גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הגדלת מכסות העובדים הזרים בבנייה תפגע קשות בתעסוקת גברים ערבים"

חוקרות מכון אהרן מצאו: "יש פה קבוצה שעבדה בבינוי ונדחקה החוצה. תנועת עובדים זמניים אינה מובילה להתייעלות בענף, ועל כן התעסוקה והשכר של עובדים בעלי מיומנויות נמוכות נפגעים, וגם ההשפעה על מחירי הדיור היא פחותה"

פועלי בניין. כל נושא ההכשרות המקצועיות מפוזר בין משרדי הממשלה / צילום: עינת לברון
פועלי בניין. כל נושא ההכשרות המקצועיות מפוזר בין משרדי הממשלה / צילום: עינת לברון

באוגוסט האחרון הניחו עיסאווי פריג׳, השר לשיתוף פעולה אזורי, וזאב אלקין, שר הבינוי והשיכון, הצעת מחליטים בממשלה שבמסגרתה הציעו להגדיל את מספר ההיתרים לכניסה לישראל מ-65 אלף פועלים פלסטינים בענף הבנייה ל-80 אלף. פריג’ אמר כי הוספת כ-15 אלף היתרי עבודה בישראל לפלסטינים, לא רק שתשרת את צורכי המשק הישראלי ותענה על המחסור בידיים עובדות בתחום הבניין, אלא שיש בה גם תרומה לחיזוק הכלכלה הפלסטינית אשר זקוקה לסיוע.

אולם חוקרי מכון אהרן למדיניות כלכלית באוניברסיטת רייכמן, טוענים כי היא תביא לפגיעה קשה בתעסוקה ובשכר של העובדים הישראלים בענף - "ובעיקר של הגברים הערבים, שמהווים 40% מכלל העובדים בענף".

במכתב ששלח צוות מומחים, בהם ד"ר טלי לרום, חוקרת בכירה במכון, וד"ר מריאן תחאוכו, מנהלת המרכז למדיניות כלכלית של החברה הערבית, נכתב כי "בעשור האחרון חלקם של העובדים שאינם ישראלים בענף הוכפל, מ-15% ב-2011 ל-30% ב-2019 (כ-85 אלף עובדים). כתוצאה מכך נדחקו החוצה העובדים הישראלים, ובעיקר הגברים הערבים, שחלקם ירד מ-39% ל-31%. עיקר הדחיקה החוצה מהענף היא של גברים ערבים צעירים, אשר חלקם מתוך הערבים המועסקים בבינוי ירד מ-33% ל-29%".

ד''ר מריאן תחאוכו / צילום: מכון אהרן למדיניות כלכלית

ההצעה אמנם הספיקה לרדת מסדר היום בעקבות התנגדויות, בין היתר מחברי הכנסת הערבים, אלא שבממשלה מיהרו לגבש תוכנית חלופית, מעודנת יותר, המציעה הורדה הדרגתית של מספר העובדים הזרים במיוחד בענף הבנייה, בתהליך שיימשך לכל הפחות עד 2030, וזאת מתוך אמונה כי התוכנית תביא לעידוד תיעוש הבנייה ולשיפור הפריון לעובד בענף. הוחלט להפחית את מספר העובדים הזרים, אבל ללא התייחסות כלל לסוגיית ההכשרה של העובד המקומי.

ד״ר טלי לרום / צילום: אורן שלו

בשיחה עם גלובס מדגישות ד"ר לרום וד"ר תחאוכו כי הפתרון למשבר הדיור כרוך בפיתוח ההון האנושי המקומי ולא ביבוא עוד עובדים זרים לענף הבינוי. "שיעור העובדים הזרים מכוח העבודה בישראל הוא השני הכי גבוה ב-OECD", מסבירה ד"ר לרום. "בניגוד לתנועת מוצרים, המגדילה את התחרות ומביאה לירידה במחירים ולשיפור השירות לצרכן, תנועת עובדים זמניים אינה יוצרת תחרות ואינה מובילה להתייעלות, ועל כן התעסוקה והשכר של עובדים בעלי מיומנויות נמוכות נפגעים באופן קבוע, וגם ההשפעה על המחירים היא פחותה ובמקרה של הבינוי אף מזערית" .

"הקבלנים עושים את הדבר הנכון מבחינתם"

לפי נתוני שירות התעסוקה, תהליך ההתאוששות של הגברים הערבים בעקבות הקורונה הוא איטי באופן משמעותי לעומת הקבוצות היהודיות. שיעור תעסוקת הגברים הערבים באפריל 2021 נותר נמוך מזה של תחילת 2020 (ינואר-פברואר) בכ-14%; זאת בהשוואה לירידה של כ-11% ו-7% בקרב חרדים ויהודים לא-חרדים בהתאמה. בניגוד לגברים הערבים, באותה התקופה הנשים הערביות חזרו לתעסוקה בקצב גבוה יחסית.

לפי נתוני מכון אהרן, רק 10% מהגברים הערבים הם בעלי תואר אקדמי, אבל גם בענף הבנייה, מיומנויות התעסוקה שלהם נמוכות ביחס לעובדים הזרים. "העובדים הסינים מגיעים עם הכשרה ועם ניסיון בענף הבנייה והם עובדים יותר שעות. אין ספק שהם פרודוקטיביים יותר", מסבירה לרום. "אם הממשלה מאפשרת למעסיקים לייבא עובדים זרים, אז זה הדבר המתבקש מבחינת הקבלנים - הם עושים את הדבר הנכון".

מהצד השני מתחרים העובדים הישראלים עם עובדים פלסטינים, המסתפקים בשכר נמוך יותר. "חלק גדול מהערבים הלא-מועסקים הם חסרי השכלה ואין להם הרבה חלופות, אבל בכל זאת הם לא נכנסים לענף הבנייה", מציינת ד"ר תחאוכו. "הסיבה היא כי אותם צעירים מתחרים מול שני סוגים של עובדים זרים בענף הבנייה: מול הפלסטינים שמוכנים לעבוד בשכר הרבה יותר נמוך, ומול העובדים הזרים בעלי כישורים המתאימים לענף. לכן נוצר מצב שמצד אחד יש הרבה עובדים שאין להם עבודה, ומצד שני אין מספיק ידיים עובדות מקומיות".

"יש פה קבוצה שעבדה בבינוי שנדחקה החוצה", אומרת לרום, "גברים ערבים שעבדו בבנייה אינם מצליחים להשתלב בחזרה בשוק העבודה וזאת בגלל בעיית ההון האנושי והמיומנויות הנמוכות".

לדברי החוקרות, הבעיה במערך ההכשרות בישראל היא שאחראית במידה רבה למיומנויות הנמוכות של העובדים הישראלים. "חלק גדול מהעובדים הישראלים בענף הבנייה לא עובדים הכשרה מקצועית", מציינת לרום, "יש בעיה מאוד קשה במערך ההכשרות בישראל. וזו תופעה שהולכת ומתחזקת כבר הרבה שנים - משבר הקורונה רק חידד את זה. נושא ההכשרות המקצועיות - בכלל כל נושא מדיניות התעסוקה - היה עד כה מפוצל בין כמה משרדי ממשלה, וזה לדעתנו אחד הכשלים שלה.

"בישראל במשך הרבה שנים הייתה מדיניות שייבשה את מערך ההכשרות המקצועיות וזאת מתוך תפיסה שהמערכת לא מספיק איכותית ולא נותנת פתרון ראוי, וזה התבטא בדלות התקציבים. אחת ההמלצות שלנו הייתה לעשות רפורמה משמעותית בהכשרות ולבנות מערך מודרני ורחב לכל האוכלוסייה שלא הולכת לאקדמיה. בחברה הערבית הנושא הזה בולט".

"כשיש עובדים בשכר נמוך, אין תמריץ להשקיע"

לדברי לרום, היעדר ההכשרה משפיע על המוטיבציה של הקבלנים לאמץ טכנולוגיות חדשות לתיעוש הבנייה. "ברגע שיש היצע יותר גדול של עובדים המוכנים לעבוד בשכר מאוד נמוך, אז התמריץ והמוטיבציה של הקבלנים להשקיע בטכנולוגיות בנייה הם נמוכים. כשהעובדים יותר מיומנים, נוצר מעין תמריץ לתעש את הטכנולוגיות ולהכניס טכנולוגיות חדשות".

"המעסיקים מסתכלים לטווח הקצר והממשלה צריכה להיכנס לתמונה, גם לטובת הקבלנים וגם לטובת רוכשי הדירות בישראל, אם אנחנו נשקיע בטכנולוגיה והכשרה בענף הבנייה אז בעוד כמה שנים נחזיר את ההשקעה הזו, כי העבודה בענף תהיה איכותית וגם מחירי הדירות יירדו.

"המשבר העמוק בשוק הדיור הוא תוצר של פער מאוד גדול בין ביקוש להיצע. אנחנו מסכימות עם הטיעון הזה. אבל הפתרון הוא לא הבאת עובדים זרים אלא שיש צורך לעשות הכשרות מקצועיות לעובדים הישראלים שהשתלבו בתוך הענף הזה, בנוסף לפיתוח נושא התיעוש, שיגדיל את הפריון".

האם ענף הבנייה הוא הפתרון לאבטלה בחברה הערבית?
תחאוכו: "הירידה בתעסוקת הגברים הערבים נובעת בעיקר מההון האנושי הנמוך שלהם. אז הפתרון לבעיית התעסוקה של הגברים הערביים הוא העלאת רמת ההון האנושי והפריון שלהם, בין היתר באמצעות הכשרות, והכשרה בענף הבנייה תפתור חלק מהבעיה הזו".

לא עדיפה לדעתכן תוכנית ממשלתית להעלאת שיעור הגברים הערבים באקדמיה?
"כשמדובר על גברים ערבים יש צורך להשקיע בהון האנושי שלהם. הפערים בינם ובין החברה היהודית באופן כללי - אפילו בינם לבין הנשים הערביות - הוא עצום. בכל זאת לא כל הגברים הערבים יכולים ללמוד, ולכן צריך להציע עוד אפשרויות הכשרה מקצועית למי שלא משתלב במוסדות להשכלה גבוהה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים