גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורנשטיין: "טוב שהדירקטורים ייקחו סיכון מחושב. לניהול שמרני יש מחיר כבד"

נשיא ביהמ"ש המחוזי בת"א, שפרש לאחרונה, השתתף במפגש בנושא חדלות פירעון והציג את ההליך מצידו של ביהמ"ש: למה כדאי להגיע להסדר לפני שפונים להליך בביהמ"ש, איך ביהמ"ש מתייחס להתנגדות נושים, ואיך יכול עו"ד לתפוס את תשומת-ליבו של השופט בטיעון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין ועו"ד ד"ר איתי הס / צילום: משרד אגמון ושות'
השופט בדימוס איתן אורנשטיין ועו"ד ד"ר איתי הס / צילום: משרד אגמון ושות'

איתן אורנשטיין נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שפרש לאחרונה השתתף אתמול (ה') במפגש מקוון של משרד אגמון ושות' רוזנברג ושות' בנושא חדלות פירעון. בשיחה עם עו"ד ד"ר איתי הס, ראש מחלקת חדלון פירעון במשרד אגמון, סיפר אורנשטיין על הליכי חדלות הפירעון מהצד של בית המשפט - למה כדאי להגיע להסדר לפני שפונים להליך בבית המשפט, איך בית המשפט מתייחס להתנגדות נושים, מה דעתו על התערבות בשיקול-הדעת העסקי של נושאי המשרה בחברה ואיך יכול עו"ד לתפוס את תשומת-ליבו של השופט בטיעון.

אורנשטיין כיהן כשופט במשך כעשרים שנה מהם 4.5 שנים כנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב ונחשב למומחה בולט בתחום חדלות הפירעון. קודם לכן עבד כעו"ד בשוק הפרטי בעשרים שנה. היום הוא משמש כבורר ומגשר במשרדו של המגשר המוערך עמוס גבריאלי.

"יש יתרון גדול להגיע להסדרים מחוץ לבית המשפט בכל תיק, ובהליכי חדלות פירעון בפרט. אני אומר את זה כמי שבא ממערכת המשפט ושימש כנשיא" אמר אורנשטיין. לדבריו, "כשגוף נקלע לקשיים עדיף שיגיע להסדר עם נושיו לפני שהוא מגיע לבית המשפט. התוצאה בבית המשפט לא ידועה. בפירוק אין לך את השליטה, המושכות בידי הנושים ובית המשפט והסיכוי שתגיע לפירוק הרבה יותר גדול. לפירוק תמיד אפשר להגיע. עדיף לנצל את המומנטום לפני שמגיעים לבית המשפט".

בנוסף, "הסדר לפני הגעה לבית המשפט לרוב יהיה הרבה יותר אפקטיבי, יביא לתשואה יותר גדולה כי יש עלויות בהליך המשפטי, אילוצים, ירידה בשווי. לוקח זמן, עד שנכנס התיק, עד שמגיע התור, מתמנה בעל תפקיד. כל אלו לוקחים זמן ובינתיים השעון רץ".

באשר לעיתוי הוא מסביר כי זו "שאלת מיליון דולר": "קשה לדעת מה המועד. אנחנו קוראים לו אזור הדמדומים ממנו אין חזרה. אם הבנק סגר את הברז, אז זו נקודת אל חזור. אנשי הכספים צריכים להעביר מסרים לבעלים שהחברה נמצאת באזור דמדומים ומשם המורד מיידי". אורנשטיין ממליץ לרתום את הנושים הפיננסים, הבנקים וגם את נותני האשראי החוץ בנקאי כי הסיכוי להגיע להסדר גדול יותר אם הנושים הפיננסים עומדים מאחוריך.

"שאלה חשובה היא האם התאגיד יכול להשתקם. בעלי השליטה צריכים להצטייד באנשי מקצוע. גם אם באים לבנקים צריך להראות היתכנות כלכלית שהתאגיד יגיע להסדר ולא לפירוק. זו מטרה לא פשוטה אבל אפשרית".

איך בית המשפט רואה מצב בו הנושים מתנגדים להסדר הנושים?
"חוק חדלות פירעון נתן כלים לבית המשפט גם אם לא הושג הרוב הדרוש בכל האסיפות . בית המשפט יעשה שימוש בתנאים מסוימים. העיקרון המנחה הוא תום הלב, שיקולי המשך העסקת עובדים, אפשרות שההסדר יקוים. בהבימה נתתי משקל למפעל חשוב לחברה ואישרתי הסדר נושים למרות שלא היה רוב".

מתי לדעתך נכון לקבוע את נקודת הזמן בה על נושאי משרה לראות לנגד עיניהם קודם כל את טובת הנושים ורק אחר כך את טובת בעלי המניות?
"אחד מחבריי אמר על סעיף 288 (המאפשר הטלת אחרית על דירקטור או נושא משרה בשל מחדל שגרם לנזק לנושים - נ.ש.) שזו תקלה, שעדיף היה שלא יקבע. הסעיף מכניס את נושאי המשרה לדילמת האסיר. נושא המשרה חושש גם לנושים ובעלי המניות וגם באופן אישי".

אורנשטיין מסביר כי הציפייה היא שהדירקטורים ייקחו סיכונים. "אני רוצה להרגיע. המסר הוא שהתערבות בהפעלת שיקול-הדעת העסקי היא חריגה. טוב שהדירקטורים ייקחו סיכון מחושב. קשה לשרטט את הקו. אין פתרון בית ספר, אבל מצפים מדירקטורים לקחת סיכונים. זה יכול להיות מחדל אם הדירקטור יחשוש. למשל עסקה בתחום הנדל"ן עם סיכון מסוים והדירקטור נרתע, ואז זה עובר לחברה מתחרה, וזה בונזזה. זה פתח לתביעות. לניהול שמרני יש מחיר כבד".

איך ניתן לתפוס בטיעון את תשומת-ליבו של בית המשפט?
"יש תכונה אחת מאוד חשובה, והיא הבחנה בין עיקר וטפל. יש מול השופט ערימות של חומרים שמקשים על בית המשפט לברור אותו. צריך לזכור שהשופט עובד לבד עם עוזר משפטי והוא בסוף בן אדם. יש לו תכונות של בן אנוש. זה מאוד קשה להתמודד עם הררי חומרים".

לכן אורנשטיין ממליץ לעורכי הדין לכתוב באופן תמציתי, "לכתוב קצר זה הרבה יותר קשה מלכתוב ארוך. תמיד תעשו תמצית ותסבירו בקליפת אגוז. שהשופט ידע לאן לכוון. לפעמים רק בסעיף 380 של המסמך הייתי מבין על מה המחלוקת. אותו הדבר באולם, ובחקירות. מתחילים לשאול את העד על מהימנות, זה חשוב אבל זה לא האישיו, זה משעמם את השופט. השופט רוצה לשמוע את הדברים המהותיים".

טיפ נוסף שנותן אורנשטיין הוא לא להתעלם ולברוח מהקשיים הקיימים בתיק, שכן אז השופט עשוי לקבוע כי לא הייתה התמודדות, ולדחות או לקבל על בסיס זה את התביעה.

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים