גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניו זילנד ועד שבדיה, מחירי הדיור במערב נוסקים. ואיפה ישראל ברשימה?

מת"א לסטוקהולם, מוולינגטון ללונדון: הזינוק במחירי הדירות חוצה-גבולות ● סגרי הקורונה הביאו לרצון להגדיל את מרחב המחיה, הריבית הזולה והכסף שהזרימו הממשלות מציף את השווקים במדינות עשירות ● המגמה נמשכת מעבר לציפיות המומחים ומעוררת את תשומת לב הפוליטיקאים והבנקאים המרכזיים

שלטי מכירה של משרדי תיווך בדרום קרוליינה, בארה"ב / צילום: Reuters, Lucas Jackson
שלטי מכירה של משרדי תיווך בדרום קרוליינה, בארה"ב / צילום: Reuters, Lucas Jackson

מה שהתחיל כמה חודשים אחרי משבר הקורונה, ושנתפס בהתחלה כתגובה ל"ביקוש הכבוש" שנוצר בחודשי הסגר הראשוניים (אז לא ניתן היה לסייר בדירות ולקנות אותן), תפס תאוצה והביא לעלייה דו-ספרתית במחירי הדיור במדינות רבות בשנה וחצי האחרונות. משקיעים פרטיים, משפחות המעוניינות בבית שני, גופי השקעות מוול סטריט וקרנות פנסיה רוכשים כולם נדל"ן בשנה האחרונה בשיעור הולך וגובר, ותורמים לעליית מחירים חדה, שלא נראתה מאז השנים שלפני המשבר הכלכלי העולמי של 2008.

בכמה מדינות, התופעה כבר מחלחלת ומשפיעה על תמונת המצב הפוליטית. שבדיה הפכה השבוע למדינה הראשונה באירופה שבה סוגיית מחירי הדיור הפילה ממשלה, בפעם הראשונה בתולדות המדינה. "מפלגת השמאל" מהאופוזיציה טירפדה רפורמה שיזמה הקואליציה בשלטון, שנועדה להקל את הפיקוח על מחירי דירות חדשות. מטרת הרפורמה הייתה לאפשר לקבלנים לגבות "מחירי שוק" על דירות חדשות (במקום מחיר מפוקח) כדי לנסות וליצור גל בנייה חדש, שיקל על מצוקת הדיור. מחירי הדיור בשבדיה זינקו ב-140% בשני העשורים האחרונים, וב-15% בשנה האחרונה בלבד.

 

הון זמין, משכנתה וקורונה

אבל שבדיה אינה היחידה. "הבנקים המרכזיים צריכים לשים להתחממות שוק הנדל"ן", כתב ה"אקונומיסט" בכתבה שהוקדשה ל"בום הנדל"ן" שנרשם במדינות העשירות. המדדים המצביעים על העלייה רבים: מחירי הבתים בארה"ב עלו ב-15% בהשוואה לינואר 2020 - שיא של 15 שנה; מחירי הדירות בגרמניה עלו ב-16% בשנה החולפת, ואלה בבריטניה ב-13% (לפי נתוני ה"וול-סטריט ג'ורנל"). לפי מדד ה"אקונומיסט", שבדק את הנעשה ב-25 מדינות עשירות (כולל ישראל), בכולן נרשמה עלייה, והממוצע עומד על 5% בשנה האחרונה. מאז פורסמה ההערכה, באפריל האחרון, המשיכו מחירי הדיור לעלות ברוב המדינות הנסקרות.

נראה כי תהיה מה שתהיה הדינמיקה שמניעה את מחירי הדירות למעלה, היא נמצאת בקורלציה עם מגפת הקורונה. הכסף הרב שממשלות מדינות המערב שפכו כדי למנוע משבר כלכלי, שמתבטא בין השאר בתוכניות שימור עובדים ("המודל הגרמני"), בהשעיית פשיטות רגל של חברות, ובמקומות מסוימים במזומנים ישירות לאזרחים - הגדיל את ההון הפנוי בקרב האוכלוסייה. זאת בנוסף לחיסכון שנצבר בשל ההגבלות על החיים הציבוריים ועל התיירות. שיעור החיסכון הפרטי בגרמניה, למשל, הוכפל בתקופת הקורונה. הגאות של הבורסות גם היא תורמת להגדלת ההון בידי משקיעים ומעמד הביניים. הריביות הנמוכות הנשמרות בשלב זה על ידי הבנקים המרכזיים מבטיחות עלות הלוואה נמוכה לטובת השקעות נדל"ן. לקחת היום משכנתה בארה"ב, כך דווח בתקשורת במדינה, זול יותר ב-1.5% ממה שהיה לפני עשור.

בנוסף, מגפת הקורונה עצמה וההתמודדות אתה - החיים בבידוד בבית שהפך גם למשרד, לגן ילדים ולמסעדה מזדמנת - אולי יצרו שינוי מהותי בהעדפות הצרכנים. מעין "רעידת אדמה" בתחום המגורים שלא אירעה עשורים רבים ושינתה ערכים מקובלים. "נראה שהקורונה יצרה רצון למרחב פרטי שיכול להישאר גם אחרי שהמגיפה תחלוף", ניתח ה"אקונומיסט". יותר מ-14% מהמשכנתאות על בתים הנרכשים כעת בארה"ב, למשל, הן ל"בתים שניים" של מי שכבר יש בבעלותם בית - פי שניים מהשיעור בשנה שעברה. גם בגרמניה ובמדינות רבות אחרות באירופה יש נהירה לקניית בתי-קיץ או בתים שניים מחוץ לערים הגדולות (בגרמניה נרשמה עלייה של 13% במחירי הבתים בפריפריה, לעומת 6% בערים הגדולות). בנוסף, עבודה מהבית, החוסכת את הצורך לנסוע למשרד, כפי שאפשרי בחברות רבות גם כעת למרות הסרת ההגבלות, וכפי שחוזים מומחים לעתיד התעסוקה, עשויה לשנות מן היסוד את ההעדפות לגבי מקום מגורים, ודוחפת משפחות רבות יותר לפרברים ואפילו לאזורים כפריים זולים יותר.

מקור: וול סטריט ג'ורנל, פייננשל טיימס, למ"ס

נדל"ן כגידור לאינפלציה

אל שלושת הגורמים הללו - רצון להגדיל את מרחב המחייה הפרטי, הרבית הזולה והכסף הרב המציף את השווקים ונמצא בידי מעמד הביניים - מצטרף גם בחודשים האחרונים החשש מאינפלציה. מומחים מצביעים על כך שהשקעה בנדל"ן למגורים הוכיחה את עצמה בעבר כצעד המגדר את הסיכון מאינפלציה גבוהה (אך הם מדגישים כי זה המצב רק אם ניתן להצמיד את השכר דירה למדד המחירים או לשנות את החוזה בהתאם לרמת המחירים העולה בשוק).

מחקר שנעשה בארה"ב על ההון הפרטי בתקופות אינפלציה גבוהה, שצוטט ב"וול סטריט ג'ורנל", העלה כי מי שהיה בבעלותו נדל"ן בתקופות אלה הגדיל את נכסיו, לעומת מי שהשקיע באותה תקופה בבורסה. "אותו דבר יתרחש היום אם תהיה אינפלציה גבוהה", אמרה לעיתון הכלכלנית מוניקה פיאזצי מאוניברסיטת סטנפורד, שהובילה את המחקר. היא הדגישה כי מדובר בנדל"ן למגורים, ולא למשרדים או למסחר, שנוטה להתנהג אחרת בזמן אינפלציה גבוהה.

מאבק להגדיל את ההיצע

כל הגורמים הללו חוברים כדי להגדיל משמעותית את צד הביקוש, בעוד בצד ההיצע ממשלות נאבקות כדי להגדיל את בניית הדירות מול הגבלות חוקיות וסביבתיות הולכות וגדלות. "לוקח זמן לתכנן ולבנות, כך שיש התאמה חלשה של ההיצע (לעלייה בביקוש), המאפשרת לעליות מחירים להתרחש", ציין דוח של ה-OECD בשם Building Better Housing Policies, שסוקר את עליית מחירי הדיור הגדולה במדינות החברות בו בשני העשורים האחרונים ושפורסם ב-31 במאי. ישראל, אגב, נמצאת במקום טוב באמצע, עם עלייה של 60% במחירי הדיור בין שנת 2000 ל-2020.

יש מקומות שבהן הזינוק הוא חד במיוחד. בבריטניה, מדיניות ממשלתית שנועדה להמריץ את הכלכלה על ידי ביטול "מס בולים" שיכול להביא לחיסכון של עשרות אלפי ליש"ט סייע להביא את שוק הנדל"ן המקומי לרתיחה, במיוחד מחוץ ללונדון. עליות המחירים שנרשמו מאז יישום הצעד כבר "מחקו" את התועלת הפיננסית ממנו שנשקפת לקונים בעקבות עליית המחירים.

שוק רותח בחצי הדרומי

בניו זילנד, שנאבקה עם נגיף הקורונה על ידי סגירת גבולות שהפכה את תושבי המדינה למעין "אסירים מרצון" בתוך ארצם הנקייה מהנגיף, מחירי הדיור עלו בקצב שנתי של 22% והביאו את הממשלה לנקוט שורת צעדים במטרה לקרר את שוק הדיור. המדינה הובילה עד כה גם את ה-OECD בעליית מחירים של 180% בשני העשורים האחרונים. "ניו זילנד מציגה נתונים שהיו גורמים לכל סוכן נדל"ן להסמיק", כתב העיתון האוסטרלי "סידני מורנינג הראלד" השבוע, וציין כי באזורים כפריים במדינה מחירי הנדל"ן קפצו ב-30% בשנה אחת בלבד.

ג'סינדה ארדרן,  ראש ממשלת ניו זילנד / צילום: Associated Press, Sam James

הסיבה שהעיתון האוסטרלי עסק בתופעה היא כי היא מתקיימת גם ביבשת הדרומית. "הנתונים מאשרים את מה שכל מי שמחפש בית בערים הגדולות באוסטרליה יודע - שוק הדיור רותח", כתב. בסידני, ערך הבתים עלה ב-3.5% במאי בלבד, וזינק ב-15% בששת החודשים האחרונים. במלבורן המחירים זינקו ב-9.4%.

יש מי שבוחרים לכן להזהיר מפני התפתחות של בועות במחירי הדיור במדינות המערביות. ניתוח של "בלומברג אקונומיקס" שפורסם השבוע העלה, כי המחירים המטפסים "מהבהבים בנורות האזהרה מפני בועות שנראו לאחרונה רק לפני המשבר הכלכלי העולמי ב-2008. קוקטייל של מרכיבים שולח את מחירי הדיור לרמות חסרות-תקדים ברחבי העולם", כתב הכלכלן ניראג' שאה בדוח - "ריבית נמוכה באופן היסטורי, תוכניות הרחבה כמותית חסרות-תקדים, חסכונות שנצברו בתקופת הסגרים ויכולים לשמש כתשלומים ראשונים, מספר מוגבל של בתים וציפיות להתאוששות משמעותית של הכלכלה העולמית".

ענקיות וול סטריט קונות

בארה"ב, דיווח המגזין "סלייט" על עלייה במחיר החציוני של בתים פרטיים ב-28% בשנתיים האחרונות בלבד. הוא גם תיאר תופעה שצוברת תאוצה: השקעה מסיבית של ענקיות מוול סטריט ברמת מקבצי הבתים הפרטיים. במקום לרכוש פורטפוליו, או חברות קיימות בעלות פורטפוליו דירות, חברות השקעה כמו "בלק-רוק", למשל, החלו לקנות בסיטונות בתים בשוק הפרטי, כשהן מציעות את המחיר הגבוה ביותר וחוטפות את הבתים מידי משקיעים פרטיים. הן יכולות לעשות זאת, בין השאר, משום שהרביות שהן משלמות נמוכות יותר מאלה שמשלמים בעלי הדירות הפרטיים. משקיעים מוסדיים מחזיקים כבר כ-15% ממלאי הבתים והדירות בארה"ב, לפי נתוני המגזין.

השאלה לאן יילכו מחירי הדיור במערב מכאן אינה ברורה. במרץ השנה העריכו גופים רבים כי השוק עומד בפני צינון. "העלייה במחירי הדיור באירופה צפויה להתמתן ב-2021 לאחר שנה חזקה ב-2020, בעקבות ספיגת הביקוש המושהה מתקופת הסגרים, הירידה ביכולת להשיג את הדיור (Affordability) והמשך החולשה בפעילות הכלכלית" כתבה סקירה של סוכנות הדירות S&P. בבריטניה, למשל, העלייה החודשית במחירי הנדל"ן הביאה את המחיר המבוקש לבית לשיא של כל הזמנים בחודש יוני (336 אלף ליש"ט) אך היא עמדה על 0.8% בלבד, בהשוואה לעלייה של 1.8% במאי ו-2.1% באפריל.

על רקע ההשפעות הפוליטיות, יוזמות הצינון והאזהרות, יש גם רצון להתערב ברמה המוניטרית. הבנק המרכזי של נורבגיה, שגם בה מחירי הנדל"ן זינקו ביותר מ-12% בשנה החולפת רמז באופן עבה להעלאת רבית קרובה ואמר כי "הוא שם דגש מרכזי על העלייה המשמעותית במחירי הדירות". גם בנקים מרכזיים אחרים עשויים להתחשב בכך בהחלטותיהם בעתיד.

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק