גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת תספורת של יותר ממיליארד שקל: מחזיקי אג"ח פטרוכימיים בוחנים העברת מניותיה בבזן לידיהם

לפטרוכימיים חוב של כ-1.6 מיליארד שקל - הגבוה פי 4 לערך משווי השוק של מניות בזן שברשותה ● מהלך של חלוקת המניות למחזיקי האג"ח דורש את אישור המדינה לשינוי היתר השליטה בבזן ● במקביל: שלוש הצעות לרכישת השלד הבורסאי של הפטרוכימיים

מתקן הזיקוק של בזן בחיפה. מכה קשה מהקורונה, ששלחה את מחירי הנפט לשפל / צילום: בר - אל
מתקן הזיקוק של בזן בחיפה. מכה קשה מהקורונה, ששלחה את מחירי הנפט לשפל / צילום: בר - אל

אחרי משבר הקורונה, שהעמיד את מחזיקי האג"ח של חברת הפטרוכימיים הקורסת בפני שוקת שבורה, ולקראת הסדר חוב ותספורת ענקית של יותר ממיליארד שקל, בוחנים המחזיקים עתה אפשרות לקבלת הנכס היחיד שבידי הפטרוכימיים - 15% ממניות חברת הזיקוק בזן , ישירות לידיהם, בדרך של חלוקת המניות בעין. 

מדובר בהסדר חוב גדול במיוחד, בהיקף של קרוב ל-1.6 מיליארד שקל (קרן וריבית בארבע סדרות), שהדיונים על אודותיו החלו כבר לפני כשנה מול החברה, הנמצאת בשליטת דיוויד פדרמן (מבעלי מכבי ת"א בכדורסל), אלכס פסל ויעקב גוטנשטיין, אשר השקעתה במניות בזן נעשתה במינוף - בעיקר באמצעות כספי אג"ח. 

כעת, במסגרת בחינת האפשרות לקידום מהלך החלוקה בעין של מניות בזן שבידי הפטרוכימיים, כפי שעלתה באסיפת מחזיקי אג"ח שהתקיימה בימים האחרונים, צפויים האחרונים לאשר לפטרוכימיים  את דחיית תשלומי החוב עד סוף שנת 2022.

את מהלך חלוקת מניות בזן יידרשו נושי האג"ח לבצע בשיתוף פעולה עם שותפתה של הפטרוכימיים לשליטה בבזן, החברה לישראל של עידן עופר (בעלת 33% ממניות בזן), וכן בתיאום עם המדינה, שתתבקש באמצעות רשות החברות הממשלתיות לאשר את המהלך. זאת משום שנכון להיום מחזיקות החברה לישראל ופטרוכימיים בהיתר שליטה בבזן שהוענק להן על-ידי המדינה, וכל שינוי בהחזקה במניות אלו דורש את אישורה.

עוד במסגרת ההסדר המבוקש בפטרוכימיים, מוצע כי עד למועד חלוקת מניות בזן לנושים תועלה הריבית על האג"ח למחזיקי סדרה ח', שהיקפה קצת יותר מ-330 מיליון שקל, ואשר מחזיקה בשיעבוד הגדול ביותר של מניות בזן, וכן כי במקרה שבו יחולקו דיבידנדים בגין מניות בזן המשועבדות, הם ישמשו לפדיון מוקדם למחזיקים.

אדוארד קלר הוא הנציג הכלכלי של המחזיקים בארבע סדרות האג"ח ואלון בנימיני ורענן קליר הם עוה"ד שלהם.

שווי מניות בזן העומדות כעת על הפרק מסתכם בכ-380 מיליון שקל - סכום המהווה כרבע מסך חובות האג"ח של הפטרוכימיים כלפי מחזיקי האג"ח, המקווים ששווי זה יעלה עד מועד קבלת המניות לידיהם, עם המשך התאוששות עסקיה של בזן - כפי שנראה בחודשים האחרונים - וביצועי מנייתה בהתאם.

עסקיה של בזן ספגו מכה קשה בעקבות משבר הקורונה, ששלח את מחירי הנפט בעולם לרמות שפל היסטוריות ופגע בעסקי הזיקוק של בזן, שרשמה בשנה שעברה הפסדים של מאות מיליוני דולרים. סביבת הפעילות השלילית בעסקיה של בזן באה לידי ביטוי בצלילה של קרוב ל-60% שמציגה מניית החברה מתחילת 2020, טרם המשבר, ועד כה.

עם זאת, את השנה הנוכחית פתחה בזן בשינוי כיוון ובמעבר לרווח נקי, וגם מנייתה מציגה בחודשים האחרונים התאוששות מסוימת, עם טיפוס של כ-30% מרמת השפל שרשמה בנובמבר 2020, כך שהיא משקפת לבזן שווי שוק נוכחי של כ-2.5 מיליארד שקל.

מבקשת לדחות תשלומים למחזיקים

ימים ספורים טרם פרסום מתווה ההסדר, המבקש לבצע את חלוקת מניות בזן לנושי האג"ח של פטרוכימיים, פרסמה החברה בקשה לדחיית תשלומים למחזיקים, שתאפשר לה לחדש פוליסה לביטוח אחריות דירקטורים ונושאי משרה הפוקעת בסוף חודש אוגוסט. לצורך חידושה, נדרשת החברה להצהיר, בין היתר, "שהיא יכולה לפרוע את התחייבויותיה בשנים עשר החודשים הקרובים".

בהתאם ציינה הפטרוכימיים, כי "יש צורך בדחיית תשלומי קרן וריבית עד לתום שנת 2022 (ולא ניתן עוד להסתפק בדחיות קצובות כפי שנעשה עד עתה)". בהודעתה זו ציינה הפטרוכימיים, כי "לחברה אין מקורות לביצוע תשלומי הקרן והריבית לאג"ח...והיא נסמכת באופן מלא על תקבולי דיבידנד בגין מניות בזן או היכולת לבצע מיחזור של סדרות איגרות החוב".

לכן מבקשת הפטרוכימיים לדחות את התשלומים עד סוף שנת 2022, כדי לאפשר לה ולמחזיקים "לקדם תוכנית הסדר חוב מקיפה לשם שמירה על זכויות מחזיקי איגרות החוב בצורה מושכלת, מבלי להיקלע למערבולת של הליכים משפטיים ואילוצים אחרים".

הצעות לרכישת פטרוכימיים והפסקת מסחר באג"ח

לקראת אסיפת מחזיקי האג"ח מהימים האחרונים הציגה פטרוכימיים גם שלוש הצעות לרכישת השלד הבורסאי שלה והעברת האג"ח שלה לידי הנאמנים, כך שיפסיקו להיסחר בבורסה.

מדובר בהצעות הנוקבות בסכומים בטווח של כ-5-6 מיליון שקל כל אחת עבור מניות השליטה בפטרוכימיים, ללא הנכסים וההתחייבויות הקיימים שלה, לטובת יציקת פעילות חדשה, וזאת בשיתוף פעולה עם נושי האג"ח. הפטרוכימיים נסחרת כיום בבורסה בשווי זניח של כ-6 מיליון שקל, ומניותיה עשויות לעבור בקרוב לרשימת השימור של הבורסה.

את ההצעות לרכישת השלד הגישו ליאת בידס, שב-2019 ניסתה לרכוש את השלד הבורסאי אינטרנט זהב במטרה למזג לתוכו את פעילות הקוסמטיקה של פנינה רוזנבלום בתחום הקנאביס; ראובן יגאנה, פעיל בשוק ההון שבין היתר היה מעורב בעסקאות מיזוג פעילויות קנאשור ונלה דיגיטל לשלדים בורסאיים; וסוחר השלדים כפיר זילברמן.

הסדר החוב הקודם של הפטרוכימיים, שהושלם ביוני 2015, היה מורכב וכלל גם חובות לבנק הפועלים ולקרן המנוף בראשית, והיקפו הכולל עמד על כ-2 מיליארד שקל.

במסגרת אותו הסדר, שבו העניקה הפטרוכימיים לנושים אפשרות לבחור בין קבלת מניות בזן לבין דחיית תשלומי החוב בתקווה לשיפור במצב החברה, אימצו רובם גישה אופטימית - ורוב החוב נדחה לפירעון בסוף שנת 2023.

אותו הסדר לא כלל תרומה כספית משמעותית מצדם של בעלי השליטה - פדרמן, פסל וגוטנשטיין - והם נותרו להחזיק 44% ממניות החברה.

עיקרי הסדר החוב המוצע בפטרוכימיים

■ קביעת מנגנון חלוקה בעין של מניות בזן למחזיקי האג"ח
■ דחיית תשלומי האג"ח לסוף שנת 2022
■ העלאת ריבית לאג"ח מסדרה ח'

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?