גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטראוס רוצה להטמיע סופר-פוד ירוק בתוך המוצרים שלה

שטראוס חתמה על הסכם אסטרטגי עם חברת האגרו-טק הינומן ותשלב את צמח המים "מנקאי" בחלב, ביוגורט ובחומוס

מנקאי. לא אמור לשנות את חוויית המוצר של הצרכן / צילום: שחר פליישמן
מנקאי. לא אמור לשנות את חוויית המוצר של הצרכן / צילום: שחר פליישמן

שטראוס מסמנת את המנקאי כסופר-פוד הבא: חתמה על הסכם אסטרטגי עם חברת האגרו-פוד-טק הינומן. במסגרת הסכם שיתוף-הפעולה שטראוס נערכת לייצר מוצרים שיכילו את המנקאי בשורה ארוכה של מוצרים וקטגוריות, ובראשם משקאות חלב, מעדנים, יוגורטים, חומוס ופסטה מצוננת. ההסכם מעניק לשטראוס בלעדיות על השימוש ברכיב הזה בקטגוריות בהן היא פועלת, והיא רואה בו חדשנות מהסוג שאמור להעניק לה יתרון תחרותי מול הצרכנים.

אז מה זה בעצם מנקאי? מדובר בזן של צמח מים שגדל בישראל באמצעות בריכות מים על-ידי חברת הינומן, והוא מוגדר כ"ירק העלים הזעיר בעולם" - בגודל של 0.5 מילימטר. לירק הזה מיוחסים ריכוז גבוה של חלבון, ברזל ומרכיבים נוספים שאמורים לתרום לבני האדם. במסגרת ההסכם בין השתיים נקבע כי הינומן תגדל את הירק עבור שטראוס ותספק לה אותו כנוזל מקורר.

עתה משוכנעים בשטראוס כי בניגוד להבטחות גדולות מן העבר שהגיעו ונמוגו או נשארו ברמה של נישה של חובבי מזון בריא בחנויות הטבע או במדפים יעודיים ברשתות המזון והפארם, הפעם מדובר במוצר שיצליח להיכנס אל לב ליבו של המיינסטרים וישולבו במוצרי צריכה שפונים לקהלים רחבים יותר.

היתרון המרכזי שאמור לפי שטראוס לאפשר את הקפיצה הזו הוא העובדה שמדובר בירק זעיר שניתן להטמיע בשלמותו בתוך מוצרי מזון מבלי שהם ישנו את החוויה של הצרכן - מבחינת טעם ומבחינת ריח, בעוד שהצבע שלו יאפשר לצרכנים לזהות שהם אוכלים משהו שמכיל צבע ירוק.

"ראינו שהוא יכול להיות דבר מאוד משמעותי בשוק ולהביא בשורה בעולם המזון. השתכנענו שיש למנקאי ערכים יוצאי דופן, ואין לו טעם לוואי שמצריך להתחיל למסך, מה שמאפשר להכניס אותו לכל מוצר", אומר לגלובס מנכ"ל שטראוס, אייל דרור.

את היתרון הזה מחדד גם מנכ"ל הינומן, רון סלפטר: "פתאום נולדת אפשרות להעצים את המזון בירק שלא יעשה הבדל בטעם ובריח, אבל ייתן פתרונות שקיימים בתוספי תזונה". לדבריו, "בניגוד לאצה, מנקאי זה ירק שגדל על פני המים. כשמוציאים אצה ממים מלוחים או מתוקים, יש לה אפקט של ריח וטעם, כי היא פוגשת לראשונה חמצן. המנקאי צומח על פני המים, ולכן אין לו בעיה של ריח". והוא מוסיף: "המנקאי זה דבר שרואים אותו בעין. או כמו שהשף אייל שני אמר לי: זה הדבר הכי חשוב בכל המנקאי שלך, כי הלקוחות רואים את הבריאות שהם שילמו עליה. הם לא צריכים לסמוך רק על מה שכתוב בתווית".

אגב, השם "מנקאי" הוא לא שם מדעי, אלא ניתן לירק בישראל על-ידי הינומן, והמשמעות שלו היא למעשה מן-חי, כלומר המן שבני ישראל קיבלו מהשמיים, והמילה "חי". השם הנפוץ למשפחה של הירק בחו"ל הוא "Duckweed". 

כבר היום ניתן למצוא את המנקאי במסעדות מסוימות בישראל, או כמוצר מוקפא שנמכר בחנויות טבע ואפילו בשופרסל, אך ההסכם הנוכחי יהווה למעשה כניסה חיבור ראשון שלו לתוך מוצרים של יצרנית מזון גדולה בישראל. לחיבור עם שטראוס קודם חיבור עם ענקית חומרי הגלם לתעשיית המזון היפנית אג'ינומוטו, אשר השקיעה בחברה וברכישת זכויות ההפצה ביפן קרוב ל-20 מיליון דולר.

בדומה למוצרים מועשרים בחלבון עליהם חברות המזון גובות פרמיה על הערך המוסף שהם מתיימרים לספק, כך גם במקרה של המנקאי. מדובר בירק לא זול - מארז של 12 קוביות קפואות במשקל 320 גרם נמכר בשופרסל ב-75 שקל.

המוצרים הראשונים שיגיעו למדף יהיו משקאות חלב ויוגורט שיימכרו תחת המותג המקורי שלהם - דנונה ויטבתה, ויכילו בתוכם את הירק, מה שיצבע אותם בירוק. עדיין לא ברור עד כמה תוספת הירק הזו אמורה לייקר את המוצר, שכן שטראוס עדיין בוחנת את המינונים שלו בכל אחת מן הקטגוריות. בהקשר זה מציין דרור: "אנו בוחנים את הכמות לשים במוצר, וזה ישפיע על התמחיר". סוגיה נוספת שעדיין נדרש לה פתרון הוא השפעת הירק על חיי המדף של המוצרים, כלומר על התוקף שלהם.

ככל שיצליח, בהינומן מקווים כי החיבור בין השתיים יוכל לשמש עבורה מקפצה לשיתופי-פעולה עם השותפות הבינלאומיות של שטראוס - פפסיקו (בחטיפים ובמכירות החומוס שלה בחו"ל) ודנונה (במחלבות). מפעל הגידול הראשון של הינומן הוקם יחד עם קיבוץ בארי ובו בריכות ענק בהן הוא מגודל. מפעל הייצור ובית האריזה ממוקם בנתיבות, ומטה החברה ומחלקת המחקר והפיתוח פועלים מראשון לציון.

ומה בנוגע לתחרות מחו"ל? בהינומן אומרים כי "בניגוד לאצה או לג'וג'י ברי, המנקאי הוא ירק בבעלות. הוא זן מושבח, ויש עליו זכויות מטפחים, עם פטנט רשום בארה"ב". הוא מציין כי "בארה"ב פועלת שחקנית מרכזית שמגדלת גם היא מוצר שמבוסס על זן של הצמח, והמוצרים שלה נמכרים בשלב זה בתור אבקה" .

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד