גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ישמור על השומרים? שביתת הפרקליטים היא רק סימפטום לבעיה הגדולה באמת

השבוע פתחו מעל אלף פרקליטי המדינה בשביתה פתאומית, מהרגע להרגע, ללא הגבלת זמן ● הסיבה: החלטת נציב שירות המדינה לפתוח מכרזים בפרקליטות למשפטנים מבחוץ ● לא רק שהם לא מתייצבים לדיונים, אפילו את הצעד הבסיסי של בקשת דחייה הם לא עושים - ולעזאזל הציבור

בניין בית המשפט העליון בירושלים / צילום: Shutterstock
בניין בית המשפט העליון בירושלים / צילום: Shutterstock

האתוס של הפרקליטות מדבר גבוהה על אנשי הפרקליטות כשומרי סף מהמעלה הראשונה המגנים במסירות אין-קץ על ההגנה על האינטרס הציבורי, על שלטון החוק, המנהל התקין, שוויון הזדמנויות, חופש העיסוק, ועוד ערכים גבוהים ונישאים, שעל כולם תוכלו לשמוע בשקיקה בכל טקס בצלאח א-דין.

השביתה הפתאומית של ארגון פרקליטי המדינה, שזכתה לגיבוי מלא בשתיקה של פרקליט המדינה עמית איסמן, מציבה את הפרקליטות באור בעייתי. התנהלותם מעלה את השאלה האלמותית: מי ישמור על השומרים ומי יגן מפני מגני שלטון החוק?

נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ קיבל החלטה עניינית, ולטעמי אפילו מתבקשת: מכרזים בפרקליטות ייפתחו לכל המשפטנים במשרדי הממשלה השונים. כך לדוגמה יועץ משפטי במשרד הרווחה, יוכל להתמודד על תפקיד ממונה במחלקת בג"צים של הפרקליטות. גם מנהל המחלקה הפיסקלית יוכל להתמודד על תפקיד משפטי במשרד התחבורה. יש לציין כי הרפורמה לא פותחת את המינויים הבכירים גם למועמדים המגזר הפרטי, אלא רק למשפטנים מהשירות הציבורי.

זה לא מפריע לארגון פרקליטי המדינה להשתולל ולצעוק מרה על הרס הפרקליטות. בבת אחת, הודיע הארגון כי 1,100 הפרקליטים והפרקליטות במשרד המשפטים פתחו בשביתה שאיננה מוגבלת בזמן. יו"ר ארגון הפרקליטים, עו"ד אורית קורין, מסרה כי "החלטתו החד-צדדית של נציב שירות המדינה תהרוס את הפרקליטות, תוציא החוצה אנשי מקצוע ותכניס פנימה מינויים פוליטיים. זה מאבק על פניה של הפרקליטות, לא פחות מכך".

אנשים שמתייחסים אל עצמם כאל חוד החנית של ההגנה על שלטון החוק והאינטרס הציבורי, שלא נרתעים לעמוד כחומה בצורה מול הדרג הפוליטי, ניצבים כולם בחזית אחידה בשביתה פראית שפוגעת אנושות בציבור המתדיינים ובציבור הרחב. "ארגון הפרקליטים יוצא לשביתה. המשמעות היא שלא תיעשה עבודה כלשהי על ידי הפרקליטים. אין להגיע למשרד. אין לעבוד מרחוק, לא עונים למיילים, לא מגישים בקשות כלל, לרבות בקשות לדחיית מועד, לא מקיימים ישיבות, לא מגיעים לדיונים. כל סוג של עבודה באשר היא - אסורה", כך על פי הודעה של יו"ר ארגון הפרקליטים אורית קורין. לא שמעתי על פרקליט אחד שהחליט להתמרד נגד ההחלטה הלא מידתית הזו.

כאשר האינטרס האישי שלהם על כפות המאזניים, אין שום אינטרס ציבורי שיכול להטות את הכף לצד השני. השביתה, שנעשתה ממש מהרגע להרגע, היא קיצונית ביותר ומטרתה לכפות את רצונה של הגילדה הפרקליטותית על מקבלי ההחלטות בכוח הזרוע. הפרקליטים פשוט לא מתייצבים לדיונים, בלי לעשות את הצעד הכל כך בסיסי: לבקש מבית המשפט דחייה בשל השביתה. מה יותר בסיסי מזה? המטרה היא למקסם את הפגיעה בציבור. פשוט מחוררים חור בספינה, ולעזאזל האינטרס הציבורי והשמירה על שלום הציבור. מצידם, שהעבריינים ינהלו את המשפט שלהם במעמד צד אחד. במקרה הכי גרוע, שישתחררו לרחוב. העיקר שחלילה יועמ"ש משרד האוצר לא ינהל את המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

כאשר מדובר באינטרס האישי של הפרקליטים, מתנדפים להם עקרונות היסוד של המידתיות ושל ההכרח לנקוט באמצעי שפגיעתו פחותה. כל הערכים הנעלים פשוט נעלמים.

החלטת נציב שירות המדינה מהווה יישום לגיטימי של פסק דין

הפרקליטים שולחים את חיציהם נגד נציב שירות המדינה, כאילו הוא התעורר ביום בהיר אחד והחליט להרוס את הפרקליטות. אך למעשה מדובר בסך הכל ביישום פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה מתחילת 2020, אז נקבע כי יש לאפשר לפרקליטה טלי מרקוס, שהגישה עתירה לבית הדין לעבודה, להתמודד על מכרז בין משרדי למשפטנים.

בינואר 2020 קיבל בית הדין הארצי לעבודה את עמדת מרקוס וקבע כי ההוראה האוסרת על פרקליטים מלהתמודד במשרות המשפטנים אינה מידתית, מנוגדת לחוק יסוד חופש העיסוק, ויש לבטלה. בית המשפט קבע כי יש לאפשר למרקוס ולכל פרקליטי המדינה לגשת למכרזי המשפטנים בשירות המדינה.

אחת ההשלכות של פסק הדין הייתה ההבנה שיהיה צורך לאפשר גם את פתיחת מכרזי הפרקליטים למשפטנים במשרדי הממשלה בשל השוויון. ארגוני העובדים של הפרקליטים והמשפטנים התנגדו לפתיחה ללא קיום משא-ומתן עמם בנוגע לתנאי המכרזים.

דניאל הרשקוביץ / צילום: חיים צח-לע"מ

אין מחלוקת כי החלטת נציב שירות המדינה מהווה יישום לגיטימי של פסק הדין. ההחלטה התקבלה ברשות ובסמכות, ואין כל מניעה משפטית אחרת לבצע את הרפורמה לאחר שהוקמה ועדת היגוי לבחון את הסוגיה לעומקה.

בסופו של דבר, החליט נציב שירות המדינה נגד עמדת הפרקליטות. יש לציין כי הן היועמ"ש אביחי מנדלבליט והן פרקליט המדינה עמית איסמן הכירו בכך כי הסמכות הבלעדית לקבלת ההחלטה מצויה בידיו של הנציב הרשקוביץ. זה לא מונע מפרקליטות המדינה, בראשה עומד איסמן, לשבות בכל הכוח.

רגע מבחן לגדעון סער

נציב שירות המדינה, אשר הינו בעצמו שומר סף, מוצא עצמו נלחם מול פעולות גרילה של פרקליטים שלא מוכנים לקבל את העובדה שהתקבלה החלטה שמנוגדת לעמדתם או ליתר דיוק לאינטרס של הארגון היציג שלהם.

תארו לכם שאם בג"ץ היה מקבל החלטה לפסול החלטת ממשלה, היה מגיע ראש הממשלה ומחליט להפסיק את התקצוב לרשות השופטת עד להפיכת ההחלטה. תארו לכם שהכנסת הייתה מודיעה שהדיונים במליאה לא יתקיימו כל עוד הפרקליטות לא תיסוג מכתב האישום נגד פלוני או אלמוני. מה ההבדל?

הניסוח המשתלח נגד הנציב הרשקוביץ, שפתיחת המכרזים תהרוס את הפרקליטות ותכניס מינויים פוליטיים, מלמד על טיב הטוענים, לא פחות מאשר על טיב הטענות. כיצד פרקליט המדינה איסמן מאפשר מתקפה כה בוטה נגד נציב שירות המדינה? אם שר המשפטים היה אומר את הדברים על המשנה לפרקליט המדינה עו"ד ליאת בן ארי, פרקליט המדינה איסמן היה מוציא הודעת גינוי חריפה.

עו"ד עמית איסמן - פרקליט המדינה / צילום: דוברות משרד המשפטים

ארגון הפרקליטים מתנהל בדרך של סחיטה באיומים, תוך לקיחת האינטרס הציבורי כבן ערובה למאבקם האישי, גם אם הוא לגיטימי. יש לקוות כי בית הדין לעבודה ימנע את ההפקרות, וכי נציב שירות המדינה לא ייכנע לפעולות הסחיטה. רגעים אלה הינם רגעי מבחן לשר המשפטים סער, האם יאפשר את ריענון השורות ומוביליות בין משפטני משרדי הממשלה או יאפשר את המשך המנגנון של המועדון הסגור של הפרקליטות.

התנהלות הארגון מוכיחה כאלף עדים עד כמה הגוף הזה חייב ריענון וחייב גיוון. בעיני, סער חייב לתת גיבוי מלא לנציב שירות המדינה. אם השביתה תימשך, הממשלה צריכה לשקול לקדם חקיקת בזק שתאפשר לפטר את השובתים ולהחליפם בעובדי ציבור שמבינים את תפקידם הציבורי. האינטרס הציבורי הוא שהאנשים שמאיישים את התפקידים שחורצים גורלות, יהיו כאלה שמסוגלים לקבל שאנשים חושבים אחרת מהם, שלא כולם מושחתים ולא כולם מעוניינים או פועלים כדי להרוס את מערכת שלטון החוק. כאלה שמסוגלים לקבל עמדות שונות, ומסוגלים לקבל הכרעה שמתקבלת ברשות ובסמכות בלי שהם מהלכים אימים.

"אני מצפה כי פרקליטות המדינה תכבד את ההכרעות החוקיות והמוסריות שמקבלות רשויות המדינה האחרות"

שוב, אני לא אומר שהעמדות של ארגון הפרקליטים אינן לגיטימיות. מדובר בעמדות לגיטימיות בהחלט, הטענות של הפרקליטות אודות תנאי הסף ואודות הרכב ועדות המכרזים הן טענות לגיטימיות. אמנם הרשקוביץ בסך הכל מעוניין להחיל את אמות המידה שנהוגות במכרזים בכל משרדי הממשלה גם על הפרקליטות, אך השיקולים והחששות של ארגון הפרקליטים הינם לגיטימיים. עם זאת, הסמכות לקבלת ההחלטה לא נתונה לארגון הפרקליטים או לפרקליט המדינה עמית איסמן שחייב להכפיף את עצמו לבעל הסמכות ולמנהל התקין.

פרופ' הרשקוביץ שלח מכתב חריף לאיסמן, "כפי שלבטח זכור לך, כל הגורמים שנכחו בפגישה, כולל אותך, הצהירו את הברור מאליו והמצופה מאלה המופקדים על שלטון החוק, כי יקבלו את הכרעתו החוקית של הנציב, יכבדוה ויתמכו בה. על כן ולאור האמור לעיל, הנני מניח כי אין באמור במכתבך זה כדי לשנות מהסיכומים האמורים בינינו ואני מצפה כי פרקליטות המדינה תכבד את ההכרעות החוקיות והמוסריות שמקבלות רשויות המדינה האחרות כחוק, אף אם לתפיסת הפרקליטים (שאיני שותף לה) הדברים נוגעים לאינטרסים אישיים שלהם".

רגע לפני סיום כתיבת הטור, קיבל נשיא בית הדין האזורי לעבודה אייל אברהמי החלטה הדוחה את בקשת המדינה להוציא צו מניעה במעמד צד אחד נגד ארגון פרקליטי המדינה במטרה לסיים את השביתה, שלטענת הנהלת המשרד מנוגדת לחוק. עו"ד אורית קורין, יו"ר ארגון הפרקליטים בירכה על המהלך והודיעה כי השביתה תימשך גם בשבוע הבא. שר המשפטים לעת עתה ממלא את פיו מים. מצופה ממנו להפגין מנהיגות.

עוד כתבות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"