גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצי טריליון אירו בנזקים: מתנדבים נוהרים מרחבי גרמניה לסייע לנפגעי השיטפונות

"שעתה היפה של גרמניה" – יש מי שמכנים את הפגנת הסולידריות של אלפי גרמנים וחברות שנוהרים לאזור האסון בדרום־מערב המדינה ותורמים כסף, מזון, גנרטורים, משאבות וסיוע פיזי בפינויים ● אולם יש גם צדדים פחות טובים שכוללים גניבת ציוד ומפלגות שמנסות לעשות הון פוליטי ציני על גבי האסון

אנשים מפנים את ההריסות בעמק אהר בגרמניה, השבוע / צילום: Reuters, CHRISTIAN MANG
אנשים מפנים את ההריסות בעמק אהר בגרמניה, השבוע / צילום: Reuters, CHRISTIAN MANG

את תחילת השבוע העביר פרידר ל', בן יותר מ־70, בפינוי האשפה הרבה, הסחף והבוץ מהבתים והרחובות בעיירה ארויילר שבעמק האר, אחד ממוקדי השיטפונות הקטלניים, שפקדו את גרמניה החודש. הוא נסע מביתו שליד מינכן, לן לילה אצל קרובי משפחה בבון ויצא לדרך מוקדם ביום ראשון כדי לסייע לתושבי האזור. הוא לא היה לבד. אלפי מתנדבים זרמו בימים האחרונים מרחבי גרמניה לאזור שנפגע באחד מאסונות הטבע הגדולים ביותר שידעה המדינה בעשורים האחרונים.

באמצעות פוסטים בפייסבוק, או אפילו באופן מאולתר ללא קבוצה מגובשת, הגיעו מתנדבים רבים לכפרים ולעיירות שבאזור, כאשר תרומות של מי שתייה ומזון נשלחות מרחבי גרמניה וחברות שולחות בחינם גנרטורים ומשאבות כדי לפנות את המרתפים המוצפים. קבלנים עצמאים העוסקים בבנייה ובשיפוץ השעו את תכניות חופשת הקיץ שלהם ונהרו לאזור כדי לסייע. טרקטורים ודחפורים של חקלאים מהאזור עבדו מסביב לשעון בפינוי כמויות האשפה האדירות. למעשה, מספר המתנדבים היה גדול כל כך, ודרכי הגישה מצומצמות כל כך אחרי היסחפותם של כמה גשרים, עד כי פקקים של שעות נרשמו בכניסה לעמק האר.

180 קורבנות ו־150 נעדרים

אסון השיטפונות שאירע לפני קרוב לשבועיים עדיין מעסיק את הגרמנים. קרוב ל־180 קורבנות נרשמו עד כה, והרשויות עדיין מגדירות כ־150 בני אדם כ"נעדרים". כמה נהרות באזורים שונים בגרמניה וגם מעבר לגבול עלו על גדותיהם במהירות, לאחר ימים של גשם בלתי פוסק, והרשויות המקומיות מדברות על "אירוע של פעם בהיסטוריה" ועל כך שמערכות ההתראה לא היו מסוגלות להתמודד עם התסריט הנדיר. פעמוני הכנסיות צלצלו להתראה כמה דקות לפני השיטפון בעמק האר, למשל, וגם סירנות נשמעו בכמה אזורים ובכמה כפרים. בעיירות הגדולות מכבי האש אפילו הספיקו לעבור ולקרוא לתושבים להתרחק מהנהר או לעבור לקומה גבוהה. אבל ההתראה לא עבדה באופן מקיף והרשויות נכשלו בהצלת מאות בני אדם.

סוגיה זו מרכזת את מרבית הזעם של התושבים לצד הביקורת על מיעוט הכוחות שנשלחו לסייע לתושבים. לפי הערכות ראשוניות, הנזק שנגרם כתוצאה מהשיטפונות עומד על כ־560 מיליארד אירו. לשכת המסחר הגרמנית העריכה את הנתונים, ואמרה כי הם כוללים נזק למבנים, אך גם אובדן של מכונות, תשתיות ותעשייה. כ־1,600 עסקים נפגעו ברמה כזו או אחרת מהשיטפונות, רובם עסקים קטנים. בנוסף, אובדן ההכנסות של תעשיית התיירות של העמק שעונת הקיץ היא הזמן שבה הייתה אמורה לשגשג - במיוחד עם ההגבלות על נסיעות לחו"ל בשל מגפת הקורונה - מעצים את הנזק הכלכלי כתוצאה מאסון השיטפונות.

תושבים מקומיים ומתנדבים מפנים את ההריסות בכפר מאישוס, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Christoph Reichwein

"אחרי הקורונה, השיטפונות האלה היו הרסניים לכלכלה המקומית, ובמיוחד לבעלי המסעדות ומקומות הלינה לאורך עמק האר", אמר דובר לשכת הסחר והתעשייה הגרמנית (IHK). השלטונות הבטיחו עזרה מהירה "ללא ביורוקרטיה", וכל עסק כבר קיבל או יקבל בימים הקרובים מענק חירום של 5,000 אירו.

30 אלף איש איבדו בתיהם

"אני מבין את הזעם ואת הרגשות הקשים", אמר תומאס לינרץ, האחראי על שירותי החירום במדינת המחוז ריינלנד־פפאלץ, שבה נרשמו מרבית הקורבנות, "חלק איבדו בני משפחה. החיים שלהם בהריסות. אבל אני חייב לומר שזה היה אירוע שאף אחד לא היה יכול לצפות, המים עלו במהירות רבה מאוד". הוא סיפר כי גובה המים היה יותר מכפול בהשוואה לשיטפונות הקודמים. לפי הערכות, כ־30 אלף בני אדם איבדו את בתיהם, חלק מהם באופן זמני עד שישוקמו וחלק באופן קבוע. אין קליטה סלולרית בחלקים גדולים של העמק וגם תשתיות החשמל והמים נפגעו.

שר הפנים הגרמני הורסט זיהופר אמר בתגובה כי הממשלה תתכנן ותבצע ברמה הפדרלית הקמה של מערכת התראה באמצעות טלפונים ניידים, שתוכל להזהיר במקרה של שיטפונות נוספים. הוא לא סבור כי השיטפונות מצדיקים רפורמה מן היסוד בשירותי החירום של גרמניה, או במערכת ההתראות מפני אסונות טבע.

לא רק הצד הטוב של גרמניה מוצג באמצעות ההתגייסות האזרחית הגדולה והנהירה מערבה, לסייע לתושבי האזור. התושבים המקומיים דיווחו גם על סוחרי גרוטאות ש"חוטפים" מהמדרכות ציוד שהם השאירו שם לייבוש. גם מפלגת הימין "אלטרנטיבה לגרמניה" קפצה על העגלה, והיא מנסה לנכס את ההתגייסות ההמונית לטובת התושבים. תחקיר של המגזין "שפיגל" הציג פעילים של המפלגה המגייסים באמצעות האינטרנט מתנדבים לפינוי ההריסות ומבטיחים לתושבים טיפול בילדים ואספקת מזון, תוך כדי שהם מדגישים את הכישלון של הרשויות בהתמודדות עם אתגר הניקוי והבנייה מחדש. גם פעילים נגד הגבלות הקורונה מעורבים בקמפיינים האינטרנטיים לסייע לתושבים, מצא התחקיר. הארגונים השונים מפיצים מידע כוזב באזור לגבי החלטת הממשלה לצמצם את הכוחות שיישלחו לאזור, והעובדה כי אין כמעט קליטה של רשת סלולרית, או תשתיות חשמל, גורמת לכך שתושבים רבים נמצאים בחשיכה מבחינת מידע עדכני.

בחיפוש אחר מסקנות פוליטיות

התקשורת הגרמנית גם תוהה בימים אלו אילו מסקנות פוליטיות, אם בכלל, יסיקו תושבי גרמניה כתוצאה מאסון הטבע. "הירוקים", המקדמים אג'נדה הקוראת להתייחס להתחממות הגלובלית כאיום מיידי שיש להיערך אליו, נזהרים שלא לקשר את השיטפונות באופן ישיר לשינויי האקלים. תנועת "ימי שישי למען העתיד" עם זאת, קיימה עצרת זיכרון למתים באסון וקראה להם קורבנות של שינויי האקלים. אל ההשלכות הפוליטיות מצטרפת תקרית התיעוד המביך של מועמד הנוצרים־דמוקרטים (CDU) לראשות הממשלה, ארמין לאשט, כשהוא צוחק במהלך ביקור שהיה אמור להיות עגום באזור האסון. הוא מיהר להתנצל על כך.

שיטפונות קיץ הוכיחו בעבר כי הם עשויים לשחק תפקיד פוליטי. העובדה כי גרהרד שרדר "ירד לשטח" במגפי גומי במהלך השיטפונות המסיביים שאירעו במזרח גרמניה בקיץ 2002 נחשבת לאחת הסיבות שהצליח להיבחר מחדש לתפקיד הקאנצלר. נכון לסקר המקיף האחרון, שפורסם בסוף השבוע, המפלגה השמרנית (CDU/CSU) בראשות לאשט נחלשה ב־2% לעומת השבוע שעבר, וזוכה ל־27% תמיכה, אך שומרת על יתרון שך 10% על "הירוקים", שנחלשו גם הם וזוכים ל-17.5% תמיכה. שיעור דומה מהציבור אמר בסקר כי יצביע ל"סוציאל־דמוקרטים" (SPD) ורק המפלגה הליברלית שבאופוזיציה (FDP), התחזקה משמעותית וזוכה ל־13%, חודשיים לפני הבחירות הכלליות שיתקיימו ב־26 בספטמבר.

סוף השיקום לא נראה באופק בעיר באד נוינהאר, גרמניה, השבוע / צילום: Reuters, WOLFGANG RATTAY

בנוסף לאסון הטבע עצמו, גרמנים רבים מצביעים על השנים בהן המדינה שמרה על תקציב מאוזן ונמנעה מלבצע השקעות גדולות בתחומי התשתיות או החירום, וחשים כי הגיע הזמן לשינוי. מגפת הקורונה והצורך בתוכניות חילוץ ותמיכה למשק הביאו את הכלכלה הגדולה באירופה לזנוח את המדיניות הזו, אולם פרשנים פוליטיים תוהים אם הדבר ישתקף בירידה בתמיכה בלאשט, שנחשב ל"ממשיך־דרכה" של מרקל, שהובילה אותה.

הקאנצלרית עצמה כבר סיירה באזור האסון, ואמרה כי המצב "סוריאליסטי". היא הבטיחה להושיט עזרה פיננסית ולוגיסטית לכפרים ולעסקים, שרבים מהם לא רכשו ביטוח נגד סוג כזה של אסון טבע.

עוד כתבות

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית