גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל המהלכים שהובילו לעזיבתו הדרמטית של ליאו מסי את ברצלונה

קרן ההון CVC הודיעה שתרכוש כ-10% מהליגה הספרדית, ותקבל גם כ-10% מזכויות השידור ● המשמעות: ברצלונה תוותר על נתח משמעותי מהכנסותיה ל-50 השנה הקרובות ● כשאין אפשרות לכסות את החוב, אין גם כסף לשלם ללב של הקבוצה - ליונל מסי

ליונל מסי מזיל דמעה בהודעה על עזיבת ברצלונה / צילום: Associated Press, ALBERT GEA
ליונל מסי מזיל דמעה בהודעה על עזיבת ברצלונה / צילום: Associated Press, ALBERT GEA

שרשרת אירועים דרמטית שהתרחשה בסוף השבוע האחרון בספרד מתארת את עוצמת ההרס שהותירה הקורונה בכדורגל האירופי בתוך שנה וחצי בלבד. התעשייה הזו, שהייתה חסינה מפני כל משבר גלובלי בשני העשורים האחרונים, נראית שבירה, מרוסקת, נאלצת לתת לגופי השקעות שחגים סביבה כמו כרישים לגזור ממנה חתיכות בתמורה להזרמה מיידית של קצת כסף מזומן. בחסות המשבר הכלכלי, ברצלונה הגדולה והעשירה נאלצת להיפרד מהכוכב הגדול שלה ליונל מסי אחרי שני עשורים, פשוט כי אין לה איך לשלם לו.

מה קרה בסוף השבוע הזה שגרר החוצה את השחקן הטוב בעולם מברצלונה בחינם, איך קשורה חברת השקעות פרטית למהלך הזה, ועד כמה הסיפור הזה ישנה את פני הכדורגל האירופי.

איך הכל התחיל? CVC מזהה הזדמנות

נתחיל באירוע הראשון - באמצע השבוע שעבר הודיעו קרן הפרייבט אקוויטי CVC והליגה הספרדית כי הגיעו להסכם במסגרתו תרכוש CVC כ-10% מהליגה הספרדית תמורת 2.7 מיליארד אירו. על פניו נראה שההסכם טוב לליגה הספרדית. הקרן תזרים מיד את הסכום הזה לקבוצות שהחובות שצברו בתקופת הקורונה מאיימים להטביע אותן. במבט רחב יותר - הכדורגל האירופי איבד לפי דוח של אופ"א כ-8 מיליארד אירו מאז מרץ 2020. מאחר שהחובות עצומים והמודל הכלכלי של הכדורגל מוטל בספק כרגע, בנקים לא ממהרים לתת לקבוצות הלוואות ו-CVC מציעה מסלול תמיכה נוח יותר ומפתה של הזרמת כספים מיידית.

בתמורה לזה היא דורשת כמה דברים כמובן. למשל, התחייבות לכך שרוב הכסף שהיא מעבירה לא יוכל לשמש ל"דברים רעים", כמו רכישות שחקנים, אלא להשקעה בתשתיות. בנוסף, וזו הדרישה היותר קשוחה: CVC תקבל במסגרת ההסכם כ-10% מהסכמי זכויות השידור של הליגה ב-50 השנים הקרובות.

מי שמתנגד מיד להסכם הן ריאל מדריד וברצלונה שטוענות כי הליגה הספרדית מכרה את הקבוצות בזול. זכויות השידור הן הנכס הגדול ביותר בכדורגל, בעיקר של ריאל מדריד וברצלונה. ולמעשה, בחישוב גס הן ייאלצו לוותר על קרוב ל-5% מההכנסות שלהן בכל שנה, במהלך 50 השנים הבאות, שיילכו כעת ל-CVC.

למה דווקא הליגה הספרדית? הקבוצות מדממות

עד היום התרגלנו שרק בעלי הון פרטיים נכנסים להחזקה של קבוצות ספורט. בשנים האחרונות בעקבות שורה של רגולציות הפך הכדורגל האירופי למקום שבו אפשר גם להרוויח הרבה כסף. ההכנסות גדלות בקצב מטורף, והצמיחה הממוצעת של התעשייה ברמה הגבוהה שלה נעה בשיעור דו-ספרתי. CVC מחפשת כבר זמן רב להרחיב את הפעילות שלה בספורט, ומנצלת את הקבוצות והליגות המדממות בעקבות הקורונה. במרץ השנה היא הצליחה להשלים עסקה דומה לרכישת 14% מליגת הרוגבי הבינלאומית Six Nations Rugby, תמורת הזרמה מיידית של 500 מיליון דולר.

הכניסה לכדורגל, שבו נמצא הכסף הגדול, הייתה קשה יותר. לפני שהגיע לליגה הספרדית הציעה CVC לליגה האיטלקית 1.6 מיליארד אירו בעסקה דומה, אולם נאלצה לסגת בעקבות סירובן של הקבוצות הגדולות יובנטוס, אינטר ומילאן. גם ניסיון שלה בליגה הגרמנית נחל כישלון. בספרד המצב כל כך גרוע, החובות של הקבוצות האמירו למצב קטסטרופלי, ואין להן ברירה אלא לקבל את ההסכם הזה ולוותר על הרבה כסף עתידי.

ההצלחה של CVC להיכנס לכדורגל יכולה לתאר את מה שעובר הענף הזה בשנה האחרונה - חלק מהקבוצות גייסו הלוואות באמצעות מכירת אג"ח, חלק מהן פנו לבורסה והנפיקו חלק קטן כדי לייצר תזרים, חלק מיחזרו הלוואות קיימות ופרסו אותן על עוד כמה שנים. המינוף הוא עצום.

מה שעושה CVC עושות גם קרנות פרטיות אחרות: ניסיון לנצל את הסיטואציה המשברית של הספורט לטובת דריסת רגל. גם בסיטואציה הקיימת נכנסים גופי שידור חדשים, למשל אמזון, שמוכנים לשלם סכומי שיא על זכויות השידור. וכשגם הקהל יחזור למלא את המגרשים, שוב ניתן יהיה ליהנות מצמיחה ממוצעת של לפחות 10% מדי שנה.

איך קשור מסי לסיפור? החובות המטורפים של ברצלונה

ברצלונה וריאל מדריד הן המתנגדות הגדולות להסכם עם CVC. הבעיה של ברצלונה היא גדולה יותר - ביוני האחרון המועדון דיווח על חובות של יותר מ-1.15 מיליארד אירו, ובסוף השבוע הודה נשיא המועדון ז'ואן לאפורטה שרק בעונה האחרונה הפסידה כ-500 מיליון אירו - פי שניים מההערכות הראשוניות. גם יתר הקבוצות דיווחו על עלייה משמעותית בחובות, חלקן ברמה שמקרבת אותן לפשיטת רגל. החובות הללו, בין היתר אלו של ברצלונה, הובילו את ראשי הליגה הספרדית לקדם עסקה עם CVC.

איך נקלעה דווקא ברצלונה, מועדון הספורט הראשון בעולם שנגע ברף הכנסות של מיליארד אירו, לחובות כאלו? הנכס הגדול ביותר מבחינה ספורטיבית ושיווקית של ברצלונה בעשור האחרון הוא ליונל מסי. מצד שני, ככל שהאייקוניות של מסי הלכה וצמחה כך נגררה ברצלונה לשלם לו כל סכום כדי שיישאר. כשהחוזה של מסי עלה, גם הכוכבים שלצדו דרשו קצת "להתקרב" אליו. התחייבויות השכר של ברצלונה, בעיקר בגלל חוזה העתק למסי שנאמד עם כל הסובב אותו ב-100 מיליון אירו, מלכדו אותה וחנקו אותה. כשהגיעה הקורונה וההכנסות צנחו המועדון פשוט קרס.

בברצלונה האמינו בחודשים האחרונים שיצליחו לעמוד ברגולציה החדשה של הליגה הספרדית בנושא השכר. הרגולציה דורשת שמועדונים ישלמו לשחקנים שכר "הגיוני" - כ-65%-70% מההכנסות. נשיא ברצלונה לאפורטה גילה בסוף השבוע שבמועדון סעיף השכר חצה רף של 100% מההכנסות. כאשר מסי הגיע לברצלונה בסוף השבוע לחתום על החוזה שסוכם, חוזה שנחתך ב-40% לעומת החוזה הקודם, בברצלונה הסבירו שזה לא יעבוד. "אין לנו שום דרך להשאיר את מסי במצב הכלכלי שנוצר במועדון", הסביר לאפורטה.

עיתוני ספרד מודיעים על העזיבה / צילום: Associated Press, ALBERT GEA

חלק מהדיווחים טענו כי העזיבה של מסי מבוימת ונועדה להפעיל לחץ על הליגה הספרדית לבטל את ההסכם עם CVC. מאחר שליגה ללא מסי תהיה שווה מבחינה כלכלית הרבה פחות. אבל ההצהרות שיצאו מהמועדון בסוף השבוע הבהירו כי המצב פשוט גרוע ומסי לא יכול להישאר. חלק מהדיווחים טוענים כי הנשיא לאפורטה רק השתמש בדיווח על השארת מסי לצורך קמפיין הבחירות שלו, אבל ידע היטב שהמצב הכלכלי לא יאפשר להשאיר אותו.

למה מסי עוזב בחינם? ההימור הנורא של ברצלונה

בברצלונה לקחו הימור גרוע בקיץ שעבר. בסוף העונה שעברה כאשר מסי הודיע כי הוא רוצה לעזוב את המועדון שנה לפני תום חוזהו הרשמי, ברצלונה הייתה יכול לקבל תמורתו סכום עתק שהיה מסדר לה התמודדות טובה יותר עם הנגיף - בהערכה גסה כ-300 מיליון אירו: 200 מיליון אירו עבור מכירת השחקן ועוד 100 מיליון אירו שהייתה חוסכת בשכר השנתי שלו. המצב של המועדון כבר אז היה לא טוב, ומבחינה ספורטיבית כבר לא היה ברור כמה תוכל לסחוט ברצלונה עוד ממסי, אז בן 33.

ההימור היה מסוכן בהתחשב בכך שבברצלונה ידעו כי ביולי 2021 מסי יהפוך לשחקן ללא חוזה ויוכל לעזוב ללא תמורה. הסוף ידוע - מסי לא הצליח להוביל את ברצלונה אפילו מול היריבות בספרד וגם לא בליגת האלופות; ההישארות שלו שהייתה אמורה להיות ממומנת גם באמצעות מכירת כרטיסים ומנויים ירדה לטמיון מאחר שהקאמפ נואו נותר ריק כל העונה בשל מגבלות הקורונה. ואי חידוש החוזה שלו שולח את השחקן אולי הגדול בכל הזמנים החוצה בחינם (כנראה לפריז).

עוד כתבות

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה