גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורד פומה 1 ליטר: דינמי, זריז ונמרץ - גם בעלייה

הג'יפון העירוני החדש של פורד מתאפיין בעיצוב עם אזכורים משעשעים ואיכויות בולטות ● אלא שהמחיר יוביל אותו לקרב קשה בפלח הצפוף ביותר בשוק הרכב

בשבוע החולף ספג האגו התאגידי של קבוצת פורד שריטה כואבת, לאחר שחברת הדירוג Fitch העניקה דירוג פושר של BB+ ואופק דירוג שלילי להנפקת אג"ח להמרה בהיקף של 2 מיליארד דולר, שעליה הודיעה הקבוצה. נזכיר שבעבר הלא רחוק זכו ניירות הערך של יצרניות הרכב האמריקניות הגדולות לדירוג סופר-סולידי, ונחשבו ל"בונקר" של משקיעים מוסדיים ופרטיים עם פרופיל סיכון נמוך.

הפעם ציינו המדרגים כי מלבד השפעת משבר הקורונה, פורד סובלת מהמחסור המתמשך בצ'יפים בתעשיית הרכב, שפוגע בכושר הייצור שלה. בעיות שהעיבו עליה, עוד לפני המשבר, הן מבנה עלויות גבוה וצורך בארגון מחדש של מערך הייצור הגלובלי.

פורד מודעת היטב לבעיות הללו והתשובה שלה, לפחות בטווח הקצר, היא לדבר בשני קולות. באוזני המשקיעים, שהפכו את טסלה לסמל, משמיעה פורד את כל "הקולות החשמליים" הנדרשים. החודש, למשל, היא דיווחה על כוונתה להפוך החל מ-2030 ל"חברה של רכב חשמלי בלבד", ועל כוונה להשקיע מיליארדים בשנים הקרובות בהקמת קווי ייצור לרכב חשמלי, בין השאר בגרמניה ובטורקיה. במקביל היא גם פנתה בימים האחרונים לקונגרס האמריקני בבקשה לקדם שורת תמריצים לפיתוח רכב חשמלי.

בו בזמן היא גם משמיעה ללקוחות האמריקניים את "מוזיקת הקאונטרי" החביבה עליהם. כלומר: קנו מאיתנו כלים גדולים, חזקים ואמינים, ששותים בשפע בנזין זול. עם כל הכבוד לחשמליות, אלה הכלים שמפרנסים את החברה, ובשנה החולפת מכרה פורד 786,422 טנדרים מסדרת ה-F האולטרה-רווחית שלה - לצד עוד כמה מאות אלפי רכבי כביש-שטח, שמבוססים על אותה פלטפורמה.

אבזור בלי נדיבות

לפורד יש גם קול שלישי, רפה יותר, שעמו היא פונה לקהל האירופאי המתוחכם. באגף הזה היא מנפקת דגמי MASS קומפקטיים ואופנתיים, שלא מנסים לשנות את העולם או לייצר רווחי עתק, אלא בעיקר לשמור על נוכחות תחרותית. לקטגוריה הזו שייך הג'יפון "פומה", שנחת אצלנו החודש.

חיצונית נראה שמעצבי פורד ניגשו לפרויקט במצב רוח משועשע. לפיכך הם ציידו את הג'יפון הקומפקטי שלהם בעיצוב שנראה כמו חיקוי מוקטן ודי מדויק של רכבי הפנאי הספורטיביים של פורשה, מקאן וקאיין. מלבד הסמל של פורשה, כל האלמנטים המוכרים נמצאים שם: פנסי חזית אלכסוניים דמויי עיני חרק, כונסי אוויר גדולים בתחתית הפגוש הקדמי, פרופיל צד "מהיר" עם קו שמשות שנמתח לאחור בזווית חדה ופרופורציות רחבות-נמוכות.

כל העסק נדחס לממדים די תקניים לפלח, עם אורך של 4.19 מ' וגובה של 1.55 מ' בלבד. המוטיב הספורטיבי מודגש אפילו יותר בגרסאות המאובזרות, אבל אפילו בגרסת הבסיס הרכב נראה שונה ונמרץ. הדמיון לפורשה משעשע, אם כי קרוב לוודאי שלא את אנשי פורשה.

תא הנוסעים מחזיר אותנו לטריטוריה הטבעית של הרכב. הסף ממוקם בגובה נוח לכניסה ויציאה, הגג ממוקם בגובה סביר, אם כי פחות נדיב לעומת כמה מהמתחרות, המושבים הקדמיים נוחים ותומכים היטב, והמושב האחורי מיועד בעיקר לשני מבוגרים ואולי גם ילד מזדמן. מרחב הרגליים מאחור מתקבל על הדעת, אך עם בסיס גלגלים באורך 2.59 מ' בלבד הוא לא קורא תיגר על המובילות בתחום, דוגמת סקודה קאמיק. תא מטען בנפח 410 ליטר עונה על הדרישות המשפחתיות הטיפוסיות, וממוקם קרוב לראש הרשימה בפלח.

 

עיצוב הפנים מודרני וידידותי לעין, עם שלל קימורים ומשטחי דיפון בשרניים מחומרים רכים. איכות הייצור הראשונית מותירה רושם מוקפד עם מעט מאוד רחשים מיותרים, ובידוד רעשי החוץ יעיל. הנדסת האנוש פשוטה ויעילה, אך בכל הנוגע לאבזור תקני נטשה פורד את הנדיבות שהתרגלנו לקבל בדגמים כמו פוקוס וקוגה, ואימצה את הגישה הגרמנית המרגיזה של "תרצה - תשלם".

ב-128 אלף שקל לא מקבלים פתיחת דלתות או התנעה ללא מפתח, וגם לא בלם יד חשמלי, שליטה ידנית בהילוכים מגלגל ההגה או לוח מחוונים דיגיטלי, שכלולים בחבילות האבזור הבכירות יותר. גם צביעה חיצונית בשני גוונים היא אופציה בתשלום. בגרסת הבסיס שבה נסענו התנחמנו במערכת מולטימדיה גדולה ובהירה יחסית עם שלל אפליקציות, ובמערך מקיף של עזרי נהיגה בטיחותיים וסמי-אוטונומיים.

בלי קפריזות טיפוסיות

השם "פומה" הוצמד בעבר לדגמי ספורט עממיים ומהנים של פורד, ונראה שבחברה החליטו שלא לשאת את שמם לשווא. התוצאה היא תחושה דינמית מפתיעה ומרעננת מאוד למוקירי נהיגה. זה מתחיל במנוע 1 ליטר עם שלושה צילינדרים, שמייצר 125 כ"ס, אבל בזכות כיול ספורטיבי של תיבת ההילוכים מרגיש הרבה יותר נמרץ מכפי שמעידים הנתונים, ואפילו מטרטר בקול נעים לאוזן.

המשקל העצמי של הרכב די גבוה יחסית למקובל - תאוצה מאפס ל-100 קמ"ש ב-10.2 שניות אינה עוצרת נשימה. אבל למנוע יש די כוח להאצות נמרצות מהרמזור ולעקיפות, והוא סוחב היטב בעליות גם עם ארבעה נוסעים, ולא מתלונן בעת שיוט במהירויות של 140 קמ"ש פלוס. התיבה מרגישה רהוטה ונטולת קפריזות טיפוסיות לתיבות כפולות מצמדים, אם כי מטבע הדברים מצב התכנות החסכוני נוטל ממנה את העוקץ. ניצול פוטנציאל הביצועים יביא את צריכת הדלק הריאלית לאזור ב-14 ק"מ לליטר, די רחוק מהמוצהר אבל להנאה יש מחיר.

גם התחושה הדינמית מציבה את הפומה גבוה מעל הממוצע בפלח. אחרי שמנטרלים את מערכת הסיוע להיגוי, שמחבלת ככל יכולתה בהיזון החוזר, מקבלים היגוי ישיר, מהיר וחד כמו במכוניות סופר-מיני ספורטיביות מדור קודם.

מרכז הכובד הנמוך, בשילוב עם חישוקים רחבים וגומי איכותי, מעניקים למכונית אחיזה מצוינת על כבישים מתפתלים, העברות משקל זריזות ומעט מאוד נטיית גוף תחת עומס. בקיצור, זו שלדה שתואמת היטב את מערכת ההנעה המפולפלת, ומעניקה הנאות "של פעם". המחיר הוא כיול נוקשה יחסית של בולמי הזעזועים, אם כי לא ברמה שממש פוגמת בנוחות הנסיעה על כבישים עירוניים משובשים.

מחיר הפומה מתחיל בכ-128 אלף שקל בגרסת הבסיס, ונוסק עד 145 אלף שקל לגרסה הבכירה, כולן עם אותה מערכת הנעה. בשורה התחתונה, זהו רכב פנאי נאה, זריז ושימושי, אבל הוא יוצא לפלח הצפוף ביותר בשוק הרכב הישראלי - מול מתחרות קרוב ל-12 מתחרות, שחלקן יותר חזקות, יותר גדולות ויותר מאובזרות. יתרונו הגדול הוא ביכולות הדינמיות המצטיינות שלו, אבל אי אפשר שלא לתהות כמה לקוחות בישראל עדיין מעניקים לכך משקל.

חלק מהמתחרות

סיאט ארונה

122 אלף שקל עולה גרסת ה-FR המאובזרת של סיאט ארונה. המכונית מעט קצרה וצרה מהפומה, ובסיס הגלגלים שלה קצר יותר ב-2 ס"מ אבל תא המטען מציע נפח כמעט זהה. המנוע הוא טורבו-בנזין בנפח 1 ליטר שמייצר 115 כ"ס, אבל בזכות משקל עצמי קליל הרכב מאיץ ל-100 קמ"ש ב-10 שניות. האבזור התקני כולל חבילת בטיחות מקיפה.

יונדאי קונה 2021

במחיר של 128-139 אלף שקל מציע הג'יפון של יונדאי, שעבר חידוש לאחרונה, ממדים חיצוניים ופנימיים דומים לאלה של הפומה ותא מטען של 371 ליטר. העיצוב החיצוני והפנימי עבר שדרוג, והאבזור התקני בכל הדגמים כולל מערך בטיחותי מקיף. נקודת המכירה העיקרית היא מנוע טורבו, שהספקו עומד על 197 כ"ס. ההאצה מאפס ל-100 קמ"ש אורכת 7.7 שניות.

פז'ו 2008

במחיר של 128-144 אלף שקל מציע ה-2008 החדש עיצוב מסוגנן, ממדים נדיבים ותא נוסעים מרווח ועתיר אלקטרוניקה. המנוע הוא 1.2 ליטר טורבו בנזין שמייצר 130 כ"ס, ובסיוע תיבה אוטומטית בת 8 מהירויות מאיץ את הרכב ל-100 קמ"ש ב-10.3 שניות. התנהגות הכביש חדה ונעימה.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים