גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שביתת הפרקליטים: שומרי הסף? יותר כמו שמור לי ואשמור לך

מופע ההיבריס הנוכחי הוא רק סימפטום אחד לבעיה גדולה הרבה יותר - גוף המרגיש עצמו חסין מביקורת ציבורית נוטה להשחתה ● היעדר שקיפות ובקרה יהפכו גם את שומר הסף הנחוש ביותר לאופורטוניסט חמדן ותאב-בצע

בניין הפרקליטות בתל אביב / צילום: בר - אל
בניין הפרקליטות בתל אביב / צילום: בר - אל

עוד לא עבר חודש ממועד השבעת ממשלת ישראל ה-36, וכבר היא ניצבה בפני אתגר שדרש עימות עם שני הכוחות החזקים ביותר במדינת ישראל, משולבים יחד, כאשר במהלך השבוע שעבר הודיע ארגון פרקליטי המדינה על שביתה כללית, ללא התראה וללא הגבלת זמן.

נכון למועד כתיבת שורות אלה, פחות משבוע מפתיחת השביתה, נראה כי הממשלה הפסידה כבר בקרב ונכנעה לדרישות הפרקליטים, והשביתה הסתיימה לעת עתה, אולם עדיין יש בשביתה הנוכחית, המצטרפת למספר שביתות של הגוף הזה בעשור האחרון, בכדי לסייע להבנה עד כמה גדול הריקבון שפשה בשורות הפרקליטות, וכיצד התמוסס אתוס "שומרי הסף" בעשור האחרון.

ארגון הפרקליטים הוא שילוב יוצא דופן בין שני הכוחות החזקים ביותר במדינה. שילוב של ועד עובדים המגובה בדרך-כלל על-ידי ההסתדרות, ארגון העובדים הגדול במדינה, לבין הפרקליטות המחזיקה במונופול כמעט מוחלט על ייצוג המדינה והגשת כתבי אישום.

עד כמה גדול כוחו של ארגון הפרקליטים תעיד העובדה שמאז הפעם הקודמת בה פתחו בשביתה, בשנת 2015, ועד היום, טרם הצליחה מדינת ישראל לנכות את עלות השביתה משכר הפרקליטים השובתים, כפי שנעשה כלפי כל עובד אחר השובת במשק.

בשנת 2015 פתח ארגון הפרקליטים בשביתה בעקבות הניסיון לתקן את חוק נציבות הביקורת, ולהעמיד גוף ביקורת אפקטיבי שיפקח על עבודת הפרקליטות. השביתה נמשכה כארבעה חודשים, במהלכם לא התייצבו הפרקליטים לדיונים, דבר שהוביל לשחרור עצורים וזיכוי עבריינים. במקביל הפעיל הארגון לובי צעקני במיוחד בכנסת, ובסופו של דבר הצליח לעקר מתוכן את נציבות הביקורת שהוקמה, ולהותירה ללא סמכויות משמעותיות.

בסופו של דבר הצליח מאבקם של הפרקליטים להוביל להתפטרותה של נציבת הביקורת, השופטת בדימוס הילה גרסטל, שאף התבטאה בעניין בכנסת ואמרה: "הכוח שבידי הפרקליטות רב מכוח השופטים, הם חורצים גורלות. נתקלתי בדמגוגיה ובדה-לגיטימציה, נגד הנציבות וכן נגדי אישית. הייתה החלטה ללכת על הראש שלי באופן אישי".

בעקבות אותה השביתה נעשה ניסיון על-יד משרד האוצר לקזז את השכר ששולם לפרקליטים השובתים בגין ימי השביתה, כפי שנעשה כלפי כל עובד מדינה אחר, אולם לפי הודעת הממונה על השכר באוצר, עקב היעדר שיתוף-פעולה לא התקבלו הפרטים הנדרשים ממשרד המשפטים עד עצם היום הזה.

בעוד בשנת 2015 שבתו הפרקליטים במשך ארבעה חודשים על-מנת להימנע מפיקוח וביקורת, הרי שהשביתה הבאה בשנת 2019 הייתה קצרה בהרבה. ארגון הפרקליטים הודיע על מספר שעות שביתה, וזאת בעקבות "ההסתה והאלימות המופנית כלפי ציבור הפרקליטים", כדברי הארגון.

בשבוע שעבר, כאמור, הודיע שוב ארגון הפרקליטים על שביתה, ללא הודעה מראש, ללא ניסיון ממשי לנהל משא-ומתן ותוך פגיעה עצומה במדינת ישראל, וכאמור הצליח להוריד את ממשלת ישראל לברכיה בתוך פחות משבוע.

בשלב זה בוודאי ישאל את עצמו הקורא איזו סיבה דחופה כל-כך יכולה להיות להשבתה פתאומית וכללית של 1100 הפרקליטים במדינת ישראל? מהי הפגיעה האדירה שחוו הפרקליטים שמחייבת פתיחה מיידית בשביתה, ללא הודעה וללא משא-ומתן?

התשובה המאכזבת היא שהסיבה לשביתה הייתה החלטה של נציב שירות המדינה, שהתקבלה בעקבות פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, לפתוח את המכרזים לתפקידים בכירים בפרקליטות לכלל המשפטנים בשירות המדינה. לא ערכים נעלים, לא הסתה או פגיעה בשכר - פשוט פתיחת התפקידים בפרקליטות לתחרות מצומצמת למדי עם משפטנים אחרים בשירות הציבורי.

יש להבין כי עד היום היו תפקידים בפרקליטות נפתחים ל"מכרזים פנימיים" בלבד, כאשר היחידים שיכולים היו להתמודד לתפקיד היו פרקליטים. בעקבות פסיקת בית הדין הארצי לעבודה החליטה כעת הנציבות לאפשר התמודדות על התפקידים הללו - לא לסתם עורכי דנין מהשוק הפרטי חלילה, אלא למשפטנים בשירות המדינה שאינם עובדי הפרקליטות. כך יוכל למשל יועץ משפטי של משרד האוצר להתמודד לתפקיד כתף אל כתף עם פרקליט בפרקליטות תל אביב, למשל.

הפגיעה הנוראה הזו במונופול המוחלט שלהם הספיקה בשביל להוציא את פרקליטי המדינה שוב לשביתה, תוך שהם מחזיקים את כלל אזרחי ישראל כבני-ערובה. בעקבות השביתה, ולאחר שלא קיבל ככל הנראה תמיכה מספיקה, הודיע כבר הנציב כי הוא מקפיא את החלטתו, ובכך נשמר המונופול המוחלט שבידי הפרקליטות.

מאכזב לגלות שאחרי כל המלל רב-הפאתוס של הפרקליטות על תפקיד "שומרי הסף" החשוב שלהם, על היותם החומה הבצורה השומרת על שלטון החוק בישראל, בחינת התנהגותם בפועל מלמדת על גוף המשמש בעיקר שומר הסף מפני תחרות, מפני ביקורת ומפני הצורך לתת דין וחשבון לאזרחי המדינה, תוך ניצול מעמדם על-מנת להימנע מתשלום חובות, שמירה על זכויות יתר בסגנון צרפת של המאה ה-18 ותוך חסימת כל גורם חיצוני מהיכולת להיכנס לשערי הפרקליטות.

מופע ההיבריס הנוכחי הוא רק סימפטום אחד לבעיה עליה הצבענו עוד בפני שרת המשפטים איילת שקד בשנת 2015 - גוף המרגיש עצמו חסין מביקורת ציבורית נוטה להשחתה. היעדר שקיפות ובקרה יהפכו גם את שומר הסף הנחוש ביותר לאופורטוניסט חמדן ותאב-בצע.

על שר המשפטים החדש גדעון סער מוטלת החובה לתקן את העיוותים שהותירו קודמיו ולהודיע על תיקון חוק נציבות הביקורת על הפרקליטות, באופן שיאפשר קיומה של ביקורת אפקטיבית ושקיפות, ויאפשר לכולנו ליהנות מעובדי ציבור ערכיים שראויים להיות "שומרי הסף" של מדינת ישראל.

הכותב הוא היועץ המשפטי של התנועה למשילות ודמוקרטיה

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון