גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הנתונים הכלכליים הכי טובים מאז 1984": ביידן חוגג את ה-4 ביולי

איזה יום עצמאות, אומר הנשיא ביידן. 850 אלף מקומות עבודה חדשים ו"הנתונים הטובים ביותר מאז 1984", אז רייגן הבטיח "עיר זוהרת על הגבעה" ● הנשיא אולי קצת מגזים: הסקרים מראים ירידה ממשית במספר האמריקאים המרוצים ממדיניותו הכלכלית ומטיפולו בבעיות חוק וסדר

זיקוקי יום העצמאות מעל נהר סוואנה בדרום קרוליינה, שבת
זיקוקי יום העצמאות מעל נהר סוואנה בדרום קרוליינה, שבת

האמריקאים מציינים את "ה-4 ביולי", יום העצמאות ה-245 שלהם באווירה של אופטימיות יחסית. רק באזור אחד של ארה"ב, סביב העיר לוס אנג'לס, התושבים נקראו לזהירות קורונה מיוחדת (מסכות במקומות סגורים, כדי להתחמק מפגיעתו הרעה של וריאנט הדלתא). בשאר ארה"ב, העצה המוסמכת היחידה מהמרכז למניעת מחלות מידבקות, היא שהמחוסנים אינם זקוקים לשום אמצעי זהירות, בפנים או בחוץ.

הנשיא ביידן, שהתבשם ביום ו' בנתוני תעסוקה מצוינים, הכריז, "הכלכלה מתקדמת והקורונה נסוגה". אמנם שיעור האבטלה עלה בחודש שעבר בעשירית האחוז, ל-5.9%, אבל זו עלייה טובה. היא מעידה שיותר אנשים מחפשים עבודה. בחודש מאי השתרר הרושם שהרבה יותר מדי אמריקאים נשארים בבית, ומחכים למענקי אבטלה נדיבים מן הממשלה הפדרלית.

בחודש שעבר, הרפובליקאים הטילו על פזרנותו של ביידן את האחריות להאטת קצב העסקת עובדים חדשים. ביום ו' רשת פוקס, מאין לה תחמושת עובדתית, נאלצה להסתפק בהקרנה מקניטה של טעויות קריינות של ביידן מן הטלפרומפטר. הוא אמר "דולרים" במקום "אנשים". חחח.

ביידן הרבה לדבר על "כדורים", זאת אומרת משחקי-כדור, שהם חלק בלתי נפרד של פגרת הקיץ באמריקה. האמריקאים יכולים לבלות את סוף השבוע הארוך (הכולל את יום שני, מפני שארבעה ביולי העז ליפול על יום ראשון) במשחקי כדור, ללא כל הגבלות, הוא אמר.

הנירמול התחיל, אבל...

ארבעה ביולי היה תאריך יעד פחות או יותר כללי לנרמול החיים באמריקה. ביידן קיווה שעד ארבעה ביולי יתחסנו 70% מן האמריקאים. זה אמנם לא קרה, ונשארו כמה מובלעות מסוכנות של חסרי-חיסון. אבל השבוע הנשיא ואזרחיו נוהגים כמו תם ונשלם משבר הקורונה.

הסקרים קצת פחות מחמיאים לביידן ממה שהיו בשבועות הראשונים של נשיאותו, אם כי זה בלתי נמנע. סקר אחרון של Ipsos מראה, כי הפופולריות של הנשיא עומדת על 55%, יותר מזו של דונלד טראמפ בנקודה כלשהי של נשיאותו. לפני ארבע שנים בדיוק, הפופולריות של טראמפ עמדה על 36%.

מקור הפופולריות הגדול ביותר של ביידן הוא טיפולו במשבר הקורונה (65% סומכים את ידיהם). אבל התמיכה בו נחלשת בשורה של עניינים אחרים. השניים הבולטים ביותר הם כלכלה וחוק-וסדר.

הסקר מראה, כי רק 35% מאמינים שהמשק "מתנהל בכיוון הנכון". 44% "מודאגים מאוד" מהמשך עליית המחירים. התמיכה במדיניותו הכלכלית של ביידן פוחתת אפילו בין הדמוקרטים. ניתוח של פלחים דמוגרפיים מראה, כי הירידה הגדולה ביותר, 11%, נרשמה בין דמוקרטים בני 40 ומטה. פלח שני שבו הנשיא מדמם הוא בני מיעוטים (בייחוד שחורים והיספאנים). אין פלא, בהתחשב בזה ששיעור האבטלה בין שחורים עמד בחודש מאי על 9.1%. הוא היה רק 5.1% בין לבנים.

חגיגת ניצחון בבית הלבן

כל זה עשוי בהחלט להיות זמני, אם תתאמת הציפיה להתאוששות דרמטית ברבעונים הבאים. הערכה מוקדמת של כלכלנים, באפריל, העמידה את הצמיחה הכוללת ל-2021 על 6.4%. הערכות קודמות דיברו אפילו על 7% עד 8%. תוקף ההערכות האלה הועמד בספק, כאשר התברר שבחודש מאי נוספו הרבה פחות מקומות עבודה מן הצפוי. אבל זה תוקן בחודש יוני.

ביום ו' הראו נתוני לשכת הסטטיסטיקה של משרד העבודה הפדרלי, כי ביוני נוספו 850 אלף מקומות עבודה - התוספת הגדולה ביותר זה עשרה חודשים. כלכלנים ציפו לתוספת של 706 אלף. זה היה ההיפך ממה שקרה לפני חודש, כאשר הציפיות למיליון מקומות עבודה חדשים התבדו, והמספר בפועל היה 583 אלף.

הסיבה החשובה ביותר לשיפור היא ההתקדמות בחיסונים נגד נגיף הקורונה. פחת ב-900 אלף מספרם של המובטלים שלא יכלו למצוא עבודה בגלל הנגיף.

נתוני התעסוקה החדשים באו בזמן מושלם לנשיא, ערב ארבעה ביולי. ביידן הכריז בהישמע הנתונים, כי הם הטובים ביותר מאז 1984. הרוב הגדול של האמריקאים כנראה לא התרשמו מן הטריוויה הזו, אבל היא רבת משמעות בעיני ביידן.

בשנה ההיא הגיעה אל שיאה הגאות הקשורה בשמו של רונלד רייגן, הנשיא הרפובליקאי הפופולרי ביותר של זמננו, שמירר את חיי הדמוקרטים באופטימיות הנצחית שלו. הוא הבטיח להפוך את אמריקה ל"עיר זוהרת על הגבעה", דימוי תיאולוגי נוצרי השאול מדרשת ישו על ההר, בברית החדשה. ביידן אפילו השתמש במלים האלה עצמן בחגיגת ניצחון בבית הלבן.

ביידן זוכר, כי בשנה ההיא, 1984, רייגן נחל את הניצחון האלקטורלי הגדול ביותר בתולדות ארה"ב, ב-49 מ-50 המדינות. הדמוקרטים נאלצו לחכות שמונה שנים נוספות עד שחזרו לשלטון. אבל בשנה ההיא הם איבדו את התנופה הפוליטית, שבמידה רבה מעולם לא חזרה אליהם.

ההשוואה בין נתוני הצמיחה הנוכחיים לאלה של 1984 אמנם משרתת את צרכיו הפוליטיים של הנשיא, אבל היא מכאנית מעיקרה. ב-1984 הכלכלה התאוששה ממיתון באמצעות תרופות מרות: הריבית הגבוהה ביותר בתולדות ארה"ב בצירוף קיצוצי מס מפליגים. הפעם ההתאוששות היא טכנית. היא באה לאחר ירידה מסחררת בפעילות הכלכלית, שלא שיקפה מיתון או משבר, אלא הייתה תוצאה בלבדית של המגפה. אבל הנשיא יתבע אשראי, כי זה מה שעושים פוליטיקאים בחדשות טובות: הם טוענים לבעלות עליהן.

הנשיא, המהגרים וחיות המחמד

יש גם חדשות קצת פחות טובות, והן נוגעות לרושם שעושה ביידן בשני עניינים של חוק וסדר. בחודשים האחרונים נרשמה עלייה בהיקף האלימות במרכזים העירוניים הגדולים של ארה"ב; וגדל במידה ניכרת היקף הכניסה של מהגרים לא חוקיים דרך גבולה הדרומי של ארה"ב עם מקסיקו.

סקר של מכון "האריס" ושל אוניברסיטת הרווארד, שהתפרסם בשבוע שעבר, הראה כי 68% חושבים ש"איתותים" מהבית הלבן הם המעודדים הגירה לא חוקית. 55% מן המשתתפים בסקר הביעו תמיכה במדיניות ההגירה המחמירה של הנשיא לשעבר טראמפ. טראמפ עצמו, העומד עכשיו בעיצומו של מסע התעוררות פוליטי, ביקר בשבוע שעבר בגבול, בחברת מושל טקסס, ולעג לממשל ביידן.

גם אם צילה של הקורונה סר מרוב חלקי אמריקה, ביידן דיבר ביום ו' על חששו "שחיים יאבדו". הוא אמנם אינו מצפה שהנגיף יחזור ויתפרץ, כפי שקרה לאחר פגרת הקיץ של השנה שעברה. יש די מחוסנים כדי למנוע את זה. אבל יש מיעוט לא מחוסן, והוא עלול לסבול מהתפשטות הווריאנטים.

הנשיא דיבר ללב של הלא-מחוסנים. גם אם הם אינם חושבים על עצמם, הוא אמר, מוטב שיחשבו על זולתם. הוא אפילו הפציר בהם לחשוב על חיות המחמד שלהם. "קראתי לפני כמה ימים שיש ספקולציה, שאפשר להדביק חיות מחמד בווריאנט החדש". אכן, יש ספקולציה כזאת.

מסביר הקורונה הלאומי של ארה"ב, ד"ר אנתוני פאוצ'י, הזהיר ביום ו' כי יש "כיסים" של לא-מחוסנים, בייחוד במדינות הדרום, שכמעט כולן נמצאות בשליטה מלאה של המפלגה הרפובליקאית (במובן הזה שהרפובליקאים מחזיקים בכהונות המושלים ושולטים בבתי המחוקקים). שם שיעור הלא-מחוסנים עומד על שליש ויותר, והוא אינו פוחת. מאז 27 ביוני, מספר הנדבקים היומי בפלורידה, למשל, הוכפל, ועמד ב-3 ביולי על 2,810.

_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים