גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא לתת למועצת העיתונות לקבוע מיהו עיתונאי

במכתבה השבוע למועצת העיתונות ביקשה המוציאה לאור של גלובס, אלונה בר און, כי המועצה תהפוך עצמה ל"מבוגר האחראי" שיקבע כללים ברורים המגדירים מיהו עיתונאי ומהי עיתונות ● המטרה של המהלך טובה מאוד, אבל הסכנה שעלולה להיוולד ממנו עצומה לדעתי

דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות / צילום: קובי וניב קנטור
דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות / צילום: קובי וניב קנטור

יש לי תזה חברתית שמנחה אותי בכתיבה העיתונאית שלי, ואני מוכן להודות בזה. התזה הזו אינה מפלגתית, והעובדה שאני מחזיק בה לא מונעת ממני לבקר את "המחנה שלי", בשעה שהוא עושה טעויות. אבל יש לי תזה, והיא די ספציפית ודי ברורה. אני מאמין שמזה שנים בית המשפט מסיג את גבולה של המערכת הפוליטית. שהפרקליטות הפכה לגוף בעל חשיבה מונוליטית שאינו מסוגל להתמודד עם ביקורת חיצונית. ואני מאמין שהעניין הזה מעמיד בסיכון את החירות האזרחית שלנו.

ולתזה שלי יש מה לומר גם על היחסים המקולקלים בין נבחרי הציבור והשרים לפקידות המקצועית במשרדי הממשלה. אני סבור שהפקידות הרחיקה לכת. שהיא שוללת מהאזרחים את האפשרות הדמוקרטית לעצב את חייהם באופן כזה שיבוא לידי ביטוי באמצעות החלטותיהם של נבחרי הציבור מטעמם. האם התזה הזו שבה אני מחזיק, ומהווה את הבסיס לכל הכתיבה שלי, פוסלת אותי מלהיות עיתונאי? השאלה שלי כמובן לא קשורה לתוכנה של התזה, אלא לעצם העובדה שאני מחזיק באחת כזו.

ההצעה והבעיות

במאמר בהיר ומנומק, קבעה השבוע אלונה בר און, המוציאה לאור של עיתון זה, שדוברה של "תזה חברתית ספציפית" אינו יכול לשמש עיתונאי.

היא השוותה את מי שמחזיק בתזה חברתית לדוברה של חברה עסקית. כשם שהאחרון אינו ראוי להיחשב "עיתונאי" כך גם הראשון לא ראוי לכך. ובר און הלכה עוד צעד נוסף, ובעיניי בעייתי אפילו יותר.

אלונה בר און - כנס נדלן / צילום: איל יצהר

היא השוותה את הפיקוח, הנדרש לדעתה, על תכנים עיתונאיים ("מבוגר אחראי מאחורי העיתונות") לזה הנדרש על מוצרי מזון ("מישהו שמגדיר ומפקח שהמזון שמוגש לתודעה הציבורית אינו רעיל ואפילו מזין, בדיוק כפי שנדרש מהמזון שמוגש לקיבה"). בר און הסבירה שהיא מחפשת במועצת העיתונות את המבוגר האחראי הזה, אך מתאכזבת לגלות שאיש שם לא עושה זאת. ובמילותיה - "אין אף אחד בבית".

אני מלא הערכה לבר און, אבל חלוק עליה מכל וכל. החיפוש אחרי מבוגר אחראי בעולם התוכן הוא דוגמה נהדרת לסכנה האורבת לחברה לא מצד בני החושך, אלא דווקא מצד בני האור. דווקא מצד אלה שרוצים להועיל לה. הניסיון להציל את החברה משקרים ופייק-ניוז, מהתוכן שאותו מכנה בר און "רעיל", יוביל להשלטת מועצה שתקבע את גבולותיה הלגיטימיים של הבעת עמדה.

בר און מסבירה שבעולם העיתונות, כמו בעולמות אחרים, לא ייתכן מצב שבו מתקיימות "זכויות ללא חובות", וכוונתה לכך שבישראל כל אחד עשוי להיחשב לעיתונאי וליהנות מהפריבילגיות השמורות לעיתונאי. גולת הכותרת של הפריבילגיות האלה היא החיסיון לטובת מקורות עיתונאיים. וחייבים להודות שבמבט ראשון יש משהו מאוד מפתה בהצעה שלה. הרי רק אם נגדיר מיהו עיתונאי נוכל לדעת למי מגיעה זכות היתר הזו.

אלא שעל כך כבר כתבה בעבר ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר, שהיא גם במקרה מי שאחראית על הקוד האתי של גלובס, כי "הצבת מגבלת רישוי על מי שרוצה ליהנות מהגנת החיסיון העיתונאי, לנוכח חשיבותה לעבודת העיתונאי משמעה הצבה דה פקטו של דרישת רישוי ושל דרישת התאגדות מקצועית מכל מי שחפץ לעסוק בעיתונות". אי אפשר להיות חצי עיתונאי. אם שוללים ממך את חסיון המקורות שלך שוללים ממך את האפשרות לעסוק בעיתונות.

ברור לחלוטין שבר און לא מכוונת לחובת רישוי פורמלית. אך האם ההצעה שלה לא תיצור בפועל מגבלות על סוגי אנשים וסוגי דעות? האם היא לא תוביל לדעות שמוצאות עצמן בתוך מעגל העיתונות ולכאלה שמוצאות עצמן מחוצה לו?

ונאמר שזה העולם שבו נרצה לחיות, מדוע דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות, שעד כמה שאני זוכר עומדת בראש המועצה הזו פחות או יותר מאז המצאת הדפוס, אמורה להיות זו שקובעת את הכללים האלה? מדוע לתת לה את הכוח להגדיר מהו עיתונאי ומהי עיתונות? אחרי כל כך הרבה שנים בראש המועצה מישהו באמת מצפה שהיא תנתב מחדש את תחום העיתונות בישראל? ודורנר היא לא הנושא. נאמר ומחר תוחלף דורנר באדם אחר, האם נרצה שהוא והמועצה שבראשה יעמוד יקבעו את גבולותיה של העיתונות? שהם יהיו מי שיגידו מה רעיל לתודעה ומה מזין אותה?

צרכני תקשורת אינם דומים בשום צורה שהיא לצרכני מזון. האבחנה הזו בסיסית מאוד וחובה להתעכב עליה. מזון שרעיל עבורי רעיל גם עבור חברי. אך האם "מזון תודעתי" הרעיל לי לא יכול להיות בדיוק זה המזין את תודעתו של חברי? חיים לוינסון מ"הארץ" טען כנגדי השבוע, בתגובה ישירה למכתבה של בר און, שאני "פעיל פוליטי במסווה של עיתונאי", ועל כן לפי דבריה של בר און אסור היה לה לאפשר לי לכתוב את עמדותיי בעיתון.

והאמת? התגובה של לוינסון למכתב לא רק צפויה, אלא גם די מתבקשת. הרי זו הנגזרת הישירה להצעה שלה. אם מי שמחזיק בתזה חברתית מסוימת מתויג ככזה שחובה להרחיקו מהעיתונות צריך להיות לנו ברור שלוינסון, והפרוקסי שלו במועצת העיתונות, אלוף בן, יהיו אלה שיקבעו לעיתונאים אחרים, בעלי תזות חברתיות, את גבולות הגזרה התודעתיים הלגיטימיים. התגובה הספונטנית שלו למכתב היא בדיוק מה שנקבל ביום שחבריו, במועצת העיתונות, יקבלו את הכוח לקבוע את הכללים שיגדירו איזה דעות הן "עסקנות פוליטית" ואיזה דעות הן "עיתונאיות", ויש לי תחושה שאני יודע לאיזה כיוון ילכו הכללים האלה.

הנס של גלובס

מעשים חזקים ממילים. ולכן אני אופטימי ביחס להצעות מהסוג של בר און. הרי היא, במעשיה, פועלת באופן הפוך לזה שהיא כותבת עליו במכתב. ואני אומר את זה לגמרי לטובה. תחת שרביטה צורפו לגלובס כותבים בעלי "תזות חברתיות ספציפיות" וצריך להיות עיוור כדי לא להבין שמטרת הבאתם הייתה גיוון המונוליטיות ששררה בתחום לפני הגעתם. הם נבחרו בגלל התזות החברתיות הספציפיות שלהם, ולא למרות התזות האלה.

מי שאחראי על הנס הזה, ועל כך שבשעה שכלי התקשורת סביבו החלו לאמץ קו נוקשה וכמעט אחיד, גלובס עבר תהליך של פלורליזם בתחום הדעות, זו בר און. היא זו שאחראית לכך שגלובס הוא עיתון מגוון בהרבה מזה שהיה לפני שלוש שנים. מה שהביא את הגיוון העיתונאי, ואיתו את האיזון המקצועי, היה דווקא החירות המוחלטת של המוציאה לאור לבנות את מערך הכותבים שלה באופן כזה שישקף את מכלול העמדות הקיימות.

התגוששות בין תזות חברתיות ספציפיות, ולא מנגנון מיושן של מועצת קריטריונים להסדרת הכתיבה העיתונאית, היא שתביא את העיתונות הישראלית לאיזון שחסר לה היום. טוב יעשו כלי תקשורת נוספים אם יאמצו את הקו בו נוקטת בר און בפועל, ולא את זה שאותו ביקשה לקדם במכתבה.

אגב, החירות המוחלטת שאני מרגיש לצאת חזיתית נגד מכתב שפרסמה השבוע המוציאה לאור שלי, היא דוגמה נוספת למה שיכול להתרחש רק בתנאי שהכותבים בעיתון מחזיקים בתזות חברתיות ספציפיות, ומקבלים את המסר הברור שאין בכך שום בעיה. יש דוגמה מוצלחת מזו לאיזון עיתונאי?  

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"