גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלב הבא במהפכת התרפיה התאית: משיפור מצב החולים לריפוי שלהם

אחרי שנים שבהן חברות בתחום ההנדסה הגנטית פיתחו בעיקר טכנולוגיות לשיפור תאים קיימים, היום מדענים מדברים על החלפה של תאים מתים כדי לרפא שלל מחלות • תאגיד התרופות והחקלאות באייר, שרכש לאחרונה שתי חברות חדשניות בתחום, רוצה לשנות בהדרגה את הגישה שלו לתרופות

עובד במעבדות באייר מכין תרביות תאים / צילום: חברת באייר
עובד במעבדות באייר מכין תרביות תאים / צילום: חברת באייר

החלום על גידול איברים להשתלה מתאי גזע כנראה ייאלץ לחכות. האתגרים בדרך למימושו גדולים מדי למדע כרגע. במקום זה, בתאגיד התרופות והחקלאות מדברים היום על החזון של החלפת תאים, שמטרתה לא רק לטפל אלא להביא לריפוי.

"טיפולים באמצעות תאים לא הציגו עד היום תועלת משמעותית בניסויים שניתן היה לשחזר. היו סימנים ליעילות, אבל לא ראינו את אפקט הבלוק באסטר", אומר אמיל נווייסיר, מנכ"ל ונשיא חברת Blue Rock Therapeutics, שנרכשה לפני כשנה על ידי באייר.

נווייסר מוסיף שהיום כבר לא מדברים על תאי גזע ועל הנדסה גנטית כעל תחומים נפרדים, אלא על תרפיה באמצעות תאים מהונדסים גנטית. בחזית התחום הזה עומדת היום טכנולוגיית ה-CAR-T שמציעה גישה חדשה לטיפול באמצעות תאים: הפקת תאים ממערכת החיסון של חולה סרטן, הנדסה גנטית שלהם כך שיכירו את הגידול הסרטני, ושחרורם לפעול בתוך הגוף. ככל שההבנה שלנו את הגנטיקה האנושית תגבר, כך נוכל לכאורה להנדס תאים שיוכלו לעשות כל דבר.

"המחלות הקשות ביותר היום הן מחלות שמאופיינות בהתנוונות של תאים", אומר נווייסיר. "למשל, אצל חולי פרקינסון תאי המוח שמחברים בין הכוונה לתנועה פשוט לא קיימים. התרופה המובילה לפרקינסון, לבודופה, התגלתה לפני 65 שנה. בתחום התעופה, 65 שנים הובילו מהטיסה הראשונה של האחים רייט עד ההליכה על הירח. ובפרקינסון? מלבודופה ללבודופה".

בתקופה הזאת כן התפתחו צורות חדשות של מתן לבודופה, וגם התפתחה גישה חדשה לגירוי מוחי, אולם נווייסיר מדגיש: תרופות קלאסיות משנות או משפרות פעילות של תאים קיימים. הן לא יכולות להחליף תאים מתים. תאים חדשים, לעומת זאת, יכולים לעשות זאת.
בקרוב, תשתיל בלו רוק לראשונה בבני אדם תאי עצב מפרישי דופמין שפותחו במעבדה. הם אמורים להפוך לחלק מרקמת המוח. עד היום, למשל בניסוי של בריינסטורם סל הישראלית, הוזרקו תאים שתפקידם היה להפריש חומרים המונעים התנוונות או מעודדים פעילות בתאים קיימים במוח. הפעם המטרה היא שהתאים יהפכו לחלק מגוף המטופל. הצעדים הבאים הם ליצור תאים שמשקמים רקמת לב, תאי מערכת חיסון ועוד.

"עד היום לקחנו מה שהיה בגוף, שינינו קצת והחזרנו. זה לא היה על בסיס מה שבאמת היה הכי נכון למחלה, אלא על בסיס מה שיכולנו להשיג. אבל כשאנחנו לוקחים את תא הגזע שנמצא בשלב שבו הוא יכול להתמיין לכל תא בגוף יחד עם טכנולוגיה של עריכה גנטית, אנחנו יכולים לייצר כל תא בגוף ולערוך אותו כך שיהיו לו פונצקיות שונות", אומר נווייסר.

אם נחבר זאת למהפכת המידע, התקווה היא שנוכל להבין את הבסיס הגנטי של מחלות טוב יותר, כדי לדעת בדיוק איך להנדס תאים.

אילו אתגרים יש לכם עדיין?
"בקרוב אנחנו מקווים להוכיח שהמוצר שלנו עובד ובאמת יכול לרפא מחלות ניווניות. גם אם נעשה זאת, עדיין תהיה שאלה של ייצור תאים בכמות מסחרית. יש גם שאלות כמו אם השתל באמת יכול להתחבר לגוף לטווח ארוך בלי לעורר תגובה חיסונית. אנחנו חושבים שאנחנו יכולים להתגבר על הבעיה הזאת על ידי עריכה גנטית של החלקים בתאים שעלולים לעורר את התגובה. מעבר לכך, ישנם האתגרים של גיוס חולים לניסוי וגם המודל העסקי - מי ישלם על הטיפול היקר יחסית".

 

"חולים קיבלו את הילדות שלהם בחזרה"

האסטרטגיה של תאגיד באייר היום היא לרכוש חברות בתחום התרפיה התאית ולהשאיר אותן עצמאיות. לצד בלו רוק, שהתאגיד היה שותף בהקמתה ב-2016 ורכש ב-2019, באייר רכש ב-2020 את Asklepios Bio Pharmaceutical (AskBio), שכבר פיתחה טיפול גנטי למחלת ניוון השרירים דושן.

לדברי ד"ר שילה מיכאיל, ממייסדי החברה והמנכ"לית שלה, "היום אנחנו בניסויים קליניים, והתוצאות ניכרות. היו מטופלים שלא יכלו לעלות מדרגות, והיום הם יכולים לרוץ. הם קיבלו את הילדות שלהם בחזרה".

עריכה גנטית נחשבת מתאימה למחלות שבהן גן יחיד, ידוע ומוכר למדע פגום. אולם מיכאיל מפתיעה ומספרת שלחברה שלה יש גם תרופה למחלות לב נפוצות. "לילדי דושן יש בעיות לב והחקר של התופעות הללו עזר לנו להבין אילו גנים באים לידי ביטוי במחלות לב לא גנטיות נפוצות יותר. לכן אנחנו מפתחים תרפיה גנטית גם לתחום הלב".

הפלטפורמה הטכנולוגית של Askbio משמשת בסיס גם לתרופה Zolgensma של נוברטיס, הטיפול המאושר הראשון שמחדיר גן חדש לגוף האדם לטיפול במחלה גנטית, במקרה הזה מחלת ניוון השרירים SMA.

הרגע שבו הוכח שתא יכול להיות תרופה

לדברי סטפן אולריך, ראש תחום הפארמה בבאייר, התאגיד משנה את הגישה שלו לתרופות. "כמובן, יש לנו עדיין צנרת פיתוח מלאה בתרופות חדשות וייחודיות מהסוג הקלאסי, אבל שתי החברות האלה הן הדלת לחלום שלנו לרפא חולים, לא רק לטפל בהם. אנחנו חושבים שבחצי השני של העשור, ההכנסות מהתחומים הללו יהיו חלק משמעותי מהפעילות שלנו".

יש עוד חברה ב"רשימת הקניות" כדי להשלים את ההיצע שלכם בתחום התרפיה התאית והגנטית?
מריאן דה בקר, מנהלת האסטרטגיה, הפיתוח העסקי והרישוי עבור באייר: "בתחום העריכה הגנטית, אנחנו מחפשים את הטכנולוגיה בתחום ה-CRISPR (שיטה לעריכה גנטית), שתשמש לעריכת התאים בתוך הגוף.

"אנחנו משקיעים בחדשנות דרך קרן Bayer Leaps, כדי להיות עם היד על הדופק גם בתחומים שבהם אנחנו עוד לא מוכנים להשקעה הגדולה. לאחרונה חתמנו על הסכם עם חממת FutuRX הישראלית, ואני בטוחה שיהיו לנו שיתופי פעולה משמעותיים עם ישראל. יש לנו כבר הסכם עם אוניברסיטת תל אביב, שם פותח ‘לב מודפס' מתאי גזע, כך שניתן לנסות עליו תרופות וטיפולים שונים".

האם בעתיד אפשר יהיה ליצור איברים מודפסים מתאי גזע גם להשתלה?
דה בקר: "בלו רוק עומדת להשתיל תאי מוח, וזה מדהים, אבל נדרשו 10-15 שנים מאז שהכיוונים האלה הוכרזו כעתיד התחום ועד שאנחנו באמת רואים את זה בבני אדם. אני מעריכה שנראה טווח זמן דומה עד שהשתלת תאים תהפוך להשתלת איברים מלאכותיים. כך קרה פחות או יותר עם חיסוני ה-RNA".

וולפרם קריוס, סמנכ"ל לתחום שרשרת האספקה בחטיבת הפארמה של באייר, מגדיר את טכנולוגיית ה-CAR-T כ"רגע 'ג'ונה סאלק' שלנו", כלומר, הרגע המקביל למציאת החיסון לפוליו. "זו הייתה ההוכחה שתא יכול לשמש תרופה. אי אפשר בכלל לדמיין את המהפכה שמתקבלת כשאפשר לשנות כל גן בכל תא".

בלו רוק משתילים תאים, אך האם העתיד הוא עדיין הדפסה והשתלה של איברים שלמים?
קריוס: "יש לנו מספיק אתגר עם ‘סתם' תאים. אני מאוד נלהב לגבי העתיד בתחום ההדפסה של הרקמות, אבל יש המון מה לעשות עם תאים לא מודפסים".

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה היום על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה