גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הייטקיסטים, אקדמאים ומרוויחים יפה: העובדים שיישארו לעבוד מהבית

המכון הישראלי לדמוקרטיה עקב במשך שנה אחרי העובדים מהבית וגילה שגם אחרי החזרה לשגרה, שיעורם גבוה בהרבה מזה שהיה טרום המשבר ● עכשיו הוא מגבש צוות משותף לממשלה, למעסיקים ולנציגי העובדים שיגיע להסכמות על כללים אחידים למודל ההעסקה הזה ● ניהול וקריירה

העובדים שיישארו לעבוד מהבית / צילום: Shutterstock
העובדים שיישארו לעבוד מהבית / צילום: Shutterstock

יותר משנה אחרי שהחל הניסוי הגדול של העבודה מהבית, עובדים מתחילים לחזור למשרדים, אבל לא באופן מלא ולא כולם. כבר ברור שמדובר בצורת עבודה שצריך להיערך אליה. בימים אלה, מגבש המכון הישראלי לדמוקרטיה צוות התייעצות משותף לממשלה, למעסיקים ולנציגי העובדים, שמטרתו גיבוש סט הסכמות בכל הנוגע לעבודה מהבית עבור המגזר הציבורי וקווים מנחים למגזר העסקי. זאת בתיאום עם המנגנונים המגובשים בעולם כדי לשמור על כושר התחרות של המשק הישראלי.

הפגישות לגיבוש הכללים האלה יתבססו על תובנות מסקרים שעשה בשנה האחרונה המכון הישראלי לדמוקרטיה ויוצגו השבוע בכנס הורביץ לכלכלה וחברה של המכון. הקווים המנחים יתייחסו למנגנונים הנוגעים לשכר על עבודה מהבית, הטבות כגון החזרי נסיעות ומימון ארוחות, המודל הרצוי לשילוב עבודה מהבית ומהמשרד ולמי נתון שיקול הדעת, למעסיקים או לעובדים.

פועלים ליצירת סטנדרט בינלאומי

במגזר הציבורי הייתה התנגדות לאורך השנים לעבודה מהבית, אבל כבר באפריל 2021 נרשם מפנה: הממונה על השכר פרסם הנחיה ליום עבודה אחד מהבית בשבוע במגזר הציבורי, במשרות שאינן כרוכות בעבודה עם קהל. כעבור כמה ימים הוציא נציב שירות המדינה הנחיות דומות, הנוגעות ספציפית לעובדי מדינה במשרדים ממשלתיים. ההנחיות פורסמו במקביל להצהרות של כמה מהחברות במגזר הפרטי על מעבר לעבודה היברידית, שמשלבת בית ומשרד, ובמקביל להצהרות של חברות אחרות על שיבה מלאה למשרד ועל יתרונותיה.

 

לדברי הכלכלנית דפנה אבירם ניצן ומיה גוברין, שכתבו את הדוח של המכון הישראלי לדמוקרטיה, ההסכמות ייעשו בתיאום עם ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), שלפי הערכתו שיעורי העבודה מהבית יישארו גבוהים משהיו לפני המשבר. בימים אלה, ה-ILO פועל ליצירת סטנדרט בינלאומי אחיד להגדרת עבודה מרחוק או עבודה מהבית, קביעת מדדים לגבי התופעה ואיסוף הנתונים. כמו כן, פרויקט "עתיד העבודה מהבית" (The Future of Teleworking) של ה-OECD מזמין ממשלות ורשויות מקומיות לרכוש מידע והבנה מעמיקה על התפשטות העבודה מהבית במדינות ועל היכולת של מדיניות ציבורית לצמצם את החסרונות ולהעצים את ההזדמנויות הטמונות בצורת עבודה כזאת.

"בסוף אנחנו צריכים לבדוק את כושר התחרות ולוודא שלא נעלה את עלות העבודה בישראל לעומת העולם, וגם לוודא שאנחנו מתנהלים בהתאם לסטנדרטים של העולם המערבי", אומרת אבירם ניצן. "צריך להיות הוגנים כלפי העובדים וכלפי המעסיקים. יש פה הסתכלות בוגרת על מה שכל צד מרוויח ומה כל צד מפסיד. כל הצדדים, כולל המעסיקים וההסתדרות, מעוניינים לשבת ולבחון דרכים בהסכמה".

מתופעה שולית לצורת עבודה מקובלת

לפי הנתונים שאסף המכון הישראלי לדמוקרטיה, עם פרוץ המשבר זינק משמעותית שיעור העובדים מהבית בישראל, חלקית או באופן מלא. בסוף מרץ 2020, עם הטלת הסגר הראשון, עלה שיעורם ל-55%, לעומת כ-9% שעבדו מהבית ערב משבר הקורונה, והתייצב על כ-42% בתקופות שבין הסגרים. שנה אחרי, באפריל 2021, עמד שיעור העובדים מהבית על 34%: כ־11% שכירים ועצמאיים שעבדו רק מהבית ו- 23% ששילבו עבודה מהבית וממקום העבודה.

ומה המצב בעולם? לפני המשבר שיעור העבודה מהבית נע בין 30% במדינות כמו דנמרק, הולנד ושבדיה לבין 10% או פחות בצ’כיה, איטליה, יוון ופולין. בארה"ב, עד כ-20% מהעובדים עבדו מהבית באופן חלקי או מלא.

כשבוחנים מיהם העובדים שיכולים לעבוד מהבית, מצטיירת תמונה ברורה: מדובר בדרך כלל בתופעה של בעלי שכר גבוה יחסית ובעלי השכלה אקדמית. בעוד שבקרב בעלי הכנסה נמוכה (עד 4,999 שקל בחודש) שיעור העבודה מהבית עומד על 24%, בקרב בעלי הכנסה חודשית גבוהה מ-25 אלף שקל בחודש, שיעור העובדים מהבית כמעט כפול - 46%.

מודל שמרחיב את הפערים החברתיים

לדברי אבירם ניצן, "החלשים לא נהנים מהעבודה מהבית וצריך לחשוב על זה. זה מגדיל פערים. החזקים, המשכילים והמנהלים יכולים לעבוד מהבית והעובדים הפשוטים לא. זו נקודה שעומדת לפתחה של הממשלה: מה עושים עם זה שהעבודה מהבית תפגע בחלשים? התשובה לזה תהיה ככל הנראה אוטומציה, ושילוב העובדים בעבודות חדשות בתחומים צומחים".

גם ILO הזהיר שעבודה מהבית עלולה להדיר עובדים עם מיומנויות נמוכות, עובדים מבוגרים או עובדים במשרות שיש בהן הכרח לנוכחות פיזית.

הנשים מרוצות יותר? פער בין אירופה לישראל

מדד נוסף שנבדק הוא יעילות העבודה מהבית. סקרי המכון מראים שהערכת העובדים את יעילותם בעבודה מהבית עלתה מ-41% בתחילת המשבר ל-68%. לפי סקר שנעשה באפריל 2021, עובדים מהבית מרוצים יותר מהאיזון בין העבודה לפנאי בהשוואה לעובדים שהולכים בכל יום למקום העבודה (80% ו-72% בהתאמה).

ארגונים בינלאומיים מזהירים כי עבודה מהבית אמנם מייצרת גמישות אך עלולה להאריך את שעות העבודה ודווקא לטשטש גבולות בין העבודה לחיים האישיים. בסקר שנערך ב-2020 באיחוד האירופי במסגרת Eurofound, נמצא ש-35% מהעובדים דיווחו על עלייה במספר שעות העבודה. מחקרים שנערכו לפני משבר הקורונה הראו שעבודה מהבית מעודדת תחושות בדידות, חרדה, דאגה ואשמה.

כדי להתמודד עם הבעיות האלה, אימצו חברות מסוימות כללים שונים כמו איסור שליחת מיילים מעבר לשעות העבודה, והפרלמנט האירופי פרסם המלצות לנציבות האירופית על "הזכות להתנתק" במטרה לעודד פיתוח מדיניות ורגולציה בנושא.

ארגון OECD כבר גיבש כמה המלצות מדיניות. ראשית, הוא ממליץ שהעבודה מהבית תישאר בחירה, מתוך הבנה של חשיבות האינטראקציה הבינאישית לביצוע משימות מורכבות ולקידום חדשנות. המלצה נוספת היא לעודד הסדרים המספקים לעובדים סביבת עבודה ראויה.

לפי סקר המכון הישראלי לדמוקרטיה, 45% מהשכירים העובדים מהבית דיווחו באפריל 2021 שלא קיבלו מהמעסיק עזרים שיסייעו להם בעבודה מהבית. בניגוד לסקר קודם שנעשה בדצמבר 2020, בסקר של אפריל אף משיב לא דיווח שקיבל תוספת שכר על הוצאות עבודה מהבית.

בהקשר הזה, ה-OECD הוסיף והמליץ לקדם הסתגלות של שיטות הניהול להזדמנויות ולאתגרים הקיימים בעבודה מרחוק ולקדם מדיניות התומכת במתן גישה לתשתית טכנולוגיית מידע ותקשורת (ICT) מהירה, אמינה ובטוחה לעובדים ולפירמות.

עוד כתבות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס