גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד כמה הממשלה הנוכחית אשמה בגל ההתייקרויות

חשמל, ארנונה, דלק ותחבורה ציבורית - האם כל הסעיפים הללו ואחרים עומדים לעלות לנו יותר, והאם זה באמת קשור למדיניות הממשלה? צללנו לסעיפים הרלוונטיים בתקציב ● המשרוקית של גלובס

ציוץ של הליכוד בטוויטר 4.11.2021 / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
ציוץ של הליכוד בטוויטר 4.11.2021 / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

אחרי כמעט שנתיים סוף סוף יש למדינת ישראל תקציב. האם זאת בשורה טובה? כפי שאפשר היה לצפות, באופוזיציה לא ממש קיבלו אותה בהתלהבות. בחשבון הטוויטר של הליכוד כינו את התקציב החדש "תקציב הגזירות של בנט ולפיד", והעלו טבלה שלפיה אזרחי ישראל צפוים לעמוד בפני מכות קשות. טור אחד שלה כולל רשימה ארוכה של "העלאות מחירים". נכללים בו, בין היתר, "חשמל", "דלק", "תחבורה ציבורית", "ארנונה" ועוד. טור שני מדבר על העלאות מסים ובו נכללים "שתייה קלה", "כלים חד-פעמיים" ו"מס פריפריה" על כניסה לתל-אביב.

לא רק מפלגת האופוזיציה הראשית תקפה את התקציב. גם יו"ר הרשימה המשותפת, איימן עודה, הסביר עוד לפני ההצבעה בכנסת כי הוא יתנגד לתקציב מכיוון שהוא כולל לדבריו את "העלאת מחירי הדלק, מחיר החשמל, הפירות והירקות - כל תחומי החיים".

האם באמת כל הסעיפים האלה עומדים להתייקר? ואם כן, האם הם קשורים למה שמופיע בתקציב או להחלטות אחרות של הממשלה? בדקנו סעיף-סעיף בטענות הליכוד.

 

שתייה ממותקת וחד"פ: יתייקרו בגלל הממשלה

נתחיל ב"העלאות המסים". השתייה הממותקת והכלים החד-פעמיים אכן עולים או יעלו יותר בגלל החלטות ממשלת בנט ולפיד. ההחלטות הללו אמנם לא נכללות בתקציב עצמו, ומדובר בתוספות ל"צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין", אבל מבחינת כיסו של האזרח לעניין המנהלי הזה אין באמת חשיבות.

בהתאם לתוספות עליהן חתום שר האוצר אביגדור ליברמן, החל מ-1 בינואר 2022 יוטל על משקאות ממותקים שמכילים לפחות 5 גרם סוכר לכל 100 מ"ל מס בגובה שקל לכל ליטר משקה. גם מיצי פירות ומשקאות עם פחות מ-5 גרם סוכר ל-100 מ"ל וגם תרכיזים ואבקות להכנת משקאות בבית ימוסו. המס על הכלים החד-פעמיים כבר בתוקף, ומתוקפו אנחנו משלמים עוד 11 שקל לכל ק"ג של כלים חד-פעמיים.

אבל יש גם הערה יותר מהותית שכדאי לציין בהקשר הזה. באופן רשמי לפחות מטרת המסים הללו היא לא להגדיל את הכנסות המדינה אלא לשנות התנהגות. בהחלטת הממשלה על מס המשקאות הממותקים נכתב בפירוש שהמטרה היא "לצמצם את התחלואה העודפת הנגרמת מצריכת משקאות מתוקים עתירי סוכר". בהודעת הממשלה על מיסוי החד-פעמי נכתב כי מטרתו היא לצמצם את צריכת המוצרים החד-פעמיים המזהמים "באמצעות מהלך כלכלי", במקום באמצעות איסור גורף כפי שעשו באיחוד האירופי. 

"מס פריפריה": לא בדיוק, ורק מ-2025

מס הגודש אכן עבר במסגרת חוק ההסדרים, ופירושו אגרה על כלי רכב פרטיים הנכנסים לגוש דן בשעות העומס החל מ-2025. על היוצאים ממנו יוטל מס רק בשעות הערב. אבל האם זה אכן "מס פריפריה"? לא בדיוק. אמנם מי שיגיעו מאשדוד או מנתניה לתל-אביב מדי בוקר ישלמו את מלוא האגרה. אבל אגרה זהה תוטל למשל גם על תושבי רעננה וכפר סבא - ערים שקשה להגדיר כפריפריה. גם תושבי ערים קרובות יותר לתל אביב, כמו גבעתיים ורמת גן, ידרשו לשלם, אך פחות. ואפילו תושבי תל-אביב שעובדים מחוץ לעיר יצטרכו לשלם כשיחזרו הביתה בערב. מנגד, מתושבי הפריפריה שלא עובדים בגוש דן לא יגבה דבר. גם במקרה הזה, כפי שחוק ההסדרים מסביר, המטרה הרשמית אינה הגדלת הכנסות המדינה אלא התמודדות עם העומס בכבישים.

מחיר החשמל: יעלה החל מ-2023

מחירי החשמל אכן צפויים לעלות בשל החלטה אקטיבית של הממשלה, אם כי גם כאן אין קשר ישיר לתקציב. החלטת ממשלה 286 ביקשה "לפתור כשל שוק משמעותי הנגרם כאשר המזהם אינו משלם עבור הנזק הסביבתי שנגרם מפליטות גזי החממה". הפתרון הוא העלאת הבלו, או "מס פחמן" אם תרצו, על שימוש בדלקים מזהמים. לכן, החל מ-2023 תחל עלייה הדרגתית (שתסתיים ב-2028) בבלו על הגז הטבעי, הדלק העיקרי המשמש לייצור חשמל, לצד דלקי מאובנים אחרים, לאחר שלפני כחודש חתם ליברמן על הצו שמאשר זאת.

בבדיקה קודמת של המשרוקית למדנו שהצפי הוא שמחירי החשמל יתייקרו בשל כך בכ-5% עד 2028. לפי הלמ"ס , משק בית ממוצע הוציא ב-2018 כ-354 שקלים על חשמל, מה שאומר עלייה פוטנציאלית של כ-18 שקלים בחודש.

מחיר הדלק: עולה בגלל העולם

מחיר הדלק בישראל מתעדכן בכל חודש לפי נוסחה קבועה. העליות בו כעת נובעות מעלייה במחיר הנפט בעולם ואין להן קשר למדיניות הממשלה או להחלטה כלשהי שהתקבלה בנושא. גם בשנה החולפת, תחת ממשלת נתניהו, ידענו עלייה במחירי הדלק, שעלו בכשקל לליטר.

ארנונה: תעלה באופן אוטומטי

התקציב וחוק ההסדרים לא כוללים רפורמה שנוגעת לארנונה. אכן הייתה תוכנית לרפורמה כזאת שתכלול את העלאת הארנונה למגורים ב-15% על פני 10 שנים, אבל היא יצאה מחוק ההסדרים עוד לפני הקריאה הראשונה.

יחד עם זאת, הארנונה אכן צפויה לעלות, ולפי משרד הפנים ב-2022 היא תעלה ב-1.92%. למה? מפני שככה עובד עדכון המחירים שלה. כפי שנקבע בחוק ההסדרים מ-1992, תעריף הארנונה מעודכן לפי נוסחה שמבוססת בחציה על השינוי (באחוזים) במדד המחירים לצרכן ובחציה על השינוי במדד השכר הציבורי. העלייה הזו היא שנתית ולא חריגה: לפי נתוני משרד הפנים, מאז 2007, רק בשנה אחת לא נרשמה שום עלייה בתעריפים. בשבע שנים (חמש מתוכן תחת נתניהו) העלייה הייתה חדה יותר מזו שצפויה כעת.

תשלום לרופאים מקצועיים: לא נגנז, אבל לא עכשיו

בחודש יולי אכן דווח שחוק ההסדרים יכלול רפורמה לפיה מי שיקבעו תור ישיר לרופאים מומחים, ללא הפנייה מרופא או רופאת המשפחה, ידרשו לשלם 20 שקל. החלטת הממשלה 262 קבעה שהרפורמה, לפיה היטל על פגישות כאלה יוטל על קופות החולים או חברות הביטוח, תעבור בחוק ותיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2022. אבל מאז הרפורמה הוצאה מחוק ההסדרים.

לפי דיווחים בתקשורת, הרפורמה לא נגנזה כליל אלא רק פוצלה מהחוק ותצטרך לעבור במסגרת חקיקה רגילה, אבל הצעת חוק טרם הוגשה. ממשרד הבריאות נמסר לנו ש"אין בכוונת משרד הבריאות לקבוע היטל על רפואה יועצת שלא באמצעות הפנייה".

מחירי התחב"צ: תהיה רפורמה בעתיד

גם כאן הסיפור דומה. הייתה כוונה לערוך רפורמה בתעריפי התחבורה הציבורית במסגרת חוק ההסדרים, אבל לבסוף הרפורמה לא נכללה בחוק. מצד אחד, זה לא אומר שהיא נעלמה. מצד שני, לא ברור שהרפורמה תביא דווקא לעליית המחירים. 

גם ממשרד התחבורה וגם מוועדת הכלכלה של הכנסת נמסר לנו שהרפורמה, שמטרתה היא ליצור מדיניות תעריפים אחידה, תעבור בחקיקת משנה. הוועדה שבוחנת אותה תבחן, בין היתר, את האפשרות להאחדת בסיס התשלום ברב קו וביישומונים, כך שיהיו על-בסיס מרחק; את האפשרות לביטול ההנחה על "הערך הצבור" ברב קו; וביטול הנחות "היסטוריות" לטובת מדיניות הנחות חדשה.

קל להבין למה הרעיון הזה הוצג ככזה שיכביד על כיסם של הנוסעים בתחבורה הציבורית, או לפחות על חלק מהם. במשרד התחבורה מתעקשים שכרגע עדיין לא הוחלט על דבר, כך שגם אם הרפורמה אכן תוקדם בהמשך אין כרגע ודאות שהיא תוביל להתייקרות ולא ניתן לדעת במי היא תפגע.  

פירות וירקות: הממשלה דווקא ניסתה להוריד

קצת קשה להבין על מה מבוססת הטענה של הליכוד ושל עודה שהתקציב כולל העלאת מחירים על פירות וירקות. התקציב וחוק ההסדרים לא כוללים זכר לזה, וכך גם הדיווחים בתקשורת. מה שמצאנו היה רק החלטת ממשלה 213 מאוגוסט, בה הוחלט על הורדת המכסים על חלק מהפירות והירקות. מטרת הרפורמה היא דווקא הורדת המחירים, באמצעות הגדלת התחרות. זה לא אומר שבינתיים המחירים לא עולים, אבל אלה התנודות הרגילות שקיימות בשוק הזה, ואין להן קשר להחלטות הממשלה.

עוד כתבות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

משאיות עם ציוד הומניטרי לעזה / צילום: ap, Fatima Shbair

בהנחיית הדרג המדיני ובלחץ אמריקאי: ישראל פתחה מחדש את מעבר כרם שלום לכניסת סיוע לעזה

ישראל פתחה מחדש את מעבר כרם שלום, לאחר שנסגר בתחילת השבוע אחרי המטח הקטלני לאזור שגרם למותם של 4 לוחמי צה"ל • דיווח: ארה"ב עצרה משלוח נשק לישראל - מחשש למבצע נרחב ברפיח • צה"ל יצא לגל תקיפות בלבנון בעקבות רצף אזעקות ביישובים בצפון • תקרית גם באילת: מטרה חשודה שעשתה את דרכה לישראל יורטה לפני שחדרה לשטח המדינה • עדכונים שוטפים