גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיצוי הנפגעים: המסלול היעיל לתביעה, השפעת דוח מבקר ומתי יגיע הכסף

מומחים לדיני נזיקין מבהירים כי אין טעם להמתין להקמת מנגנון פיצוי ע"י המדינה, ויש להגיש תביעות אזרחיות ● בהתבסס על העבר, משפטי הנזיקין צפויים לקחת שנים, ודוח המבקר על הסכנות בהר מירון אומנם לא קביל בביהמ"ש, אך ישפיע על גובה הפיצויים ● גלובס עושה סדר

אבלים בהר מירון. עד היום משפחות נפגעים מאסון ורסאי לא קיבלו את הכסף / צילום: Associated Press, Amir Cohen
אבלים בהר מירון. עד היום משפחות נפגעים מאסון ורסאי לא קיבלו את הכסף / צילום: Associated Press, Amir Cohen

מי אחראי על הנזקים שנגרמו ל-150 הפצועים ולמשפחות 45 ההרוגים באסון בהר מירון ואיך יוכלו לקבל פיצוי על הנזקים שנגרמו להם? איך ישפיע דוח מבקר המדינה בעניין ההילולה בהר או ועדת חקירה ככל שתקום כזו? המומחים לדיני נזיקין מסבירים את המצב המשפטי ומה האפשריות העומדות בפני בנפגעים.

1. פיצוי מהמדינה?

האם הקורבנות צריכים להגיש תביעה או שהמדינה מגבשת מנגנון פיצויים, כיוון שמדובר באסון בסדר גדול לאומי?

אין תקדים לתשלום פיצויים יזום מצד המדינה בשלב כזה של אירוע, מעבר לתשלומים הסוציאליים מביטוח לאומי . לכן כל מי שנפגע באסון יצטרך להגיש תביעה עצמאית על הנזק שנגרם לו.

עו"ד ענת גינזבורג, מומחית בנזיקין ויו"ר ועדת נכים תגמולים ושיקום נכי צה"ל בלשכת עורכי הדין, מסבירה ש"אם המדינה תפצה, היא מודה בחבותה למעשה. באסון וורסאי - הוקם מנגנון פיצוי, אבל לקח המון שנים, ועד היום משפחות לא קיבלו את הכסף".

עו"ד אריאל פרויליך ממשרד פרויליך-פרחי מומחה לדיני נזיקין מציין כי ש"המדינה לא תדאג מראש, אין כל חוק שקובע זאת. השאלה היא האם לחכות לתוצאות של ועדת חקירה, ככל שתוקם, או להגיש תביעה מייד". לעמדתו, משפחות הנפגעים צריכות להגיש תביעה ולא להמתין. "החקירות יכולות להימשך זמן רב. נכון שבתי המשפט יטו לעכב את ההליכים, כי השופט רוצה לעשות עבודה קלה. ניהלנו על זה מלחמה עם בית המשפט והיו מקרים שהליכי חקירה התארכו ובית משפט לא המתין".

לדברי עו"ד ערן יעקובוביץ', מומחה לדיני נזיקין וביטוח ושותף במשרד צבי יעקובוביץ, "כל מי שניזוק צריך להגיש תביעת נזיקין רגילה נגד הגורמים לנזק. באסונות המוניים קודמים לא היה מנגנון. אף אחד לא יפצה את הקורבנות, אלא אם יעבירו חוק מיוחד שיקנה למי שנפגע זכויות ספציפיות.

"בגלל הייחוד של האירוע החריג, ראוי שהמדינה תיקח אחריות, תשלם פיצויים ואז תמשיך את ההתדיינות מול שאר הגורמים שצריכים להשתתף איתה. זה לא צריך להיות על הגב של המשפחות. הם לא צריכים להיגרר שנים בבית המשפט. יש פה אירוע עם נסיבות חריגות - אסון עם כמות גדולה מאוד של נפגעים עם אחריות ברורה של מישהו מהגורמים הממשלתיים".

2. גורל האחראים 

כמה זמן צפוי להיערך המשפט האזרחי בו יקבעו מעגלי האחריות לאסון?

משפט הנזיקין צפוי לקחת שנים אפילו אם המדינה תתערב ותקבע מנגנון פיצוי. באסון המכבייה ב-1997 התמוטט גשר מעל נחל הירקון ונהרגו ארבעה ספורטאים ו-69 נפצעו. ב-2001, ארבע שנים אחרי האסון, אישרה המדינה הקצבת 14 מיליון שקל לפיצויים. ההליכים האזרחיים הסתיימו בהסדרי פשרה יחסית במהירות בגלל הלחץ של יהדות אוסטרליה. המהנדס שתיכנן את הגשר, שני קבלנים, מנהל חברה ויו"ר הוועד המנהל של המכבייה הורשעו בגרימת מוות ברשלנות ונשלחו לעונשי מאסר של כשנתיים או עבודות שירות. 

באסון פסטיבל ערד ב-1995, שבו נהרגו שלושה בני נוער ונפצעו עשרות, כתוצאה מעומס מבקרים בהופעה של משינה. הפיצויים שולמו על-ידי עיריית ערד, עמותת פסטיבל ערד, המשטרה, מגן דוד ועוד חברות ההליך האזרחי של שתיים מהנערות נמשך 12 שנים עד שניתן פיצוי של 5 מיליון שקל. בהליך הפלילי, שהסתיים לאחר שש שנים, הורשעו חמישה אחראים, בהם מפקד המרחב מהמשטרה, שוטר שהיה מפקד אתר הפסטיבל, הבעלים של משרד הכרטיסים הדרן, מפיק הפסטיבל ומנכ"ל עמותת הפסיטבל, שנשלחו לכשנת מאסר או לעבודות שירות.

באסון ורסאי שהתרחש ב-2001 ושבו נהרגו 23 בני אדם ומאות נפצעו, נמשכים ההליכים האזרחיים עד היום. המשפחות ניהלו מאבק משפטי אזרחי נגד שורת נתבעים - בעלי האולם, משרד הפנים, מכון התקנים ועיריית ירושלים. בשל מחלוקת בנוגע לתשלום שכר-הטרחה של עורכי הדין התשלומים התעכבו שנים רבות. ב-2017 אישרה עיריית ירושלים 70 מיליון שקל לפיצויים. הכנסת חוקקה חוק סיוע לנפגעים ב-2002 והוקמה ועדת חקירה ממלכתית. בעלי האולם, המהנדס של תקרת הפלקל ועוד שלושה מהנדסים הורשעו בגרימת מוות ברשלנות ונשלחו לכלא לתקופה של כשנתיים.

3. זהות הנתבעים

נגד מי תוגש התביעה האזרחית? והאם ניתן לתבוע שרים או גורמים בכירים במשטרה באופן אישי ?

לדברי עו"ד גינזבורג, "יש פה חבות ברורה של המדינה שמוצאת סיוע רב בדוחות מבקר המדינה. ברגע שהמבקר מנפיק דוחות קשים ב-2008 ואחר כך ב-2011 לגבי המחדלים במתחם ההילולה במירון שעולים כדי סיכון חיי אדם, מדינת ישראל יודעת שיש בעיות במקום - מה עוד צריך בשביל זה ?"

עו"ד גינזבורג מציינת כי אין חובה לציין משרד ממשלתי ספציפי בתביעה אזרחית, אבל זה אפשרי. "כמעט כל משרדי הממשלה חבים פה. למדינה אין מצב של תת ביטוח כי יש לה את ענבל, הקרן הממשלתית הפנימית", היא מסבירה.

באשר לתביעה נגד בעלי תפקידים ספציפיים במשטרה או שרים - אומרת עו"ד גינזבורג כי "ניתן לתבוע אותם, אך המדינה תוכל להעלות, טענה לפי חוק אחריות המדינה כבעל דין, המאפשר לה לטעון לחסינות לעובד אם זה במסגרת מילוי תפקידו. לדבריה, "בתיקי רשלנות רפואית יש אפשרות לתבוע את הרופאים גם, אם מדובר בבית חולים ממשלתי, אבל הדרך הקלה יותר היא לתבוע את המדינה. זו דרך המלך - לתבוע את המשרדים ולא את בעלי התפקידים. אחרת זה יעכב את ההתדיינות הממשלתית וייערב טיעונים של משילות".

גם עו"ד אריאל פרייליך מוסיף שאין מקום להגיש תביעה אישית נגד שר, כי הדבר יעורר "סוגיות משפטיות מורכבות וסבוכות בטענה לחסינות. הפיצוי יהיה אותו הפיצוי בכל מקרה רק החלוקה משתנה. פה יש מספיק כיסים עמוקים של משרדי ממשלה שניתן לקבל מיליונים".

4. דוח המבקר

מה המשמעות המשפטית של דוח המבקר שהתריע על היעדר תשתית מספקת בקבר הרשב"י ועד כמה הדוח מסבך את הגורמים המעורבים?

דוח ועדת חקירה וגם דוח המבקר אינם קבילים בהליך משפטי - פלילי או אזרחי. תשאול הנחקרים יכול להיות קביל אם העדים מאמצים בחקירה בבית המשפט את עדויותיהם בוועדה או למבקר.

לדברי עו"ד יעקובוביץ, בפועל, למרות שדוח המבקר אינו קביל יש הבדל בין הממצאים למסקנות - בתי המשפט מזגזגים וניתן להגיש נתונים מהדוח, חומרי גלם או לזמן עדים. עו"ד פרויליך אומר שלוועדת חקירה יש משקל פסיכולוגי עצום על השופט. "אני יכול לעשות שימוש בעדויות מוועדת החקירה בחקירה בהליך האזרחי אם אותם אנשים מעידים. היו לי תיקים שוועדות חקירה אמרו שאף אחד לא אשם, ובנזיקין חייבו בנזיקין" , הוא מציין ומוסיף ש"ברור שאצטט מהדוח ש'ההסכנה היתה באוויר', ואף אחד לא התייחס אליה".

5. פיצויים עונשיים

האם לאור גודל האסון ועומק המחדל, בית המשפט צפוי לפסוק באופן חריג גם פיצויים עונשיים על האחראים?

פיצויים עונשיים הם פיצויים שניתנים מעבר לנזק שנגרם לצורך הרתעה וענישה. בישראל מדובר בצעד חריג ביותר, כשהרשלנות היא פושעת והמעשים נעשו באופן מכוון. זאת, בניגוד לארה"ב.

לדעת עו"ד יראון פסטינגר, שותף במשרד רון פסטינגר המתמחה בנזיקין, "ישנו פתח צר שלא נוצל עד היום כדי לקבוע שהמקרה הזה הוא המקרה המתאים לפיצויים עונשיים בנזיקין. מדובר כאן במקרה חמור של רשלנות רבתי. דווקא משום שאין כתובת אחת ברורה, אין אבא ואמא.

"האם בפועל בית המשפט יפסוק פיצוי עונשי בנזיקין, זו שאלה שאין לי תשובה אליה, אבל ללא ספק בשל ההתרעות החוזרות ונשנות לאורך השנים על שצפוי לקרות, כל מי שהיה לו יד ורגל באירוע הזה הוא כתובת לתביעה.

"אף אחד לא יטען שהאירוע קרה באופן מכוון. עד היום הפיצויים העונשיים היו כמעט רק על הנייר. זה עניין של אווירה ציבורית. אני לא יודע אם אנחנו ברמה של פיצוי עונשי. זה לא חייב להיות רוחבי לכולם אלא רק לחלק מהגופים". 

גינסבורג אומרת כי בשנת 2017 בית המשפט פסק לראשונה פיצוי עונשי לרשות הפלסטינית בגובה 3 מיליון שקל בנוסף לפיצוי הנזק. זאת בגין אחריות לרצח טכנאי בזק שנרצח על-ידי מחבל. לדבריה, בית המשפט קבע שניתן לפסוק פיצויים עונשיים במקרים חמורים וקשים. "דוח המבקר ישפיע פה על הפיצויים העונשיים", היא מבהירה. 

אסונות קודמים: התוצאות

אסון פסטיבל ערד (1995):
3 הרוגים ועשרות פצועים; ההליך האזרחי של שתיים מהנערות נמשך 12 שנים ובו פוצו ב-5 מיליון שקל; 5 אחראים נשלחו לכלא לכשנת מאסר או לעבודות שירות. 

אסון המכביה (1997):
4 הרוגים ו-69 פצועים; ב-2001 אישרה המדינה הקצבת 14 מיליון שקל לפיצויים; ההליכים האזרחיים הסתיימו יחסית במהירות בשל לחץ מיהדות אוסטרליה; 5 אחראים נשלחו לכלא לכשנתיים או לעבודות שירות. 

אסון ורסאי (2001):
23 הרוגים ומאות פצועים; ההליכים האזרחיים עדיין נמשכים; ב-2017 אישרה עיריית ירושלים 70 מיליון שקל לפיצויים; הכנסת חוקקה ב-2002 חוק סיוע לנפגעים, והוקמה ועדת חקירה ממלכתית; חמישה אחראים הורשעו ונשלחו לכלא לתקופה של כשנתיים. 

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"