גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמכי חברת אקסון חושפים תחזית פסימית למחירי הנפט

ענקית הנפט והגז הורידה את תחזיות המחיר שלה לרוב העשור הקרוב, כך חושפים מסמכים פנימיים של החברה

בית זיקוק של אקסון מוביל בטקסס / צילום: Jessica Rinaldi, רויטרס
בית זיקוק של אקסון מוביל בטקסס / צילום: Jessica Rinaldi, רויטרס

ענקית הנפט אקסון מובייל  מוביל (Exxon Mobil) הורידה את גובה התחזיות שלה לרוב העשור הקרוב, כך נתגלה לוול סטריט ג'ורנל על פי מסמכים פנימיים של החברה שהגיעו לידי העיתון.

כחלק מהליך פנימי של תכנון פיננסי שנערך בסתיו, קיצצה אקסון את תחזיותיה למחירי הנפט העתידיים בכל אחת משבע השנים הקרובות בין 11% ל־17%, על פי המסמכים.

הצמצום המשמעותי רומז שהחברה מטקסס מצפה שהשלכות מגפת הקורונה יימשכו על פני רוב העשור הקרוב. תעשיית הדלק הפחמי מתמודדת בנוסף לנגיף גם עם מקורות אנרגיה מתחדשים ומכוניות חשמליות, כמו גם עם ההשלכות הצפויות משינוי האקלים ברחבי העולם.

שלא כמו כמה מיריבותיה, אקסון לא מפרסמת באופן פומבי את תחזיותיה על מחירי סחורות, שהיא מתייחסת אליהן כמידע פנימי. ישנם משקיעים שלחצו על אקסון לפרסם את התחזיות, מתוך טענה שהן חיוניות להבנת תוכניות החברה והערך העתידי של נכסיה.

בשנת 2019, אקסון ביצעה תחזית פנימית שמחירי נפט ברנט, קנה המידה העולמי, ינועו סביב ממוצא של 62 דולר לחבית במשך חמש השנים הקרובות ואחר כך יעלה המחיר ל־72 דולר בשנים 2026 ו־2027, כך נכתב במסמכים.

הקיץ, החברה הורידה את התחזית הזו לבין 50 ל־55 דולר לחבית במהלך חמש השנים הבאות, ואז עלייה ל־60 דולר בשנים 2026 ו־2027, על פי המסמכים שבראשם רשום תאריך בספטמבר.

כיום נסחר נפט ברנט במחיר של כ­־47 דולר לחבית לאחר עלייה במחיר השבוע שהביאה את המחירים לרמה הגבוהה ביותר מאז האביב.

תחזית המחיר החדשה של אקסון השפיעה כל עיצוב התוכנית הכלכלית של החברה, עליה היה צפוי חבר הנאמנים שלה להצביע החודש, כך לפי מנהל בכיר בחברה. דובר של אקסון סירב לומר מהן תחזיות המחיר הנוכחיות שלה והוסיף שהחברה משתמשת בטווח של מחירים לפיתוח התוכנית העסקית שלה.

הלחץ גובר אחרי שלושה רבעונים רצופים של הפסדים

שנים ארוכות בהן מחירי הנפט יישארו נמוכים יפעילו אפילו יותר לחץ על אקסון, אשר הציגה שלושה רבעונים רצופים של הפסדים השנה בפעם הראשונה אי פעם, ולפני המגפה נמצאה בעיצומה של תוכנית להוציא 230 מיליארד דולר על מנת לשאוב עוד כמיליון חביות נפט וגז טבעי ליום עד שנת 2025.

בעוד אקסון לא מגלה את התחזיות שלה, הודעותיה הפומביות של החברה לגבי העתיד של תעשיית הנפט לטווח הרחוק לאחר המגפה נשמעו מעודדות.

באוקטובר אמרה החברה למשקיעים שהמצב הנוכחי, שבו ההשקעה בייצור נפט וגז מועטה, עשוי להשאיר את העולם עם צורך לדלקים מבוססי פחמן בשנים הקרובות. בהודעה שפורסמה על האתר של אקסון באוקטובר, מנכ"ל החברה דארן וודס הגדיר את מצוקתה של התעשייה כזמנית ואמר שהצורך במוצרים של אקסון יגבר בעתיד הקרוב.

"אפילו כשלוקחים בחשבון את ההשפעה קצרת הטווח של הקורונה על הביקוש, הטיעונים המצביעים על כך שכדאי בכל זאת להשקיע - ברורים", כתב.

סטיפן ליטלטון, ראש מחלקת היחסים עם משקיעים של אקסון, אמר שהחברה משערכת השקעה בהון על פני טווח זמן של עשור, ושהקורונה לא שינתה את תחזיתה ארוכת הטווח. אקסון לא ביטלה אף פרויקט צפוי עקב המגפה, רק השהתה אותם לזמן מה, אמר.

"הנתונים הבסיסיים לא השתנו; הדבר היחיד שהשתנה הוא התזמון, מפני שאני יודעים שאוכלוסיות יגדלו ואיתן גם השגשוג הכלכלי", אמר ליטלטון בריאיון.

אקסון נאבקת להגיע לכיסוי הדיבידנד שלה, 15 מיליארד דולר בשנה, במחירים הקיימים, ולוותה חוב השנה כדי לעשות זאת. בינתיים היא הצליחה לשלם, שלא כמו יריבות שלה כולל רויאל דאטש של (Royal Dutch Shell) ובריטיש פטרולאום (BP), אשר קיצצו את הדיבידנד שהן מחלקות במהלך השנה עקב תזרים המזומנים הנמוך.

החברה קיצצה עשרה מיליארד דולר מההוצאות שלה בהון אחרי שהמגפה החלה והודיעה שהיא עשוי לפטר עד 15% מכוח האדם שלה ברחבי העולם, מה שמיתרגם לכ־14 אלף משרות כולל עובדי קבלן. אקסון גם אמרה שתוריד את תקציב ההון שלה לבין 16 מיליארד ל־19 מיליארד בשנה הבאה.

אפילו לאחר קיצוצים אלה, תזדקק אקסון לכך שמחירי הנפט יהיו בין 55 ל־65 דולר לחבית בשנת 2021 על מנת לכסות את ההוצאות שלה בהון ובדיבידנד, מעריכים אנליסטים.

של הורידה באופן פומבי את תחזיות המחיר שלה ביוני, וחזתה שחבית ברנט תגיע למחיר של 50 דולר בשנת 2022 לפני שתגיע למחיר לטווח ארוך של 60 דולר. כתוצאה מהרביזיה בתחזיות, החברה אמרה שתוריד את ערכם של חלק מנכסי הנפט והגז שלה בסכום שמגיע עד 22 מיליארד. גם בריטיש פטרולאום קיצצה את תחזיות המחיר של והורידה את ערכם של נכסים במיליארדי דולרים.

המעמד של אקסון התדרדר בשנים האחרונות

אקסון הודיעה באוקטובר שהיא עשויה להוריד את ערכם של נכסים בגז טבעי שהיו מוערכים בכ-30 מיליארד דולר, אך הוסיפה שזה לא אמור לפגוע בתחזיותיה לגבי מחירים בטווח הרחוק יותר. בעשורים האחרונים, החברה לעתים רחוקות הורידה את ערכו של נכס כלשהו. מנהלים במשך שנים טענו שהחברה שמרנית מאוד בהחלטות ההשקעה שלה ובוחרת פרויקטים שיצליחו לעבוד מבחינה פיננסית בכל תנאי סביבה מבחינת מחיר סחורות.

יחד עם זאת מעמדה של אקסון כחברת נפט במחיר נמוך הידרדר בשנים האחרונות. ביראג' ורחטאריה, אנליסט בחברת RBC Markets, אמר שנקודת האיזון של החברה היא הגרועה מבין המתחרות שלה והוסיף שברמת ההוצאה הנוכחית, ייצור הנפט והגז שלה צפוי להצטמק.

וודס אמר למשקיעים במרץ שאקסון בחנה טווח של מחירי סחורות גם על פי תנאי שוק קשים ובמחירים נמוכים. אם מחירי הנפט ימשיכו להיות סביב 40 דולר לחבית במשך שנים, תסריט שוודס הגדיר כלא סביר, אקסון עדיין תוכל להתמודד עם רמות החבות שלה.

"הייתי אומר לך בנוסף, שאם נמצא את עצמנו במצב חסרת תקדים זה עוד חמש שנים, אז נשנה את התוכניות שלנו", הוסיף.

עוד כתבות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים