גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארגון הבריאות העולמי בקריאת השכמה: "משבר האקלים הוא האיום הבריאותי הגדול ביותר"

באחד הדוחות החריפים ביותר שהוציא הארגון, הוא מפציר במנהיגי העולם לפעול בנחישות נגד ההתחממות הגלובלית וקובע: "שריפת דלקים מאובנים הורגת אותנו". בכל דקה שעוברת, 13 בני אדם מתים כתוצאה מזיהום אוויר" ● בינתיים בישראל, תוכנית מקיפה בנושא בריאות וסביבה יושבת במגירה משנת 2018, בלי אופק יציאה

השריפות ביוון. אוגוסט השנה / צילום: Reuters, Nicolas Economou
השריפות ביוון. אוגוסט השנה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ארגון הבריאות העולמי פרסם השבוע דוח חדש, שקורא למקבלי החלטות ברחבי עולם "לפעול בדחיפות" בנוגע למשברי בריאות הנגרמים בשל משבר האקלים. הארגון מתאר בדוח את שינויי האקלים כ"איום הבריאותי הגדול ביותר העומד בפני האנושות" ואומר כי "מערכות בריאות ברחבי העולם כבר מתמודדות עם הנזקים הבריאותיים הנגרמים כתוצאה מהמשבר הזה". בארגון אף מתבטאים באופן חריג יחסית, וקובעים בחריפות: "שריפת דלקים מאובנים הורגת אותנו". הדוח, מתווה 10 פעולות מומלצות בתחום האקלים והבריאות, לצד מחקרים עדכניים בתחום.

למנוע 5.1 מיליון מקרי מוות בשנה

למעשה, ארגון הבריאות העולמי כבר הצהיר בעבר שמשבר האקלים הוא משבר בריאותי, וממשלות ברחבי העולם מזהות את הקשר בין סיכונים סביבתיים ובריאותיים. גם בישראל זיהו זאת, ובשנת 2018 הניחו המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה דאז, ד"ר סיניה נתניהו, והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות דאז, פרופ' איתמר גרוטו, תוכנית מפורטת בנושא, תחת השם "התוכנית הלאומית לבריאות וסביבה". ואולם, התוכנית לא תוקצבה מעולם, לא פורסמה לציבור ולא יצאה לפועל.

סופת ציקלון בפיליפינים השבוע / צילום: Associated Press

דוח המדענים של ה-IPCC (פאנל המדענים הבינלאומי לשינויי אקלים), שפורסם בחודש אוגוסט, קבע כי העולם כבר התחמם ב-1.1 מעלות מאז התקופה הטרום תעשייתית, וכעת מתקרב להתחממות של 1.5 מעלות. מדובר ברף קריטי, שבהסכמי פריז סיכמו מנהיגי העולם לשמור את ההתחממות הגלובלית מתחת לו. לכן, ההמלצות בדוח החדש של ארגון הבריאות העולמי כוללות תעדוף "התערבויות" בפעולות אקלים באופן שמסוגל לייצר את הרווח הגדול ביותר, בניית מערכות בריאות עמידות לאקלים וסביבה, וקידום ייצור מזון בר קיימא, ומערכות עיצוב ותחבורה עירוניות בנות קיימא.

בהתאמה, דוח ארגון הבריאות העולמי מציב בפני הפוליטיקאים ברחבי העולם את הדחיפות להתמודדות עם סוגיות אקלים מרכזיות, שכבר משפיעות על בריאות הציבור: מזיהום אוויר הנגרם בשל שריפת דלקים מאובנים, דרך הפצת מחלות, שיטפונות וסופות, ועד בצורות ואירועי מזג אוויר הפוגעים בנגישות הציבור למזון. מדובר באירועי קיצון העולים בחייהם של אלפי אנשים ופוגעים ברכוש ופרנסה בשיעור הולך וגובר ברחבי העולם. כך למשל, לפי ארגון הבריאות העולמי, זיהום אוויר, הנגרם בעיקר בשל שריפת דלקים מאובנים, מוביל למותם של 13 בני אדם בדקה ברחבי העולם.

 

מחברי הדוח מדגישים כי נקיטת פעולות מהירות ושאפתניות נגד משבר האקלים, תוביל ליתרונות רבים לבריאות. למשל, הפחתת פליטות תוביל למיתון ההתחממות הגלובלית, ולהפחתת 80% ממקרי המוות מזיהום האוויר (זיהום אוויר הורג 7 מיליון בני אדם מדי שנה). המעבר לתזונה צמחית יותר "יכול להפחית את הפליטות הגלובליות באופן משמעותי, להבטיח מערכות מזון עמידות יותר ולמנוע עד 5.1 מיליון מקרי מוות הקשורים לתזונה בשנה עד שנת 2050".

קידום שטחים ירוקים עירוניים, המאפשרים הפחתת פליטות, מציעים יתרונות בריאותיים כגון חשיפה מופחתת לזיהום אוויר, השפעות קירור מקומיות והפגת מתחים נפשיים. באופן כללי, מחקרים מראים כי פעולות סביבתיות שתואמות את יעדי הסכם פריז, יצילו חיים של מיליוני בני אדם כתוצאה משיפור איכות האוויר, תזונה פעילות גופנית, ועוד. הדוח אף קובע בבירור כי היתרונות של בריאות הציבור מיישום פעולות אקלים שאפתניות עולים בהרבה על העלויות.

המלצות ארגון הבריאות העולמי נכתבות לקראת פסגת האקלים של האו"ם, שתחל בסוף החודש בעיר גלאזגו בסקוטלנד. הדוח הושק במקביל למכתב פתוח, שנחתם על ידי 300 ארגונים המייצגים לפחות 45 מיליון רופאים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות מרחבי העולם. כולם קראו למנהיגים להגביר את פעולות האקלים. "בכל מקום בו אנו מספקים טיפול, בבתי החולים, במרפאות ובקהילות שלנו ברחבי העולם, אנו כבר מגיבים לנזקים הבריאותיים הנגרמים כתוצאה משינויי אקלים", כתבו אנשי הרפואה.

85% מאוכלוסיית העולם כבר מושפעת מהמשבר

לפי מחקר מקיף, שפורסם השבוע ובוצע על ידי מכוני המחקר מרקטור ואקלים אנליטיקס בברלין, שבו נבדקו כ-100 אלף מאמרים שנכתבו מאז שנת 1951 - נמצא כי שינויי האקלים ככל הנראה משפיעים על 85% מאוכלוסיית העולם, ונותנים אותותיהם ב-80% משטח כדור הארץ. מדוע, אם כן, דווקא ישראל, שמתחממת בקצב כפול מהממוצע העולמי, מתמהמהת באישור תוכנית שמתייחסת באופן הוליסטי לממשק שבין בריאות וסביבה.

מה המצב בארץ? יש תוכנית, במגירה

אף שהושקעו משאבים רבים וזמן רב בעריכת התוכנית הלאומית לבריאות וסביבה, מאז הנחתה על שולחני השרים לפני כמעט ארבע שנים, עקבותיה נעלמו. שרי הבריאות והגנת הסביבה הקודמים התעלמו ממנה והיא אפילו לא הגיעה לשולחן הממשלה, למרות שהוכנה בהוראתה. למעשה, זו כנראה אחת התוכניות המעמיקות והמדוקדקות שהוכנו בישראל, כש-120 מדענים היו שותפים לכתיבתה.

התוכנית המפורטת לא כוללת רק צעדים אופרטיביים לפעולה ועלויות ליישומה, אלא גם מציגה את המפגעים הסביבתיים בישראל והשלכותיהם הבריאותיות, ואת האמצעים למזעור הנזקים הבריאותיים. במילים אחרות: יישום התוכנית יכול להוביל דה פאקטו להצלת חייהם של ישראלים מדי שנה, בזמן שלפי הערכות חסר, לפחות 2,000 ישראלים מתים מדי שנה רק ממחלות הנוגעות לזיהום אוויר.

ומה לגבי התועלת הכלכלית לציבור? לפי ההערכות במשרדי הבריאות והסביבה, השקעה של קצת למעלה ממיליארד שקל בשנה בתוכנית, תביא לחיסכון של כ-12 מיליארד שקל בשנה כאשר בהערכת חסר, הפגיעה הסביבתית השנתית בישראל נאמדת בכ-90 מיליארד שקל.

פרופ' נגה קרונפלד-שור, המדענית הראשית של המשרד, אומרת לגלובס כי כעת, צריך לבחון את התוכנית מחדש: "במהלך החודשים האחרונים ערכנו מספר פגישות בנושא. בפגישות אלה הובהר כי יש לעדכנה באופן משמעותי נוכח השינויים הדרמטיים שהתרחשו בעולם, כמו מגפת הקורונה וההבנה העמוקה יותר של ההתחממות הגלובלית. בכוונת המשרד לבחון כיצד ניתן, במגבלות התקציביות, להוביל את הפעילות המשפיעה ביותר בתחום הבריאות והסביבה".

כלומר, גם אין היום צפי להבאת התוכנית בפני הממשלה, מה שאומר שהיא לא תיושם בקרוב. האם יש סיבה להתמהמה? פרופ' איתמר גרוטו, לשעבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, חושב שאת התוכנית אפשר להוציא לפועל כבר מחר. לדבריו, "התוכנית לבריאות וסביבה בעיניי היא תוכנית מעולה. זו עבודה שהרבה מאוד אנשים הקדישו לה זמן, גם ממשרדים אחרים בממשלה כמו משרד האוצר. זו הפעם הראשונה שתוכנית כזו, שרותמת כמה משרדים, הוגשה. זו תוכנית גדולה, שאפתנית וייתכן שיומרנית. הגיע הזמן לתרגם אותה למדיניות".

פרופ' חגי לוין, יו"ר ארגון רופאי בריאות הציבור לשעבר, שגם היה שותף לגיבוש התוכנית ולשיח מול המשרד להגנת הסביבה על קידומה כעת, אומר כי "נושאי הבריאות והסביבה דוחקים בנו יום יום, שעה שעה, וכפי שאנחנו מתייחסים לקורונה - כך אנחנו צריכים להתייחס למשבר האקלים. אכן צריך לעדכן את הקיים בתוכנית, אבל צריך במקביל להתקדם עם הקיים, וצריך לפעול לתוכנית לאומית מתוקצבת ומתוכננת לבריאות וסביבה".

במשרד הבריאות לא נימקו מדוע לא יושמה התוכנית עד היום, אך השיבו כי המשרד מקדם פעילות בנושא שינויי אקלים ובריאות, ללא קשר לתוכנית. כך בין היתר, בונים במשרד מערך לבדיקת השפעת האקלים על בריאות האוכלוסייה, ומקיימים בדיקת התכנות מיחשובית לנושא. במשרד מדגישים שכדי לקדם ביצוע, יש צורך בתקציב יעודי. בנוסף, למרות שהמשרד מקדם תוכניות רב תחומיות הקשורות לשינויי אקלים (דוגמת 'אפשרי בריא'), "לא קיים תקציב ייעודי להתמודדות עם משבר האקלים וחשוב לייעד תקציב כדי לאפשר להתמודד עם סוגיה קריטית זו".

לגרוטו, שהיה מאנשי הבריאות הראשונים בישראל שנכנסו לשיח הסביבתי, ואף הקים יחידה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות, יש גם מסר למערכת הבריאות ולרופאיה: "רוב אנשי הבריאות בארץ לא הפנימו עד היום את המשמעות של שינויי האקלים. הקורונה, שינתה את התמונה. אני אומר לילדים שלי שהשארנו להם כדור ארץ שדפקנו. אנחנו צריכים עכשיו לתקן. אנשי הבריאות נמצאים גם מול כוחות כלכליים. מנהלי בתי חולים מול מחלקות שנקראות על שם בעלים של חברות מזהמות, למשל. ספק אם הם ישמיעו קול בנושא. אבל בתי החולים גם נאלצים להתמודד עם מטופלים שנפגעים מזיהום ומשינויי האקלים. צריך לעודד את הרופאים להכניס את זה למיינסטרים של הרפואה".

את הדוח, אגב כך, הקדישו בארגון הבריאות העולמי לאלה קיסי־דברה, "וכל הילדים האחרים שסבלו ומתו מזיהום אוויר ותוצאות שינויי האקלים". קיסי־דברה סבלה מאסתמה קשה ומתה בגיל 9 בשנת 2013 לאחר שנחשפה לרמות גבוהות של חנקן דו חמצני וזיהום חלקיקים. היא נחשבת לאדם הראשון בעולם שזיהום האוויר מופיע כסיבת מותו באופן רשמי. אמה אמרה שאם הייתה יודעת שזיהום אוויר הוא הגורם לבריאות הלקויה של בתה, הייתה עוברת דירה. הסיפור הזה הוא אחד מתוך 7 מיליון סיפורים כל שנה. אם מנהיגי העולם ימשיכו להתעלם מהקשר בין משבר האקלים לבריאות האדם, הסיפור הזה יהיה הסיפור של כולנו.

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל