גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רדהיל מתקדמת עם התרופה לקורונה: "תוכל להיות מוצר מוביל בפורטפוליו שלנו"

הוועדה המייעצת החיצונית של רדהיל קבעה כי ניתן להמשיך בניסוי שלה בתרופה לקורונה ● סמנכ"ל התפעול: "יש לנו בפיתוח מוצר נוסף לקורונה, כך שנוכל לבנות פעילות משמעותית בתחום" ● השנה החולפת הייתה הראשונה עם מכירות משמעותיות של התרופה לחיידק ה. פילורי

דרור בן אשר, מנכ"ל רדהיל / צילום: אריק סולטן
דרור בן אשר, מנכ"ל רדהיל / צילום: אריק סולטן

חברת התרופות רדהיל , הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 341 מיליון דולר, הודיעה לפני מספר ימים כי עברה בדיקה רביעית של הוועדה המייעצת החיצונית שלה, אשר קבעה שוב כי החברה יכולה להמשיך בניסוי שלה בתרופה לקורונה - מאחר שאין תופעות לוואי משמעותיות, ויש סיכוי סביר כי הניסוי יעמוד ביעדי היעילות שלו. הודעה כזו אינה ערובה לסיום מוצלח של הניסוי, אך זהו סימן טוב. אם הניסוי אכן יצליח, החברה עשויה לקבל את האישור לשיווק תרופה לקורונה בעוד חודשים ספורים.

רדהיל הישראלית, שהוקמה ב-2009, עוסקת ברכישת הזכויות, ובפיתוח ושיווק של תרופות, במגוון תחומים, עם דגש על מערכת העיכול. השנה החולפת הייתה שנת המכירות המשמעותית הראשונה של התרופה המובילה שלה, קוקטייל אנטיביוטיקה לטיפול בחיידק ה. פילורי (שגורם אולקוס) - ששיווקה החל זמן קצר טרם פרוץ הקורונה. אחת מהתרופות שהחברה רכשה, טיפול לסרטן בשם Yeliva, נראתה לרדהיל כמתאימה לנגיף covid 19.

גלעד רדאי, סמנכ"ל התפעול בחברה, מספר כי "התרופה מעכבת חומר בגוף בשם sphingosine kinase-2 (SK2), שמעורב בכמה תהליכים של פעילות דלקתית בגוף, וגם של האופן שבו הווירוס משתלט על התאים לטובת שכפול. לכן המוצר הזה מתאים גם לעכב את ההדבקה של התאים בווירוס והתרבותו בתוך התאים, וגם לשלב השני של המחלה, שבו מערכת החיסון מגיבה בתגובה מוגזמת לווירוס, והיא בעצמה פוגעת בגוף".

עד היום, מה היה ידוע על המנגנון הזה?
רדאי: "אנחנו רכשנו את התרופה הזו מחברה אמריקאית קטנה שיצאה מן האקדמיה. המוצר היה בשלב מאוד מוקדם ואנחנו פעלנו מהר. עד היום המנגנון הזה לא שימש שום תרופה אחרת. עוד לפני הקורונה, הכרנו גם את היכולות האחרות של התרופה, ותכננו לפתח אותה למחלות דלקתיות, וגם למחלות זיהומיות. אפילו התחלנו לעבוד על תרופה במנגנון הזה לאבולה, אבל הפסקנו כשמגפת האבולה דעכה. כשהגיעה הקורונה, היה ברור לנו שיש לנו משהו ייחודי".

כיום התרופות האנטי-ויראליות מכוונות בדרך כלל לשלב הראשון של המחלה, והאנטי-דלקתיות - לשלבים המאוחרים יותר של המחלה. לאיזה שלב אתם מכוונים?
"הניסוי שאנחנו עורכים הוא בחולים מאושפזים, עם דלקת ריאות וצורך בחמצן, אבל לא הנשמה מלאכותית. בניסוי הקודם, שנערך ב-40 חולים, הראינו כי תוך 14 יום 52% מהמטופלים לא היו זקוקים לחמצן, לעומת 22% מקבוצת הביקורת, ורבים יותר מן החולים המטופלים השתחררו מבית החולים.

"אנחנו מאמינים שאנחנו יכולים להיות רלוונטיים גם לשלבים מוקדמים יותר, וכך להרחיב את פוטנציאל השוק. המוצר שלנו ניתן בבליעה, כלומר אינו מחייב ביקור בבית החולים, ולכן יכול להיות רלוונטי גם לחולים שעדיין לא מאושפזים. קל וזול יחסית להפיץ אותו".

בניסוי נצפו תופעות לוואי?
"לא היו תופעות לוואי שנחשבו משמעותיות".

"המדינות רוכשות באופן מרוכז"

מה השלב הבא?
"גייסנו כ-75% מהמטופלים הדרושים, מתוך כ-340 חולים שצפויים להשתתף בניסוי. אנחנו מעריכים שנוכל להגיש את התוצאות לאישור תוך חודשים ספורים. האישורים בתחום הקורונה עד כה התקבלו מאוד מהר, בתנאי שהתוצאות יהיו כמו שאנחנו מצפים, כמובן. השיווק לא ייעשה דרך ערוצי ההפצה של המוצרים הקיימים שלנו, אלא בדרך כלל המדינות השונות הן אלה שרוכשות את התרופות באופן מרוכז. מהבחינה הזו השיווק הוא פשוט יותר".

אתם רואים את המוצר הזה מהווה חלק משמעותי מהפעילות שלכם?
"כן. אם המוצר הזה יאושר גם לשלבים מוקדמים יותר של המחלה הוא יכול להיות מוצר מוביל בפורטפוליו שלנו. יש לנו מוצר נוסף לקורונה בפיתוח, שעובד במנגנון אחר, ומיועד לשלבים הראשונים של המחלה, כך שאנחנו יכולים לבנות פעילות משמעותית בתחום הזה".

בתחילת הקורונה ראינו המון פעילות בתחום התרופות, ואז המיקוד עבר, ובצדק, לחיסונים. מה קורה בעולם התרופות כרגע?
"התרופות הקיימות בשוק, התוצאות שלהן מבוססות על מעט מידע יחסית, או על מידע שסותר את עצמו, או שהשפעתן לא מאוד חזקה. המוצר הכי יעיל הוא בעצם הסטרואיד הישן והטוב דקסמתזון. לחלק מהתרופות יש בעיות נגישות, כאמור. צריך לתת אותן בעירוי רק בבתי החולים.

"זה קרה כנראה בגלל המיקוד בחיסונים, שהוביל לכך שלא היה מיקוד מערכתי במציאת תרופה, אלא כל חברה פעלה לבדה. לא הייתה לחברות עזרה במציאת חולים בניסויים, בתעדוף הניסויים. הייתה תחרות רבה בין החברות על החולים".

רדהיל רשמה כאמור ב-2020 הכנסות של 64 מיליון דולר, עם רווח גולמי של 27.5 מיליון דולר. בקופת החברה היו 100 מיליון דולר נכון לסוף הרבעון הראשון של 2021. ההפסד הנקי עמד על כ-72 מיליון דולר. לחברה מוצרים נוספים בפיתוח, כולל מוצר לטיפול במחלת קרוהן, הנמצא לקראת סיום הניסויים הקליניים, ומוצר לטיפול בדלקת ריאות מסוג NTM, הנמצא בשלב III של הניסויים הקליניים.

מדד "תל אביב קורונה" עוד לא הוכיח את עצמו

לא מעט חברות ביומד הנסחרות בבורסת ת"א הודיעו עם פרוץ מגפת הקורונה, כי יפתחו מוצרים לתחום הזה, וזכו בתגובה לעלייה נאה במניותיהן. היה היגיון מסוים בהתנפלות: חלק גדול מן החברות מפתחות מוצרים שיש להם פעילות אנטי-דלקתית, או מוצרים שניתן להסב כך שתהיה להם פעילות אנטי-דלקתית, והדלקת העודפת היא חלק מן המנגנון שמתרחש בקורונה, ומוביל לתחלואה בשלבים המאוחרים.

כל החברות שעוסקות בתחום תאי הגזע, כמו פלוריסטם, בונוס וקדימהסטם, בחנו את הפעילות האנטי-דלקתית של התאים שלהן. חברות שמפתחות תרופות שאנטי-דלקתיות היא חלק ממנגנון הפעולה שלהן, כמו אנלייבקס, כן פייט, קמהדע וגלמד (ישראלית שנסחרת בנאסד"ק), פנו אף הן לכיוון זה. מבין הללו, רק אנלייבקס ובונוס הצליחו לשמר עליות משמעותיות במניה, שהופיעו בעקבות הכניסה לתחום, אם כי גם חלק מן האחרות הצליחו לגייס הון, שאולי לא היה זמין להן בלי חגיגת הקורונה.

מי שנהנו באמת מן המצב היו החברות שמטפלות בכאן ובעכשיו של הקורונה, ולא מציעות מוצר חלום. אלה הן חברות הבדיקות, באטם ואופקו, שהתגייסו במהירות למשימה והפגינו עלייה אמיתית במכירות. גם עם דעיכת הקורונה, הביקוש לבדיקות נראה כממשיך וכצפוי להימשך לפחות במהלך השנה הקרובה.

רדהיל

הוקמה בשנת 2009 ● פעילה בפיתוח ושיווק תרופות בעיקר בתחום מערכת העיכול ● מנוהלת בידי דרור בן אשר ● שלב בפעילות: שנה ראשונה של הכנסות מהמוצר העצמאי הראשון ל-ה. פילורי ● שווי השוק של החברה 341 מיליון דולר ● בשנת 2020 רשמה הכנסות בסך 64 מיליון דולר

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"