גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה להגנת הטבע: "רוב התוכניות שאושרו בוותמ"ל כלל לא שווקו"

לפי החברה להגנת הטבע, רק 9% מהתוכניות שאושרו אכן נבנו ● רמ"י: "בניגוד לנתונים המוצגים, עד כה אושרו כ-200 אלף יח"ד, בפרק זמן ממוצע של 11 חודשים. הוותמ"ל הינו כלי תכנוני הכרחי בקידום מלאי תכנוני איכותי של יחידות דיור לצד תשתיות, בפרק זמן קצר יחסית"

אתר בנייה באשקלון / צילום: Shutterstock, Yuri Dondish
אתר בנייה באשקלון / צילום: Shutterstock, Yuri Dondish

מרבית יחידות הדיור שאושרו על ידי הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור(הוותמ"ל), כלל לא שווקו. כך עולה מנתונים שפרסמה החברה להגנת הטבע כחלק מהמאבק נגד חידוש חוק הוותמ"ל. החוק אושר ביום שני בוועדת שרים לחקיקה ויעלה להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. זאת למרות שטרם גובשה הסכמה בין המשרדים הנוגעים בנושא לעניין קידום החוק. לגלובס נודע כי במהלך הישיבה דרשו להמשיך לאישור החוק בכפוף להסכמות בנושאי סביבה, חקלאות ותחבורה.

כפי שפורסם בגלובס, לקראת הדיון בוועדה, שלחה השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג מכתב לשרי הבינוי והשיכון והפנים, ובו היא קוראת לאי חידוש חוק הוותמ"ל. מתוך גישה ריאליסטית, הלוקחת בחשבון שהחוק יקודם, מוצעים במכתב תיקונים שיצמצמו באופן משמעותי את כוחה של הוועדה.

השרה תמר זנדברג / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

עיקרי דרישות המשרד להגנת הסביבה, כפי שנוסחו במכתב, הם הכפפה של פעילות הוותמ"ל לתוכניות המתאר הארציות תמ"א 1, תמ"א 35 ותוכניות המתאר המחוזיות - המשמעות היא שלא ניתן יהיה לתכנן בשטחים חקלאיים, או שטחי טבע; הגבלת משך פעילות הוותמ"ל לשנה אחת בלבד; צמצום מספר המתחמים שבהם יוכל לדון הוותמ"ל, באופן אבסולוטי, ל-15; נציג המשרד להגנת הסביבה ישב באופן קבוע כיועץ הוותמ"ל.

תוקף חוק הוותמ"ל לא חודש מאז חודש מאי 2020 כך שהוועדה, שתכלית הקמתה הייתה לקדם במהירות בנייה למגורים, דנה אך ורק בתוכניות ישנות. המטרה המוצהרת של חוק הוותמ"ל הייתה "קידום יעיל ומהיר של תוכניות בנייה לדיור ביחס למתחמי קרקע, שהוכרזו על ידי הממשלה כמתחמים מועדפים לדיור, זאת במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות ברורה לפיתוח באדמות מדינה". לשם כך ניתנו לוועדה מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וכן סמכות לאשר תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות. איילת שקד, שרת הפנים, הודיעה ממש עם היכנסה לתפקיד כי היא רואה בחידוש פעילות הוותמ"ל מכשיר חשוב לקידום והאצת פתרון משבר הדיור.

התוכניות לא מיושמות 

בחברה להגנת הטבע בדקו כמה מיחידות הדיור שאושרו על ידי הוועדה באזורי הביקוש (מגדרה ועד חיפה) לאוכלוסייה הכללית אכן שווקו וכמה נבנו, בין השנים 2015-2020. לפי הנתונים, נראה שהתקוות הגדולות שתלו ועדיין תולים בוותמ"ל כמכשיר שיפתור את בעיית הדיור מציבות אותנו בבעיה: פחות מ-14% מיחידות הדיור שווקו ורק 9% אכן נבנו.

על פי הנתונים שלוקטו על ידי החברה להגנת הטבע הפער בין כמות יחידות הדיור שאושרו לאלה ששווקו עצום. כך למשל, הקרקעות בתוכניות כמו תל השומר מרכז (9,500 יחידות דיור), אפולוניה א' ו-ב' (3,924), או קריית גת דרום (9,356), כלל לא שווקו על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).

מעבר לכך, במקרים לא מעטים הקרקעות שווקו אך אין בנייה. כך בתוכנית תל השומר דרום (1,173 יחידות דיור), לוד-בן שמן (986) ואשקלון, שכונת אגמים מזרח (2,056). יש להבהיר שכל תוכנית מחולקת למגרשים. רמ"י מוציאה למכרז רק חלק מהמגרשים בכל מכרז ולא את כל יחידות הדיור באותה תוכנית. כך למעשה אותה תוכנית משווקת במספר מכרזים שונים.

"הבעיה היא בביצוע"

דרור בוימל, מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע, שליקט את הנתונים ממקורות מידע שונים, מסביר שלב הקונפליקט כעת הוא האם יאפשרו לוותמ"ל להמשיך לעבוד בשטחים הפתוחים. "העבודה שעשינו מנסה לראות האם הוותמ"ל תרם משהו להקלה במשבר הדיור. שאלה שנייה היא האם יש בעיה בתכנון, או בביצוע. מצאנו 30 תוכניות שבהן יש למעלה מ-140 אלף יחידות דיור. מתוך כל אלה שווקו כ-20 אלף יחידות והחלה בנייתן של לכל היותר כ-13 אלף יחידות. אנחנו מבינים שהבעיה היא בביצוע. מוסדות התכנון מאשרים כמות גדולה של יחידות דיור ומצד שני, משנה לשנה יש קריסה טוטאלית בשיווקים של רמ"י וירידה בבניית יחידות דיור".

בוימל טוען ש"רמ"י לא מתפקדת, לא מצליחה לשווק קרקעות, שמשרד הבינוי והשיכון לא מצליח להוציא לפועל תוכניות, לא מפתחים תשתיות לתוכניות האלה והתוצאה היא שאין בנייה בישראל". הוא מסביר: "הוותמ"ל בודקת שיש עבור התשתיות הנדרשות תוכנית בתוקף. זה הכול. מי שאחראי לכך שהן יקרו זה הממשלה. או אם לדייק, היזם שאחראי על התוכנית זה רמ"י או משרד הבינוי והשיכון. בפועל, התשתיות לא נבנות. הוועדה סיפקה את הפלטפורמה, אבל מי שצריך לבצע, לא ביצע. הממשלה לא העבירה את התקציבים הנדרשים לביצוע התשתיות, גופי הפיתוח לא ביצעו אותם, חלק מהרשויות המקומיות לא הוציאו היתרי בנייה. יש די הרבה כשלים בשטח, אבל הם לא בחוליית התכנון".

הקבלנים: "לוקח זמן רב"

חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ אמר בתגובה, כי "העובדה כי בישראל עוברות שנים ארוכות מרגע שתוכנית מאושרת ועד שהיא מתוקצבת, שהתשתיות שלה מוכנות ושאפשר לשווק את הקרקע בגינה - היא עובדה נתונה ממנה אי אפשר להתעלם.

"לכן, ודווקא בגלל דבריה של החברה להגנת הטבע נדרש מאגר תכנוני בסדר גודל הרבה יותר גדול, כך שלמעשה כל תוכנית המתאר ל-30 השנים הקרובות צריכה להיות מוכנה כבר היום. מדובר על כשלושה מיליון דירות המהוות תכנון מתארי, מהן ייגזר תכנון מפורט בכל זמן נתון של כמיליון דירות, אשר מתוכו ייגזרו כחצי מיליון דירות להן יש תשתיות מבוצעות בכל זמן נתון, ומתוך זה אפשר יהיה לגזור התחלות בנייה.

"כל עוד נעסוק בחיפוש אשמים ולא נשכיל להראות את המציאות בה לוקח זמן רב להפוך את התוכניות למגרשים משווקים ולהתחלות בנייה - לא נוכל להתקדם באמת ולהשלים את פערי הביקוש במדינת ישראל בשנים הבאות".

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "משרד הבינוי והשיכון פעל ופועל באופן שוטף אל מול כלל השותפים, ביניהם מנהל תכנון והוועדות, תוך דיאלוג מתמיד להסרת חסמים והאצת השיווקים.

"בשנים האחרונות פעלנו בכל הכלים להקצאת תקציבים לתשתיות תומכות דיור, מתוך הבנה כי זהו המפתח להגדלת השיווקים וכי לא ניתן לשווק שכונה ללא תשתיות ראויות לטובת התושב.

"אנו מאמינים כי כעת עם כינונה של הממשלה החדשה, העברת תקציב מדינה נוכל להמשיך לשווק ולפתח תשתיות במלוא המרץ ולתת מענה לביקושים העולים. ולכן אנו רואים חשיבות מכרעת להמשך פעילות הוותמ"ל".

מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "מדובר בעיוות של הנתונים והצגת מצג שווא של החברה להגנת הטבע. מדינת ישראל מצויה במשבר דיור, והוותמ"ל הינו כלי תכנוני חשוב והכרחי בקידום של מלאי תכנוני איכותי של יחידות דיור לצד תשתיות, בפרק זמן קצר יחסית.

בניגוד לנתונים של החברה להגנת הטבע, עד כה אושרו כ-200 אלף יחידות דיור ב-88 תוכניות על קרקעות המדינה וזאת בפרק זמן ממוצע של 11 חודשים, בהשוואה לשלוש שנים במסלול הרגיל; כל זאת באזורי ביקוש וכן בפריסה ארצית רחבה, הן ביישובי חברה ערבית, חברה חרדית ובתוכניות התחדשות עירונית. כמו כן, בלמעלה מ-60,000 יחידות דיור החלו עבודות פיתוח והכשרת הקרקע, קרקע לעשרות אלפי יחידות דיור שווקה אך טרם הוחל בפיתוח הקרקע, וקרקעות לעוד עשרות אלפי יחידות דיור נמצאות בהליכי שיווק".

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

המקורב של א־סיסי שעושה מיליונים מדי יום מפליטים מעזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים