בעיר ומחוצה לה. להונדה גם יש גם מוניטין שמירת ערך יציבה כסלע. הבעיה היא, שעם תג מחיר של כ-124 אלף שקל לגרסה הבכירה היא יקרה יותר בכ-4,000 שקל מהגרסה המאובזרת (מאוד) של טויוטה יאריס הייבריד החדשה, וניצבת בטריטוריית מחיר שבה ניתן למצוא לא מעט דגמים אופנתיים מקטגוריות גבוהות יותר. לפיכך, ממתין לה בשוק מאבק קשה. 

חלק מהמתחרות

טויוטה יאריס הייבריד

טויוטה יאריס החדשה, שנחתה כאן לאחרונה, מאמצת קו עיצוב שונה לגמרי מהג'אז ופונה לקהל אופנתי ושוחר ספורטיביות. הגרסה ההיברידית שלה משלבת מנוע 1.5 ליטר יעיל עם מנוע חשמלי בהספק משולב של 116 כ"ס ורושמת צריכת דלק סופר חסכונית. הממדים ותא המטען קטנים במעט משל הג'אז

סוזוקי סוויפט 2021

הדור המחודש של הסוויפט, שייצא בקרוב לשוק, עבר מתיחת פנים חיצונית ופנימית קלה וקיבל תא נוסעים מאובזר יותר, כולל מערכות בטיחות מובנות. החידוש הוא מנוע עם מערכת היברידית "קלה" שמסייעת לו להשיג קרוב ל-30 קילומטרים לליטר בלי לוותר על ביצועים. המנוע מופיע גם בג'יפון "איגניס" המחודש

עוד כתבות

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חוסמות את איילון לשני הכיוונים בקריאה לעסקה

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחור צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל