גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהלת הקורונה מאחורינו? מכירות המזון והמשקאות צנחו ב-17% לעומת מרץ 2020

לפי נתוני סטורנקסט, מכירות הענף ברבעון הראשון ירדו ב־3% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אז פרצה הקורונה והישראלים פשטו על חנויות המזון ● היקף המכירות קטן ב–352 מיליון שקל ● חברות שרשמו את הצמיחה הכי גדולה לפני שנה, מציגות כעת את הירידה הכי גדולה

קניות בסופר. השפעות הקורונה עדיין נוכחות בשוק / צילום: Shutterstock
קניות בסופר. השפעות הקורונה עדיין נוכחות בשוק / צילום: Shutterstock

שנה אחרי פרוץ מגפת הקורונה בישראל ובהלת הקניות שליוותה את תחילתה, ושוק המזון והמשקאות המקומי מתכווץ ב-3.3% ברבעון הראשון של 2021. לפי נתוני סטורנקסט, המתבססים על הקופות ברשתות הקמעונאות, מכירות שוק המזון ברבעון הראשון של 2021 קטנו ב-352 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל ב-2021.

בהסתכלות על חודש מרץ לבדו, רושם שוק המזון והמשקאות שחיקה של 17.3% לעומת מרץ 2020, אז התפרצה מגפת הקורונה בישראל והביאה לבהלת קניות מוגברת שהביאה לשיא כל הזמנים במכירות בחודש מרץ.

כמעט כל יצרניות המזון הגדולות רשמו במרץ הנוכחי ירידות, כך שמי שהכי צמחה במרץ 2020, תציג את הקיטון המשמעותי יותר במרץ 2021 ולהיפך - יצרניות שהציגו ביצועים חלשים במרץ שעבר מציגות עתה צמיחה.

הפער במכירות נוגע גם להסתערות על הסופרמרקטים שקדמה לסגר הראשון וגם להשפעת הסגר עצמו, שהשבית את בתי המלון, המסעדות, הברים, אולמות האירועים, והנסיעות לחו"ל.

נציין כי גם השנה, בדומה ל-2020, מרץ הושפע ממכירות חג הפסח.

גם בחודש הנוכחי נהנו יצרניות המזון והרשתות מכך שהשפעות הקורונה עדיין כאן, השמיים עדיין לא נפתחו במלואם, ורבים מהישראלים בילו את חג הפסח בארץ ולא בחופשות בחו"ל שמאפיינות את התקופה בעיתות שגרה.

 

תנובה - ירידה של 100 מיליון שקל במכירות 

אז מי מהיצרניות הצליחו לצמוח ברבעון ומי פחות? תנובה, יצרנית המזון הגדולה בישראל רושמת במרץ ירידה במכירות של 17% לעומת מרץ אשתקד, לסך של 489 מיליון שקל. מדובר בירידה במכירות הקמעונאיות של 100 מיליון שקל לעומת 2020, כאשר הירידה הזו מתבקשת לאחר שבמרץ אשתקד הצמיחה של תנובה עמדה על 30%. את הרבעון הראשון של 2020 מסכמת תנובה עם נתח שוק של 14%, וקיטון במכירות של 3% לסך של 1.46 מיליארד שקל.

המתחרה השנייה בגודלה בשוק המזון המקומי, שטראוס, מסכמת את חודש מרץ עם ירידה של כ-13% במכירות ברשתות הקמעונאות לסך של 453 מיליון שקל. בדומה לתנובה, גם שטראוס רשמה במרץ אשתקד זינוק במכירות של 31%, מה שמסביר את הירידה שהיא חווה כעת. את הרבעון הראשון מסיימת שטראוס עם נתח שוק 12.5% ועם שחיקה קטנה בהרבה של מתחרותיה, של 1% בלבד בהשוואה לרבעון המקביל ב-2020, לסך של 1.3 מיליארד שקל.

קצב הצמיחה של אסם-נסטלה, יצרנית הבמבה והקשטופ במרץ 2020 היה חריג גם בהשוואה לזה של שטראוס ותנובה ועמד על כ-42%, מה שמביא אותה כעת לרשום ירידה חדה מהן במרץ הנוכחי. כך, אסם-נסטלה מציגה במרץ 2021 קיטון במכירות של 23% לסך של 305 מיליון. בסיכום הרבעון הראשון של 2021 רושמת אסם-נסטלה שחיקה קלה בנתח השוק שלה ל-9%. כמו כן, המכירות הכספיות שלה ב-2021 נשחקו ב-6% לסך של 941 מיליון שקל.

החברה המרכזית, היצרנית של קוקה קולה ישראל וטרה, הציגה קצב צמיחה מרשים במרץ שעבר אך נמוך במעט מזה של יתר מתחרותיה הגדולות, מה שמאפשר לה כעת להיות אחת החברות היחידות שמציגות צמיחה בסיכון הרבעון הראשון של 2021. במרץ לבדו רושמת החברה המרכזית שחיקה מינורית יותר ביחס למתחרות של כ-7% בלבד לסך של 222 מיליון שקל, ואילו בסיכום הרבעון היא אפילו מציגה צמיחה של 1.8% לסך של 620 מיליון שקל.

נטו נהנית מהמעבר לבשר טרי

לעומת זאת נטו, היצרנית של שלושת האופים, דלידג וטיבון ויל, שהציגה צמיחה יוצאת דופן וגבוהה גם ביחס למתחרות של כ-52% במרץ אשתקד, רושמת עתה שחיקה של כ-28% במכירותיה שהסתכמו לפי נתוני סטורנקסט (שאינם כוללים מכירות של עופות, דגים ובשר טריים) ב-134 מיליון שקל. את הרבעון הראשון של 2021 היא מסכמת עם שחיקה במכירות הקמעונאיות של כ-11% לסך של 379 מיליון שקל.

ואולם, מנתונים שהעבירה נטו לגלובס שכוללים את מכירת הבשר, הדגים והעופות הטריים שהיא משווקת, עולה כי המכירות של החברה בחודש מרץ נשחקו "רק" ב-6% ביחס למרץ 2020, לסך של 261 מיליון שקל. לעומת זאת, לפי נתוני נטו את הרבעון השלישי היא מסכמת עם גידול במכירות של כ-4% לסך של 666 מיליון שקל, ונתח שוק של 6.2%, אשר בהתבסס על הנתונים שמסרה, ממצב אותה כיצרנית המזון הרביעית בגודלה (לעומת נתח שוק של 3.6% לפי נתוני סטורנקסט). הביצועים של נטו משקפים את המעבר מצריכת בשר, דגים ועופות קפואים לטריים, כשהצמיחה בקטגוריות הללו מהותית בהרבה.

גם ביוניליוור, היצרנית של דגני הבוקר של תלמה, נרשמת מגמה דומה לאחרות. החברה מסכמת את 2021 עם ירידה של 32% במכירות מזון לרשתות הקמעונאות לעומת החודש המקביל ב-2020 לסך של 74 מיליון שקל. את הרבעון הראשון של 2021 מסיימת יוניליוור עם נתח שוק 2.4% וירידה של 10% במכירות לסך של 251 מיליון שקל.

יפאורה תבורי רושמת גידול

ומי הן היצרניות הנוספות שבולטות לחיוב? יפאורה תבורי היא היצרנית היחידה שמצליחה להציג גידול בחודש מרץ הנוכחי עם עלייה במכירות של כ-2% לסך של 66 מיליון שקל, כשגם את הרבעון הראשון של 2021 היא מסכמת עם צמיחה של כ-5% לסך של 167 מיליון שקל.

בהסתכלות רבעונית, מחלבות גד היא החברה הצומחת ביותר כשהיא מצליחה להציג גידול במכירות של כ-15% לעומת הרבעון המקביל אשתקד לסך של 117 מיליון שקל, כשאת מרץ לבדו היא מסכמת עם יציבות שמתבטאת בשחיקה מינורית של פחות מאחוז.

ומי בלטו לשלילה? מאפיית אנג'ל שבאופן טבעי החודש בו חל חג הפסח הוא חודש חלש מבחינתה בשל הפסקת מכירת החמץ ברוב רשתות המזון בישראל, רושמת ירידה של כ-33% במכירות ברשתות הקמעונאות במהלך מרץ לסך של 29 מיליון שקל, כשאת הרבעון הראשון של 2021 היא מסכמת עם שחיקה של 12%.

שתי שחקניות נוספות שחיקה חדה במכירות הן סוגת שמכירותיה לשוק הקמעונאי ירדו בכ-42% בחודש מרץ לעומת החודש המקביל אשתקד, שהתאפיין באגירת מזון יבש שמהווה את עיקר התמהיל שלה לסך של 41 מיליון שקל. ההשפעה לכך ניכרת בסיכום הרבעון כשהיא רושמת ירידה של 19% לעומת הרבעון המקביל עם מכירות של 120 מיליון שקל.

עוד שחקנית שבולטת לשלילה החודש היא דיפלומט, היבואנית של מותגים כמו היינץ, קלוגס, קיקומן והיצרנית של טונה סטארקיסט. מכירותיה לשוק הקמעונאי נשחקו במרץ 2021 בכ-35% לעומת החודש המקביל בשנה שעבר לסך של 106 מיליון שקל. על הרקע הזה דיפלומט, שמניותיה הונפקו לראשונה בחודש שעבר בבורסה בת"א מסכמת את הרבעון הראשון של 2021 עם שחיקה במכירות הקמעונאית של כ-12% לסך של 223 מיליון שקל.

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים