גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין צפויה להעביר את אחד מחוקי ההגנה על פרטיות המחמירים ביותר בעולם

הגבלות חדשות מגיעות בעת שאזרחים נעשים חששנים יותר ויותר לגבי חטטנות ענקיות הטכנולוגיה

מצלמת אבטחה בשנחאי. בכל רחבי סין פרוסות מצלמות, חלקן עם טכנולוגיית זיהוי פנים / צילום: Shutterstock, TPCX
מצלמת אבטחה בשנחאי. בכל רחבי סין פרוסות מצלמות, חלקן עם טכנולוגיית זיהוי פנים / צילום: Shutterstock, TPCX

המדינה המובילה בעולם מבחינת מעקב אחרי אזרחיה מתכוננת לייסד כללי פרטיות חדשים ומרחיקי לכת.

הגוף המחוקק העליון בסין צפוי להעביר השבוע חוק פרטיות המזכיר את המסגרת החזקה ביותר להגנה על צנעת הפרט הקיימת בעולם, רגולציות ההגנה על מידע כללי של אירופה. אבל שלא כמו ממשלות באירופה, שמתמודדות עם לחץ ציבורי גדול בנוגע לאיסוף מידע, בייג'ינג צפויה להשאיר לעצמה גישה נרחבת לנתונים במסגרת חוק ההגנה על מידע אישי החדש שתעביר.

חוק הפרטיות הלאומי, הראשון מסוגו בסין, נבחן בתוך כך שהתסכול בתוך הממשלה ובחברה הסינית בכלל גובר לגבי תרמיות אינטרנט, גניבת נתונים ואיסוף מידע על ידי ענקיות הטכנולוגיה הסיניות. החוק עובר סבב תיקונים שלישי, שהוא לרוב האחרון לפני שהוא עובר ונכנס לתוקף.

במסגרת החוק כל ארגון או אדם העוסק בניהול מידע פרטי של אזרחים סיניים יצטרך לצמצם למינימום את איסוף המידע ולקבל על כך הסכמה מראש, לשון הטיוטה האחרונה שפורסמה. החוק יכלול גופים ממשלתיים, אם כי עורכי דין ומנתחי מדיניות אומרים שהאכיפה צפויה להיות מחמירה יותר לגבי הסקטור הפרטי.

בעוד שפרטיות באירופה ובארה"ב מובנת לרוב כהגנה בפני חברות פרטיות וכן גופי ממשלה, בסין הממשלה הציבה עצמה בקו אחד עם הצרכנים במאבק נגד גניבת נתונים והפרות פרטיות, כך אמרה קנדרה שפר, שותפה בחברה הייעוץ שבסיסה בבייג'ינג Trivium China.

"כשהממשלה מחוקקת חוקים על פרטיות, היא לאו דווקא מגבילה את הגישה שלה עצמה", אמרה.

טיוטת החוק החדש היא התפתחות חיובית בעיני אזרחים סינים כמו וו שנגוויי, עורך דין שתבע חברה סינית העוסקת בסטרימינג של סרטים בשנה שעברה לאחר שחשפה את היסטוריית הצפייה שלו בתביעה נפרדת לגבי תעריפי המנוי.

ענקיות טכנולוגיה כאלה "מאמינות שהן יכולות לעשות מה שהן רוצות במידע על משתמשים", אמר וו בריאיון. "סוג זה של חשיבה הוא שגוי באופן מאוד רציני".

הציבור בסין ביקש שוב ושוב החמרה של כללי איסוף המידע

בשנה האחרונה, רגולטורים סינים ריסנו את תחום הטכנולוגיה בכמה חזיתות, החל מהגבלים עסקיים ועד ביטחון מידע. חוק הפרטיות צפוי להיות מרכיב מפתח בנוף חדש לחברות טכנולוגיה שבעבר נהנו מגישה יחסית בלתי מופרעת למידע של משתמשים. החוק יאחד כמה חוקים שהם נפרדים כיום ויקל על הממשלה להעניש גורמים המפרים אותו.

"בשביל חברות הטכנולוגיה הסיניות, התקופה של איסוף מידע חופשי ושימוש בו בסין - כלומר חופשי מאחריות וללא שום השלכות - נגמרה", אמר ווינסטון מא, פרופסור בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת ניו יורק, והוסיף שהחוק החדש, לצד רגולציות אחרות, יאט את "הצמיחה הבלתי נעצרת" של חברות הטכנולוגיה.

הציבור בסין ביקש שוב ושוב החמרה של כללי איסוף המידע. במשך שנים, חוקים רופפים לגבי הגישה למידע, לצד מעקב פולשני מצד הממשלה, הובילו משתמשים מסוימים להשוות את שימושם באינטרנט ל"ריצה בעירום".

ב-2018, רובין לי, מנכ"ל מנוע החיפוש הסיני הענקי באידו, הציג את הנושא בבוטות כשאמר לקהל בפורום בדרג גבוה שבמקרים רבים בני העם הסיני מוכנים "להקריב פרטיות בשם הנוחות, הבטיחות או היעילות".

בזמנו דבריו היו שערורייתיים, והמודעות החברתית רק צמחה מאז, כך אומרים עורכי דין בסין. לי אמר מאז שבאידו משתמשת רק במידע פרטי שהמשתמשים מסכימים לספק.

לעתים הרשויות הסיניות עצמן הן מטרה לתלונות על פרטיות

באזורים עירוניים של בנייני מגורים ברחבי המדינה, היכן שמותקנות מצלמות עם טכנולוגיית זיהוי פנים על מנת לוודא את זהות התושבים והמבקרים, תלונות מצד הדיירים גרמו לממשלות מקומיות לנקוט פעולות נגד מנהלי נכסים, כמו איסור על איסוף מידע ביומטרי ללא הסכמה. בחודש שעבר, בית הדין הגבוה ביותר בסין הורה למנהלים להציע חלופות לדיירים שלא מסכימים לזיהוי פנים.

מצלמת אבטחה ברחוב בבייג'ינג / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein

אחרים תבעו חברות בבית המשפט. ב-2019, הפרופסור הסיני למשפטים גואו בינג פתח במה שהיה האתגר המשפטי הראשון לטכנולוגיית זיהוי הפנים, כשתבע גן חיות מקומי על כך שדרש ממנוייו לרשום את תווי הפנים שלהם כחלק ממערכת כרטוס חדשה.

בנובמבר האחרון, הורה השופט לגן החיות לפצות את גואו בסכום המקביל ל-160 דולר על "אובדן הטבות חוזיות ועלויות תחבורה". מחיר המנוי השנתי עומד על כ-210 דולר.

לעתים הרשויות עצמן הן המטרה לתלונות על פרטיות. באביב, אפליקציה לטלפונים ניידים שפותחה על ידי משרד בתוך המשרד הסיני לביטחון הציבור על מנת להיאבק בתרמיות מקוונות על ידי סינון שיחות והודעות נתקלה בהתנגדות על כך שאספה מידע שכלל זיהוי מספרים וכתובות מגורים פרטיות.

בעיר הדרומית שנזן, כמה תושבים פנו לרשת החברתית הדומה לטוויטר, וייבו, והתלוננו שם שבתי ספר דוחקים בתלמידים ובמורים להירשם לאפליקציה. ממרכזי חיסונים בשני מחוזות נמסר לוול סטריט ג'ורנל בטלפון שביקרו בהם שוטרים שרצו לוודא שאנשים מורידים את האפליקציה לפני שהם מקבלים את החיסון.

אם נתוני האפליקציה מודלפים, כך כתב משתמש אחד בביקורת בחנות האפליקציות של אפל בסין, "אני יכול רק לעשות ניתוח פלסטי, לשנות את שמי, להחליף מספר טלפון ולהשיג תעודת זהות מזויפת".

מעקבים משטרתיים לא יושפעו מהחוק 

טיוטת החוק החדש אוסרת על ארגוני ממשלה איסוף מידע מעבר למה שנחוץ לביצוע "חובות הקבועים בחוק". אבל זה לא צפוי להשפיע על מעקבים משטרתיים ומעקב, כך אמר ג'רמי דאום, עמית בכיר במרכז סין ע"ש פול צאי בביה"ס למשפטים של אוניברסיטת ייל. החוק החדש בסין, כמו המקבילה שלו באירופה, לא מציין באופן מפורש שימוש על ידי המשטרה.

"התיאוריה היא שהממשלה נמצאת שם להגנה על הזכויות שלך, אז ניתן לסמוך עליה שלא תפר אותן - היא תשתמש במידע שלך רק במידה הנחוצה לביטחון הציבור", אמר דאום. השאלה אם ישנם בלמים טובים על שימוש כזה היא עניין אחר, הוסיף.

ביטחון הציבור הוא מושג מעורפל ונרחב בסין, ונותן לממשלה כוחות נרחבים לעקוב אחר האזרחים. במחוז שינג'יאנג הצפון מערבי, היכן שנבנתה רשת של מחנות ריכוז ובתי כלא על מנת להכניע מיעוטים אתניים המתגוררים שם, יש מצלמות מעקב בכל פינה. העברת כרטיס תעודת זהות וסריקת פנים נחוצים אפילו כדי לתדלק כלי רכב.

הרבה אנשים מעדיפים זאת על פני מצב פרוץ.

דנג יופנג, אמן מבייג'ינג שמיפה מצלמות אבטחה בבירה בנובמבר האחרון על מנת להדגיש כמה הן נפוצות, אמר שהוא מבין מאיפה מגיע מנכ"ל באידו שאמר שלעם הסיני אכפת מפרטיות פחות מאשר מבטיחות ונוחות. ואכן, ברמה אישית, מצלמות האבטחה גורמות לו להרגיש בטוח יותר, כך אמר.

"אולי, בעולם הזה, אנחנו מוכנים להקריב חלק מהפרטיות שלנו תמורת בטיחות", אמר האמן. "אבל זו רק דעתי האישית... אני לא מייצג את העם הסיני".

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם