גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין וארה"ב מתווכחות על מקור נגיף הקורונה

וושינגטון מבקשת מחקרים חדשים לגבי איפה, מתי ואיך החלה המגפה, בעוד בייג'ינג אומרת שהחוקרים צריכים כעת להתמקד במדינות אחרות

הכנס השנתי של גוף מקבלי ההחלטות בארגון הבריאות העולמי. נציגים מכ-200 מדינות השתתפו
הכנס השנתי של גוף מקבלי ההחלטות בארגון הבריאות העולמי. נציגים מכ-200 מדינות השתתפו

ארה"ב וסין הציגו עמדות מנוגדות ביותר לגבי איך לעקוב אחרי שורשי מגפת הקורונה, ובוושינגטון מבקשים סבב נוסף של מחקר על ידי חוקרים עצמאיים בינלאומיים.

בייג'ינג, בינתיים, הודיעה לכנס השנתי של גוף מקבלי ההחלטות בארגון הבריאות העולמי שהיא מחשיבה את החקירה שקרתה אצלה כסגורה ואמרה שתשומת הלב כעת צריכה להתמקד במדינות אחרות.

הדעות המנוגדות האלה, שבוטאו במהלך פגישה של בערך 200 ממשלות, קשות ליישוב ומדגימות את המתחים הפוליטיים הפוגעים במאמץ לאתר את מקור הנגיף, שהחל להתפשט לראשונה בסין. תחת כללי הבריאות הבינלאומיים, סין הייתה צריכה לתת את הסכמתה לכך שמדענים בינלאומיים ייכנסו למדינה למחקר נוסף.

מוקדם יותר השנה, צוות חוקרים שקובצו במסגרת ארגון הבריאות העולמי נכנסו לסין לחודש כחלק מהמאמץ להבין את מקורות המגפה.

עם זאת, הצוות הוגבל ברובו לבחינת מחקר שנערך קודם לכן על ידי מדענים סיניים. כמה מחברי הצוות הביעו תסכול מכך שלא ניתנה להם גישה מלאה לנתונים בהם השתמשו המדענים הסינים כשהגיעו למסקנה שיש מעט עדויות לכך שאולי הקורונה הייתה בסין עוד לפני שדווחו המקרים הראשונים בתחילת דצמבר 2019.

במרץ, ארגון הבריאות העולמי המליץ על שלב שני, נוסף של החקירה, אבל הוא עוד לא התחיל.

ארגון הבריאות העולמי עורך את הכנס השנתי שלו - השני שנערך בזמן מגפת הקורונה, והראשון מאז שממשלו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הפך את החלטת הנשיא הקודם דונלד טראמפ לפרוש ממנו. כחלק מהפיוס עם הגוף הבינלאומי, פקידים אמריקאים מנסים לעצב את השלב הבא בחקירת הארגון לגבי מקורות המגפה.

"מטרת החקירה אינה להטיל אשמה, אלא להיות מחוברים למדע, למצוא את מקור הנגיף וההתפרצות, ולעזור לכולנו למנוע אסונות גלובליים מלקרות בעתיד", אמר ג'רמי קונינדיק, מנהל בפועל של קורונה בסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי, בנאום מקוון שנשא בפני האספה אתמול.

חקירה מעמיקה יותר לגבי מקורות המגפה היא "עדיפות קריטית עבורנו", אמר אנדי סלביט, יועץ בכיר בבית הלבן לתגובה לקורונה, בתדריך שנערך אמש. "אנו צריכים לרדת לעומק העניין ואנו צריכים תהליך שקוף לחלוטין מסין. אנחנו צריכים שארגון הבריאות העולמי יעזור לנו בנושא הזה. אנו לא חשים שכרגע יש לנו את זה".

אבל המאמצים האלה באים מול הדחיפה הסינית לכך שארגון הבריאות יחקור מדינות אחרות, בטענה שאולי המגפה התחילה ממקום אחר.

"שום דבר לא יקרה לפני שסין תגיד כן", אמר לורנס גוסטין, מנהל פקולטה במכון אוניל לבריאות לאומית ועולמית באוניברסיטת ג'ורג'טאון. "במסגרת החוק הבינלאומי אין לארגון הבריאות העולמי כוח להכריח את סין לציית".

הוא הוסיף: "בהתחשב ביחסים בין סין לארה"ב, ישנו סיכוי זניח שהסינים יצייתו לבקשות אמריקאיות לערוך חקירה מלאה ועצמאית".

אמירה נוספת המסבכת את העניינים הושמעה על ידי בכירים במערכת הבריאות הציבורית - כולל מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייזוס - ועל פיה יש צורך בחקירה מקיפה על מנת לוודא שהנגיף לא נולד בגלל טעות במעבדה.

אנתוני פאוצ'י, ראש מערכת הבריאות בארה"ב, נשאל ב-11 במאי בשימוע בסנאט אם יש סיכוי שנגיף הקורונה יצא ממעבדה בווהאן - מושבו של מכון ווהאן לוירולוגיה, שערך מחקרים מקיפים על נגיפי קורונה בעטלפים. הוא ענה ש"האפשרות בהחלט קיימת ואני לגמרי בעד חקירה מלאה לבדיקה אם זה מה שקרה".

סין מתנגדת בתוקף לרעיון שתקלה במעבדה מסוג כזה יכולה להסביר את המגפה. משרד החוץ הסיני ושגרירות סין בג'נבה לא הגיבו לבקשות תגובה.

סין אמרה ששיתפה פעולה באופן מלא עם צוות בהובלת ארגון הבריאות העולמי שבילה בווהאן ארבעה שבועות, ביקר במכון הוירולוגי וקבע שזליגה מהמעבדה שם היא "לא סבירה ברמה קיצונית". כעת ביקשה בייג'ינג מהצוות של ארגון הבריאות לחפש עדויות לכך שהנגיף התפשט עוד לפני המקרים הראשונים שנרשמו בווהאן בתחילת דצמבר 2019.

המדענים באופן כללי מסכימים שאין עדויות חזקות דיין להנחה לגבי דליפה ממעבדה, או לאפשרות העיקרית השנייה: שהנגיף עבר מחיות לבני אדם מחוץ למעבדה.

"כרגע, במחקר שכינס ארגון הבריאות למציאת מקור המחלה, סין השלימה את חלקה", אמר נציג סיני לדיפלומטים שנפגשו ביום שלישי, בשיחת ווידאו. "סין תומכת במדענים שיערכו מחקר מקורות עולמי לגבי מקור המחלה. אנו קוראים לכל הצדדים לאמץ גישה פתוחה ושקופה ולשתף פעולה עם ארגון הבריאות העולמי במחקר מקורות המחלה".

ארה"ב, בינתיים, הודיעה לדיפלומטים שעל ארגון הבריאות לפקח על סבב נוסף של מחקרים במסגרת כללים ה"מאפשרים למומחים בינלאומיים עצמאות להעריך במלואו את מקור הנגיף", אמר קסביאר בסרה, שר הבריאות והשירותים לציבור של ארה"ב.

ארה"ב לא אמרה באופן ישיר אם מחקר במעבדה אמור להיות חלק מהחקירה הזו.

עם זאת, נציג שדיבר בשם האיחוד האירופי אמר שהצוות בהובלת ארגון הבריאות צריך לחקור עד הסוף כל אחת מארבע ההנחות העיקריות שלו. בין אלה נמצאת חוץ מההשערה על זליגה ממעבדה גם רעיון שהעלתה סין, שהנגיף אולי עבר לבני אדם דרך מון קפוא.

הצוות בהובלת ארגון הבריאות העולמי הפיק סדרת המלצות לגבי איך צריך לערוך את השלב השני בחקירת מקור המגפה, לדוגמא על ידי בדיקת חיות בר, חיות משק, ובדיקות דם ארכיוניות כדי למצוא עדויות לקיומם של נוגדנים נגד נגיף הקורונה. במסגרת הקווים המנחים הללו, ארגון הבריאות לא יקיים את החקירות בעצמו; הן ייערכו על ידי חוקרים בסין או במקומות אחרים.

בארגון הבריאות העולמי אמרו גם שהארגון מעוניין במחקר מעמיק יותר לגבי מקרים מוקדמים אבל לא מאושרים שקרו מחוץ לסין, כמו אישה צעירה וילד שאולי היו חולים בקורונה באיטליה בסוף 2019.

כעת עוד לא התקבלה כל החלטה לשינוי מוקד החקירה באספה של ארגון הבריאות העולמי. בכירים בארגון אמרו שיש מעט סימנים לכך שממשלות יצליחו להסכים על דרך להתקדם. "איפה שאנו נמצאים כעת - אנחנו בהמתנה", אמר אחד מהם.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם